Επίσκεψη του επικεφαλής του Πενταγώνου στα Σκόπια εν όψει δημοψηφίσματος

«Δεν θέλουμε να δούμε τη Ρωσία να κάνει εδώ αυτό που έχει προσπαθήσει να κάνει σε τόσες πολλές χώρες, από την Εσθονία και την Ουκρανία έως τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας James Mattis από τα Σκόπια όπου έφθασε για να στηρίξει το «ναι» στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Mattis προειδοποίησε ξεκάθαρα ότι η Ρωσία προσπαθεί να παρέμβει διασπείροντας ψευδείς πληροφορίες καθώς «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχει χρηματοδοτήσει πολιτικές ομάδες που αντιτίθενται στη συμφωνία με την Ελλάδα».

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου έκανε λόγο για «ρωσική εκστρατεία επιρροής, προκειμένου η Μόσχα να ξεγελάσει τους ψηφοφόρους».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Λόρα Κούπερ, αρμόδια στο Πεντάγωνο για την Ρωσία και την Κεντρική Ευρώπη. Μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου κατηγόρησε την Μόσχα ότι πληρώνει ψηφοφόρους για να απέχουν από το δημοψήφισμα, και στηρίζει οικονομικά φιλορωσικές οργανώσεις. «Αυτή τη στιγμή επιτίθενται με παραπληροφόρηση και άλλες μορφές ολέθριας επιρροής για να προσπαθήσουν να πείσουν τους πολίτες της ΠΓΔΜ να αλλάξουν γνώμη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Mattis  είναι ένας ακόμη Δυτικός αξιωματούχος που επισκέπτεται τα Σκόπια καλώντας τους πολίτες της ΠΓΔΜ να ψηφίσουν υπέρ της αλλαγής του ονόματος της χώρας, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Το «ναι» στο δημοψήφισμα «είναι πολύ σημαντικό για εκείνους η ζωή των οποίων μπορεί να αλλάξει από τις οικονομικές ευκαιρίες και την ασφάλεια στους κόλπους 30 δημοκρατικών κρατών. Κοιτάμε πώς θα αποφασίσουν να διαμορφώσουν το μέλλον τους, όχι ένα μέλλον που θα διαμορφώσει κάποιος άλλος», επεσήμανε ο Αμερικανός ΥΕΘΑ μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στα Σκόπια.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Μάτις πρόκειται να συναντηθεί, εκτός από την ομόλογό του της ΠΓΔΜ Λουντμίλα Σεκερίνσκα, με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, αλλά και τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ.