Άγρια κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη

Ψήφο εμπιστοσύνης από όλους τους βουλευτές του κοινοβουλίου ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας για να ολοκληρώσει η κυβέρνηση το έργο της που αφορά κωδικοποιημένα, την ολοκλήρωση του “φιλοκοινωνικού” της έργου και τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας.

Ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής παρείχε στήριξη στον μέρι πρότιμος κυβερνητικό εταίρο,  Πάνο Καμμένο, για τον οποίο είπε επανειλημμένως ότι συνήψε μια έντιμη και ειλικρινή συνεργασία, τονίζοντας δις, ότι τον σέβεται παρότι διαφωνεί μαζί του στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, διότι αυτή ήταν η πάγια θέση του.

Είπε, πάντως, ότι δεν ήταν αναπόφευκτη η επιλογή του να άρει την εμπιστοσύνη του στην Κυβέρνηση γιατί θέτει σε διακινδύνευση την πορεία της χώρας.

Με τον τρόπο αυτόν, ο κ. Τσίπρας κατέδειξε ότι δεν… απέλυσε τον Π. Καμμένο από εταίρο αλλά ότι ο ίδιος ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αποφάσισε να “σπάσει” τη συνεργασία του μαζί του, παρά την ανακούφιση που εξεδήλωσαν κομματικά και κυβερνητικά στελέχη για το “διαζύγιο”.

Απευθυνόμενος σε Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ, χωρίς να τους κατονομάσει, χρέωσε την αρνητική θέση τους για τη Συμφωνία με τον Ζ. Ζάεφ σε μικροπολιτικές τακτικές, μιλώντας για τυχοδιώκτες και αγύρτες.

Τα “σκάγια” πήραν και βουλευτές του Ποταμιού που πότε τάσσονται υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και πότε κατά, ανάλογα με την πολιτική συγκυρία.

Ο πρωθυπουργός παράλληλα, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον Κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ, τόσο για τη στάση τους καθ όλη τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας ( παρακαλούσατε να κοπούν οι συντάξεις, είπε) όσο και για “στοχοποίηση” βουλευτών που προτίθενται να στηρίξουν την Κυβέρνηση.

Μιλάτε εσείς για αποστάτες; διερωτήθηκε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ.

Από τα πυρά του δεν διέλαθε ούτε το ΚΙΝΑΛ, λέγοντας πως “κουρελού” ήταν η συγκυβέρνηση του 2011 που “σε ένα βράδυ έγιναν οι εχθροί φίλοι” για να επιβάλουν τεχνοκράτη, εξωκοινοβουλευτικό πρωθυπουργό, όπως είπε, παραπέμποντας στην Κυβέρνηση Παπαδήμου.

Στο πλαισιο αυτό, ανέφερε μεταξύ άλλων για:

Οικονομία

*Σήμερα μετά από όλα αυτά η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα. Η αυγή του 2019 είναι η αυγή και μιας νέας εποχής για την Ελλάδα.

* Έχουμε σήμερα καταφέρει να εξασφαλίσουμε πλήρως τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες μέχρι το 2020 με το μαξιλάρι ρευστότητας του ESM αλλά και να επαναφέρουμε το επίπεδο των επιτοκίων δανεισμού στα προ κρίσης επίπεδα.

*Για να μην είναι η έξοδος από τα Μνημόνια μια κενή ημερομηνία.

*Αλλά να είναι το σάλπισμα για την οικοδόμηση της νέας Ελλάδας του 21ου αιώνα.

*Ψηφίστηκε πανηγυρικά ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός.

Π. Καμμένο

*Όλα αυτά έγιναν από κοινού με το κόμμα των ΑΝΕΛ που στήριξε και συνέβαλε καθοριστικά σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης και ανασύνταξης μιας κοινωνίας που είχε γονατίσει από τη λιτότητα και τον αυταρχισμό.

*Αυτή τη συνεργασία, την έντιμη και ειλικρινή συνεργασία δύο τόσο διαφορετικών πολιτικών χώρων θα την τιμώ και θα την σέβομαι πάντοτε.

Μακεδονικό

*Από την πρώτη στιγμή, μαζί με τον τότε υπουργό εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, δοθήκαμε με την ψυχή και το σώμα μας σε μια μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση της διαφοράς για την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

*Δοθήκαμε σε αυτή την προσπάθεια με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιστορία, στο εθνικό συμφέρον αλλά και το μέλλον της χώρας και της περιοχής μας. Και είμαι βέβαιος ότι πράξαμε το σωστό, το εθνικά ωφέλιμο, το πατριωτικό.

*Σέβομαι όλους όσοι έχουν διαφορετική θέση και άποψη από εμένα στα εθνικά θέματα.Όχι όμως όσους προσποιούνται, όχι όσους κοροϊδεύουν. ¨όχι όσους αλλάζουν τη θέση τους με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική τους στρατηγική.Τους τελευταίους τους θεωρώ αγύρτες, αναξιόπιστους, επικίνδυνους για το τόπο.

Ψήφο εμπιστοσύνης

*Η κυβέρνηση αυτή έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, Αποκατέστησε τη κανονικότητα. Στήριξε και προστάτευσε τους εργαζόμενους. Διαφύλαξε τη κοινωνική συνοχή.

*Αλλά έχει μπροστά της Συνταγματική θητεία 9 μηνών με πολύ σημαντικό έργο να ολοκληρώσει.

Κ. Μητσοτάκη

*Μιλάτε όμως και για ετερόκλητες συμμαχίες και για αθέμιτες μεταγραφές ; Ποιοι εσείς που το τελευταίο διάστημα έχετε εγγράψει στη κοινοβουλευτική σας ομάδα τέσσερις βουλευτές από άλλα κόμματα.

Τρεις βουλευτές από το Ποτάμι και έναν από την Ένωση Κεντρώων.

*Έχετε το θάρρος και το θράσος εσείς να κουνάτε το δάχτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ και σε μια παράταξη που τοποθετεί πάνω από όλα τις αξίες της και τη Δημοκρατία

*Ενορχηστρώνετε αθλιότητες σε βάρος βουλευτών, το πογκρόμ των επιθέσεων, των απειλών, των εκβιασμών, της τρομοκράτησης των βουλευτών που εκφράζουν τη πρόθεση να πράξουν το πατριωτικό τους καθήκον και ψηφίσουν με βάση τη συνείδησή τους.

*Είναι βαριά η ευθύνη του κ. Μητσοτάκη γιατί επιχειρεί να διχάσει λόγω αντιπολιτευτικής τύφλωσης τον ελληνικό λαό.

*Στοχοποιήθηκαν βουλευτές , δέχονται εκατοντάδες μηνύματα απειλητικά. Η κ. Παπακώστα με ενημέρωσε χθες ότι έλαβε φωτογραφία με πολτοποιημένο το κεφάλι της

Επίθεση σε Ν.Δ- ΚΙΝΑΛ

*Να σας θυμίσω τι είναι κυβέρνηση κουρελού;

Η κυβέρνηση που συγκρατήσανε το 2011, οι για 40 χρόνια εχθροί, που σε ένα βράδυ έγιναν φίλοι,

διορίζοντας πρωθυπουργό έναν μη εκλεγμένο τεχνοκράτη αλλά όχι πολιτικό, χωρίς καμία λαϊκή νομιμοποίηση.

*Μιλάτε όμως και για αποστάτες.

Εσείς ειδικά θα έπρεπε να είστε πιο προσεχτικός, λόγω οικογενειακής παράδοσης, όταν χρησιμοποιείτε αυτόν τον όρο κε Μητσοτάκη.

*Γιατί ιστορικά ο όρος αυτός έχει καθιερωθεί για να περιγράψει τη κίνηση βουλευτών που στηρίζουν τη κοινοβουλευτική πλειοψηφία να αποχωρήσουν από αυτήν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα σχέδια των αντιπάλων της κυβέρνησης. Και όχι το αντίθετο.

*Αυτοί που ρίχνουν μια κυβέρνηση είναι ιστορικά οι αποστάτες όχι αυτοί που μένουν για να τη στηρίξουν.

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση κουρέλιασε οικονομία και εθνικά συμφέροντα

Χαρακτηρίζοντας την ψήφο εμπιστοσύνης, που αναζητάει σε σκηνικό Ολομέλειας της Βουλής ο πρωθυπουργός, ως την τελευταία πράξη μίας παράστασης που παίζεται εδώ και τέσσερα χρόνια, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου, αλλά και των “πρόθυμων” να στηρίξουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βουλευτών. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα στο σύνολο της παρέμβασής του, επεσήμανε πως το “άθλιο θέατρο” που παίζεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει τρεις στόχους: Να κερδίσει λίγους μήνες εξουσίας ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών. Να διατηρηθεί ως Κοινοβουλευτική Ομάδα το μόρφωμα των ΑΝΕΛ, για να κρατήσει τα προνόμια ο αρχηγός του, Πάνος Καμμένος.

“Ζούμε ένα τραγέλαφο που ευτελίζει την πολιτική ζωή και ζημιώνει τη χώρα. Πρόκειται για ψεύτικο διαζύγιο. Τσίπρας και Καμμένος παραμένουν συνέταιροι στη νομή της εξουσίας. Ο κ. Καμμένος δανείζει δύο βουλευτές, για να στηριχθεί ο κ. Τσίπρας που δε τους διαγράφει για να μη χάσει την ιδιότητα του ως πρόεδρος κόμματος στη Βουλή. Ο κ. Τσίπρας κρατάει στην κυβέρνηση δύο υπουργούς των Ανεξάρτητων Ελλήνων”, ήταν η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο στόχαστρο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας μπήκε και η εξάδα των βουλευτών, που δηλώνει έτοιμη να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης.

“Κομπάρσοι βουλευτές αλλιώς εξελέγησαν στη Βουλή κι αλλιώς θα την εγκαταλείψουν. Πρόθυμοι τώρα να μετατραπούν σε δεκανίκια της κυβέρνησης, που έχει γίνει κουρελού η ίδια, αφού κουρέλιασε οικονομία και εθνικά συμφέροντα. Πολιτικά ναυάγια που ακολουθούν τον πρωθυπουργό. Η έξοδος Καμμένου είναι εικονική. Τι σόι έξοδος είναι αυτή, όταν τέσσερις από τους επτά βουλευτές των ΑΝΕΛ στηρίζουν την κυβέρνηση; Ο πολιτικός συνεταιρισμός Τσίπρα-Καμμένου παραμένει”, σημείωσε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστίασε τα πυρά του και στην επιλογή Αποστολάκη για τη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας. “Διορίστηκε μετά από υπόδειξη Καμμένου. Ποτέ καμία κυβέρνηση στη Μεταπολίτευση δεν επέλεξε πολιτικό προϊστάμενο του στρατεύματος εν ενεργεία αξιωματικό, η μόνη εξαίρεση ήταν ο κ. Χηνοφώτης, Πρώτα παραιτήθηκε, μετά εξελέγη βουλευτής και μετά ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα, και όχι του υπουργείο Άμυνας. Ο τελευταίος ήταν ο Σπαντιδάκης. Για την πρώτη φορά Αριστερά, όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα. Όσους απελπισμένους κι αν μαζέψετε, τους πολίτες δε θα τους κοροϊδέψετε. Και ο λογαριασμός θα είναι βαρύς. Οι πολίτες έχουν ένα λόγο ακόμα να σας τιμωρήσουν, δίπλα στην πολιτική εξαπάτηση και στη λιτότητα προσθέσατε κι ένα κεφάλαιο πολιτικής παρακμής και κατάντιας των δημοκρατικών θεσμών. Όσα γίνονται είναι οι τελευταίοι σπασμοί ενός συστήματος που καταρρέει. Οι μάσκες έπεσαν. Πολιτική για εσάς κ. Τσίπρα σημαίνει συναλλαγή, για να βρεθούν δύο πλειοψηφίες. Μία για να κρατηθείτε στην εξουσία και μία δεύτερη, για να περάσετε το Σκοπιανό”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για μία κυβέρνηση πλήρως απαξιωμένη. “Οι πολίτες ξέρουν τις αλήθειες: Αλήθεια πρώτη. Εκχωρείτε το εθνικό συμφέρον. Παραχωρήσατε στους Σκοπιανούς “μακεδονική” ταυτότητα και γλώσσα. Ο κ. Καμμένος ξέχασε ότι, όταν μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση στην πρόταση δυσπιστίας, φυσικά και την ψήφισε. Τώρα εκχωρεί τους βουλευτές του. Τσίπρας και Καμμένος συνεργοί σε μία μεθόδευση. Αλήθεια δεύτερη. Το δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου δεν έχει αναστολή να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα, διαλύει κόμματα, καταπατά αρχές και θεσμούς. Μετατρέπετε κ. Τσίπρα την πολιτική ζωή σε απίστευτο παζάρι”, σημείωσε.

Καταγγελίες για συναλλαγή

Ο κ. Μητσοτάκης που κατήγγειλε συναλλαγή ανάμεσα σε Τσίπρα-Καμμένο και σε Μαξίμου και “πρόθυμους βουλευτές που κάνουν τους γυρολόγους στη Βουλή” επανάλαβε ότι, όποιος αύριο δώσει ψήφο εμπιστοσύνης λέει “ναι” στη Συμφωνία των Πρεσπών. Στο στόχαστρο του κ. Μητσοτάκη μπήκαν περισσότερο η κ. Παπακώστα και ο κ. Δανέλλης. “Τα αξιώματα που προσφέρετε ως ανταλλάγματα κ. Τσίπρα είναι πρόσκαιρα”, ήταν το μήνυμά του.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης εξέπεμψε σήμα κινδύνου για την οικονομία και την υποβάθμιση της πολιτικής ζωής. “Σε όλα αυτά αποκτούν μερίδιο ευθύνης και οι πρόθυμοι βουλευτές”, ανέφερε και συμπλήρωσε ότι ο κ. Τσίπρας βρήκε έξι στην τιμή μίας ψήφου.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, τόνισε:

– Η κυβέρνηση που θα φτιαχτεί θα είναι από απελπισμένους γυρολόγους.

– Θα χρειαστεί κ. Τσίπρα ειδικό συνεργείο, για να αποκολληθείτε από τις καρέκλες σας, όταν χάσετε τις εκλογές.

– Ευτυχώς η ψηφοφορία είναι ανοιχτή και όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους. Κυβέρνηση με τρύπιες σημαίες, τα δήθεν επιτεύγματά της. Δήθεν διώξατε τα μνημόνια. Δήθεν εξυγιάνατε την πολιτική ζωή.

– Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι εξαπατήθηκαν. Ξέρουν ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει, ότι η χώρα δε μπορεί να δανειστεί με ευνοϊκούς όρους. Ξέρουν ότι πλήρωσαν τους τραγικούς χειρισμούς του 2015. ότι έχουν υποστεί 29 αυξήσεις φόρων. Ξέρουν ότι η πατρίδα μας επιτηρείται. Με ενέχυρο για 99 χρόνια το δημόσιο πλούτο

– Υποθηκεύσατε κ. Τσίπρα το μέλλον για δεκαετίες, για να κρατηθείτε λίγα χρόνια στην εξουσία. Και τώρα βάζετε τη χώρα σε περιπέτειες, για να μείνετε λίγους μήνες ακόμα. Διαλύσατε την Ελλάδα. Τα συμφέροντά της τα μοιράζετε κομμάτι-κομμάτι σε κάθε κέντρο εξουσίας, για να μείνετε στην κυβέρνηση.

capital.gr

Συνεδριάζει στις 10 η Διάσκεψη των Προέδρων, την Τετάρτη η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης