Η επέκταση στο εξωτερικό μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα μέσω της συγχώνευσης της ΕΛΤΕΧ Άνεμος με την Ελλάκτωρ, αξιοποιώντας την διεθνή παρουσία της μητρικής εταιρείας, σε πάνω από 25 χώρες. Αυτό ανέφεραν μεταξύ των άλλων τα στελέχη του ομίλου στην τηλεδιάσκεψη με αναλυτές που είχαν χθες.

Παράλληλα, σημείωσαν ότι η κίνηση αυτή δημιουργεί ένα μεγαλύτερο σχήμα, με ποιοτικότερα οικονομικά μεγέθη και κατά συνέπεια ευκολότερη πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου.

Στην τηλεδιάσκεψη παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα οφέλη που θα προκύψουν από την συγχώνευση της Ελλάκτωρ με την ΕΛΤΕΧ Άνεμος, ενώ σημείωσαν ότι η κίνηση αυτή θα λειτουργήσει υπέρ των μετόχων.

Ο πρόεδρος της Ελλάκτωρ Γιώργος Προβόπουλος, υποστήριξε ότι η «η προτεινόμενη συγχώνευση είναι αποτέλεσμα μίας εις βάθους διαδικασίας αξιολόγησης της συνολικής διάρθρωσης του Ομίλου Ελλάκτωρ και είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την εντολή των μετόχων τον Ιούλιο του 2018 για απλοποίηση και εξορθολογισμό της εταιρικής δομής, για δημιουργία συνεργειών και για ενίσχυση των μακροπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης».

Σημείωσε επίσης ότι η κίνηση αυτή είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο εταιρείες, καθώς αμφότερες θα αποκομίσουν οφέλη από το σαφώς ενισχυμένο μέγεθος της νέας εταιρείας, τις αυξημένες ταμειακές ροές αλλά και τη ρευστότητα.

Από δική του πλευρά ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, ανέφερε ότι «οι παρούσες αποτιμήσεις και της Ελλάκτωρ και της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος στο ταμπλό του ΧΑ υπολείπονται σημαντικά της πραγματικής τους αξίας και έχουν επηρεαστεί από εξωγενείς παράγοντες που ουδεμία σχέση έχουν με τις δυνατότητές τους ή τη δραστηριοποίησή τους, όπως οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές και το γενικότερο επενδυτικό κλίμα για τις ελληνικές επιχειρήσεις».

Παράλληλα επεσήμανε ότι η «η πλήρης ενσωμάτωση της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος στην Ελλάκτωρ σηματοδοτεί την πίστη μας στις προοπτικές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και αντανακλά τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε τις δραστηριότητές μας και να εξελιχθούμε στον τομέα τον ΑΠΕ σε βασικό παίχτη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς».

Σε ότι αφορά τα άμεσα οφέλη της συγχώνευσης ο Αν. Καλλιτσάντσης τόνισε ότι «αναμένουμε συνέργειες που θα ξεπερνούν τα 45 εκατ. ευρώ. Είναι σημαντικό ότι οι συνέργειες αυτές αφενός θα είναι άμεσα ορατές ήδη αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής κι αφετέρου η πρόβλεψή μας ως προς 45 εκατ. ευρώ είναι συντηρητική και εμπεριέχει μηδενικό ρίσκο υλοποίησης».

Τέλος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΤΕΧ Άνεμος Θεόδωρος Σιετής, τόνισε ότι «η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος απολαμβάνει οργανικής ανάπτυξης τα τελευταία δέκα χρόνια, κι είναι σήμερα ο δεύτερος παραγωγός ηλεκτρισμού από αιολική ενέργεια στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι προοπτικές της ελληνικής αγοράς ΑΠΕ στην οποία μέχρι σήμερα αποκλειστικά δραστηριοποιείται η εταιρεία έχουν αρχίσει να περιορίζονται. Υπό αυτό το πρίσμα κρίνουμε επιτακτική την επέκταση της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος εκτός συνόρων αλλά και τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων της». Επεσήμανε επίσης ότι «η συγχώνευση με την Ελλάκτωρ είναι ο βέλτιστος τρόπος να καταστεί εφικτή η επέκταση της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος στο εξωτερικό και η διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων της, καθώς μπορεί να αξιοποιήσει τη διεθνή παρουσία της Ελλάκτωρ σε περισσότερες από 25 χώρες, αλλά κυρίως να καταστεί μέρος μίας εταιρείας με μεγαλύτερο ισολογισμό και ως εκ τούτου μεγαλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια».

Και κατέληξε «η μέχρι τώρα πορεία της μετοχής της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος στο Χ.Α. δεν ανταποκρίθηκε στις αρχικές προσδοκίες, λόγω κυρίως της μικρής κεφαλαιοποίησης αλλά και της περιορισμένης εμπορευσιμότητας, αδυναμίες που η προτεινόμενη συγχώνευση αναμένεται να θεραπεύσει προς όφελος των επενδυτών».

Απαντώντας στις ερωτήσεις των αναλυτών ο Γ. Προβόπουλος σημείωσε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να σεβαστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των μετόχων μειοψηφίας, ευθυγραμμιζόμενοι πλήρως με την κείμενη νομοθεσία. Οι όποιες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο των εταιρικών μετασχηματισμών ουδεμία σχέση είχαν με το χρόνο της ανακοίνωσης της προτεινόμενης συγχώνευσης. Ανακοινώσαμε τη συναλλαγή τη στιγμή που ήμαστε έτοιμοι και που είχαμε ολοκληρώσει την εις βάθος αξιολόγηση της διάρθρωσης του Ομίλου. Οι προσαρμογές στην ελληνική νομοθεσία που τέθηκαν σε ισχύ πριν από περίπου δέκα ημέρες είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τους μετόχους μειοψηφίας άλλωστε. Διασφαλίζουν μάλιστα τα δικαιώματα ψήφου όλων των μετόχων στις Γενικές Συνελεύσεις που σχετίζονται με εταιρικούς μετασχηματισμούς όπως η παρούσα συγχώνευση».

Από την πλευρά του Αν. Καλλιτσάντσης αναφερόμενος στην σχέση ανταλλαγής ανέφερε ότι «η παρούσα σχέση ανταλλαγής και το σχετικό premium προς τους μετόχους της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος είναι απόλυτα δίκαια για τους μετόχους και των δυο εταιρειών. Βασίζεται σε μεθοδολογίες διεθνώς διαδεδομένες και αποτελεί σχετική αποτίμηση της τιμής των μετοχών και των δύο εταιρειών συνδεδεμένη με την τιμή κλεισίματός τους στις 28 Δεκεμβρίου 2018, ημέρα ανακοίνωσης της προτεινόμενης συναλλαγής. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να συγχέεται ή να αντιμετωπίζεται ως δική μας αποτίμηση της πραγματικής τους αξίας. Όπως προανέφερα, για εμάς αμφότερες οι μετοχές είναι υποτιμημένες στο ταμπλό, με την Ελλάκτωρ να αντιμετωπίζεται δυσμενέστερα σε σχέση με την ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος».

Ειδική αναφορά έκανε στην πρόσφατη εξαγορά επιπλέον 6,5% της Αττικής Οδού και τόνισε ότι «αποτελεί ένδειξη της καλής μας σχέσης και της εμπιστοσύνης που απολαμβάνει πλέον η Ελλάκτωρ από το τραπεζικό σύστημα».

Ο Αν. Καλλιτσάντσης σημείωσε ότι «το 2019, που τυγχάνει να σηματοδοτεί και τα 20 χρόνια από την τριπλή συγχώνευση που ήταν γενεσιουργός αιτία δημιουργίας της Ελλάκτωρ, θα είναι μια πολύ καλή και δημιουργική χρόνια για τον Όμιλο, σας διαβεβαιώ».

Συνέργειες €45 εκατ. από τη συγχώνευση Ελλάκτωρ – ΕΛ.ΤΕΧ. Ανεμος

Διαβάστε επίσης