Η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, όπως είναι φυσικό, τα αίτια, το παρασκήνιο, αλλά και τους τριγούς που προκάλεσε στην κυβέρνηση, μονοπώλησε τον σημερινό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.  “Βράζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη «δικαίωση» Καμμένου – Η κρίση μόλις άρχισε” τιτλοφορείται το ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος,

Όλο το παρασκήνιο – Παγωμάρα στο κυβερνών κόμμα, όπου περίμεναν οριοθέτηση της συνεργασίας με τον υπουργό Άμυνας και προέκυψε καρατόμηση του υπ. Εξωτερικών – Γιατί ο Τσίπρας φώναξε τον Σκουρλέτη πριν ανακοινώσει την παραίτηση Κοτζιά

Μία απροσδόκητη και πρωτοφανής κρίση ταλανίζει την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, με επίκεντρο την επιλογή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να καρατομήσει τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για χάρη της απρόσκοπτης συνέχισης της συνεργασίας του με τον Πάνο Καμμένο.

Το κυβερνών κόμμα έχει παγώσει από την χθεσινή εξέλιξη, καθώς οι περισσότεροι ανέμεναν, ειδικά μετά την ομοβροντία επικρίσεων, που διατυπώθηκαν κατά του κ. Καμμένου στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο κ. Τσίπρας θα οριοθετούσε τις σχέσεις του με τον υπουργό Άμυνας, ο οποίος διαφοροποιείται συνεχώς και εντόνως από την κυβερνητική πολιτική σε κρίσιμα θέματα, όπως το Σκοπιανό.

Η επιλογή του πρωθυπουργού να διαλέξει τον κ. Καμμένο στη σύγκρουση, που ξέσπασε στο προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο ανάμεσα στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και τον Νίκο Κοτζιά αιφνιδίασε δυσάρεστα το κόμμα του, αλλά ήταν μάλλον μονόδρομος για τον κ. Τσίπρα, από τη στιγμή που έχει αποφασίσει να κερδίσει πάση θυσία λίγο χρόνο ακόμα για να ολοκληρώσει κατά το δυνατόν το εκλογικό σχεδιασμό του.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι το πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών που απηχεί τις θέσεις της κυβέρνησης καθώς σε αυτό επέλεξε ως τίτλο τη φράση «Την πλήρωσε λάθος υπουργός» στη σκιά και της πρόσφατης κόντρας της με τον Πάνο Καμμένο.

efsyn-rprot1

Κομματικά στελέχη με εικόνα για τη στρατηγική του πρωθυπουργού, εκτιμούν ότι αυτή την ώρα προέχει να μην διαρραγεί η κυβερνητική συνεργασία και πορεία, με κεντρικό στόχο την υλοποίηση μίας σειράς κοινωνικών μέτρων, που σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου. Ο χρονικός ορίζοντας για τα μέτρα αυτά είναι μέχρι και τον Ιανουάριο και εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας δεν είχε περιθώριο να τινάξει στον αέρα τη συμπόρευσή του με τον κ. Καμμένο, έστω κι αν αυτό απαιτούσε τούτη την ώρα τη «θυσία» του κ. Κοτζιά.

Αντιλαμβανόμενος προφανώς την πολιτική παραδοξότητα της κίνησής του ο πρωθυπουργός, καθώς απομάκρυνε έναν υπουργό που συμφωνούσε και στήριζε τη Συμφωνία των Πρεσπών και διατήρησε στη θέση του ένα κυβερνητικό στέλεχος που την υπονομεύει, προχώρησε στην κίνηση να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να στείλει μήνυμα κυρίως στο εξωτερικό ότι η Αθήνα παραμένει προσηλωμένη στην εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί για το Σκοπιανό – και έτσι να μην χρεωθεί η ελληνική πλευρά το όποιο ναυάγιο προκύψει στην υπόθεση.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζεται πάντως και η εκτίμηση ότι πιθανόν ο κ. Τσίπρας διαβλέπει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «νεκρή» λόγω της αδυναμίας μέχρι τώρα του Ζόραν Ζάεφ να την περάσει από το δικό του κοινοβούλιο και άρα δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος να διαρρήξει τις σχέσεις του με τον Πάνο Καμμένο, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση, η συγκεκριμένη συμφωνία δεν πρόκειται να έλθει ποτέ στην ελληνική Βουλή.

Ταυτόχρονα και για να ηρεμήσει κάπως την κατάσταση στο κόμμα του, ο κ. Τσίπρας έστειλε και μήνυμα στον κ. Καμμένο ότι δεν θα ανεχθεί διγλωσσία και προσωπικές στρατηγικές. Είναι αμφίβολο όμως εάν αυτό ικανοποιεί το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, καθότι ουδείς είναι βέβαιος ότι ο υπουργός Άμυνας δεν θα συνεχίσει τη δική του στρατηγική των διαφοροποιήσεων για να περισώσει το πολιτικό μέλλον των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγο πριν ανακοινώσει την αποπομπή του κ. Κοτζιά, τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη προφανώς για να εξασφαλίσει ότι από το κόμμα δεν θα υπάρξει έντονη αντίδραση για την εξέλιξη αυτή.

Το πολιτικό πρόβλημα ωστόσο για τον κ. Τσίπρα μεταφέρεται στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής του ομάδα και στη συνεργασία του με την κίνηση ΠΡΑΤΤΩ στην οποία ανήκει ο κ. Κοτζιάς, αλλά και μία ακόμα βουλευτής, η Γεωργία Γεννιά, δεδομένου ότι ο Νίκος Τόσκας έχει αποστασιοποιηθεί από την ομάδα Κοτζιά μετά την πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι και την αποπομπή του από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Η κίνηση μάλιστα ετοιμάζει εκδήλωση τη Δευτέρα με ομιλητή τον κ. Κοτζιά. Με δεδομένο ότι ο τελευταίος έκανε ένα εξαιρετικά απειλητικό τουίτ, αποχωρώντας από το υπουργείο Εξωτερικών («θέλησαν να με θάψουν, αλλά ξέχασαν ότι είμαι σπόρος»), αναμένεται με ενδιαφέρον και ανησυχία ίσως στο Μαξίμου, η στάση των βουλευτών αυτών, που αποτελούν κρίσιμο μέγεθος για την κυβερνητική ισορροπία.

To capital.gr και η Νίκη Ζορμπά περιγράφει ως “Τρενάκι του τρόμου οι ισορροπίες στην κυβέρνηση μετά το “ξήλωμα” Κοτζιά” και επισημαίνει:

Στα 3,5 χρόνια που συμπορεύτηκαν Τσίπρας– Κοτζιάς στην Κυβέρνηση, οι εκρήξεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών δεν ήταν ούτε λίγες ούτε περιορισμένης έκτασης.

Ο Νίκος Κοτζιάς, του οποίου το ευερέθιστο και συγκρουσιακό θυμικό ήταν γνωστό τοις πάσι στους κυβερνητικούς διαδρόμους, έφτασε και άλλες φορές κοντά στην παραίτηση, με επεισόδια έντονα που έληγαν ωστόσο το ίδιο ξαφνικά όπως άρχιζαν.

Η σύγκρουσή του όμως με τον Πάνο Καμμένο στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης,  ήταν άλλης τάξεως θέμα  αυτή τη φορά. Στη μεταξύ τους άγρια κόντρα ( ο συγκυβερνήτης του Αλέξη Τσίπρα άφησε αιχμές εναντίον του για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ), ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να λειτουργήσει “πυροσβεστικά”, όπερ κι έγινε “ηφαίστειο” ο κ. Κοτζιάς, απαιτώντας την κάλυψή του από τον πρωθυπουργό.

Κάλυψη την οποία ο κ. Τσίπρας δεν έδωσε -όπως την επιθυμούσε τουλάχιστον ο Ν. Κοτζιάς ανοίγοντας τον Ασκό του Αιόλου.

Ο κ. Κοτζιάς άρχισε από το ίδιο κιόλας βράδυ να δίνει “διαρροές” περί έντονης δυσφορίας του για τη στάση του Α. Τσίπρα ενώ επισκεπτόμενος τον Προκόπη Παυλόπουλο, θορύβησε το Μαξίμου για τις προθέσεις του.

Εως και χθες το πρωί πάντως, ο Ν. Κοτζιάς φαίνεται πως περίμενε μια δημόσια δήλωση στήριξης από τον Α. Τσίπρα, η οποία ποτέ δεν ήρθε.

Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός, δια τηλεοπτικής παρεμβάσεως του Δημήτρη Τζανακόπουλου, του διαμήνυσε: “Σκέρτσα” και διαρροές τέλος, ό,τι έχεις να πεις θα το πεις σε εμένα και όχι στον Τύπο.

Η παρέμβαση του κ. Τζανακόπουλου -προφανώς κατόπιν οδηγιών Τσίπρα- ήταν το μήνυμα που περίμενε ο πρώην ΥΠΕΞ για να ετοιμάσει την έξοδό του από τη Βασιλίσσης Σοφίας.

Μηνύματα Τσίπρα και εικόνα αποσύνθεσης

Η παραίτηση Κοτζιά συνοδεύτηκε από ένα tweet του που έβριθε αιχμών. Ο ίδιος είναι επικεφαλής της Κίνησης Πράττω που μετρά συνολικά δύο βουλευτές στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ: Τον ίδιο και την βουλευτή Γεωργία Γεννιά.

Σήμερα η Κίνηση συνεδριάζει στον απόηχο της παραίτησής του για να αποφασίσει πώς θα κινηθεί στο μέλλον.

Όπως ανέφερε ήδη χθες το Capital.gr, ακόμη και εάν ο Ν. Κοτζιάς αποφασίσει με την Γ. Γεννιά να ανεξαρτητοποιηθούν, “ροκανίζουν” μεν την κυβερνητική πλειοψηφία μειώνοντάς τη στους 151 βουλευτές, αλλά να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια της Κυβέρνησης, δεν δύνανται.

Η αίσθηση πάντως που προκλήθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ από την επικράτηση Καμμένου στην κόντρα με τον Κοτζιά, αφήνει εξόχως στυφή γεύση στους “αριστερούς” ( sic) ουρανίσκους.

Από την άλλη πλευρά, κύριο μέλημα του Αλέξη Τσίπρα αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της παραίτησης του Ν. Κοτζιά ήταν να μη δοθεί προς τα έξω μήνυμα “κατάρρευσης” της Συμφωνίας των Πρεσπών και επικράτησης του αρνητή της, Π. Καμμένου.

Εξ’ ού και ο Αλέξης Τσίπρας, με τηλεοπτική δήλωσή του ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του ΥΠΕΞ, διατρανώνοντας και τη στοχοπροσήλωσή του στην υλοποίηση της Συμφωνίας.

Παραλλήλως, επιχειρώντας να δείξει πυγμή και στο εσωτερικό του, προσπάθησε να αξιοποιήσει την παραίτηση Κοτζιά ως παράδειγμα ότι εφεξής, όποιος δημιουργεί πρόβλημα στην κυβερνητική συνοχή, θα αποπέμπεται.

Αυτό, λένε συνομιλητές του, απηχεί και τις προθέσεις του σχετικά με τον εταίρο του, Π. Καμμένο. Προς ώρας πάντως, το …σκορ Κοτζιά- Καμμένου είναι 0-1, προκαλώντας σύμφωνα με την αντιπολίτευση εικόνα υποταγής του Τσίπρα στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

Εκλογές ξανά στο τραπέζι

Η δίχως τέλος αναμπουμπούλα στο κυβερνητικό τρένο ( να “μαζέψει” τους ΑΝΕΛ σκόπευε με τη σύναξη στο υπουργικό Συμβούλιο, “φάγωμα” Κοτζιά προέκυψε τελικώς) φέρνει ξανά στο τραπέζι, σενάρια πρόωρων εκλογών, ακόμη και ως …ατύχημα.

Παρότι ο κ. Τσίπρας φέρεται να έχει αποφασίσει να μην προσφύγει σε κάλπες πριν από τον Μάιο του 2019, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πλέον ένα “ατύχημα” που θα οδηγήσει την Κυβέρνησή του πολύ νωρίτερα από όσο ο ίδιος υπολόγιζε, στην πόρτα της εξόδου.

“ΑΝΟΙΞΕ Ο ΑΣΚΟΣ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ” γράφει το Iefimerida.gr και εξηγεί “Γιατί ο Τσίπρας θυσίασε τον Κοτζιά -Εκνευρισμός στον ΣΥΡΙΖΑ, το παρασκήνιο”.

Η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών άνοιξε ξαφνικά τον ασκό του Αιόλου στο κυβερνητικό στρατόπεδο και προκάλεσε πανικό.

Όχι μόνο σε Αθήνα και Σκόπια, αλλά και στις ξένες πρεσβείες, τα τηλέφωνα των οποίων πήραν φωτιά σε μια αγωνιώδη προσπάθεια των κυβερνήσεων που πιέζουν για να ολοκληρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών να πληροφορηθούν αν οι διαδικασίες συνεχίζονται κανονικά.

Ταυτόχρονα όμως οι ραγδαίες αυτές εξελίξεις φωτίζουν με ιδιαίτερο τρόπο και αποκαλύπτουν ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο και μια μυστική συνεννόηση Τσίπρα-Καμμένου την οποία αγνοούσε ο κ. Κοτζιάς, με αποτέλεσμα να προκληθεί το προχθεσινό μπάχαλο στο υπουργικό συμβούλιο που οδήγησε στην ουσιαστική αποπομπή του από την κυβέρνηση.

Τις ανησυχίες αυτές θέλησε να καταλαγιάσει ο πρωθυπουργός, όχι μόνο με το ν’ αναλάβει ο ίδιος και τα καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών, αλλά να προβεί και σε μια κίνηση, που δεν έχει ξανακάνει όσο βρίσκεται στην εξουσία: Καθυστερώντας την πτήση του για Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας βγήκε στην… εξώπορτα του Μεγάρου Μαξίμου και εν είδει διαγγέλματος αποδέχθηκε «με πόνο καρδιάς…» την παραίτηση Κοτζιά, διακήρυξε την πρόθεσή του (στέλνοντας μήνυμα και στα Σκόπια) πως αναλαμβάνοντας ο ίδιος το υπουργείο «στέλνει μήνυμα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ότι σκοπεύει και εγγυάται να διασφαλίσει την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών…».

Ταυτόχρονα, και στοχεύοντας να διασκεδάσει τις λογικές εντυπώσεις περί κινδύνου κατάρρευσης της κυβέρνησης, προειδοποίησε ότι «δεν πρόκειται να ανεχτώ από εδώ και στο εξής καμιά διγλωσσία από οποιονδήποτε και καμιά προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας, δεν θα ανεχτώ από κανέναν συνειδητά ή ασυνείδητα, εν προκειμένω ασυνείδητα, να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια».

Οι υπαινιγμοί Κοτζιά

Παρά τον «πόνο καρδιάς» του πρωθυπουργού, ο τέως υπουργός Εξωτερικών με μήνυμά του στο τουίτερ σχεδόν προειδοποίησε τον πρωθυπουργό, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις. Ο ΠΘ και σειρά Υπουργών έκαναν στο χθεσινό ΥΣ τις επιλογές τους και εγώ κατόπιν τις δικές μου. Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος».

Ταυτόχρονα, έγινε γνωστό από το περιβάλλον του κ. Κοτζιά, ότι βρίσκονται σε διαρκή σύσκεψη τα στελέχη της κίνησης «Πράττω» της οποίας ηγείται και η οποία μετείχε της κυβερνητικής πλειοψηφίας, με τρεις βουλευτές: του ίδιου του κ. Κοτζιά (Επικρατείας) του εξαναγκασθέντος σε παραίτηση τέως υπουργού Προστασίας του Πολίτης Νίκου Τόσκα, (Β’ Αθήνας) και της κ. Γεωργίας Γεννιά (Πειραιά). Σήμερα, μάλιστα θα συνεδριάσει και η Πολιτική Γραμματεία του «Πράττω».

Οι κινήσεις αυτές, έχουν προβληματίσει, αν όχι ανησυχήσει, το Μέγαρο Μαξίμου, ως προς τα πιθανά ζητήματα κυβερνητικής πλειοψηφίας που τυχόν θα προκύψουν, όχι στην υπερψήφιση της συμφωνίας (εάν και όταν στην ελληνική Βουλή…), αλλά σε ενδεχόμενη ψηφοφορία είτε δυσπιστίας είτε εμπιστοσύνης.

Αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ

Παρά την δημόσια προειδοποίηση Τσίπρα ότι «του λοιπού, δεν πρόκειται να ανεχθεί…», στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο σε κομματικό όσο και βουλευτικό επίπεδο, επικρατεί διάχυτη αν και βουβή αναταραχή από τις ξαφνικές εξελίξεις, και την επιλογή του πρωθυπουργού μεταξύ Καμμένου και Κοτζιά, να στηρίξει τον πρώτο και να «αδειάσει» τον δεύτερο. Χωρίς να χαίρει και αδιαμφισβήτητης… συμπάθειας ο κ. Κοτζιάς, είναι πολύ περισσότερες οι φωνές που ζητούν τη διακοπή της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ, ακόμη και αν αυτό οδηγεί σε πρόωρες εκλογές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Κοτζιάς υπέβαλλε παραίτηση, ούτε η μόνη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού με τις κινήσεις και πρωτοβουλίες του μέχρι χθες στενού και έμπιστου συνεργάτη του. Πάντα, όμως η ρήξη αποφεύχθηκε, και συνεχίσθηκε η συνεργασία Τσίπρα-Κοτζιά, με πυρήνα την συμφωνία για τα Σκόπια.

Το ενδιαφέρον παρασκήνιο και η μυστική προσυνεννόηση…

Μπορεί σύσσωμη η αντιπολίτευση να κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «είναι δέσμιος του Καμμένου», υπέρ του οποίου θυσίασε τον Νίκο Κοτζιά, ωστόσο οι ραγδαίες εξελίξεις μετά το μοιραίο υπουργικό συμβούλιο και την… χωρίς γάντια σύγκρουση Κοτζιά- Καμμένου αποκαλύπτουν ένα πολύ ενδιαφέρον και διαφωτιστικό των όσων έπονται παρασκήνιο!

Σύμφωνα με πληροφορίες πηγών που είναι σε θέση να γνωρίζουν πολύ καλά τις μεθοδεύσεις του Μεγάρου Μαξίμου, η «ρήξη» του υπουργού Άμυνας με την κυβέρνηση ως αποτέλεσμα των διαφοροποιήσεων του στην Ουάσινγκτον, ήταν προσυνεννοημένη σχεδόν μέχρι κεραίας. Οι αντιδράσεις κομματικών του ΣΥΡΙΖΑ είχαν προβλεφθεί και συνεκτιμηθεί, η ήπια (σχεδόν…«χάδι») αντιμετώπιση της «ανταρσίας» Καμμένου από τον κ. Τσίπρα είχε επίσης προσχεδιασθεί, όπως και η αναφορά στο όλο ζήτημα, εκ μέρους του πρωθυπουργού, στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος…

Χρειάζεται τους ΑΝΕΛ…

Σκοπός, οι ΑΝΕΛ του κ. Καμμένου να παραμείνουν εν ζωή (έστω και σε καταστολή…) και συνεπείς στον εθνοπατριωτισμό τους, ελπίζοντας σε συγκράτηση της διαρροής ψηφοφόρων τους, μέχρι να έρθει η ώρα του «διαζυγίου» όπως έχουν συμφωνήσει οι δυο συγκυβερνήτες, κάτι που βολεύει τα μέγιστα τον κ. Τσίπρα που εκτιμά ότι όσο δεν… εξαερώνονται οι ΑΝΕΛ και μπορούν να ελπίζουν σε είσοδό τους στην επόμενη Βουλή, τόσο απομακρύνεται για την ΝΔ η προοπτική αυτοδυναμίας. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα μπορεί να είναι σίγουρος για την κοινοβουλευτική στήριξη, προκειμένου να περάσει ευνοϊκές προεκλογικές ρυθμίσεις, τυχόν… πελατειακά νομοσχέδια, γενικά να μπορεί να προβάλλει την εικόνα μιας «ισχυρής» κυβέρνησης με βάθος χρόνου, το λιγότερο μέχρι τον Μάιο. Ή τουλάχιστον μέχρι να σημάνει η «ώρα μηδέν», η κατάθεση δηλαδή της συμφωνίας των Πρεσπών (εάν και εφ’ όσον οι διεργασίες στα Σκόπια ευοδωθούν, κάτι προσώρας σχεδόν αδύνατον), περί τον μήνα Ιανουάριο το νωρίτερο…

Στο «μυστικό» γεύμα Καμμένου -Τσίπρα στην Λέσχη (τόσο… μυστικό, που δύο έγκυρες μη κυβερνητικές εφημερίδες είχαν την «αποκλειστική πληροφορία» συνοδευόμενη μάλιστα και… από φωτογραφίες!), εξετάστηκαν οι εξελίξεις από τη «βόμβα» στην Ουάσινγκτον, εκτιμήθηκε η κατάσταση, και συναποφασίσθηκε η έκτακτη σύγκληση του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου, κατά την διάρκεια του οποίου θα επιβεβαιωνόταν η αδιατάρακτη σχέση των δύο συγκυβερνητών, και μάλιστα με πρωτοβουλία του ίδιου του κ. Τσίπρα.

Αλλά το… αυγολέμονο έκοψε, από την έκρηξη του οξύθυμου (και εν αγνοία τελούντος για το προσυνεννοημένο της υπόθεσης) υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Κοτζιά, τον οποίο φαίνεται ότι έθιξε η ήπια και διαλλακτική αντιμετώπιση της «ανταρσίας» Καμμένου από τον πρωθυπουργό και η μη στήριξη του ιδίου, έναντι των κατηγοριών του υπουργού Άμυνας για μυστικά κονδύλια.

Δυσοίωνες οι προοπτικές της Συμφωνίας των Πρεσπών

Φυσικά, κομβικό σημείο του κυβερνητικού σχεδιασμού (αλλά και του προβληματισμού σε κομματικό επίπεδο στον ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ) παραμένει το… μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και η «ώρα μηδέν» που θα έρθει στην ελληνική Βουλή προς κύρωση…

Η κατάσταση περιπλέχτηκε από χθες επικίνδυνα στα Σκόπια, όταν το VMRO αποχώρησε από την πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία στην Βουλή για την αναθεώρηση του συντάγματος, προκειμένου ν’ αποφύγει τον σκόπελο την μυστική διεξαγωγής της ψηφοφορίας που μεθόδευε ο Ζάεφ, για να… διευκολύνει τυχόν διαρροή βουλευτών της αντιπολίτευσης!

Έτσι όπως προδιαγράφεται η κατάσταση, το πιθανότερο σενάριο είναι ο Ζάεφ να μην μπορέσει να περάσει από την παρούσα Βουλή (η κρίσιμη πρώτη ψηφοφορία αναβλήθηκε για αύριο Παρασκευή), με συνακόλουθο να προκηρυχθούν εκλογές, και η συμφωνία να επανέλθει στην νέα Βουλή, και να εγκριθεί τότε (περί τα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου…), εάν και εφόσον φυσικά ο κ. Ζάεφ έχει αποκτήσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 80 βουλευτών…

Η στάση Τσίπρα

Αυτό τι θα σημάνει για τους προβληματισμούς και τους σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα;

Κατ’ αρχάς, ότι… κερδίζει πολύτιμο χρόνο! Και αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έγκρισης της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή περί τις αρχές Ιανουαρίου, αυτό θα μετατοπισθεί μέχρι τον… Μάιο, λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές. Αν, δε, οι διαδικασίες στα Σκόπια, ακόμη και αν οι εξελίξεις είναι θετικές, απαιτήσουν περισσότερο χρόνο, ακόμη καλύτερα για τον Έλληνα πρωθυπουργό, που θα μπορεί να σχεδιάζει παράταση του χρόνου διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, ακόμη και μέχρι το… Σεπτέμβριο, για να «επιβραβευθεί» κι’ όλας η επιμονή του περί «εξάντλησης της τετραετίας…»! Οι ΑΝΕΛ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση και να «πανηγυρίζουν» ότι συμφωνία με τα Σκόπια δεν ολοκληρώθηκε «επί των ημερών τους», θα (ελπίζουν να, δηλαδή…) συσπειρώνουν το εναπομείναν δυναμικό των ψηφοφόρων τους, και να πασχίζουν να το διευρύνουν.

Στο έντονο παρασκήνιο της παραίτησης Κοτζιά επικεντρώνονται ΤΑ ΝΕΑ, με το ρεπορτάζ να περιγράφει “Πώς «φαγώθηκε» ο Νίκος Κοτζιάς και για ποιους λόγους εξερράγη στο υπουργικό συμβούλιο“.

Ολα τέλειωσαν στο υπουργικό όταν ο Κοτζιάς πήρε το λόγο και άσκησε κριτική στον Καμμένο για την προσωπική ατζέντα του η οποία όπως είπε υπονόμευσε την εθνική γραμμή για το Μακεδονικό.

ο σοβαρό επεισόδιο που έγινε στο υπουργικό συμβούλιο μεταξύ Νίκου Κοτζιά και Πάνου Καμμένου ήταν η σταγόνα που γέμισε το ποτήρι και που οδήγησε στην οριστική απόφαση του πρώτου να υποβάλει την παραίτησή του. Αν και λίγες ώρες πριν ο υπουργός Αμυνας είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, τίποτε δεν προμήνυε τη μεγάλη ρήξη με τον υπουργό Εξωτερικών.

Βλέποντας, όμως, στα «Νέα» ο Κοτζιάς τις φωτογραφίες από το γεύμα Τσίπρα – Καμμένου κατάλαβε ότι οι μέρες του στην κυβέρνηση ήταν μετρημένες. Κι αυτό διότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να συναντήσει τον «εμπρηστή» της εξωτερικής πολιτικής με όσα είπε στις ΗΠΑ, κι όχι τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών. Ο Τσίπρας είχε να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει και από το γεύμα στη ΛΑΕΔ έδωσε το στίγμα του. Ο Κοτζιάς είχε καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά. Ειδικά από τη στιγμή που ο Καμμένος φαινόταν να έχει ενημερώσει τον Τσίπρα για την πρόθεσή του να καταθέσει το plan B. O πρώην ΥΠΕΞ κατάλαβε ότι δεν θα έχει τη στήριξη του Μαξίμου, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Αμυνας λειτουργούσε ως αυτόκλητος υπουργός Εξωτερικών.

Ολα τέλειωσαν στο υπουργικό όταν ο Κοτζιάς πήρε το λόγο και άσκησε κριτική στον Καμμένο για την προσωπική ατζέντα του η οποία όπως είπε υπονόμευσε την εθνική γραμμή για το Μακεδονικό.

Ο απρόβλεπτος και ανεξέλεγκτος χαρακτήρας του υπουργού Αμυνας τον οδήγησε στο να αναφερθεί στα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ που δίνονταν για να χτυπάνε τον ίδιο (όπως υποστήριξε ο Καμμένος), ο Κοτζιάς έκανε αναφορά στα κονδύλια του Πενταγώνου για τους πρόσφυγες και η κατάσταση στο υπουργικό έγινε ανεξέλεγκτη.

Η χαλαρή στάση του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος τις ημέρες που ακολούθησαν και το γεύμα στη ΛΑΕΔ έδωσαν τη χαριστική βολή στον Κοτζιά. Και την απόφαση που είχε πάρει να κάνει «Κούγκι» το υπουργικό συμβούλιο.

Βαριά λόγια

Εκεί έγινε και το άλλο απίστευτο, υπό το βλέμμα του Τσίπρα και των άλλων υπουργών. Αφού ακούστηκαν τα βαριά λόγια του Κοτζιά (μας εκθέτεις, κάνει ζημιά στα εθνικά θέματα κ.λπ), ετέθη θέμα μυστικών κονδυλίων με τον πρώην ΥΠΕΞ να αφήνει υπονοούμενα για το Πεντάγωνο.

Ο Καμμένος «άναψε» και κατηγόρησε τον Κοτζιά ότι έδωσε 19 εκατ. ευρώ σε ξένα ΜΜΕ για να βρίζουν τον ίδιο για τη συμφωνία των Πρεσπών. Μια βαριά κατηγορία από αυτές που αρέσκεται να ρίχνει ο Καμμένος αλλά χωρίς στοιχεία.

Ο Κοτζιάς βλέποντας τον Τσίπρα να γίνεται… κυανόκρανος και τουλάχιστον 3 υπουργούς να στηρίζουν Καμμένο, σηκώθηκε κι έφυγε, ζήτησε ραντεβού με τον Παυλόπουλο και πήρε τις αποφάσεις του.

Ο πρωθυπουργός ήταν εν γνώσει της οργής του πρώην ΥΠΕΞ και των προθέσεών του. Με το να επιλέξει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει, εν προκειμένω με την επιλογή του κυβερνητικού εταίρους, έδειχνε στον Κοτζιά την πόρτα της εξόδου και ο Κοτζιάς απλά προετοίμαζε την ηρωϊκή έξοδό του την Τετάρτη το μεσημέρι.

Υπενθυμίζεται ότι το ταξίδι στις ΗΠΑ ήταν απλά η στάλα που ξεχείλισε το ποτήρι. Εδώ και μήνες οι Κοτζιάς και Καμμένος ήταν στα μαχαίρια και είχαν ξεχαστεί τα καλά λόγια. «Δεν διαφωνώ με τον κ. Κοτζιά, είναι ο καλύτερος ΥΠΕΞ που έχει περάσει ποτέ, τον εμπιστεύομαι», είχε πει ο Καμμένος.

Στις αρχές Οκτωβρίου, όμως, ο Πάνος Καμμένος, όταν ο Νίκος Κοτζιάς έλεγε πως «την ευθύνη για την εξωτερική πολιτική της χώρας την έχουν ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών», δήλωνε ότι «εγώ συνομιλώ με τον πρωθυπουργό» και μαζί χαράσσουμε την εξωτερική πολιτική. Η αίσθηση της ισχύος που έχει έναντι ενός αδύναμου πρωθυπουργού, έκανε τον Καμμένο «παίκτη». Η απαίτησή του για την απομάκρυνση Κοτζιά έγινε, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι τώρα απαιτεί και την απομάκρυνση Τέρενς Κουίκ ο οποίος είναι εκτός γραμμής ΑΝΕΛ και μάλιστα στο υπουργικό συμβούλιο ήταν ο μόνος που στήριξε Κοτζιά.

Και άλλη παραίτηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραίτηση χθες δεν ήταν η μοναδική. Ο Κοτζιάς είχε υποβάλλει την παραίτησή του κι άλλη φορά και συγκεκριμένα στις 17 Μαίου αλλά δεν έγινε γνωστός ο λόγος.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τη ρήξη Κοτζιά – Μόσχας ο πρωθυπουργός είχε εκνευριστεί με την επιθετική και άκρως προσβλητική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Απαντώντας τότε στην κ. Ζαχάροβα ο Κοτζιάς έλεγε: Οι σημερινές δηλώσεις της Εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών είναι χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική», αναφέρει αρχικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και συνεχίζει:

«Τέτοιες αρνητικές λογικές παρακίνησαν άλλωστε τους τέσσερεις Ρώσους πολίτες να προβούν στις ενέργειες που οδήγησαν στην απέλασή τους ή στην απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα. Τα στοιχεία δε, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους».

Όπως εξηγεί το ΥΠΕΞ, «η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική. Με τη σημερινή της όμως δήλωση, η Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες».

«Η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει. Ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υποθέσεις», συνεχίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών και καταλήγει τονίζοντας ότι «ανυπόστατοι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν πιέσεων τρίτων, είναι ανάξιοι σχολιασμού και δείχνουν νοοτροπία ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Ράγισε το ποτήρι

Τότε ο Τσίπρας, όπως διαρρέουν κυβερνητικοί κύκλοι, έκανε παρατηρήσεις στον υπουργό και το θέμα θεωρήθηκε λήξαν, αλλά το ποτήρι είχε ραγίσει.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο Καμμένος δεν έχει «φάει» μόνο τον Κοτζιά, αλλά και τον Νίκο Φίλη ενώ είχε απαιτήσει την απομάκρυνση του Γ. Μουζάλα, που τελικά έγινε αργότερα.

Οι χθεσινές εξελίξεις επιβεβαιώνουν όσους πιστεύουν ότι η κυβέρνηση είναι καμ(μ)ένη από χέρι και πλέον λειτουργεί ως υπηρεσιακή μέχρι τις εκλογές. Αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξουν έντονες διεργασίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ένα μεγάλο τμήμα του είχε επιτεθεί εναντίον του Καμμένου στη ΚΕ. Και τώρα ήδη αναρωτιούνται: «Πώς επιτρέπουμε να διώχνει τον Κοτζιά που προωθούσε τη συμφωνία, ο… Ελληνας Σαλβίνι που πολέμησε μια εμβληματική προσπάθεια της κυβέρνησης της αριστεράς;»