Καμιά ουσιαστική αλλαγή δεν αναμένεται, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρία αναλύσεων

Από τον Sinan Ciddi, Συμβούλιο Συνεργατών του Stratfor

Είναι δύσκολο να φανταστούμε τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών της Τουρκίας, προγραμματισμένες για τις 31 Μαρτίου, προκαλώντας πραγματική αγωνία. Το αποτέλεσμα είναι και πάλι πιθανό να ευνοήσει το κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP) του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά την επιδεινούμενη οικονομική κρίση στην Τουρκία, κυρίως υπό τη μορφή χρέους του ιδιωτικού τομέα και του αυξανόμενου πληθωρισμού, που σήμερα κυμαίνεται πάνω από 20%.

Οι πολιτικές ελίτ της Τουρκίας έχουν γίνει εμμονικοί με τις εκλογές. Ενώ το AKP αναζητά εξαίρετους υποψηφίους για να διατηρήσει τον έλεγχό του σε μεγάλες πόλεις, όπως την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης – και κυρίως το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) – τσακώνονται για να επιλέξουν τους υποψηφίους τους για τους διάφορους προς ανάληψη δημαρχιακούς θώκους την προσεχή άνοιξη και δεν επικεντρώνονται στη χάραξη μιας μεγάλης στρατηγικής για την απομάκρυνση του AKP από την τοπική εξουσία. Κόμματα και ελίτ επιθυμούν σφόδρα  τοπικά γραφεία, επειδή η τοπική διοίκηση είναι εξαιρετικά κερδοφόρα για τους δημάρχους και τα μέλη των περιφερειακών/δημαρχιακών συμβουλίων που παίρνουν τις καλύτερες θέσεις για να εγκρίνουν τις δημόσιες προμήθειες και τις άδειες χωροθέτησης και οικοδόμησης – όλους δηλ. τους καλύτερους τρόπους για πλουτισμό. Αυτή είναι η τελευταία σκέψη για πολλούς υποψηφίους που επιθυμούν διακαώς να κερδίσουν το χρίσμα.

Ένα ευάλωτο κυβερνών κόμμα

Από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2002, το AKP ποτέ δεν φαινόταν τόσο αδύναμο και με τόσο λίγη σιγουριά. Μόνο του, στις δημοσκοπήσεις αγγίζει στο χαμηλό του 30%, το οποίο είναι επικίνδυνα χαμηλό για ένα κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία και οδεύει προς τις τοπικές εκλογές. Όταν σχηματίστηκε η συμμαχία με το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος Κίνησης (MHP), με επικεφαλής τον Devlet Bahceli, ο συνασπισμός AKP-MHP από κοινού στις δημοσκοπήσεις παίρνει πάνω από 40%. Η συμμαχία Ερντογάν-Μπαχτσέλι βοήθησε τον Ερντογάν να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του καλοκαιριού. Σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη της προεδρίας Ερντογάν, το MHP εξασφάλισε αρχικά πρόσβαση στις πολιτικές αποφάσεις, κυρίως υπό τη μορφή συνεχιζόμενων πολεμοχαρών πολιτικών με στόχο την αντιμετώπιση του κουρδικού ζητήματος. Στις προσεχείς τοπικές εκλογές, το MHP επιδιώκει να στηριχτεί σε αυτό το εγχείρημα, κερδίζοντας τις δημαρχίες των μεγάλων επαρχιών, όπως αυτές του Mersin και Osmaniye που δεν θα τις αμφισβητήσει το AKP. Σε αντάλλαγμα, το MHP δεν θα αμφισβητήσει το AKP σε πόλεις, όπως η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα.

Συνήθως ένα κόμμα της αντιπολίτευσης θα προσπαθούσε να κεφαλαιοποιήσει την αβέβαιη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση, αλλά οι εποχές δεν είναι συνηθισμένες. Και δεν είναι σαφές πώς το CHP θα παρουσιάσει τον εαυτό του, ως μια αξιόπιστη κυβερνητική εναλλακτική λύση στο AKP. Ανάμεσα στο 2002 και το 2010, το CHP, υπό την προεδρία του Deniz Baykal, χαρακτηρίστηκε ως «εγγύηση της εκκοσμίκευσης». Υπό τον διάδοχο του Baykal, Kemal Kilicdaroglu, το CHP άρχισε να προσανατολίζεται ως ο θεματοφύλακας του κράτους δικαίου και της δημοκρατικής διακυβέρνησης, μέχρι τη στιγμή που αποφάσισε να εγκαταλείψει αυτή τη θέση, χωρίς αντιληπτό λόγο. Υπό τον Bulent Ecevit στα μέσα της δεκαετίας του ’70, το CHP αναδείχθηκε ισχυρός υπέρμαχος των εργατικών μαζών της Τουρκίας και της κοινωνικής δημοκρατικής διακυβέρνησης. Ειδικότερα από το 2015, το κόμμα έχει μεταλλαχθεί σε ένα κλαμπ των ελίτ, στο οποίο οι διάφοροι αναπληρωτές πρόεδροι του κόμματος από ό,τι φαίνεται, αφιερώνουν όλες τις ενέργειές τους στην αυτοπροβολή και τον έλεγχο των τομέων δράσης τους. Η ηγεσία του κόμματος εμφανίζεται ανθεκτική, απαξιώνοντας κάθε εποικοδομητική κριτική από μελετητές, αυτούς που χαράσσουν στρατηγική και μέλη του κόμματος.

Σε αυτή την εξέλιξη, το κουρδικό κίνημα, παρά το γεγονός ότι έχει την πλειοψηφία της ηγεσίας του κόμματος και των δημάρχων που βρίσκονται στη φυλακή, είναι η μόνη μεταβλητή που θα μπορούσε να ανησυχήσει το συνασπισμό Ερντογάν-Μπαχτσέλι. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, πολλοί δήμαρχοι του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) εκδιώχθηκαν βίαια από τις θέσεις τους για δήθεν στήριξη της τρομοκρατίας και αντικαταστάθηκαν από διορισθέντες από τον Ερντογάν. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι Κούρδοι ψηφοφόροι στη νοτιοανατολική Τουρκία να ψηφίσουν το HDP, και να προκαλέσουν ενδεχομένως σοβαρό πλήγμα στο ΑΚΡ σε μια μεγάλη περιοχή της χώρας.

Μια αναδρομή στις εκλογές;

Ακόμα κι αν το CHP πρότεινε μια πλατφόρμα που ενέπνεε αρκετούς ψηφοφόρους να αμφισβητήσουν σοβαρά το ΑΚΡ, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η Τουρκία δεν αποτελεί μια λειτουργική δημοκρατία. Ένα από τα πρώτα σημάδια εκλογικής παρατυπίας προέκυψε κατά τη διάρκεια των τοπικών εκλογών του 2014, όταν ύποπτα αμφισβητήθηκε η νίκη του Mansur Yavas, υποψήφιου του CHP για τη δημαρχία στην Άγκυρα, από τον Melih Gokcek του AKP. Τέτοιες πιθανότητες παρέμβασης αποτελούν κακό οιωνό για τις δημοκρατικές εκλογές στην Τουρκία και εκφράζουν ανησυχίες ότι ο έχων την εξουσία θα είναι απρόθυμος να παραδώσει στους αντιπάλους τα κλειδιά των πόλεων, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα και η Μπούρσα. Για το ΑΚΡ, διακυβεύονται πολλά, εάν χαθούν οι μεγάλες επαρχίες από την αντιπολίτευση – είτε πρόκειται για το CHP είτε από HDP. Μια ήττα, όχι μόνο θα διαταράξει τη λεία από τους μηχανισμούς κατανομής του AKP, αλλά θα αποκαλύψει περαιτέρω τις διεφθαρμένες πρακτικές της τοπικής διακυβέρνησης του κόμματος – για να μην αναφέρουμε τις αποκαρδιωτικές συνέπειες που θα έχει για το ΑΚΡ. Ως εκ τούτου, είναι εύλογο να αναμένουμε ότι το AKP θα ακολουθήσει το 2019 μια -χωρίς κανόνες- προσέγγιση προκειμένου να κρατήσει τις τοπικές κυβερνήσεις κάτω υπό τη σκέπη της συμμαχίας AKP-MHP.

Στο μεταξύ, οι Τούρκοι ψηφοφόροι θα αναγκαστούν να υποστούν τις μικρές διαμάχες της αντιπολίτευσης, όπως αν ο πρώην πρόεδρος του CHP, Muharrem Ince, θα εξασφαλίσει την υποψηφιότητα για τη δημαρχεία της Κωνσταντινούπολης απέναντι στον Gursel Tekin ή κάποιον άλλο αξιωματούχο του κόμματος. Οι ψηφοφόροι θα κληθούν επίσης να αναρωτηθούν εάν ο Κίλιντζάρογλου θα βοηθήσει στην εκπόνηση μιας εθνικής εκλογικής στρατηγικής ή περιέργως θα κάνει ένα ακόμα ταξίδι στο εξωτερικό, όπως έκανε πρόσφατα. Όλα αυτά έρχονται σε μια εποχή που το AKP και ο Ερντογάν δυσκολεύονται να υποσχεθούν στους ψηφοφόρους τίποτα περισσότερο από έναν ακόμα κύκλο μεγάλων κατασκευαστικών έργων, όπως δρόμους και αεροδρόμια. Δυσκολεύονται επίσης να ορίσουν υποψηφίους για τη δημαρχεία, αναγνωρίσιμους και/ή οι οποίοι δεν είναι εμφανώς διεφθαρμένοι. Η επιλογή του πρώην πρωθυπουργού Μπινάλι Γιλντίριμ για την Κωνσταντινούπολη είναι ένα σαφές παράδειγμα: Ο Yildirim δεν έχει μόνο τη φήμη ως απαίσιου δημόσιου ομιλητή, αλλά και η οικογένειά του έχει βυθιστεί σε σκάνδαλα διαφθοράς. Εν ολίγοις, η Τουρκία εισήλθε και πάλι σε ένα νέο εκλογικό κύκλο, με γνωστές διαδικασίες και παράγοντες να υφίστανται. Αν βλέπουμε την Τουρκία να κάνει το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά, γιατί να περιμένουμε και διαφορετικό αποτέλεσμα;

Δημοσιεύθηκε στον Τύπο της Κυριακής 16/12/2018