Για την μυστική συμφωνία με τον ΠΘ Αλέξη Τσίπρα
Κεραυνούς κατά της κυβέρνησης, της συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου για τον «διαχωρισμό κράτους-Εκκλησίας» και των ΜΚΟ που εκμεταλλεύονται τον πόνο των προσφύγων για να θησαυρίσουν, εξαπέλυσε ο σεβάσμιος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.Παύλος μιλώντας στο διαδικτυακό ραδιόφωνο του «prlogos».
«Αναξιόπιστο το ελληνικό κράτος»
«Γιατί να εμπιστευτώ το κράτος το δικό μας; Πότε υπήρξε αξιόπιστο; Έγινε ένα θέμα για το ταμείο αξιοποίησης εκκλησιαστικής περιουσίας , το οποίο ιδρύθηκε εδώ και τρία χρόνια επί Σαμαρά. Δυστυχώς στην πατρίδα μας ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η εκκλησία είναι κομπλεξικός. Στο Βέλγιο είναι πολιτισμένοι, αναγνωρίζουν την ομάδα των ανθρώπων που πιστεύει και τους στηρίζει» τόνισε ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι φιλόθρησκοι, αλλά πολιτισμένοι. «Εμείς εδώ προσπαθούμε κάθε κίνηση να την υπονομεύσουμε. «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλά για 10.000 θέσεις εργασίας. Αυτοί οι κακοί παππάδες που τόσα χρόνια καταλαμβάνουν θέσεις, τώρα απελευθερώνονται.. Αυτή είναι μια ευθεία προσβολή στους ιερείς. Ποιον κοροϊδεύει;» ρώτησε.
«Αυτό το τόσο σημαντικό θέμα, έρχεται στο τέλος μιας κυβερνητικής θητείας, είναι ένα προεκλογικό πυροτέχνημα. Μακάρι να μπορούμε να κουβεντιάσουμε κάποτε στα σοβαρά, όλα γίνονται επιπόλαια, βιαστικά χωρίς μελέτη. Την Παρασκευή που συνέρχεται η ιεραρχία θα συζητήσουμε. Δεν έχει η εκκλησία αντίρρηση, να συνεννοηθεί» τόνισε, αλλά δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε προεκλογικά παιχνίδια. «Εδώ και τρία χρόνια τι κάνουμε;; Ας το λύσουμε από την αρχή μιας κυβερνητικής θητείας, να έχουμε το χρόνο να μελετήσουμε και να καταλήξουμε»
«Η πληρωμή των ιερέων είναι εις ανταπόδοση της εκκλησιαστικής περιουσίας»
«Υπάρχει μία επιφύλαξη το πόσο μπορώ να εμπιστευτώ το κράτος που δίνει αυτές τις υποσχέσεις και είναι διαχρονικά αναξιόπιστο, όταν μάλιστα διαπραγματεύομαι για 10.000 οικογένειες» ανέφερε λέγοντας ότι με τις συντάξεις, με την ιατρική περίθαλψη, υπάρχει θέμα και ο δρόμος είναι μακρύς για να χωρίσει το κράτος από την εκκλησία.
Αναφορά έκανε και στη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα, πριν αναλάβει πρωθυπουργός της χώρας: «Δεν μας κάνετε χάρη» του είχε πει. «Η πληρωμή των ιερέων είναι εις ανταπόδοση της εκκλησιαστικής περιουσίας που σε ποσοστό 96% έχει πάρει το ελληνικό κράτος» τόνισε διατυπώνοντας τις επιφυλάξεις της εκκλησίας για την πληρωμή των ιερέων.«Εσείς δώστε μας να αποκαταστήσουμε τους ακτήμονες και εμείς την πληρωμή των ιερέων. Υπάρχει νομική δέσμευση» ,ανέφερε τονίζοντας ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα απευθυνθούν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. «Δεν κάνει χάρη, ούτε είναι επίδομα ελεημοσύνης. Η αξιοποίηση της περιουσίας είναι για να διατεθεί για κοινωνικούς σκοπούς από κράτος και εκκλησία ανέφερε λέγοντας ότι τα πράγματα είναι μπερδεμένα.
Για την φιλοξενία πολυτέκνων σε χωρά του Βοΐου
Σε ερώτηση του Λύσανδρου Ρήγα για την φιλοξενία οικογενειών σε απομακρυσμένα χωριά του δήμου Βοΐου ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος ανέφερε: «Έχουμε τρία σπίτια έτοιμα και τρεις οικογένειες που είναι έτοιμες να εγκατασταθούν. Σήμερα δέχτηκα στο mail μου μια ακόμα ενημέρωση από μια ακόμα πολύτεκνη οικογένεια» που επιθυμεί να έρθει.
Για το θέμα φιλοξενίας μεταναστών στο Πόρτη: «Δεν θέλουμε κανέναν αλληλέγγυο»
Αντίθετος στην φιλοξενία μεταναστών στο στρατόπεδο Μιλτιάδη Πόρτη είναι ο Μητροπολίτης μιλώντας για λάθος διαχείριση του όλου θέματος με πρωταγωνιστή όχι τον άνθρωπο.«Είχα αντιδράσει από παλιά όταν ένας άλλος υπουργός του ΠΑΣΟΚ είχε ανάλογη σκέψη. Δεν μπορούμε να φτιάξουμε μια χωματερή ανθρώπων. Το στρατόπεδο αυτό δεν έχει καμιά υποδομή, είναι μέσα στην πόλη. Κάποια παιδιά μέσα στα κάγκελα και κάποια έξω;» τόνισε.
Όταν ζητήθηκε από τον τότε υπουργό , τον κ. Κουρουμπλή, ανέφερε να φιλοξενήσουμε 40 παιδιά ασυνόδευτα παιδιά στον Πεντάλοφο, έβαλε μια προϋπόθεση. «Δεν θέλουμε κανέναν αλληλέγγυο, θα τα κάνουμε όλα μόνοι μας και δεν θα μας ελέγξετε». Δεν απαντήθηκε ποτέ η πρότασή του τόνισε ρωτώντας: «Τους ενδιαφέρει πραγματικά η αποκατάσταση, η στήριξη αυτών των ανθρώπων;»
«Η διαχείριση δεν έγινε σωστά με στόχο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Οι άνθρωποι είναι δυστυχισμένοι. Εμείς εδώ θα τους κάνουμε πιο ευτυχισμένους; Που έχουν πάει τα χρήματα που δόθηκαν;» ανέφερε ξεκαθαρίζοντας ότι «Αλληλέγγυος δεν είναι αυτός που βοηθάει και πληρώνεται, αλληλέγγυοι είναι αυτοί που έρχονται καθημερινά στη Σιάτιστα και μαγειρεύουν εδώ και δέκα χρόνια χωρίς να πληρώνονται. Την πρόταση την κάναμε με αγάπη στα παιδιά. Να έρθουν τα παιδιά, αλλά κανείς από τους αλληλέγγυους. Τώρα πάλι έχει γίνει κάτι, γιατί στην πραγματικότητα άλλο είναι το ενδιαφέρον και όχι τα παιδιά» ολοκλήρωσε.
Αντίστοιχες δηλώσεις αποδοκιμασίας της συμφωνίας Τσίπρα-Ιερωνύμου έκανε και ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου, Δαμασκηνός.
Απαράδεκτο και απαξιωτικό για τους Κρήτες και την εκκλησία του νησιού χαρακτήρισε τον τρόπο με τον οποίο έγινε η συμφωνία μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας.
Η κρυψίνοια με την οποία έγινε και η ανακοίνωση μιας συμφωνίας για την οποία η Εκκλησία της Κρήτης δεν είχε καμία γνώση, φανερώνουν ότι η κυβέρνηση “θεωρεί εμάς τους Κρήτες, δεύτερης κατηγορίας πολίτες” είπε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης όταν ρωτήθηκε σχετικά στο πλαίσιο φιλανθρωπικής εκδήλωσης της ΙΜΚΑ.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Για το θέμα της συμφωνίας, έχει πάρει ως γνωστόν θέση η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης. Θεωρούμε ότι είμαστε Έλληνες πολίτες και απαιτούμε να ρωτούν και εμάς. Δεν γνωρίζαμε τίποτα, ήταν όλα μυστικά και αυτό μας έχει προβληματίσει πάρα πολύ καθώς η κυβέρνηση μας θεωρεί εμάς τους Κρήτες, δεύτερης κατηγορίας πολίτες. Νομίζω ότι καλό θα ήταν να μας ενημερώνει. Είναι απαράδεκτη η στάση της και απαράδεκτες όλες οι κινήσεις που έκαναν».
Ο σεβασμιότατος υπογράμμισε, στο πνεύμα και της απόφασης της Ιεράς Επαρχιακής Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αλλάξει το άρθρο 3 του Συντάγματος καθώς και το άρθρο 21:
«Το άρθρο 3 του Συντάγματος πρέπει να μείνει απαρασάλευτο, σε καμία περίπτωση να μην αλλάξει, γιατί υπονομεύονται ακόμα και οι μητροπόλεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και το άρθρο 21 περί οικογένειας την οποία θέλουν να εξαθλιώσουν τελείως. Είναι απαράδεκτο να μην προστατεύεται ούτε καν η ελληνική οικογένεια από ένα σύνταγμα με τόση παράδοση».
Η ανακοίνωση της ιεραρχίας της Κρήτης για τη “συμφωνία” περί διαχωρισμού Εκκλησίας – Κράτους – “Βολές” και έντονη δυσαρέσκεια κατά της ελληνικής εκκλησίας και πολιτείας για τον παρασκηνιακό, άνευ επίσημης ενημέρωσης, που κλείστηκε η συμφωνία ή το σχέδιο συμφωνίας – Αντιπροσωπεία μεταβαίνει στην Αθήνα για να θέσει το θέμα σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο
Καταρρίπτει ένα προς ένα τα σημεία της συμφωνίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα για τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών.
Στο ανακοινωθέν που εξέδωσε το απόγευμα του Σαββάτου, η ιεραρχία της Κρήτης εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου, τόσο ως προς τις αλλαγές που αυτές επιφέρει όσο όμως και για το γεγονός οτι δεν υπηρξε καμία επίσημη ή ανεπίσημη ενημέρωση.
Ως προς το θέμα της προσθήκης στο άρθρο 3 του Συντάγματος της φράσης περί “θρησκευτικής ουδετερότητας της ελληνικής πολιτείας” η Εκκλησία της Κρήτης εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της με την επισήμανση οτι η προτεινόμενη αναθεώρηση δεν κατονομάζει ρητά την ταυτότητά της, οτι δηλαδή η Εκκλησία της Κρήτης είναι ημιαυτόνομη υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο καθώς και οτι διοικείται με δικό της Καταστατικό Χάρτη.
Για το θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας επισημαίνει οτι η σημερινή υπάρχουσα εκκλησιαστική περιουσία στην Κρήτη, στό μεγαλύτερο της μέρος είναι άνευ ἀξίας και είναι αδύνατο αυτή να καλύψει τη μισθοδοσία των κληρικῶν της Κρήτης
Όοσν αφορά την μισθοδοσία του κλήρου, τονίζει οτι η Ἱερά Σύνοδος θά διασφαλίσει με κάθε νόμιμο τρόπο τήν αξιοπρέπεια των κληρικών καί των οικογενειών τους, που ὑπηρετοῦν τήν Ἐκκλησία της Κρήτης και δέν θά επιτρέψει τη βίαιη δυσμενή μεταβολή του ἐργασιακού καθεστώτος τους, με αναίτιες καταστρατηγήσεις κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους.
Τέλος ανακοίνωσε οτι “αντιπροσωπεία τῆς Ἱερᾶς Συνόδου, μαζί μέ ἐκπροσώπους τῶν Ἱερῶν Συνδέσμων τῶν Κληρικῶν τῆς Κρήτης, πού ἐκφράζουν τούς ἐννιακόσιους καί πλέον κληρικούς τῆς Κρήτης, θά μεταβοῦν ἄμεσα στούς Ἀρχηγούς τῶν Κομμάτων τοῦ Ἑλληνικοῦ Κοινοβουλίου, γιά νά καταθέσουν Ὑπόμνημα καί νά ὑποστηρίξουν ἐπίσημα τίς παραπάνω θέσεις τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης. Ἐπίσης, θά κληθοῦν οἱ Βουλευτές καθώς καί ἄλλοι Φορεῖς τῆς Μεγαλονήσου Κρήτης, γιά νά ἐνημερωθοῦν γιά τίς θέσεις τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης γιά ὅλα τά παραπάνω θέματα, τά ὁποῖα ἅπτονται τῆς Ἱστορίας καί τῶν Παραδόσεων τοῦ Κρητικοῦ λαοῦ”
Το ανακοινωθέν της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης
Ἀντιπροσωπεία τῆς Ἱερᾶς Συνόδου, μαζί μέ ἐκπροσώπους τῶν Ἱερῶν Συνδέσμων τῶν Κληρικῶν τῆς Κρήτης, πού ἐκφράζουν τούς ἐννιακόσιους καί πλέον κληρικούς τῆς Κρήτης, θά μεταβοῦν ἄμεσα στούς Ἀρχηγούς τῶν Κομμάτων τοῦ Ἑλληνικοῦ Κοινοβουλίου, γιά νά καταθέσουν Ὑπόμνημα καί νά ὑποστηρίξουν ἐπίσημα τίς παραπάνω θέσεις τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης. Ἐπίσης, θά κληθοῦν οἱ Βουλευτές καθώς καί ἄλλοι Φορεῖς τῆς Μεγαλονήσου Κρήτης, γιά νά ἐνημερωθοῦν γιά τίς θέσεις τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης γιά ὅλα τά παραπάνω θέματα, τά ὁποῖα ἅπτονται τῆς Ἱστορίας καί τῶν Παραδόσεων τοῦ Κρητικοῦ λαοῦ.
Ἡ Ἱερά Ἐπαρχιακή Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης συνῆλθε στίς 10 Νοεμβρίου 2018, στό Ἡράκλειο, σέ ἔκτακτη Συνεδρία καί ἀσχολήθηκε μέ θέματα πού εἶναι στήν ἐπικαιρότητα τίς ἡμέρες αὐτές, καί συγκεκριμένα:
α. τήν προτεινόμενη ἀναθεώρηση ἄρθρων τοῦ Ἑλληνικοῦ Συντάγματος,
β. τή μισθοδοσία τοῦ ἱεροῦ κλήρου καί γ. τήν ἐκκλησιαστική περιουσία.
Ἡ Ἱερά Σύνοδος συζήτησε τά μείζονος σημασίας θέματα αὐτά καί μελέτησε τίς διάφορες ἐκκλησιαστικές, κοινωνικές, νομικές καί ἄλλες προεκτάσεις καί παραμέτρους, μέ συναίσθηση τῆς σπουδαιότητας τῶν θέσεων καί Ἀποφάσεών Της ἔναντι τοῦ Ἔθνους καί τῆς Ἱστορίας.
Γιά τό θέμα τῆς προτεινόμενης ἀναθεώρησης ἄρθρων τοῦ Ἑλληνικοῦ Συντάγματος ἀπό τήν Κυβέρνηση ἡ Ἱερά Σύνοδος ὁμόφωνα ἀποφάσισε καί δηλώνει τά ἑξῆς:
1. Θεωρεῖ ἀπαράδεκτη τήν ἀναθεώρηση τοῦ ἄρθρου 21, τό ὁποῖο ἀναφέρεται καί προστατεύει τόν ἱερό θεσμό τῆς οἰκογένειας, πού σύμφωνα μέ τό ἰσχύον Σύνταγμα ἀποτελεῖ «θεμέλιο της συντήρησης και της προαγωγής του Έθνους» καί τελεῖ ὑπό τήν προστασία τοῦ Κράτους καί δηλώνει ρητῶς τήν ἀντίρρησή Της στήν ἀπάλειψη τῆς διατύπωσης αὐτῆς ἀπό τό Σύνταγμα. Ἀρχιερεῖς καθώς καί κληρικοί τῆς Μεγαλονήσου δέχονται συνεχῶς αἰτήματα καί διαμαρτυρίες τοῦ λαοῦ γιά τά προβλήματα πού ἀντιμετωπίζει σήμερα ὁ θεσμός τῆς οἰκογένειας, ὁ ὁποῖος ἀποτελεῖ τό πρῶτο κύτταρο τῆς κοινωνίας μας καί μάλιστα σέ μέρες πού ἡ Πατρίδα μας ἔχει ἔντονο δημογραφικό πρόβλημα. Ἡ οἰκογένεια χρειάζεται σαφῆ Συνταγματική προστασία καί ὄχι ἀποδόμηση.
2. Ἡ Ἱερά Σύνοδος, κατ᾽ ἀρχήν, διαφωνεῖ ρητά μέ τήν ἀναθεώρηση τοῦ ἄρθρου 3 τοῦ Ἑλληνικοῦ Συντάγματος, καθώς οὐδεμία Ἐθνική, κοινωνική ἤ νομική ἀνάγκη ἐπιβάλλει τοῦτο. Αὐτή τή θέση, ἐξέφρασε καί ὁ Παναγιώτατος Οἰκουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαῖος, στό ἀπό 1ης Αὐγούστου 2017 Σεπτό Πατριαρχικό Του γράμμα, πρός τόν Ἐξοχώτατο Πρωθυπουργό τῆς Ἑλλάδος.
Σέ κάθε περίπτωση, ἡ Ἐκκλησία Κρήτης διαφωνεῖ μέ τήν προτεινόμενη προσθήκη τῆς φράσης: «Η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη», στό 3ο ἄρθρο τοῦ Συντάγματος. Δηλώνει τόν σεβασμό Της σέ κάθε θρήσκευμα, τό ὁποῖο προστατεύεται καί σήμερα ἐπαρκῶς ἀπό τό Σύνταγμα (ἄρθρο 13, παρ.2) καί τή νομοθεσία τοῦ Κράτους. Οἱ νομικές προεκτάσεις τῆς προτεινόμενης εἰσαγωγῆς τῆς φράσης ὅτι «Η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη» δέν εἶναι σαφεῖς. Κάθε πειραματισμός καί ἀκροβασία στό θέμα αὐτό θά ἐπιφέρει στό μέλλον ἀρνητικές συνέπειες εἰς βάρος τῆς Ὀρθοδοξίας. Τί σημαῖνει ἄραγε, γιά τόν λαό καί τήν Ἐκκλησία, ὁ ἐν λόγῳ ὅρος περί θρησκευτικῆς οὐδετερότητας τῆς Ἑλλάδας; Πῶς ἑρμηνεύεται ἀπό πλευρᾶς τῆς Πολιτείας;
Ἐπίσης, ἡ προτεινόμενη ἀναθεώρηση τοῦ ἄρθρου 3, δέν κατονομάζει ρητά τή δικαιοδοσιακή ταυτότητα τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κρήτης, δηλαδή ὅτι εἶναι Ἡμιαυτόνομη Ἐκκλησία ὑπό τό Οἰκουμενικό Πατριαρχεῖο, καθώς καί ὅτι διοικεῖται μέ δικό Της Καταστατικό Χάρτη.
Γιά τό θέμα τῆς ἀξιοποίησης τῆς Ἐκκλησιαστικῆς Περιουσίας, ἡ Ἱερά Σύνοδος ὁμόφωνα ἀποφάσισε καί δηλώνει τά ἑξῆς:
Ὅσα ἀκούγονται καί φημολογοῦνται γιά ἀμύθητη δῆθεν περιουσία τῆς Ἐκκλησίας, δέν ἀνταποκρίνονται στήν πραγματικότητα. Ἡ Ἐκκλησία Κρήτης διαχρονικά ἔδωσε τό μεγαλύτερο μέρος τῆς περιουσίας Της ὑπέρ ἀναξιοπαθούντων ἀνθρώπων, ὑπέρ τοῦ Ταμείου Ἐφέδρων Πολεμιστῶν, γιά ὑποτροφίες ἄπορων φοιτητῶν καί ἐνίσχυσε τίς προνοιακές δομές τῆς Ἐκκλησίας, γιά τή στήριξη καί τή βοήθεια ἐμπερίστατων συνανθρώπων μας σέ ὅλη τήν Κρήτη. Ἐπίσης, μεγάλο μέρος τῆς περιουσίας Της δόθηκε στήν Πολιτεία γιά νά καλύπτει τή μισθοδοσία τοῦ Ἱεροῦ Κλήρου. Ἡ σημερινή ὑπάρχουσα ἐκκλησιαστική περιουσία στήν Μεγαλόνησο, στό μεγαλύτερό της μέρος εἶναι ἄνευ ἀξίας καί εἶναι ἀδύνατο αὐτή νά καλύψει τή μισθοδοσία τῶν κληρικῶν τῆς Κρήτης. Συνεπῶς, γιά ποιό «κοινό ταμεῖο» συζητοῦμε, τό ὁποῖο θά εἶναι ἱκανό νά καλύψει τίς μισθολογικές ἀνάγκες τῶν κληρικῶν μας;
Γιά τό θέμα τῆς μισθοδοσίας τοῦ Ἱεροῦ Κλήρου ἡ Ἱερά Σύνοδος ὁμόφωνα ἀποφάσισε καί δηλώνει:
Ἡ Ἐκκλησία τῆς Κρήτης τιμᾶ τούς κληρικούς Της καί ἀναγνωρίζει ὅτι ἐργάζονται φιλότιμα στή διακονία τους. Ὁ ρόλος τοῦ Κρητικοῦ Ἱερέα εἶναι ὄχι μόνο Ἐκκλησιαστικός, ἀλλά Ἐθνικός καί κοινωνικός. Ἰδιαίτερα στά χρόνια αὐτά τῆς παρατεινόμενης κρίσης, ὁ κληρικός τῆς Κρήτης εἶναι ἐκεῖνος πού ἀνέλαβε πολύπτυχους ρόλους καί πρωτοβουλίες γιά τήν ἀντιμετώπιση καθημερινῶν προβλημάτων καί δυσκολιῶν τοῦ λαοῦ μας, διαφυλάττοντας τήν κοινωνική συνοχή. Στό πλαίσιο αὐτό ἡ Ἱερά Σύνοδος δηλώνει ἀπερίφραστα ὅτι ἡ ὑπάρχουσα νομοθετημένη μισθοδοσία τοῦ Ἱεροῦ Κλήρου, πού ἐπί σειρά δεκαετιῶν ἔχει δοκιμασθεῖ, δέν χρήζει ὁποιασδήποτε ἀλλαγῆς. Ὅσα δημοσιεύθηκαν γιά τήν ἀλλαγή τοῦ καθεστῶτος στή μισθοδοσία τῆς κληρικῶν, δέν διασφαλίζουν τά ἐργασιακά δικαιώματα καί ἀφήνουν κενά καί ἀσάφειες σέ πολλά ἐπίπεδα. Μέ τόν τρόπο αὐτό, τό μέλλον τῶν ἑκατοντάδων κληρικῶν τῆς Κρήτης, ὡς καί τῶν οἰκογενειῶν τους, κάποιες ἀπό τίς ὁποῖες εἶναι πολύτεκνες, εἶναι μετέωρο καί ἀμφισβητούμενο. Ἡ Ἱερά Σύνοδος θά διασφαλίσει μέ κάθε νόμιμο τρόπο τήν ἀξιοπρέπεια τῶν κληρικῶν καί τῶν οἰκογενειῶν τους, πού ὑπηρετοῦν τήν Ἐκκλησία Κρήτης καί δέν θά ἐπιτρέψει τή βίαιη δυσμενῆ μεταβολή τοῦ ἐργασιακοῦ καθεστῶτος τους, μέ ἀναίτιες καταστρατηγήσεις κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους.
Ἄν σήμερα πολλοί σιωποῦν γιά τήν ἐπιχειρούμενη καταπάτηση τῶν ἐργασιακῶν δικαιωμάτων τῶν κληρικῶν, νά γνωρίζουν ὅτι αὔριο εἶναι ἐνδεχόμενο νά βρεθοῦν καί αὐτοί στήν ἴδια θέση.
Ἡ Ἐκκλησία Κρήτης δηλώνει ὅτι οὐδεμία ἐπίσημη ἤ ἀνεπίσημη ἐνημέρωση εἶχε γιά ὅσα ἀνακοινώθηκαν σχετικά μέ τά παραπάνω καί ἐκφράζει τή δυσαρέσκεια καί τήν ἔντονη διαμαρτυρία Της πρός τήν Ἑλληνική Πολιτεία.
Ἀντιπροσωπεία τῆς Ἱερᾶς Συνόδου, μαζί μέ ἐκπροσώπους τῶν Ἱερῶν Συνδέσμων τῶν Κληρικῶν τῆς Κρήτης, πού ἐκφράζουν τούς ἐννιακόσιους καί πλέον κληρικούς τῆς Κρήτης, θά μεταβοῦν ἄμεσα στούς Ἀρχηγούς τῶν Κομμάτων τοῦ Ἑλληνικοῦ Κοινοβουλίου, γιά νά καταθέσουν Ὑπόμνημα καί νά ὑποστηρίξουν ἐπίσημα τίς παραπάνω θέσεις τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης. Ἐπίσης, θά κληθοῦν οἱ Βουλευτές καθώς καί ἄλλοι Φορεῖς τῆς Μεγαλονήσου Κρήτης, γιά νά ἐνημερωθοῦν γιά τίς θέσεις τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης γιά ὅλα τά παραπάνω θέματα, τά ὁποῖα ἅπτονται τῆς Ἱστορίας καί τῶν Παραδόσεων τοῦ Κρητικοῦ λαοῦ.
Επίσης οι ιερείς της Μητρόπολης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας ερωτούν την Ιερά Σύνοδο και προσωπικά τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για την συμφωνία με τον Α.Τσίπρα περί «διαχωρισμού της Ορθοδοξίας με την ελληνική Πολιτεία».
«Τι σημαίνει θρησκευτική ουδετερότητα και ποιες είναι οι κοινωνικές και οι νομικές προεκτάσεις της. Μήπως δόθηκε ως αντάλλαγμα στην θρησκευτική ουδετερότητα το διαβόητο «Εκκλησιαστικό Υπερταμείο;» αναφέρουν σε ανακοίνωση τους.
Και ερωτούν: «Οι μουφτήδες της Θράκης είναι δημόσιοι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών. Οι ιεροδιδάσκαλοι, οι οποίοι διδάσκουν σε μειονοτικά, αλλά και σε δημόσια σχολεία το Κοράνι είναι δημόσιοι υπάλληλοι του Υπουργείου Παιδείας. Εμείς βιώνουμε, όπως σωστά ειπώθηκε, την μεγαλύτερη και βιαιότερη αλλαγή εργασιακών σχέσεων από συστάσεως του ελληνικού κράτους».
Ναι, αλλά οι μουφτήδες της Θράκης υποστηρίζονται από τη Τουρκία. Οι Ελληνες ιερείς δεν υποστηρίζονται από κανέναν. Αντίθετα του πολεμούν όλοι: Πολιτεία και ηγεσία της Ελλαδικής Εκκλησίας.
Ολόκληρη η επιστολή τους έχει ως εξής:
Εν Καλύμνω τη 12η Νοεμβρίου 2018
Προς
Τον Μακαριώτατον
Αρχιεπίσκοπον Αθηνών
κ.κ. Ιερώνυμον
και τους Αγίους Αρχιερείς
της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της ΕλλάδοςΜακαριώτατε,
Σεβασμιώτατοι άγιοι Αρχιερείς,Μετά του προσήκοντος σεβασμού και υιικής αγάπης προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ Παΐσιο και αφοσιωμένοι στο πνευματικό κλίμα και στα δίκαια της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και τω δεξιώ οιακοστρόφω της κατά την Οικουμένην Ορθοδοξίας, τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίο, εμείς οι Ιερείς της Αγιοτρόφου Ιεράς Μητροπόλεως Λέρου,Καλύμνου, Αστυπαλαίας ενώπιον των θλιβερών εξελίξεων, όσον αφορά το Προσύμφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος με τον Πρωθυπουργό της Χώρας, αναρωτιόμαστε τί σημαίνει θρησκευτική ουδετερότητα και ποιες είναι οι κοινωνικές και οι νομικές προεκτάσεις της. Μήπως δόθηκε ως αντάλλαγμα στην θρησκευτική ουδετερότητα το διαβόητο «Εκκλησιαστικό Υπερταμείο»;
Γνωρίζετε Μακαριώτατε, ότι η Μητρόπολη μας δεν διαθέτει ακίνητη περιουσία ικανή να στηρίξει μισθολογικά νέες θέσεις με αποτέλεσμα να μειωθούν δραματικά οι χειροτονίες νέων ιερέων;Γνωρίζετε τον αντίκτυπο σε καθημερινή και μακροπρόθεσμη βάση, στην πνευματική διακονία ενός πολύπαθου μα θρησκευτικά ευαίσθητου λαού, ο οποίος λαός σε δύσκολους χρόνους, αφιέρωνε στην Εκκλησία την περιουσία του, προκειμένου με την Επιστασία της να συντηρηθούν Σχολεία, να διασφαλιστούν οι μισθοί των διδασκάλων και των ιατρών, με την περίφημη «Εφορεία Σχολών»;
Γνωρίζετε ότι αυτή η εναπομείνασα και αμελητέα εκκλησιαστική περιουσία σήμερα αμφισβητείται και διεκδικείται και δίνουμε καθημερινό αγώνα προκειμένου να διασφαλίσουμε την κυριότητα; Ο αγώνας αυτός δεν γίνεται για εμάς, αλλά προκειμένου η Εκκλησία να διασφαλίσει τα απορρέοντα απ‘ αιώνος δικαιώματα της και να τα μεταβιβάσει στις επόμενες γενεές ως τα παρέλαβε.
Στοχοποιείται ο Ιερός Κλήρος της Πατρίδας μας, λες και αυτός είναι η αιτία της οικονομικής κρίσης στην χώρα μας! Στοχοποιείται, αφού μετά την κοινή συνέντευξη τύπου, αμέσως κυβερνητικοί κύκλοι ανακοίνωσαν με παρρησία ότι θα «ανοίξουν» δέκα χιλιάδες οργανικές θέσεις, όταν εμείς οι κληρικοί «φύγουμε» από το Δημόσιο. Έτσι ώστε ακόμα και αν η συμφωνία δεν επιτευχθή , η κοινή γνώμη να ρίξει για άλλη μια φορά τον λίθο του αναθέματος σε εμάς τους απλούς κληρικούς. Ο κύριος πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μοντέλα συνύπαρξης τα οποία ευδοκίμησαν μεν σε ευτυχέστερες χώρες με αλλότρια ήθη και έθιμα, αλλά είναι αδοκίμαστα και αντικειμενικά ανεφάρμοστα στην ορθόδοξη και ελληνική πραγματικότητα.
Μακαριώτατε, γνωρίζετε Ημείς και οι περί Ημάς κύκλοι, τα προβλήματα του Εφημεριακού Κλήρου της υπαίθρου και των ακριτικών περιοχών; Υπάρχουν κληρικοί, οι οποίοι όχι απλώς συμπάσχουν με τον απλό λαό στα δεινά τα οποία βρήκαν τον τόπο μας, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις κληρικών, οι οποίοι δεν έχουν τα προς το ζην. Γιατί δεν διαμαρτύρεται κανείς όταν μας αποκαλούν με εμπαικτικό ύφος «δημοσίους υπαλλήλους»; Είμαστε λειτουργοί του Υψίστου. Προσφέρουμε κοινωνικό έργο και πολλές φορές ολόκληρες ενορίες αντικαθιστούν δημόσιους φορείς και υπηρεσίες πρόνοιας με την καθημερινή και εμπράγματη-και όχι σε προσχέδια και διακηρύξεις- διακονία τους στον λαό. Εκτός από το πνευματικό έργο , το οποίο είναι η κύρια αποστολή μας και αυτό δεν έχει ωράριο και αργίες. Δεν απευθυνόμαστε με συνδικαλιστικό ύφος.
Μακαριώτατε,
Πολλές φορές η ευγένεια που δεν έχει αναφορά στις ευαγγελικές αλήθειες του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, από ανθρώπους της εξουσίας, που έμπρακτα μάχονται τα ελληνορθόδοξα ιδανικά, αποσκοπεί να ικανοποιήσει ιδεολογικά τους υποστηρικτές της αθεΐας στον τόπο μας ( πρόσφατο παράδειγμα η υποβάθμιση του μαθήματος των θρησκευτικών). Εμείς οι απλοί ιερείς των ενοριών ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με τον απλό λαό του Θεού και αγωνιζόμαστε να κρατάμε τις Θερμοπύλες της Πίστεως από αλλότριους οσφυοκάμπτες της Νέας Τάξης πραγμάτων .Μακαριώτατε,
Τέτοια απαξιωτική μεταχείριση χωρίς καμιά ενημέρωση μας κάνει να νιώθουμε ότι μας περιφρονείτε. Καταθέτουμε την αγωνία μας και τον προβληματισμό μας, με βαθύτατο σεβασμό στο πρόσωπο σας. Οι μουφτήδες της Θράκης είναι δημόσιοι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών. Οι ιεροδιδάσκαλοι, οι οποίοι διδάσκουν σε μειονοτικά, αλλά και σε δημόσια σχολεία το Κοράνι είναι δημόσιοι υπάλληλοι του Υπουργείου Παιδείας. Εμείς βιώνουμε , όπως σωστά ειπώθηκε , την μεγαλύτερη και βιαιότερη αλλαγή εργασιακών σχέσεων από συστάσεως του ελληνικού κράτους.Είμαστε οι ακριτοφύλακες ιερείς των Ιμίων, της Φαρμάκως, της Ψερίμου, της Καλολίμνου, της Κινάρου και όλων των ακριτικών νησιών και ακατοίκητων βραχονησίδων. Είμαστε οι ιερείς που υψώνουμε την Ελληνική Σημαία καθημερινά σε αυτούς τους βράχους και ιερουργούμε τα εξωκκλήσια, εξωκκλήσια τα οποία είναι ζώσες μαρτυρίες Ανάστασης σε έναν κόσμο φθοράς και τεκμήρια ελληνικότητας σε μια πολύπαθη περιοχή αμφισβήτησης.
Ποιος θα σταθεί, Μακαριώτατε, στον απλό παπά και τους είκοσι κατοίκους της Ψερίμου , ο οποίος τάισε, πότισε, έντυσε και περιέθαλψε χιλιάδες μετανάστες; Ποια είναι η ηθική ανταμοιβή του Μητροπολίτου και των Ιερέων της νήσου Λέρου, οι οποίοι διακονούν με έργα και υλικές προσφορές σημαντικές, τα εκείσε 1050 άτομα των hot spot;Εμείς οι Ιερείς της Καλύμνου, ομοθυμαδόν με τους αδελφούς και Πατέρες των νήσων Λέρου και Αστυπαλαίας, έχοντας ως Προστάτες και Εφόρους πρώτον την Υπέρμαχο Στρατηγό Υπεραγία Μητέρα μας Θεοτόκο και τους αγίους της Ευλογημένης και μυροβόλου Επαρχίας μας, Σάββα, Άνθιμο και Ιωνά, ζητούμε να μας λάβετε υπ’ όψιν Σας.
Σας υπενθυμίζουμε ότι είμαστε Ιερείς, οι οποίοι ευρίσκονται κάτω από το Σεπτό Ωμόφορο του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, και την Κανονική δικαιοδοσία του Σεπτού Οικουμενικού Θρόνου και ως είναι γνωστόν προσέφερε το αίμα του ο Ιερός Κλήρος της Καλύμνου και των νησιών για αυτή την υψηλή διάκριση και αγάπη προς την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία.
Μετά βαθυτάτου σεβασμού,
Οι Ιερείς της Μητροπόλεως Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας
Κοινοποίηση:
1. Προς την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα
2. Προς την Αυτού Σεβασμιότητα Αρχιεπίσκοπον Κρήτης και την περί αυτού Ιεράν Σύνοδον
3. Προς τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες των εν Δωδεκανήσω Μητροπόλεων και τον Πατριαρχικό Έξαρχο Πάτμο
4. Προς την Αυτού Εξοχότητα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
5. Προς την Αυτού Εξοχότητα τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος
6. Προν τον Υπουργό της Παιδείας και Θρησκευμάτων
7. Προς τους Βουλευτές Δωδεκανήσου
8. Προς τον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος
9. Προς τα Μέσα Εκκλησιαστικής και Μαζικής Ενημέρωσης