Άρθρο του ευρωβουλευτή
Πολύ μελάνι έχει χυθεί για την αναγκαιότητα να μειωθεί ο ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Όχι μόνο γιατί ο τουρισμός τους έχει πληγεί ανεπανόρθωτα λόγω των χιλιάδων προσφύγων και παρανόμων μεταναστών που τα έχουν κατακλίσει αλλά κυρίως για λόγους ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς τους.
Είναι πανθομολογούμενο ότι τα νησιά του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου λόγω της μεγάλης απόστασής τους από την ηπειρωτική Ελλάδα υφίστανται για γεωγραφικούς κυρίως λόγους μια απομόνωση. Ταυτόχρονα το μεταφορικό κόστους είναι ιδιαίτερα αυξημένο ενώ η μικρή τους έκταση περιορίζει εξ αντικειμένου τις δυνατότητες συγκρότησης οικονομιών κλίμακος και παραγωγικών μονάδων στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. Επιπλέον η γειτνίασή τους και η εγγύτητά τους προς την Τουρκία τα καθιστά πέραν των άλλων και οικονομικά ευάλωτα καθώς η Τουρκία έχει ιδιαίτερα χαμηλό κόστος παραγωγής και παροχής υπηρεσιών όχι μόνο λόγω των χαμηλών μισθών αλλά και λόγω χαμηλού ΦΠΑ.
Για τον λόγο αυτόν παραδοσιακά τα νησιά του Αιγαίου είχαν χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Στο στοιχείο αυτό πρέπει να προστεθεί και το ιδιαίτερα προνομιακό φορολογικό και δασμολογικό καθεστώς των Δωδεκανήσων επί δεκαετίες.
Με την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ διατηρήθηκαν σε μεταβατική βάση ορισμένα προνόμια και ευεργετικές ρυθμίσεις για τα νησιά του Αιγαίου, ενώ το 2006 με την υιοθέτηση της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ για τον ΦΠΑ στους νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και στα νησιά Θάσος, Βόρειες Σποράδες, Σαμοθράκη και Σκύρος, η Ελλάδαείχε δικαίωμα να εφαρμόζει χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ έως 30% από τους αντίστοιχους συντελεστές που εφαρμόζονται στην ηπειρωτική χώρα.
Το ακώλυτο αυτό δικαίωμα της Πατρίδας μας μπήκε στη μέγγενη της τρόικας η οποία στοχοποιώντας τα νησιά του Αιγαίου επέβαλε με τη συναίνεση των μνημονιακών κυβερνήσεων αυξημένο ΦΠΑ.
Στις 20/7/2016 με Γραπτή μου Ερώτηση στην Ευρωβουλή εις μάτην ζήτησα τη συνέχιση της διατήρησης χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου λόγω των τεράστιων προσφυγικών ροών. Πλην όμως η σταδιακή κατάργηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου συνεχίστηκε και πλέον από 1.1.2019 θα καταργηθεί οριστικά και για τα πέντε εναπομείναντα νησιά τα οποία δέχονται αυξημένες μεταναστευτικές ροές και έτσι θα εκτοξευθεί εκεί ο ΦΠΑ στο 24%.
Και ενώ η τρόικα αρνείται πλέον κάθε συζήτηση για χαμηλό ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου ώ του θαύματος βρέθηκε λύση για παντελή εξαίρεση από την καταβολή ΦΠΑ στην περιοχή του ιταλικού δήμου Καμπιόνεντ΄Ιτάλια και των ιταλικών υδάτων της λίμνης Λουγκάνο.
Μάλιστα η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ψήφισε τη σχετική ρύθμιση στις 2/10/2018 και κώφευσε στο μπαράζ των τριών σχετικών ομιλιών μου και στις εκκλήσεις μου για ανάλογη εφαρμογή της εξαίρεσης και στα νησιά του Αιγαίου. Για τον λόγο αυτό διαμαρτυρόμενος για την διακριτική μεταχείριση σε βάρος των νησιών του Αιγαίου σε αντίθεση με άλλους Ευρωβουλευτές καταψήφισα τη σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Ακολούθως στις 11/10 με Κατεπείγουσα Γραπτή μου Ερώτηση στην Ευρωβουλή ζήτησα εκ νέου την εξαίρεση των νησιών του Αιγαίου από τον ΦΠΑ αλά ιταλικά.
Στην Γραπτή μου Ερώτηση η οποία απευθύνεται προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισήμανα ότι «στις 2/10/2018 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε πρόταση της Επιτροπής για εξαίρεση του ιταλικού δήμου Καμπιόνεντ΄Ιτάλια και των ιταλικών υδάτων της λίμνης Λουγκάνο από την εδαφική εφαρμογή της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ για τον ΦΠΑ λαμβάνοντας υπόψη γεωγραφικούς λόγους όπως την απομόνωση και το οικονομικό μειονέκτημα των παραπάνω ιταλικών περιοχών, τη στενή γειτνίασή τους με την Ελβετία και την ανάγκη διατήρησης ισότιμων όρων ανταγωνισμού μεταξύ των οικονομικών φορέων της Καμπιόνεντ΄ Ιτάλια και της Ελβετίας».
Και συνέχισα: «Τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου για καθαρά γεωγραφικούς λόγους είναι απομονωμένα από την κυρίως Ελλάδα και αντιμετωπίζουν έντονο οικονομικό μειονέκτημα με αυξημένο μεταφορικό κόστος, ενώ λόγω της γειτνίασης και της εγγύτητάς τους με την Τουρκία αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό καθώς η Τουρκία έχει ιδιαίτερα χαμηλό ΦΠΑ σε σχέση με τον ισχύοντα στα νησιά του Αιγαίου όπου πλέον από 1.1.2019 καταργείται παντελώς ο κατά 30% μειωμένος ΦΠΑ που ίσχυε εδώ και χρόνια. Περαιτέρω η τουριστική ανταγωνιστικότητα των νησιών του Αιγαίου βρίσκεται στο ναδίρ λόγω των αυξημένων προσφυγικών ροών τα τελευταία χρόνια».
Καταλήγοντας ζήτησα τη λήψη μέτρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «σε συνεργασία με τις Ελληνικές Αρχές προκειμένου τα νησιά του Β. και Ν. Αιγαίου να εξαιρεθούν από τον ΦΠΑ εντασσόμενα στο άρθρο 6 παρ. 1 Οδηγίας 2006/112/ΕΚ».
Οψόμεθα.