Της Στέλας Γκαντώνα
Στο βασικό πολιτικό συμπέρασμα ότι η χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα δυσκολεύει πλέον τη διαδικασία υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών καταλήγουν από το Μέγαρο Μαξίμου, με τη δυσαρμονία απόψεων Τσίπρα – Καμμένου επί του θέματος να παραμένει.
Ο προβληματισμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο, κατά πληροφορίες του iefimerida, είναι διάχυτος και διαβάζουν με προσοχή τα τεκταινόμενα στη γείτονα.
Ο Ζάεφ είναι με την πλάτη στον τοίχο. Παρ’ όλα αυτά εμφανίστηκε διατεθειμένος να παίξει τα ρέστα του και επιδίδεται πια σε αγώνα δρόμου προκειμένου να αναζητήσει πλειοψηφία 2/3 για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στη Βουλή. Ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε εκλογές, αν η αντιπολίτευση του VMRO δεν στηρίξει τη συμφωνία.
Εξ αυτού του λόγου, ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να σπάσει τον πάγο που προκάλεσε διεθνώς το αποτέλεσμα. Και σε επικοινωνία που είχε με τον Σκοπιανό ομόλογό του, τον επαίνεσε για την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας.
«Συνεχίζουμε να στηρίζουμε» το μήνυμα Μαξίμου
Κυβερνητικά στελέχη, μιλώντας στο iefimerida, έδιναν το στίγμα, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει τη διαδικασία», προτάσσοντας ως κρίσιμο το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Στην πραγματικότητα, όμως, η Αθήνα διαπιστώνει αυξημένο τον παράγοντα της αβεβαιότητας ως προς την τελική κατάληξη αυτής.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει προσωπικό του στοίχημα από τις αρχές του χρόνου την εξεύρεση λύσης και είναι ξεκάθαρο ότι στο Μαξίμου ξορκίζουν ένα «ναυάγιο». Το οποίο φυσικά δεν θα έδινε τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να επικαλείται ότι έλυσε ένα εθνικό θέμα μετά από 27 χρόνια, ενώ θα είχε υποστεί και την πολιτική φθορά από τη μακρόσυρτη διαφωνία του και με τον Καμμένο και από τις αντιδράσεις στη Βόρεια Ελλάδα.
Ανακουφισμένος ο Καμμένος – «Άκυρο το δημοψήφισμα»
Στην ανάρτησή του μετά τη δημοσιοποίηση του οριστικού ποσοστού συμμετοχής, ο Πάνος Καμμένος σημείωνε: «Όταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδόρησαν. Τώρα, με αυτή τη συμμετοχή βάσει του άρθρου 73,74 του Συντάγματός τους είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε τη συμφωνία».
Όταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδορήσαν τώρα με αυτή τη συμμετοχή βάση του άρθρου 73,74 του Συντάγματος τους είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε την συμφωνία. Ο Κυριάκος να απολογηθεί που ήθελε να σταματήσει την ευημερία των Ελλήνων και την κυβέρνηση
— Panos Kammenos (@PanosKammenos) September 30, 2018
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος ήταν η ανακοίνωση του Νίκου Κοτζιά, η οποία ανέφερε τα εξής:
«Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στην φίλη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Παραμένει δε, δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αντιφατικό. Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονας χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ακόμα μεγαλύτερο τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θεωρεί, γενικότερα, ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της Συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους.
Οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας, η ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής, ο εγκλωβισμός σε στερεότυπα αλυτρωτισμού, ενώ η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή, δεν δίνουν προοπτική στην κοινωνία της γείτονος, αλλά ούτε και στην περιοχή γενικότερα.
Αυξάνει η αναγκαιότητα ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή, κυριαρχίας του πολιτισμού του δημοκρατικού διαλόγου, της κουλτούρας της συνεννόησης και των δικαίων συμβιβασμών. Οι ενστάσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχτηκαν αναληθείς και λανθασμένες.
Τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί».