Η χώρα του… άμα τρουπώσω, τρούπωσα…

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

Πολλοί κάνουν το λάθος να παρομοιάζουν το Greek dream με το American dream. Υπό την έννοια ότι και στις δύο χώρες μπορεί ο καθένας να φτάσει ψηλά…

Λάθος γιατί υπάρχουν τεράστιες ποιοτικές διαφορές. Γιατί το αμερικανικό όνειρο συνδέεται με την πεποίθηση αλλά και το υπαρκτό δεδομένο ότι στις ΗΠΑ, καθένας ανεξάρτητα από το πού έχει γεννηθεί ή σε ποια κοινωνική τάξη ανήκει μπορεί μέσα κυρίως από σκληρή δουλειά, αλλά και την ανάληψη ρίσκου και τις σπουδές, να αξιοποιήσει τις δυνατότητες ανέλιξης που παρουσιάζει η χώρα. Και μπορεί να αλλάξει τη ζωή του, να ορίσει διαφορετικά τη μοίρα του, να φτάσει να γίνει όχι μόνο πλούσιος ή σημαντική προσωπικότητα, αλλά ακόμα και πρόεδρος…

Στην Ελλάδα το αντίστοιχο “dream” έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ναι μεν μπορεί καθένας να ανέβει, αλλά αυτό όχι χάρη στα προσόντα και τη σκληρή δουλειά, αλλά με τεχνάσματα, καταφερτζίδικη νοοτροπία, κουτοπονηριά, ψέμματα, δολοπλοκίες, ίντριγκες, ρουσφέτια. Τι τα θέλετε… Εδώ κάποτε το Greek dream ήταν ο… ρουσφετολογικός διορισμός στο δημόσιο. Γι’ αυτό φτάσαμε εκεί που φτάσαμε… Ιδιαίτερα χαρακτηριστική του Greek dream – ίσως τη θυμάστε – είναι η ελληνική ταινία “Ένα έξυπνο μούτρο” με τον Κώστα Βουτσά και την περίφημη ατάκα “Το θέμα είναι να τρουπώσω. Άμα τρουπώσω, τρούπωσα…”.

Έτσι είναι εδώ. Άμα τρουπώσεις τρούπωσες. Και μπορεί πράγματι να… τρουπώσεις ακόμα και στην εξουσία, να την αλώσεις, να την κατακτήσεις. Άμα τρουπώσεις, άντε να σε βγάλουν μετά. Καταφερτζής είσαι, κάπως θα κρατηθείς. Με ταξίματα, με ψέμματα, με κοροϊδία, θα τα καταφέρεις. Ξεχνάτε πώς… τρούπωσε στο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας. Τρούπωσε και βρίσκεται εκεί σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Ποια σκληρή δουλειά χρειάστηκε; Ποια υποδομή; Ποιες σπουδές; Ποιες γνώσεις; Μόνο αξιοποίηση των συγκυριών και αξιοποίηση των χαρακτηριστικών που καθορίζουν το… τρούπωμα. Μόνο που δυστυχώς αυτά τα συστατικά μπορεί να εμφανίζονται ως συστατικά προσωπικής επιτυχίας, όμως είναι συστατικά αποτυχίας για τη χώρα. Και ως πρότυπα και ως ουσία. Και οι κατακτητές του Greek dream, σε αντίθεση με την υπεραξία που δημιουργούν γύρω τους οι κατακτητές του American dream, είναι επιβλαβείς για τη χώρα.