Ομιλία του π. ΥΠΕΞ στη Βουλή με επίθεση στη ΝΔ

Σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και στα κόμματα της αντιπολίτευσης που αντιτίθενται στην συμφωνία των Πρεσπών εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρώην υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

«Τελειώσαμε με τον αλυτρωτισμό. Δεν τίθεται ζήτημα μειονότητας. Χωρίς σύμβολα εις βάρος μας και εδαφικές διεκδικήσεις, η συμφωνία των Πρεσπών αναβαθμίζει τη χώρα μας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Δεν υπάρχει πρόβλημα ιθαγένειας νομικά. Η γλώσσα είχε δοθεί πριν από 40 χρόνια και δεν αλλάζει αυτό σύμφωνα με τα όσα τονίζει ο ΟΗΕ. Πλέον οι γείτονές μας γίνονται φίλοι μας»

Ο Ν. Κοτζιάς αμφισβήτησε και την ρητορική της αντιπολίτευσης περί μακεδονικού αλυτρωτισμού και κινδύνου για την Μακεδονία του Αιγαίου.

«Ακούω κατηγορίες ότι η γειτονική χώρα θα φτάσει μέχρι το Αιγαίο. Η πραγματικότητα είναι ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει μόλις το 1% της στρατιωτικής ισχύος μας και το ΑΕΠ της είναι μόλις το 6% του δικού μας».

Ο τέως υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αναβαθμίζει τη χώρα μας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση ρώτησε: «Δέχεστε το διεθνές δίκαιο ή παριστάνετε τους Τουρκολάγνους; Δεν θα μου μιλάει εμένα η ελληνική ακροδεξιά περί προδοσίας».