Τι λέει ο Πρόεδρος “Φιλίππου Δομικά Eργα”, Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων Β. Ελλάδος – Brain Tank, Νέο Ρεύμα – Νέο Oραμα – Think Tank

Προτεραιότητες θα πρέπει να είναι πρωτίστως η επιστροφή μέρους από τα 100 δισ. ευρώ καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, για να εξυγιανθούν οι χρηματοδοτήσεις και τα «κόκκινα» δάνεια. Καμιά χώρα χωρίς καταθέσεις δεν μπορεί να προκόψει. Δεύτερον, να εξυγιανθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, που ανέρχονται περίπου στα 130 δισ. ευρώ, και να διαγραφούν οι προσαυξήσεις που φτάνουν ακόμη και το 500%, όπως προβλέπουν οι διεθνείς συμβάσεις, για να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα. Τρίτον, θα πρέπει να ρυθμιστούν και να χρηματοδοτηθούν τα «κόκκινα» δάνεια, που ανέρχονται στα 110 δισ. από σύνολο καταθέσεων 175 δισ., 60% του ΑΕΠ, χωρίς πλειστηριασμούς και κατασχέσεις και τέταρτον, να θεσπιστεί επιτέλους ένας υπουργός Επενδύσεων, ο οποίος θα αναλάβει να «τρέχει» όλες τις επενδύσεις σε συνθήκες fast track.

Να κηρυχθεί πανστρατιά ανάπτυξης, επενδύσεων, παραγωγής και θέσεων εργασίας σε όλα τα μέτωπα και να αποτάξουμε ό,τι ακυρώνει τις αναπτυξιακές προσπάθειες!

Να μη «διαμαρτυρόμαστε» αόριστα. Οι πολίτες τρέχουν να «ανταποκριθούν» στη λαίλαπα των φόρων. Την ίδια στιγμή, δεν διαγράφουμε τις εξωφρενικές προσαυξήσεις και τους καταργημένους παντού εξωλογιστικούς προσδιορισμούς.

Η μείωση καταθέσεων έφερε μείωση χορηγήσεων και από τα 20-30 δισ. που ήταν τα «κόκκινα» δάνεια, έφτασαν τα 110 δισ. ευρώ. Να επιστρέψουν οι καταθέσεις, να εξυγιανθούν τα δάνεια και να πάρει μπροστά η οικονομία. Διαφορετικά θα «εκποιηθεί» όλη η οικονομία ή θα δούμε άκρατη κερδοσκοπία.

Στο πεδίο της προσέλκυσης επενδύσεων θα πρέπει να υπάρξει ένας υπουργός Επενδύσεων που να έχει όλες τις αρμοδιότητες για τις διαδικασίες και τις άδειες και μετά θα μπορέσουμε να επιτύχουμε αύξηση επενδύσεων.

Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι στην «απαλλαγή» από τα παλιά αποτυχημένα μοντέλα και ό,τι φρενάρει την παραγωγή νέου ΑΕΠ και θέσεων εργασίας. Να «στρίψουμε» το τιμόνι άμεσα. Προς αυτή την κατεύθυνση, προτείνονται δράσεις χωρίς άμεση κρατική χρηματοδότηση. Να μη μας διαφεύγει ότι η κεντρική Μακεδονία “έχασε” το 65% του ΑΕΠ της τα τελευταία 18 χρόνια, από πρώτη Περιφέρεια έγινε 9η στη χώρα και από το 92% του ΑΕΠ της Ε.Ε. κατρακύλησε στο 52%, με τα ίδια εθνικά και διεθνή δεδομένα.

Προτείνεται με μεγάλη κοινωνική συναίνεση να καταργηθούν οι καταστροφικές διατάξεις του χωροταξικού της κεντρικής Μακεδονίας, πρώτον, από την πραγματική ερήμωση της δυτικής Θεσσαλονίκης με τις σκανδαλώδεις χάρες στην υψηλή όχληση και, δεύτερον, να αρθούν οι υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις-λουκέτα των μονάδων παραγωγής χαμηλής και μέσης όχλησης σε όλη την Περιφέρεια. Συμπλέουν μαζικά βουλευτές όλων των αποχρώσεων, ευρωβουλευτές, δήμαρχοι, οικονομικοί φορείς και εκατοντάδες μεγάλες επιχειρήσεις και ενώσεις πολιτών, που απασχολούν χιλιάδες εργαζομένους και παράγουν το μισό ΑΕΠ της Περιφέρειας.

Στους αναπτυξιακούς νόμους να καθοριστούν τα ποσοστά και τα ποσά κατανομής των κονδυλίων των αναπτυξιακών κινήτρων στο 60%, σε αντιστάθμισμα της αποεπένδυσης.

Θα προκαλούσε έκρηξη ενδιαφέροντος ο υπουργός Επενδύσεων να έχει πραγματική έδρα την Θεσσαλονίκη.

Να υλοποιηθεί η ευρεία Ζώνη Καινοτομίας, που να περιλαμβάνει όλα τα κενά κτίρια του νομού (300.000 μ2), προκειμένου να «γεμίσουν». Να υπάρχει βαλκανική διάσταση για αύξηση των κινήτρων.

Για τη ΔΕΘ είναι σαφής η ανάγκη για νέες κτιριακές υποδομές ικανού μεγέθους, στις παρυφές της πόλης σε χαμηλού κόστους γη, με σύμβαση παραχώρησης και χωρίς κρατική χρηματοδότηση. Να απελευθερωθεί το κεντρικό γήπεδο. Ολοι επιθυμούν αύξηση των πραγματικών εκθεσιακών μεγεθών για τις εξαγωγές και την ανάπτυξη.