«Ζήτημα ζωής ή …φυλακής είναι για κάποιους η πτώση της κυβέρνησης», σχολίασε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, αφού κάποιοι κύκλοι, όπως εξήγησε σε συνεντεύξεις του στο ραδιόφωνο του Αlpha 989 και στο Στίγμα Fm της Ζακύνθου, «θέλουν να γίνουν εκλογές πιστεύοντας ότι έτσι δεν θα αποκαλυφθούν τα σκάνδαλα που βαραίνουν το παλαιό πολιτικό σύστημα, η καταλήστευση της Ελλάδας όλα αυτά τα χρόνια και γιατί οδηγήθηκε η χώρα στην χρεοκοπία. Γνωρίζουν ότι θα υπάρξουν κυρώσεις και διώξεις και κάποιοι τα παίζουν όλα για όλα».
Μάλιστα, πριν την ψήφο εμπιστοσύνης «έλεγαν πως δεν μπορεί η κυβέρνηση να προχωρήσει με 145 βουλευτές γιατί τάχα παραβιάζεται η Δημοκρατία. Τώρα που η κυβέρνηση ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης και ενόψει της ψηφοφορίας για τη συμφωνία των Πρεσπών η δεξιά δημαγωγεί και οι εθνικιστές κρεμούν αφίσες βουλευτών στους δρόμους δημιουργώντας ένα είδος παρακράτους. Όμως μέσα σε αυτό το κλίμα μπορεί να οπλιστεί το χέρι κάποιου τρελού ή κάποιου βαλτού. Εάν δεν σοβαρευτεί η αντιπολίτευση, και ιδίως η αξιωματική, φοβάμαι ότι μπορεί να χυθεί αίμα», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ερωτήματα, όμως, προκαλεί και η στάση του Ποταμιού: «Δεν μπορεί ο κ. Δανέλλης να είναι η λυδία λίθος για τα εθνικά θέματα. Στο Ποτάμι, το οποίο έφυγε από το ΚΙΝΑΛ εξαιτίας ακριβώς της συμφωνίας των Πρεσπών, δεν ενόχλησε ξαφνικά ο Δανέλλης, αλλά αντιθέτως η ΝΔ απείλησε πως εάν ψηφίσουν την συμφωνία των Πρεσπών δεν θα τους βάλει στα ψηφοδέλτια», συμπλήρωσε ο Στ. Κούλογλου.
Όσον αφορά την διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε πως στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες «δεν υπάρχουν κομματικοί στρατοί. Κάθε βουλευτής δρα με βάσει τα πιστεύω του και τα συμφέροντα της χώρας. Όχι με βάσει τις κομματικές οδηγίες. Αυτά γίνονται σε άλλα καθεστώτα».
Ο ευρωβουλευτής κληθείς να σχολιάσει την κριτική που ασκείται σε βουλευτές που απομακρύνονται από τα κόμματά τους πως «σε όλη την Ευρώπη υπάρχει πολιτική αναταραχή. Δεν υπάρχουν πλέον τα παλιά σταθερά κόμματα. Ειδικά στην Ελλάδα όπου μετά την κρίση για πρώτη φορά κυβέρνηση πλησιάζει τον στόχο να ολοκληρώσει την θητεία της, είναι λογικό να υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Μάλιστα αυτές τις διαφοροποιήσεις τις βλέπουμε σε κόμματα που γεννήθηκαν από και μέσα στην κρίση, όπως οι ΑΝΕΛ, η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι. Τώρα που η κρίση φεύγει είναι λογικό να έχουν υπαρξιακό πρόβλημα αυτά τα κόμματα». «Οι βουλευτές που μετατοπίζονται πιστεύουν ότι υπάρχουν λόγοι για να ολοκληρώσει η κυβέρνηση την θητεία της. Αντιθέτως, δεν γίνεται καμία αναφορά στους γυρολόγους που έχουν περάσει από όλα τα κόμματα», συμπλήρωσε ο Στέλιος Κούλογλου.
Εφόσον η κυβέρνηση κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης, οι εκλογές δεν έχουν κανέναν λόγο να γίνουν πρόωρα. «Εξάλλου μια κανονική χώρα προσφεύγει στην κάλπη στο τέλος της θητείας της, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, εκτός από εδώ, που η αντιπολίτευση ζητά κάθε έξι μήνες εκλογές», είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε πως «η συμμαχία με τους ΑΝΕΛ είχε ημερομηνία λήξης. Μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διευρύνει τις συνεργασίες του στην κατεύθυνση που του αρμόζει: μια αριστερή και προοδευτική κατεύθυνση. Αυτή είναι και η ευρωπαϊκή τάση, όπου οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις συνεργάζονται με την αριστερά. Εκτός βέβαια από την περίπτωση του ΚΙΝΑΛ, που έχει κάνει παρασκηνιακές συμφωνίες, για να συγκυβερνήσει με την ΝΔ ως συνιστώσα».