Για ένα «διαζύγιο» που εξυπηρετεί τόσο τον Αλέξη Τσίπρα όσο και τον Πάνο Καμμένο, κάνει λόγο ο Spiegel σε εκτενές άρθρο για την κυβερνητική κρίση στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, και οι δύο θα επωφεληθούν από αυτό το καλά προετοιμασμένο διαζύγιο, καθώς ο Τσίπρας θέλει να κρατηθεί στην εξουσία και ο Καμμένος θέλει να διασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, «με μια πρώτη ματιά, το τέλος της κυβέρνησης φαίνεται σαν ένας επώδυνος χωρισμός. Στην πραγματικότητα όμως ο Τσίπρας και ο Καμμένος παίζουν τα χαρτιά τους ακολουθώντας τους δικούς τους πολιτικούς στόχους. Μέχρι σήμερα η πολιτική τους συνεργασία βασιζόταν σε μια ατζέντα κατά των μνημονίων. Αυτό τους έδενε. Αλλά από τον Αύγουστο που ολοκληρώθηκε το τελευταίο ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας, δεν υφίσταται πλέον αυτό το θέμα για να τους ενώσει. Ο Τσίπρας και ο Καμμένος ελπίζουν τώρα ότι μπορούν να επωφεληθούν από αυτό το καλά προετοιμασμένο διαζύγιο. Ο Τσίπρας για να κρατηθεί στην εξουσία και ο Καμμένος για να διασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση».
Στη συνέχεια το άρθρο εξηγεί πως ο Καμμένος με τη σκληρή στάση του στο μακεδονικό ελπίζει να κερδίσει ψήφους και από την άλλη πλευρά, και ο Τσίπρας από την άλλη πλευρά χάρη στο πολιτικό διαζύγιο, «δεν φέρει πλέον το στίγμα ότι μοιράζεται την εξουσία με δεξιούς λαϊκιστές… Και αυτό του δίνει τη δυνατότητα να ακολουθήσει και να σκηνοθετήσει καλύτερα την τακτική του πριν από τις νέες εκλογές: να πείσει δηλαδή τους Έλληνες ότι από ένας ακραίος λαϊκιστής μετατράπηκε σε μετριοπαθή, ρεαλιστή, αριστερό πολιτικό αρχηγό».
Και το άρθρο κλείνει αποτιμώντας τις συνέπειες από το τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Για την οικονομία η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος δεν είναι καλή, διαπιστώνει το Spiegel και συνεχίζει: «Ακόμη κι αν ο πρωθυπουργός κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης ξεκινά για την Ελλάδα μια τοξική φάση πολιτικής πόλωσης, η χώρα βρίσκεται ενώπιον μιας ριψοκίνδυνης, παρατεταμένης προεκλογικής εκστρατείας. Για την οικονομία αυτή η περίοδος παραδοσιακά φέρνει κακές ειδήσεις. Ο ελληνικός λαός θα μπορούσε να καταναλώσει λιγότερο, άρα να ξοδέψει λιγότερα χρήματα, γεγονός που σημαίνει μείωση της οικονομικής ανάπτυξης. Παράλληλα θα μπορούσαν να καθυστερήσουν οι συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις με τους δανειστές, ενώ παράλληλα θα αυξανόταν ο πειρασμός να δαπανηθούν περισσότερα χρήματα από όσα υπάρχουν. Το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα εμφανίζεται ζοφερό και η Ελλάδα θα δίσταζε να δανειστεί χρήματα από τις αγορές για να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Οι περισσότεροι αναλυτές είναι της άποψης λοιπόν ότι γι αυτόν το λόγο η προκήρυξη άμεσα νέων εκλογών είναι η καλύτερη λύση» καταλήγει το άρθρο.