Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή «Παιχνίδια εξουσίας» των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού.

Σε ό, τι αφορά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στα Σκόπια την επόμενη εβδομάδα για θέματα ενεργειακής συνεργασίας, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι «υπάρχει ένα πλαίσιο συμφωνιών και προοπτικών για τον ενεργειακό τομέα που είναι απόλυτα επωφελές και για τις δύο χώρες» και εκτίμησε ότι θα προχωρήσουν σημαντικές συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας.

Αναφερόμενος στην πορεία των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων κτισμάτων και κατασκευών, ο κ Σταθάκης υπογράμμισε ότι έχει γίνει ήδη ένα πολύ μεγάλο βήμα στην Αττική, ενώ οι κατεδαφίσεις θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Στην Αττική, έκλεισε ο πρώτος κύκλος με την κατεδάφιση 22 αυθαιρέτων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενώ την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων που έχει αναλάβει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Όπως σημείωσε ο κ. Σταθάκης, η παρούσα εργολαβία, που μειοδότησε στον πρόσφατο σχετικό διαγωνισμό του ΥΠΕΝ, περιλαμβάνει την κατεδάφιση περί των 35 αυθαιρέτων. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτός δημόσιος διαγωνισμός από το ΥΠΕΝ για να προχωρήσει η κατεδάφιση 500 – 600 αυθαιρέτων κτισμάτων σε αιγιαλούς, αναδασωτέες εκτάσεις, εθνικούς δρυμούς και ρέματα στην Αττική.

Παράλληλα, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις όλης της χώρας έχουν αποστείλει στο ΥΠΕΝ στοιχεία για αυθαίρετα κτίσματα και θα πραγματοποιηθεί ειδική συνάντηση προκειμένου να γίνει προγραμματισμός των κατεδαφίσεων και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

«Έχουμε θεσμοθετήσει ένα ισχυρό πλαίσιο που αποτρέπει την αυθαίρετη δόμηση, ενώ αυξήσαμε τα πρόστιμα για παράβαση στο ύψος της αξίας του ακινήτου. Ταυτόχρονα, με τον ευρύτερο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την εκπόνηση Τοπικών Χωρικών Σχεδίων για όλους τους δήμους, την ανάρτηση και επικύρωση των δασικών χαρτών, την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου κ.ά., η χώρα έχει τις προϋποθέσεις να εναρμονιστεί πλήρως με το κοινοτικό παράδειγμα», τόνισε ο Υπουργός.

Τέλος, σε ερώτηση για τις συντάξεις, ο κ. Σταθάκης εκτίμησε ότι ο προϋπολογισμός δεν θα προβλέπει περικοπή, σε συμφωνία με τους εταίρους μας. «Γίνεται μια σοβαρή συζήτηση. Είναι πειστικά τα επιχειρήματα της κυβέρνησης περί μη διαρθρωτικού προβλήματος με το συνταξιοδοτικό σε βάθος προβλέψιμου χρόνου. Τα στοιχεία είναι στο τραπέζι και νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο», επισήμανε.