H δήλωση του κ. Στουρνάρα απεικονίζει την πραγματικότητα, η οποία επιβεβαιώνεται και από διεθνείς οίκους, πρόσφατα από τη Fitch, αλλά και από το ΔΝΤ στην έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε εχθές. Επιπλέον, έρχεται να καλύψει και ένα θεσμικό κενό, δεδομένου και του ρόλου του ως Προέδρου της Τράπεζας της Ελλάδος. Αν και καθυστερημένη, η σημερινή παρέμβασή του γίνεται σε απόλυτη σύμπτωση με το πλαίσιο που έχει δημιουργήσει η κυβέρνησή μας. Το δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας είναι ασφαλές και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος επάρκειας των τραπεζών, καθώς είναι αξιολογημένες θετικά”, δήλωσε στον Ρ/Σ Real FM και στον Νίκο Χατζηνικολάου ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος.
Πράγματι υπάρχουν διεθνείς αναταράξεις που επηρεάζουν τα ομόλογα, σχολίασε ο Αν. ΥΠΕΝ, αλλά οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης εξασφάλισαν αυτές οι αναταράξεις να μην επηρεάζουν τη χώρα και αυτό το γνωρίζουν και οι Έλληνες και οι ξένοι επενδυτές. Εξάλλου είναι γνωστό πώς λειτουργεί το Χρηματιστήριο και οι Έλληνες το έχουμε συνειδητοποιήσει με πολύ επώδυνο τρόπο: “Κάποτε το Χρηματιστήριο θεωρούνταν η ατμομηχανή της οικονομίας και πολλοί “έπαιξαν” σε αυτό τις οικονομίες μιας ζωής και τις εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι άλλοι. Κανένας λοιπόν δεν διαβεβαιώνει ότι το Χρηματιστήριο απεικονίζει την πραγματική οικονομία. Η πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας είναι διαφορετική και το παραδέχονται ακόμα και οι -κάποτε- χειρότεροι επικριτές μας. Εμείς από τη μεριά μας πρέπει να συνεχίσουμε την καλή και σωστή δουλειά που γίνεται. Αυτό είναι η δικιά μας ευθύνη, αυτό μας ζητάει και η κοινωνία, να βελτιώνουμε τη θέση της χώρας, αλλά και τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Γιατί μόνο η οικονομία δεν φτάνει, πρέπει και η κοινωνία και η οικονομία να πηγαίνουν μπροστά”.
Στη συνέχεια ο Σωκράτης Φάμελλος, απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα περικοπής των συντάξεων, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει πει σε όλους τους τόνους ότι προφανώς ο στόχος είναι να μη γίνει περικοπή των συντάξεων και αυτό θα διεκδικήσει. Πλέον, η Ελλάδα είναι ισότιμη με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης και ακολουθεί τη διαδικασία της κατάθεσης προϋπολογισμού. Μέχρι τις αρχές ή τα μέσα Νοεμβρίου θα υπάρξει ο χρόνος να ολοκληρωθεί η συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Οι τοποθετήσεις των εταίρων μας εξασφαλίζουν ότι είναι θετικό το περιβάλλον, μιας και έχουμε πιάσει τους στόχους και από το πλεόνασμα μπορεί να καλυφθεί το θέμα των συντάξεων. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε ο Αν. ΥΠΕΝ, δεν είναι ένα διαρθρωτικό μέτρο και έχουν αρχίσει να το αποδέχονται οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών φορέων. Η ελληνική οικονομία πλέον μπορεί να είναι απολύτως σταθερή και δεν θα έχει ανάγκη τέτοιων περικοπών.
Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι το προσχέδιο προϋπολογισμού περιλαμβάνει μείωση φορολογίας όσον αφορά τις επιχειρήσεις και τον ΕΝΦΙΑ, μείωση ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών και επιστημόνων και επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων, καθώς και οικογενειακό στεγαστικό επίδομα, κλπ. “Όλα αυτά αποδεικνύουν τη συνέπεια αυτής της κυβέρνησης. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς τριών χρόνων όλων των Ελλήνων για να βγούμε από το μνημόνιο που μας έριξαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Πληρώσαμε την πολιτική και οικονομική χρεοκοπία τους. Πληρώσαμε την άδικη πολιτική τους, όταν τα έκαναν πλακάκια με τους κολλητούς τους με τα «δάνεια με αέρα» των καναλαρχών. Τώρα μπορούμε να κάνουμε αυτά που είπαμε και τον Σεπτέμβριο του 2015, αλλά και σε έναν μεγάλο βαθμό και στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Όλα αυτά ήταν δεσμεύσεις μας, υπάρχουν ήδη εγκεκριμένες συλλογικές συμβάσεις για πολλές κατηγορίες εργαζομένων, θα καταργηθεί ο υποκατώτατος και θα ανέβει ο κατώτατος, όπως ανεβαίνουν και οι αμοιβές των εργαζομένων”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Αν. ΥΠΕΝ και συμπλήρωσε ότι ταυτόχρονα θα υπάρχει και μια συμπαγής κοινωνική πολιτική με πολλές προσλήψεις, πρώτα απ’ όλα στον χώρο της κοινωνικής πολιτικής με το «Βοήθεια στο Σπίτι», της ειδικής παιδείας και των εκπαιδευτικών.
Όσον αφορά την κριτική που γίνεται στην κυβέρνηση αναφορικά με τις προσλήψεις στο Δημόσιο, ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε: «Είμαι περήφανος που αυτή η κυβέρνηση λύνει το θέμα της «Βοήθειας στο Σπίτι», διότι υπήρχαν όμηροι εργαζόμενοι με ετήσιες συμβάσεις, παρ’ ότι είχαν προσληφθεί με ΑΣΕΠ και πληρώνονταν από την ΕΕ εδώ και 15 χρόνια!: “Από την άλλη πλευρά γνωρίζουμε την πολιτεία του κ. Μητσοτάκη στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Είχε πάει με εντολή να περιορίσει και να μειώσει το Δημόσιο, δηλαδή να μειώσει τα αγαθά της κοινωνίας μας, γιατί αυτό κάνει η Δεξιά τόσα χρόνια με την πολιτική της, μειώνει τα κοινά μας, τα κοινόχρηστα αγαθά. Γιατί είναι κοινά αγαθά η πρόνοια, η υγεία και η παιδεία. Την περίοδο της πιο βαθιάς κρίσης ξεπούλαγαν εύκολα τα δημόσια αγαθά για να γίνουν πλουσιότεροι οι ήδη πλούσιοι και οι κολλητοί τους”.