Περισσότεροι από 750 Ελληνοαμερικανοί και φιλέλληνες συμμετείχαν την Παρασκευή στο 6ο Ετήσιο Δείπνο της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας» (The Hellenic Initiative – THI), ενός οργανισμού που ηγείται της κοινότητας της Ελληνικής Διασποράς διεθνώς, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την συγκέντρωση πόρων για την Ελλάδα. Η THI υποστηρίζει ελληνικές ΜΚΟ οι οποίες ενθαρρύνουν τη δημιουργία ευκαιριών οικονομικής ανάπτυξης και παρέχουν ανακούφιση στις πληγείσες από την κρίση σε υποεξυπηρετούμενες κοινότητες στην Ελλάδα και ιδιαίτερα τα  παιδιά. Μέσω των εσόδων από τα εισιτήρια, τις χορηγίες και τη δημοπρασία έργων τέχνης και κοσμημάτων, ο οργανισμός ανέμενε να συγκεντρώσει περισσότερα από δύο εκατομμύρια δολάρια από το γκαλά, τα οποία θα αξιοποιηθούν σε επιχειρηματικά προγράμματα στην Ελλάδα.

Στη διάρκεια του δείπνου ανακοινώθηκε ότι ο εκτελεστικός διευθυντής της THI για τα τελευταία 5 χρόνια, Μαρκ Άρεϊ, παραιτήθηκε και θα αντικατασταθεί από τον διευθυντή ανάπτυξης Πίτερ Πούλος. H THI ευχαρίστησε τον κ. Άρεϊ για τις πολύτιμες υπηρεσίες του.

Η ΤΗΙ ιδρύθηκε το 2012 και είναι μία παγκόσμια, μη κερδοσκοπική, κοσμική οργάνωση, η οποία κινητοποιεί την ελληνική κοινότητα της Διασποράς και τους φιλέλληνες, στηρίζοντας τη βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη και την ανανέωση για τον ελληνικό λαό. Τα προγράμματα της THI προσφέρουν ανακούφιση από τις επιπτώσεις της κρίσης μέσω ισχυρών μη κερδοσκοπικών οργανισμών. Παράλληλα οικοδομεί επιχειρηματικές δεξιότητες στη νέα γενιά των επιχειρηματικών ηγετών.

“Έφτασε και πάλι ο καιρός για το Γκαλά της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας»  στη Νέα Υόρκη. Και αναφέρομαι στη Νέα Υόρκη, γιατί τώρα έχουμε Γκαλά και εκδηλώσεις για συγκέντρωση χρημάτων σε όλο τον κόσμο. Στο Σύδνεϋ, στο Μόντρεαλ, στο Τορόντο, στο Λονδίνο και στην Αθήνα. Όλα ξεκίνησαν πριν από έξι χρόνια σε αυτή την πόλη, όταν ακόμη μπουσουλάγαμε, όταν μόλις ξεκινούσαμε. Και μεγαλώσαμε, μεγαλώσαμε, και μεγαλώσαμε», είπε ανοίγοντας της εκδήλωση ο Τζόρτζ Στάμας, Πρόεδρος της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας».

Ο κ. Στάμας είπε στο ακροατήριο ότι παρόλο που ίσως να μην φτάσαμε ακόμη στο σημείο να «καλπάζουμε», βαδίζουμε σταθερά για να επιτύχουμε το στόχο μας. για τη βελτίωση της ευημερίας του ελληνικού λαού.

“Η κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμα. Κοιτάξτε τις πυρκαγιές στην Αθήνα. Δείτε το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των νέων. Μόλις αρχίσαμε να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα. Το κάνουμε για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη. Έχουμε βοηθήσει πολλούς ανθρώπους χάρη σε σας και χάρη στη διασπορά », ανέφερε ο κ. Στάμας στο ακροατήριο, που περιελάμβανε ορισμένα από τα ισχυρότερα οικονομικά μέλη της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.

Ο Πρόεδρος της THI είπε ότι έχουμε κοινή συναίσθηση του σκοπού μας, αλλά και μια κοινή αίσθηση της κληρονομιάς μας.

“Είναι το DNA μας. Είτε είστε Έλληνας είτε – όπως πολλοί από εσάς σήμερα – είστε φιλέλληνες. Όπως είπε ο μεγάλος Βρετανός ποιητής Shelley, είμαστε όλοι Έλληνες, τουλάχιστον για μια νύχτα, τουλάχιστον για ένα πάρτι ».

Ο συμποσιάρχης της εκδήλωσης, Κρις Διαμαντόπουλος, είπε πως «όλοι εμείς είμαστε  εδώ για την πατρίδα μας. Για την πατρίδα μας, όλοι μαζί.», είπε επαναλαμβάνοντας το γνωστό σύνθημα της οργάνωσης.

Οι φετινοί τιμηθέντες ήταν ο Paul Polman, Διευθύνων Σύμβουλος της μεγάλης εταιρείας Unilever και η φιλάνθρωπος Κορίν Μεντζελόπουλος, ιδιοκτήτρια του διάσημου οινοποιείου της Γαλλίας Château Margaux.

ΑΝΤΡΙΟΥ ΛΙΒΕΡΗΣ

Ο τσέρμαν της THI Άντριου Λιβέρης, διευθύνων σύμβουλος της Dow Chemical, παρουσιάζοντας τον τιμώμενο Paul Polman, επαίνεσε τις αξίες και τις αρχές του του.

“Από την ανάδειξή του σε διευθύνοντα σύμβουλος, ο Πολ ηγήθηκε της ιδέας, ότι αν το κάνετε, το κάνετέ το για σκοπούς και αξίες. Κι αν κάνετε κέρδος, πρέπει να έχετε έναν σκοπό:  ότι θα μπορούσατε να πάτε καλά κάνοντας το καλό και να κάνετε το καλό πηγαίνοντας καλά. Η επιχειρηματικότητα που βασίζεται σε αξίες είναι σπάνια στον δικό μας κόσμο. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι που πρέπει να παίρνουν θέση απέναντι στην ανθρωπότητα βλέποντας την κοινωνία με σύνεση και διασφαλίζοντας όπως όλοι τυγχάνουν φροντίδας και περίθαλψης είναι μοναδικοί. Ο Πολ Πόλμαν είναι γνήσιος ανθρωπιστής και αληθινός φιλέλληνας. ”

 Ο κ. Λιβέρης αναφέρθηκε στην έντονη φιλανθρωπική δραστηριότητα της Unilever στην Ελλάδα, συνεργαζόμενη με οργανισμούς όπως η “Food Bank” και η “Αποστολή”, προσφέροντας μόλις πρόσφατα πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ για τους φτωχούς, τους αγρότες και αλυσίδες τροφίμων,  ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι να βρουν απασχόληση σε αυτές.

“Ο Paul Polman πιστεύει στην ανθρωπότητα. Είναι η επιτομή αυτού που θέλουμε να τιμήσουμε απόψε», είπε ο κ. Λιβέρης, χαρακτηρίζοντάς τον παράδειγμα προς μίμηση που αξίζει πραγματικά το βραβείο της οργάνωσης.

ΠΟΛ ΠΟΛΜΑΝ

Σε μια ομιλία –  ύμνο για την Ελλάδα, τις ελληνικές αξίες και τα χαρίσματα και το θάρρος του ελληνικού λαού, ο Πολ Πολμάν αναφέρθηκε στις φιλανθρωπικές δραστηριότητες της Unilever στην Ελλάδα, οι οποίες αγγίζουν τα 500.000 άτομα. Υπογράμμισε ακόμη τη δέσμευση της εταιρείας να συνεχίσει να επενδύει στην Ελλάδα.

«Η Unilever συνεχίζει να αυξάνει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα, να προσφέρει βιώσιμη απασχόληση σε χιλιάδες ανθρώπους και ελπίζουμε να συνεχίσουμε να ηγούμαστε μίας ευημερούσας επιχείρησης. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεφύγει από αυτές τις δύσκολες στιγμές, και η Unilever μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάκτηση των χρεών. Ποτέ δεν ήταν μια πιο σημαντική στιγμή για όλους για να πάμε μπροστά. Είμαστε στην αίθουσα αυτή οι τυχεροί ολίγοι και είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε τους άλλους».

Ο Paul Polman ευχαρίστησε την THI για το βραβείο και την έμπνευση που παρέχει.

“Δεν χρειάζεται να είσαι Έλληνας για να γνωρίζεις πόσα έχει δώσει αυτή η χώρα στον κόσμο, από τη Δημοκρατία μέχρι τη Φιλοσοφία, από το δίκαιο μέχρι την ιατρική, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι το θέατρο. Στην πραγματικότητα, είναι δύσκολο να σκεφτούμε οποιαδήποτε πτυχή της σύγχρονης κοινωνίας η οποία δεν μπορεί να ανιχνευθεί στις αρχαίες ελληνικές  ρίζες της.

Ο κ. Πόλμαν επισήμανε ότι, λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, απειλούνται όλες οι αξίες που δένουν μαζί τις κοινωνίες. Μιλώντας για την επιχείρησή που, ηγείται υποστήριξε ότι είναι περίπου δύο αιώνων και ο ίδιος είναι περήφανος που έχει συμβάλει με μερικά πράγματα στον σύγχρονο πολιτισμό.

«Μεταξύ των ενενήντα χωρών στις οποίες λειτουργούμε, έχουμε σταθεί αρκετά τυχεροί που έχουμε μια τέτοια πολύ ευημερούσα επιχείρηση στην Ελλάδα για πάνω από μισό αιώνα», είπε αυτοαποκαλούμενος αρκετά τυχερός γιατί επισκέφτηκε τη χώρα πολλές φορές κατά τη διάρκεια της δεκαετούς θητείας του ως διευθύνων σύμβουλος. Κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων είδε τους αγώνες της χώρας, η οποία πέραν από την οικονομική κρίση υποφέρει από τη μεταναστευτική κρίση και την αλλαγή του κλίματος, όπως παρατηρήθηκε το περασμένο καλοκαίρι με τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική.

“Όπως πάντα, φαίνεται ότι οι πιο φτωχοί και οι πιο ευάλωτοι χτυπήθηκαν σκληρότερα”, είπε, επαινώντας τον ελληνικό λαό για την αποφασιστικότητά του και τη μοναδική αίσθηση αισιοδοξίας (το κέφι του). Επίσης εγκωμίασε  το ήθος των Ελλήνων εργαζομένων της Unilever.

«Είμαστε βαθιά προσηλωμένοι στη βελτίωση της ζωής του ελληνικού λαού, βελτιώνοντας την υγεία και την ευημερία του », τόνισε ο Πολμάν.

Πρόσθεσε ότι μόνο τα τελευταία τρία χρόνια η Unilever βοήθησε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους μέσω της συνεργασίας της με την «Αποστολή» και την Ελληνική Τράπεζα Τροφίμων.

“Έχουμε επίσης βελτιώσει τις υπηρεσίες υγείας και την υγιεινή μέσω των οδοντιατρείων μας σε απομακρυσμένα μέρη της χώρας, φθάνοντας σε πάνω από 300.000 παιδιά τα οποία  έχουν επωφεληθεί από αυτό. Ή, προσφέροντας την ευκαιρία σε οικογένειες με μειωμένη οικονομική δυνατότητα  να πλένουν και να στεγνώνουν τα ρούχα τους δωρεάν. Και τέλος, συνεργαζόμαστε με ΜΚΟ για να αντιμετωπίσουμε τις αυξανόμενες ανάγκες των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα “. Όσον αφορά το μέλλον, υποσχέθηκε αύξηση των δεσμεύσεων της Unilever στις συνεχιζόμενες επιτυχημένες πρωτοβουλίες, επεκτείνοντας με τα προγράμματα πλυντηρίων στη Θεσσαλονίκη και σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας και δημιουργώντας συνεργασίες με το Home Project για να υποστηρίξει ακόμη περισσότερους πρόσφυγες.

“Μαζί ανακαινίζουμε καταφύγια για νέους πρόσφυγες. ώστε να έχουν πρόσβαση στις  υπηρεσίες και να δημιουργούν θέσεις εργασίας για την υπόλοιπη κοινότητα των τους πρόσφυγες,

ΚΟΡΙΝ ΜΕΝΤΖΕΛΟΠΟΥΛΟς

Παρουσιάζοντας την Corrine Mentzelopoulos, ο Τζόρτζ Στάμας της έπλεξε το εγκώμιο, γιατί συνεχίζει το όραμα του πατέρα της Ανδρέα ο οποίος  δημιούργησε το Chateau Margaux, μετατρέποντάς το σε μια εξαιρετική παρακαταθήκη. .

“Είστε μια αληθινή κολώνα  ακεραιότητας και ένας πυλώνας αριστείας, είστε το καλύτερο της Γαλλίας και το καλύτερο της Ελλάδας”, είπε.

Στα σύντομα σχόλια της, η Corinne Mentzelopoulos εξέφρασε την υπερηφάνειά της για τις ελληνικές ρίζες της και ευχαρίστησε την THI που την βοήθησε να συνδυάζει τις δύο χώρες που προτιμά στον κόσμο, την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Είμαι περήφανη για την καταπληκτική δουλειά που κάνει η ΤΗΙΙ για να βοηθήσει την Ελλάδα”, πρόσθεσε.

Δείτε φωτογραφίες ααπό την εκδήλωση ΕΔΩ

πηγή