Εν όψει της συνάντησης Τσακαλώτου-Λαγκάρτν στο Μπαλί.

Η αποπληρωμή που είχε εξεταστεί με την συμφωνία για το χρέος ήταν μερική έως 3 με 3,5 δισεκ. αλλά το ποσό μπορεί να αυξηθεί στα 5 δισεκ. για τα δάνεια του ΔΝΤ. Σενάρια εξαγοράς των ακριβών δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα, στο πλαίσιο των δύο πρώτων μνημονίων, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πυροδοτεί η επικείμενη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ αυτή την Παρασκευή 12/10/2018 στο Μπαλί της Ινδονησίας.
Βούληση της Αθήνας είναι να «ξεφορτωθεί» από το χαρτοφυλάκιο της αυτά τα δάνεια αφού πρόκειται για ένα χρέος με υψηλό επιτόκιο δανεισμό που κυμαίνεται λίγο πάνω από το 3,75% και απαιτεί αδρά ποσά για την εξυπηρέτηση του.
Το ύψος αυτών των υποχρεώσεων έχει υποχωρήσει κάτω από τα 10 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών να επεξεργάζονται σχέδια πρόωρης εξόφλησης με χρήματα που θα προέλθουν από το μαξιλάρι ασφαλείας των 24,1 δισ. ευρώ. 
Η αποπληρωμή που είχε εξεαστεί με την συμφωνία για το χρέος ήταν μερική έως 3 με 3,5 δισεκ. αλλά το ποσό μπορεί να αυξηθεί στα 5 δισεκ. για τα δάνεια του ΔΝΤ 
Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι μαζί με τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις και αυτά από το υπερπλεόνασμα (μέσω του οποίου η χώρα αποπληρώνει τόκους και χρεολύσια) οι πόροι αυτού του «μαξιλαριού» μπορούν να φθάσουν ακόμη και τα 30 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι σε αυτό τον «κουμπαρά» δεν περιλαμβάνονται τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα ΑNFA’ s και τα SMP’s που πρόκειται να λάβει η χώρα μας από την ΕΚΤ και τις τράπεζες του ευρωσυστήματος.
Υπό αυτό το πρίσμα η ελληνικά πλευρά έχει την δυνατότητα να αποπληρώσει αν όχι όλο τουλάχιστον το μεγαλύτερο κομμάτι των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, όπως και αυτά που έχει λάβει η χώρα από το πρώτο μνημόνιο, και είναι ζήτημα που θα βρεθεί στην ατζέντα της συνάντησης Τσακαλώτου Λαγκάρντ η οποία θα γίνει στο περιθώριο της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας οι εργασίας της οποίας θα λάβουν χώρα στο Μπαλί της Ινδονησίας.
Στην ίδια συνάντηση ο κ. Τσακαλωτος θα προωθήσει για μια ακόμη φορά το ελληνικό αίτημα της ακύρωσης του μέτρου της περικοπής των συντάξεων το 2019.
Το Ταμείο, αν και με περιορισμένο ρόλο στη μεταμνημονιακή εποπτεία, επιμένει στην εφαρμογή του επιμένοντας ότι πρόκειται για μια διαρθρωτικού μεταρρύθμιση και δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε ακύρωση ή αναστολή του μέτρου.  Προφανώς ο υπουργός Οικονομικών δεν περιμένει ότι το ΔΝΤ θα αλλάξει στάση πάνω σε αυτό το θέμα. Από την άλλη  προσβλέπει όμως σε μία θετική αναφορά σε σχέση με τα υπερπλεονάσματα που παράγει η Ελλάδα.
Πριν φτάσει στην Ινδονησία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει ένα νέο κύκλο επαφών με επενδυτές σε Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ, με σκοπό να προσελκύσει κεφάλαια που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τα οποία θα τοποθετηθούν στην έκδοση κρατικού ομολόγου όταν και εφόσον αυτή αποφασιστεί.
Το ταξίδι έχει οργανώσει ο επενδυτικός οίκος Rothschild, που λειτουργεί ως σύμβουλος της κυβέρνησης, και αποτελεί συνέχεια του προγράμματος των συναντήσεων που έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι ( Βοστόνη, Νέα Υόρκη) με διαχειριστές κεφαλαίων, τραπεζίτες και ξένα funds με σκοπό τη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr