ώρες ιστορικών ευθυνών για τους Νίνα Γκατζούλη, Δημήτρη Φιλιππίδη
Σήμερα Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018, πριν από λίγο (17:00 τ.ω. Ελλάδος) δημοσιοποιήθηκε και τυπικά η τελική απόφαση του ΣτΕ, αναφορικά με την προσφυγή που είχε κατατεθεί τον περασμένο Ιούλιο, από την κα. Ν. Γκατζούλη, τον Δ. Φιλιππίδη & τον Γ. Τάτσιο εκ μέρους μερους της συλλογικότητας των Παμμακεδονικών Ενώσεων ανά τον κόσμο.
Την εν λόγω προσφυγή είχε συντάξει αρχικώς -και χωρίς σχετική εντολή και εξουσιοδότηση- αυτοβούλως η δικηγόρος κα Ειρήνη Μαρούπα και εν συνεχεία συνυπέγραψαν το κείμενό της οι παρακάτω φορείς: Παμμακεδονική Αμερικής δια του κ. Δημητρίου Φιλιππίδη, Ομοσπονδία Μακεδονικών Πολιτιστικών Ελλάδας δια του κ. Τάτσιου, και η κα Νίνα Γκατζούλη, ως πρόσωπο, φερόμενη ως “εθνική συντονίστρια” των Παμμακεδονικών Οργανώσεων Υφηλίου.
Σημειωτέόν ότι η κα Νίνα Γκατζούλη υπέγραψε ως φυσικό πρόσωπο μόνο, καθώς α) θεσμικό όργανο νόμιμα θεσμοθετήμενο με έδρα σε κάποια χώρα του κόσμου δεν υφίσταται και β). αλλά και ατύπως στις τελευταίες εκλογές τον Ιούλιο του 2017 η κυρία Νίνα Γκατζούλη δεν εξελέγη στην θέση αυτή, της εθνικής συντονίστριας, έστω και άτυπα τιμητικώς, αφού η συγκεκριμένη συνέλευση των Παμμακεδονικών Οργανώσεων όλου του κόσμου τον Ιούλιο του 2017 δεν είχε απαρτία -οι περισσότερες Παμμακεδονικές δηλ. δεν εκπροσωπήθηκαν- και έτσι δεν ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία, αλλά και ούτε και ανανεώθηκε η θητεία της κας Νίνας Γκατζούλη.
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΤΑΙ:
Το κείμενο της προσφυγής της κας Ειρήνης Μαρούπα δεν προσυπέγραψαν Α: η Παμμακεδονική Συνομοσπονδία Ελλάδος με πρόεδρο τον ιατρό Δρ. Ιωάννη Αθανασιάδη -που είναι το ανώτατο τριτοβάθμιο νόμιμο όργανο στην Ελλάδα και το αρχαιότερο από το 2001, καταθέτοντας τις ενστάσεις του προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, Β: Η Παμμακεδονίκη Ένωση Ελλάδος-Αυστραλίας-Μακεδονικού Αγώνα (με έτος ίδρυσης 1989) με πρόεδρο τον κ. Μιχάλη Χρυσανθόπουλο και Γ: Η Παμμακεδονική Ομοσπονδία Ευρώπης. Οι εν λόγω παραπάνω οργανώσεις δεν συν υπέγραψαν την προσφυγή της κας Μαρούπα.
Η συγκεκριμένη προσφυγή της κας Μαρούπα υπήρξε η αφορμή και η λυδία λίθος της διάσπασης των Παμμακεδονικών Οργανώσεων καθώς διεχώρησε σε δυο στρατόπεδα τις οργανώσεις και το Μακεδονικό Κίνημα. Σε εκείνους που ήθελαν το τελευταίο όπλο που υπήρχε ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης, την προσφυγή δηλ στο ΣτΕ για την ακυρότητα της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος-Σκοπίων, να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα, χωρίς βιασύνη -άλλωστε δεν υπήρχε κανένας αντικειμενικός λόγος βιασύνης- με βάση την Ελληνική Νομολογία, στηριγμένη όμως και βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο, καθώς το εν λόγω κείμενο της συμφωνίας δεν μπορούσε να προσβληθεί άμεσα στο ΣτΕ, αφού αποτελεί κυβερνητική πράξη. Ως γνωστό, καμία κυβερνητική πράξη με βάση το Ελληνικό Σύνταγμα και την Ελληνική Αντίστοιχη Νομοθεσία δεν μπορεί να προσβληθεί. Δηλ. για να μπορεί να προσβληθεί νόμιμα στο ΣτΕ, κανονικά θα έπρεπε το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών να γίνει πρώτα νόμος του Κράτους με κύρωση από την Ελληνική Βουλή και μετά το ΣτΕ δεν θα είχε κανένα λόγο να απορρίψει μια νομική προσφυγή, η οποία θα διασφάλιζε το “παραδεκτό” της προσφυγής. Το συγκεκριμένο στρατόπεδο μάλιστα των τριών αυτών Παμμακεδονικών, με πρωτοβουλία του τριτοβάθμιου ανώτατου οργάνου, της Παμμακεδονικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, προκειμένου να αντιμετωπίσει με την ανάλογη σοβαρότητα το όλο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών συγκάλεσε στην Αθήνα 21,22 &23 Οκτωβρίου την Α’ Εθνική Συνδιάσκεψη στο κτήριο της Παλαιάς Βουλής.
Το δεύτερο στρατόπεδο ήταν όλοι εκείνοι, οι οποίοι κατέθεσαν την συγκεκριμένη προσφυγή, και την υποστήριξαν μέχρι τέλους την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου στην Ολομέλεια του ΣτΕ.
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Δρ. ΙΩΑΝΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ
“Τούτη η στιγμή είναι ώρα εθνικής περισυλλογής και ανάληψης ιστορικών ευθυνών. Δεν είναι ούτε η ώρα απόδοσης ευθυνών για το ιστορικό, θα έλεγα, ολέθριο λάθος που έγινε εκ μέρους μεγάλης μερίδας των Παμμακεδονικών Οργανώσεων που κατέθεσαν την εν λόγω προσφυγή.Εμείς εκφράσαμε τις διαφωνίες μας εκεί που έπρεπε. Χάθηκε μια μάχη, αλλά όχι ο πόλεμος. Είναι ώρα εθνικής ενότητας και ομοψυχίας. Τούτη η πικρή στιγμή για την πατρίδα, και λέω πικρή, γιατί θα δώσει το έδαφος να ενθαρρυνθούν όλες οι φωνές που συντάχθηκαν με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τον κ. Νίκο Κοτζιά, ιθύνοντα νου της όλης ιστορίας της προδοτικής συμφωνίας της 17ης Ιουνίου 2018, συμφωνία ευθυγραμμισμένη πλήρως στις μυστικές συμφωνίες Στάλιν-Τίτο (1946-1949). Μη γελιώμαστε ότι δεν πέτυχαν εν καιρώ πολέμου τότε το πέτυχαν σε καιρό ειρήνης υλοποιώντας των ξένων δυνάμεων κυρίως της Γερμανίας.
Πικρή και δύσκολη στιγμή για όλους μας, γιατί ανοίγει διάπλατα την πόρτα τις επόμενες ημέρες της Ελληνικής Βουλής να έρθει προς κύρωση ένα κείμενο που θεμελιώνει αλυτρωτισμό εκ μέρους των γειτόνων και εν τέλει σε όχι μεγάλο βάθος χρόνου θέτει την οριογραμμή του διαμελισμού της Ελλάδος. Αν τα πράγματα αντιμετωπίζονταν με την δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα, όπως απαιτούν και απαιτούσαν οι στιγμές, και αν όλοι μαζί ενωμένοι καταθέταμε ένα κείμενο σοβαρό, βασισμένο στο διεθνές δίκαιο και σε εντελώς άλλη βάση και με άλλη προσέγγιση, τότε και δικαίωση θα υπήρχε, εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στους Έλληνες δικαστές, αλλά και η διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων, αν θα ερχόταν στο ελληνικό κοινοβούλιο μόνον από χαραμάδα θα μπορούσε να περάσει! Ούτε καν από παράθυρο. Διότι από την μια έχετε την πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού εναντίον σας, κύριοι Τσίπρα και Καμμένε, και από την άλλη θα είχατε, αν υπήρχε θετική απόφαση, φραγμό και από το ανώτατο δικαστικό διοικητικό όργανο, το ΣΤΕ. Οπότε ένας, θέλω να πιστεύω σώφρων και εχέφρων κυβερνήτης, ακόμα και λάθος να είχε καταλάβει ότι έκανε ή έστω αν ένιωθε μπλοκαρισμένος από τις μεγάλες δυνάμεις και ειδικά την Γερμανία που σχεδιάζει τον διαμελισμό της Μακεδονίας για τους δικούς τους λόγους, ο Έλλην Πρωθυπουργός αν αισθανόταν εγκλωβισμένος εν μέσω, έστω να δεχθώ ισχυρών διεθνών συμφερόντων, με μια τέτοια -υποθετικά μιλώντας, πάντα μια τέτοια θετική απόφαση, αν όλοι είχαμε κινηθεί προς την αυτή σωστή κατεύθυνση και καταθέταμε ένα ισχυρό νομικό κείμενο, εργαλείο στα χέρια των Ελλήνων δικαστών, χωρίς και οι ίδιοι να εκτίθενται,- θα είχαμε μια καλύτερη και θετική απόφαση, τότε το όλο ζήτημα ίσως και να έκλεινε οριστικώς. Και ίσως και αμετάκλητα! Εμείς ως Παμμακεδονική Συνομοπσονδία έχουμε λάβει αποφάσεις. Έχουμε χαράξει ενιαία στρατηγική για το πως θα πορευτούμε εφ εξής το προσεχές διάστημα. Έχει υπερ ψηφισθεί κοινό ομόφωνο ψήφισμα με βάση το οποίο προχωράμε. Όλα τα άλλα θα τα βρούμε αρκεί εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων να υπάρχει πνεύμα ενότητας και διάθεση συνεννόησης.
Τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλους μας, όσους μετέχουμε σε αυτή την εθνική προσπάθεια. Δεν είναι η ώρα ούτε για περαιτέρω διχασμούς μεταξύ μας. Ούτε και σημαίνει βεβαίως ότι όταν βλέπουμε ότι πάμε στον γκρεμό, επειδή η αρχηγός, προς στιγμήν λόγω “ομίχλης” ίσως έχασε τον προσανατολισμό της και πάει μπροστά κατευθείαν στο γκρεμό, ότι και οι υπόλοιποι θα πρέπει να ακολουθούμε ακόμα και αν βλέπουμε το λάθος.
Νομίζω είναι η ώρα που όλοι μαζί ενωμένοι, κάνοντας ο καθένας την αυτοκριτική του, και αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που του αναλογούν, θα πρέπει να ανασυνταχθούμε. Οι στιγμές είναι κρίσιμες για την Πατρίδα και το μέλλον της Μακεδονίας μας. Είναι ώρες ευθύνης και εθνικής περισυλλογής για όλους μας. Είναι η ώρα να μαζευτούμε και να ενώσουμε δυνάμεις. Αυτή η πικρή στιγμή, ας είναι ένα μικρό βότσαλο που θα το πάρει ο χείμαρρος του Ελληνικού Λαού και της ιστορίας και θα το εναποθέσει στον πάτο της ιστορίας.
Τούτη η κακιά και πικρή ώρα για όλους μας, γιατί χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία, και πολύτιμος χρόνος, ας γίνει αφορμή για περισσότερη σοβαρότητα. Υπευθυνότητα. Συνέπεια και συνέχεια. Χάραξη ενιαίας εθνικής στρατηγικής και ενός σχεδίου. Ας είναι η αφορμή για να χαραχθεί κοινή εθνική γραμμή για την αντιμετώπιση του όλου εθνικού ζητήματος. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, μέχρι την τελική δικαίωση που ως δικαίωση τουλάχιστον εμείς, εννοούμε την διασφάλιση της πλήρους εδαφικής μας κυριαρχίας με ολόκληρη την Μακεδονία μέσα και τη μη απώλεια σπιθαμής ελληνικής γης. ο Δρόμος είναι μακρύς, δύσκολος, ανηφορικός και δύσβατος.
Χρειάζεται και επιβάλλεται εθνική ενότητα. Ομοψυχία. Εμείς ως Παμμακεδονική Συνομοσπονδία βαδίζουμε ενωμένοι, θέλω να πιστεύω, χωρίς διαγκωνισμούς και αλληλό-επικαλύψεις, Χωρίς ιδιοτέλεια. Χωρίς το σαράκι του διχασμού που αιώνες τώρα κατατρώγει τα σωθικά του Έθνους μας.
Θα ξανά πω, και με αυτό θα κλείσω, τούτη η πικρή στιγμή, ας γίνει αφορμή για την μεταξύ μας ενότητα. Και εν τέλει μια μάχη χάθηκε, όπως είπα, αλλά όχι ο πόλεμος.
Ένας καλός μου φίλος, που γνώρισα πρόσφατα μέσα από τον αγώνα αυτό πολύ συχνά όταν μαζευόμαστε μας λέγει: Κάθε ήττα, ας είναι εφαλτήριο για μια νέα, αλλά μεγάλη νίκη. Οπότε ας μείνουμε ενωμένοι. χωρίς φθηνούς εντυπωσιασμούς. Χρειάζεται συνεννόηση. Σχέδιο. Το πάθημα, ας μας γίνει μάθημα “
Διαβάστε την είδηση όπως την μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε τις προσφυγές Συλλόγων, κ.λπ. κατά της συμφωνίας των Πρεσπών για τη «Βόρεια Μακεδονία», γιατί δεν μπορούν να ελεγχθούν δικαστικά, καθώς άπτονται της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.
Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Χριστοφορίδου) με τις υπ΄ αριθμ. 2615-2616/2018 αποφάσεις της έκρινε ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις, δηλαδή η τελική συμφωνία των Πρεσπών, όπως και οι επιστολές με τις οποίες ο τότε υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Κοτζιάς, συναίνεσε στην έναρξη διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την ένταξη της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, δεν μπορούν να ελεγχθούν από το ΣτΕ.
Και αυτό γιατί «συνιστούν καθεαυτές πράξεις διαχειρίσεως της πολιτικής εξουσίας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και συνδέονται ευθέως με τη διαχείριση των διεθνών σχέσεων της χώρας». Ως εκ τούτου, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «έχουν κυβερνητικό χαρακτήρα, μη υποκείμενες στον ακυρωτικό έλεγχο του ΣτΕ».
Παρ’ όλα αυτά, οι προσβαλλόμενες πράξεις μπορεί να έχουν επιπτώσεις σε συνταγματικά προστατευόμενα ατομικά δικαιώματα ή σε πολιτικά δικαιώματα ή ακόμα να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις σε ιδιώτες. Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να υπάρξουν ατομικές νομικές ενέργειες (αγωγές, προσφυγές, κ.λπ.) στα δικαστήρια.
Ακόμη, η Ολομέλεια απέρριψε ως απαράδεκτους του υπόλοιπους ισχυρισμούς των προσφευγόντων, ενώ ένα μέλος της Ολομέλειας, ο σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Ποταμιάς μειοψήφησε, υποστηρίζοντας ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις υπόκειται στον έλεγχο του ΣτΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ