Συνεχίζεται η ανταλλαγή ανακοινώσεων, ύστερα από την απάντηση του Ελληνικού ΥπΕξ να μην παρεμβαίνει η Μόσχα στα εσωτερικά της Ελλάδας

Η Μόσχα απάντησε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών πως δεν εμπλέκεται στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, αλλά επέμεινε ότι η επίλυση του ονοματολογικού εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Σε καμία περίπτωση δεν παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, αλλά η Ρωσία θα συνεχίσει να εκφράζει την άποψή της στα θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντερ Γκρούσκο, στο TASS.

Οι δηλώσεις του ήρθαν έπειτα από την ανταλλαγή ανακοινώσεων μεταξύ του ρωσικού και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Την αρχή έκανε η Μόσχα, που επέκρινε την Ελλάδα ότι αγνοεί τη βούληση του λαού στην επίλυση του ονοματολογικού, υπογραμμίζοντας ότι δεν γίνεται ούτε λόγος για δημοψήφισμα.

Επιπλέον, στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε ξανά λόγο για έξωθεν παρεμβάσεις για την επίλυση του ζητήματος και τόνιζε ότι εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών έχει διαμορφωθεί μια εκρηκτική κατάσταση που απειλεί να υπονομεύσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε καλώντας τη Μόσχα να απόσχει από δηλώσεις που αποτελούν παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα.

Αναφερόμενος στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ τη Δευτέρα, ο Γκρούσκο σχολίασε ότι επρόκειτο για μία βασική εκτίμηση για το «πώς προχώρησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για την αλλαγή του ονόματος, υπό τις διεθνείς πιέσεις και την άνευ προηγούμενου παρέμβαση της Δύσης προκειμένου να επιτευχθούν αρκετά σαφείς γεωπολιτικοί στόχοι».

Να θυμίσουμε ότι τη Δευτέρα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του επέκρινε τόσο την Ελλάδα- όσο και την ΠΓΔΜ- ότι αγνοεί τη βούληση του λαού για την επίλυση του ονοματολογικού, σημειώνοντας μάλιστα ότι στην Αθήνα δεν γίνεται ούτε λόγος για δημοψήφισμα, για ένα θέμα που «αφορά θεμελιώδη εθνικά συμφέροντα».

Η Μόσχα έκανε αναφορά και στην αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την ελληνική κυβέρνηση, όπως και τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης, σχολιάζοντας ότι τα γεγονότα αυτά επιβεβαιώνουν την «εκρηκτική κατάσταση» που «απειλεί να υπονομεύσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια», εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Τέλος, για μία ακόμη φορά το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι το ονοματολογικό ζήτημα θα πρέπει να συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ:

«Στις 11 Ιανουαρίου η Βουλή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας ψήφισε υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε αντιστοιχία με την Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι προφανής, η συνέχιση της έξωθεν επιβαλλόμενης διαδικασίας της αλλαγής με τεχνητό τρόπο της ονομασίας της χώρας με σκοπό τη βεβιασμένη ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Αυτό είναι παράβαση της μακεδονικής νομοθεσίας. Η θέση του προέδρου της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και η γνώμη της πλειοψηφίας του λαού της, που απορρίπτουν την συμφωνία των Πρεσπών, αγνοούνται.

Οι συνεχιζόμενες στα Σκόπια και σε άλλες πόλεις, δείχνουν την βαθειά πόλωση της κοινωνίας. Είναι προφανές ότι ένας παρόμοιος τρόπος επίλυσης των ζητημάτων, που έχουν εθνική σημασία για το μέλλον της χώρας, δεν εκφράζει την βούληση του λαού της και δεν μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για τη μακροχρόνια διευθέτηση του ονοματολογικού.

Τα πρόσφατα γεγονότα στην Ελλάδα επίσης επιβεβαιώνουν εύγλωττα την εκρηκτική κατάσταση, που απειλεί να υπονομεύσει την σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια: η αποχώρηση του Πάνου Καμμένου, επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, η έναρξη διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αθήνα προωθείται η Συμφωνία των Πρεσπών παραβλέποντας την άποψη των Ελλήνων πολιτών, ενώ δεν γίνεται λόγος για δημοψήφισμα για το θέμα που αφορά θεμελιώδη εθνικά συμφέροντα.

Η θέση της Ρωσίας στο ονοματολογικό πρόβλημα παραμένει αμετάβλητη: πρέπει να βρεθεί μια βιώσιμη λύση χωρίς έξωθεν πιέσεις, χωρίς την επιβολή όρων και προϋποθέσεων, που να βασίζεται σε ευρεία λαϊκή υποστήριξη, τόσο στη Μακεδονία όσο και στην Ελλάδα και αποκλειστικά εντός νομικού πλαισίου. Το ζήτημα αυτό θα πρέπει να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με την παράγραφο 3 της απόφασης 845».

Άμεση ήταν η απάντηση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, που με ανακοίνωσή του είπε «Οχι» σε παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας, ενώ υπεραμύνθηκε τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Η επίκληση πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό φίλων χωρών από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών» «τροφοδοτεί έναν εύλογο προβληματισμό καθώς παραβλέπει τη συντεταγμένη και αποτελεσματική δημοκρατική λειτουργία των θεσμών στην Ελλάδα, το Σύνταγμα της οποίας έχει σαφείς πρόνοιες για την αντιμετώπιση κάθε πιθανού ενδεχόμενου στην εσωτερική πολιτική τάξη, η οποία ασφαλώς και δεν αποτελεί πεδίο πρόσφορο για σχόλια από τη πλευρά τρίτων», απαντά το υπουργείο Εξωτερικών στη σημερινή ανακοίνωση, τονίζοντας ότι αυτό «δεν συνάδει με το επίπεδο που χαρακτηρίζει τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας και τους διαχρονικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών μας».

Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΞ, στη σχετική ανακοίνωσή του, «οι διεθνείς μας εταίροι καλούνται να σεβαστούν το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας και να επικροτήσουν το γεγονός ότι οι πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών επέδειξαν το απαραίτητο πολιτικό θάρρος να φτάσουν στη λύση ενός ιδιαίτερα ακανθώδους ζητήματος, προασπίζοντας, την ίδια στιγμή, τα εθνικά τους συμφέροντα».

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών συμβάλλει ήδη από την υπογραφή της στην εδραίωση της σταθερότητας και της ειρήνης στα Βαλκάνια. Αποτελεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο επίλυσης διαφορών μεταξύ δυο ανεξάρτητων κυρίαρχων κρατών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ χωρίς παρεμβάσεις τρίτων. Διαφορών που επί μακρόν υπονόμευαν την προοπτική των λαών της περιοχής να συνυπάρχουν ειρηνικά και να συνεργάζονται προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας της περιοχής».

Τέλος, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «η Ρωσία, που αναγνωρίζει εδώ και χρόνια τη ΠΓΔΜ ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας” θα σεβαστεί τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού στη χρήση του ονόματος Μακεδονία, θα αποκαλεί από εδώ και στο εξής τη χώρα αυτή με τη νέα συνταγματική της ονομασία, δηλαδή “Βόρεια Μακεδονία” και το κυριότερο, θα αποστεί από ανάλογες δηλώσεις που αποτελούν παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Ελληνικού ΥΠΕΞ είχε ως εξής:

Η Συμφωνία των Πρεσπών συμβάλλει ήδη από την υπογραφή της στην εδραίωση της σταθερότητας και της ειρήνης στα Βαλκάνια. Αποτελεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο επίλυσης διαφορών μεταξύ δυο ανεξάρτητων κυρίαρχων κρατών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ χωρίς παρεμβάσεις τρίτων. Διαφορών που επί μακρόν υπονόμευαν την προοπτική των λαών της περιοχής να συνυπάρχουν ειρηνικά και να συνεργάζονται προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας της περιοχής.

Οι διεθνείς μας εταίροι καλούνται να σεβαστούν το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας και να επικροτήσουν το γεγονός ότι οι πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών επέδειξαν το απαραίτητο πολιτικό θάρρος να φτάσουν στη λύση ενός ιδιαίτερα ακανθώδους ζητήματος, προασπίζοντας, την ίδια στιγμή, τα εθνικά τους συμφέροντα.

Η επίκληση πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό φίλων χωρών από το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν συνάδει με το επίπεδο που χαρακτηρίζει τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας και τους διαχρονικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών μας. Παράλληλα, τροφοδοτεί έναν εύλογο προβληματισμό καθώς παραβλέπει την συντεταγμένη και αποτελεσματική δημοκρατική λειτουργία των θεσμών στην Ελλάδα, το Σύνταγμα της οποίας έχει σαφείς πρόνοιες για την αντιμετώπιση κάθε πιθανού ενδεχόμενου στην εσωτερική πολιτική τάξη, η οποία ασφαλώς και δεν αποτελεί πεδίο πρόσφορο για σχόλια από τη πλευρά τρίτων.

Εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι η Ρωσία, που αναγνωρίζει εδώ και χρόνια τη ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» θα σεβαστεί τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού στη χρήση του ονόματος Μακεδονία, θα αποκαλεί από εδώ και στο εξής τη χώρα αυτή με τη νέα συνταγματική της ονομασία, δηλαδή «Βόρεια Μακεδονία» και το κυριότερο, θα αποστεί από ανάλογες δηλώσεις που αποτελούν παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας.