Μεγάλες κινητοποιήσεις αντίθετων ιδεολογικών ρευμάτων και αφετηριών. Φρούριο η Αττική
Σε εκρηκτικό κλίμα η συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας
Σε κλίμα έντασης συζητείται στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής η διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης των Πρεσπών, η οποία και αναμένεται να ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία από την Ολομέλεια του Σώματος την Πέμπτη το βράδυ.
Έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος με ρεπορτάζ και αναλύσεις κάνουν φόκους όχι μόνο στο τι έγινε στην Επιτροπή, αλλά και τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό των κομμάτων που προκαλεί η “προθυμία” βουλευτών να υπερψηφίσουν τη Συμφωνία.
Η “Καθημερινή” τιτλοφορεί το ρεπορτάζ της “Σε εκρηκτικό κλίμα η συζήτηση για τις Πρέσπες” και αναφέρει:
Μέσα σε εκρηκτικό κλίμα, ανάλογο του οποίου η ελληνική Βουλή έζησε μόνο στις χειρότερες στιγμές της μνημονιακής περιόδου, αυτή τη φορά όμως επί εθνικού ζητήματος που καθιστά την όλη κατάσταση σχεδόν έκρυθμη, άρχισε χθες και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας η κοινοβουλευτική διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Η συνολική διαδικασία προγραμματίζεται να κορυφωθεί την νύχτα της Πέμπτης με ψηφοφορία στην Ολομέλεια.
Η ατμόσφαιρα ήταν εξ αρχής ηλεκτρισμένη, προκαλώντας διαδοχικές αναφλέξεις εντός και εκτός της Αίθουσας της Γερουσίας όπου συνεδριάζει η Επιτροπή, κατ’ αρχήν εξαιτίας εντονότατων ενστάσεων της αντιπολίτευσης επί διαδικαστικών θεμάτων όπως για τη σύνθεση της Επιτροπής, δεδομένου ότι διαλυτικές εξελίξεις κυρίως στο Ποτάμι, άλλαξαν ισορροπίες και συσχετισμούς συνολικά στις κοινοβουλευτικές Επιτροπές. Οι μαραθώνιες συζητήσεις και διεργασίες κατέληξαν στην «εκτόνωση» του προβλήματος, μέσω διαδικασίας κλήρωσης που είχε ως αποτέλεσμα να τοποθετηθούν ως μέλη της Επιτροπής, στις δημιουργηθείσες «κενές» θέσεις, οι ανεξάρτητοι αλλά και θετικοί προς τη συμφωνία βουλευτές Σπ. Δανέλλης και Γ. Μαυρωτάς.
Δεύτερο «διαδικαστικό» ζήτημα ετέθη κυρίως από την ΝΔ και τη ΔΗΣΥ και αφορά το γεγονός ότι η ελληνική Βουλή καλείται να αποφασίσει για ένα τόσο κρίσιμο εθνικό ζήτημα, δίχως να έχουν τεθεί υπόψιν των βουλευτών όλα τα απαραίτητα έγγραφα, κυρίως δε το πλήρες κείμενο του νέου Συντάγματος της γείτονος. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε, επικαλούμενος διεθνείς συνθήκες, ότι η ρηματική διακοίνωση και μόνο που έστειλε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, δεμσεύει απολύτως τη γείτονα και συνεπώς, όπως ισχυρίστηκε, επί αυτής καλείται το Κοινοβούλιο να αποφανθεί.
Ο μεγάλης διάρκειας κύκλος σφοδρών συγκρούσεων περί τα διαδικαστικά, ανέδειξε από βουλευτές της αντιπολίτευσης και μια άλλη παράμετρο: το γεγονός ότι, όπως ειπώθηκε, καλείται η ελληνική Βουλή να ψηφίσει, δίχως να έχει και τυπικά ολοκληρωθεί η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης στη γείτονα.
Οταν η σε υψηλούς τόνους συζήτηση άφησε τα διαδικαστικά και άρχισε να επικεντρώνεται στην ουσία της επίμαχης Συμφωνίας, η εικόνα που αναδείχθηκε ήταν πως όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με διαφορετική επιχειρηματολογία έκαστο, τάσσονται κατά της συμφωνίας.
«Το ισοζύγιο κερδών και οφελών είναι συντριπτικά σε βάρος της Ελλάδας» τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος, κάνοντας λόγο για «εθνική ήττα».
«Εκφράζουμε τη ρητή, εμφατική και ανεπιφύλακτη άρνησή μας να ψηφίσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών» τόνισε χωρίς περιστροφές εκ μέρους της ΔΗΣΥ ο κ. Α. Λοβέρδος.
Για συμφωνία που εξυπηρετεί τα σχέδια του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου θα πρέπει να απορριφθεί, μίλησε ο κ. Ι. Γκιόκας (ΚΚΕ).
Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε, όπως αναμενόταν, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος. Είπε ότι οι μέρες αυτές είναι «ημέρες θρήνου για την Ελλάδα», και επιτέθηκε δε στο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι καταπάτησε τη συμφωνία που είχε με τους ΑΝΕΛ για τη συγκυβέρνηση: «Μετατρέψατε μια κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης σε κυβέρνηση αποστασίας». Και αφού νωρίτερα επιτέθηκε σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (μίλησε για εξυπηρέτηση φίλων επιχειρηματιών και για «στήσιμο διάλυσης Ποταμιού μέσω Δανέλλη) υποστήριξε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αν τεθεί σε ισχύ θα ανατρέψει τη Συμφωνία της Γιάλτας και θα οδηγήσει σε αιματοχυσία στα Βαλκάνια.
Κατά της συμφωνίας τάχθηκε και ο εκπρόσωπος της Ενωσης Κεντρώων Ι. Σαρίδης, ενώ εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ την υπερασπίστηκαν στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης μόνο η εισηγήτρια του κόμματος Σία Αναγνωστοπούλου, ο κ. Γ. Βαρεμένος και η κυρία Ελένη Αυλωνίτου.
«Δεν πρέπει ούτε να εξιδανικεύουμε ούτε να δαιμονοποιούμε τη συμφωνία», ανέφερε ο κ. Γ. Μαυρωτάς στην παρέμβασή του και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εργαλειοποίησε» το κρίσιμο εθνικό ζήτημα για να αποκομίσει κομματικά οφέλη. Αυτή η εργαλειοποίηση οδήγησε και στην εμφάνιση του φαινομένου του διχασμού στην ελληνική κοινωνία, σημειώνοντας ότι έτσι αποφεύγεται μια συζήτηση ουσίας, η οποία θα έπρεπε να οδηγήσει σε «εγρήγορση» αφού όλες οι συμφωνίες κρίνονται στην πράξη. Στα θετικά της Συμφωνίας, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μαυρωτάς είναι ότι κλείνουν μέτωπα και σταθεροποιείται η γειτονική χώρα στο ασταθές βαλκανικό περιβάλλον, καθώς ανοίγει ο δρόμος για την ένταξή της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. «Με τη στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν στηρίζουμε την κυβέρνηση, γι’ αυτό μην χειροκροτήσετε στο τέλος», έκλεισε την ομιλία του ο κ. Μαυρωτάς απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ημέρα πένθους για την Ελλάδα η σημερινή» τόνισε ο εκ των αντιπροέδρων της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι δίδεται στους κατοίκους της μικρής αυτής χώρας το δικαίωμα να αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες».
Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για ιστορικό λάθος, αφού ουσιαστικά αναγνωρίζεται «μακεδονική εθνότητα» στους κατοίκους της ΠΓΔΜ που δεν ανήκουν στο αλβανικό έθνος. Αίσθηση προκάλεσε πάντως η τοποθέτηση του κ. Γεωργιάδη σύμφωνα με την οποία η ΝΔ δεν ήταν ποτέ υπέρ της σύνθετης ονομασίας, με τον κ. Κατρούγκαλο να παρεμβαίνει και να σημειώνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε αυτή την θέση, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι ο κ. Γεωργιάδης πριν ενταχθεί στην ΝΔ κατήγγειλε για το ζήτημα αυτό έως και τον πρώην πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή. Ανταπαντώντας ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Εγώ ως πολιτικός αντίπαλος του Κ.Καραμανλή τότε, πίεζα να μην περάσει η σύνθετη ονομασία, που για την ΝΔ ήταν ένας επώδυνος συμβιβασμός», πρόσθεσε.
“Η απαξίωση του κοινοβουλίου από την κυβέρνηση και ο κίνδυνος μιας «εποχής τεράτων»”. Με αυτόν τον τίτλο το in.gr εξηγεί πως “Ο τρόπος που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει εσχάτως τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, ανεξαρτήτως των προθέσεών της, διαμορφώνει πραγματικούς κινδύνους για την ποιότητα της δημοκρατίας στον τόπο μας” και επισημαίνει:
Η γνωστή φράση του Αντόνιο Γκράμσι για το παλιό που αργεί να πεθάνει, το νέο που αργεί να γεννηθεί και το πώς όλα αυτά διαμορφώνουν μια «εποχή τεράτων», έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια για να περιγράψει τη μεταβατική περίοδο την οποία διανύουμε.
Όμως, τις τελευταίες μέρες βλέπουμε ολοένα και περισσότερο μια τέτοια κατεύθυνση να χαρακτηρίζει και το ελληνικό πολιτικό τοπίο.
Η ρευστοποίηση των κoινοβουλευτικών συσχετισμών
Αρκεί να αναλογιστούμε ότι τις τελευταίες μέρες είδαμε μία κυβερνητική συμμαχία που βρισκόταν στην εξουσία από το 2015 να διαλύεται, με τον ηγέτη του ελάσσονος κυβερνητικού εταίρου να μιλά με όλο και πιο βαριές κουβέντες για τους πρώην συμμάχους του, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση «ανασύνθεσε» την πλειοψηφία της, προσελκύοντας ένα μέρος των βουλευτών του μέχρι πρότινος εταίρους της και από την κεντροαριστερά, ενώ με ανάλογο τρόπο θέλει να περάσει και τα νομοσχέδια.
Την ίδια ώρα ένα κοινοβουλευτικό κόμμα, το Ποτάμι, που άντεξε σε δύο εκλογικές μάχες, είδε τον αριθμό βουλευτών του να πέφτει στους 3 και να χάνει τη δυνατότητα να έχει κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ ο Πάνος Καμμένος δηλώνει ακόμη «αρχηγός κόμματος» επειδή δεν έχει διαγράψει βουλευτές που υπερψήφισαν αυτό που ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει ως προδοσία. Παράλληλα, ένας σχηματισμός, το ΚΙΝΑΛ, που φτιάχτηκε ως συνάντηση διαφορετικών ρευμάτων της κεντροαριστεράς αφού διέρρηξε τη σχέση του με το Ποτάμι, τώρα διαγράφει έναν βουλευτή και μαζί μια «συνιστώσα».
Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε μια κυβέρνηση που μόλις πήρε την απόλυτη πλειοψηφία σε ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά για να μπορεί να περάσει τα νομοσχέδια με την κανονική διαδικασία (και να μη χρειάζεται όλα να κρίνονται στην ολομέλεια), πρέπει να αλλάξει τη σύνθεση των επιτροπών της Βουλής, εφόσον κοινοβουλευτικές ομάδες και κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν ταυτίζονται ακριβώς.
Με βάση το γράμμα της νομιμότητας, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής έχουμε μια απόλυτα νόμιμη κυβέρνηση με καθαρή εντολή, την ίδια ώρα που με βάση όχι μόνο την ουσιαστική νομιμοποίηση αλλά και τις κοινοβουλευτικές παραδόσεις υπάρχει σοβαρό θέμα ως προς το εάν σήμερα έχουμε κυβέρνηση που όντως αντανακλά τη λαϊκή εντολή. Την ίδια στιγμή αποδείχτηκε βέβαια ότι δεν μπορούσε να σχηματιστεί η αναγκαία απόλυτη πλειοψηφία και για επιτυχή πρόταση δυσπιστίας.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης η εικόνα της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας κατά την έναρξη της συζήτησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, με τις συνεχείς αντεγκλήσεις, τις φωνές, τις διακοπές ομιλητών, τις διαρκείς επικλήσεις διαδικαστικών ζητημάτων, με ή χωρίς βάση, που δεν αποτυπώνει ακριβώς και την καλύτερη εικόνα κοινοβουλευτικής λειτουργίας.
Τα σημάδια κρίσης της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας
Όλα αυτά δεν είναι μόνον ελληνικά φαινόμενα. Στη Γερμανία είδαμε να περνούν αρκετοί μήνες προτού σχηματιστεί μια κυβέρνηση, από ένα συνασπισμό που στο τέλος της προηγούμενης βουλής τα κόμματα που τον συναποτελούνε είχαν περίπου ορκιστεί ότι δεν ήθελαν να την επαναλάβουν. Στην Ιταλία χρειάστηκε αρκετός καιρός για να φτιαχτεί κυβέρνηση και αφού υπήρξε προεδρικό βέτο για έναν υπουργό. Στη Μεγάλη Βρετανία τη μία μέρα απορρίπτει η Βουλή τη συμφωνία για το διαδικασία του Brexit με συντριπτική πλειοψηφία και την επόμενη απορρίπτει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που εισήγαγε αυτή τη συμφωνία. Η Ισπανία κυβερνάται από μια κυβέρνηση μειοψηφίας που στηρίζεται στην ανοχή κομμάτων που πολιτικά και ιδεολογικά την αντιπολιτεύονται.
Αλλά και πιο πέρα από την Ευρώπη, έχουμε το παράδειγμα των ΗΠΑ όπου έχουμε εδώ και κοντά ένα μήνα μια μερική αναστολή της λειτουργίας των ομοσπονδιακών κρατικών υπηρεσιών, λόγω της διαφωνίας ανάμεσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τον αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Όλα αυτά αποτυπώνουν μια βαθύτερη πολιτική κρίση. Παρότι και στην Ελλάδα και διεθνώς έχουμε ξεφύγει από την εποχή των σκληρών κομματικών πειθαρχιών, είναι σαφές ότι σήμερα ζούμε μια κρίση της ικανότητας των κοινοβουλευτικών θεσμών να μπορούν και να αντανακλούν την «λαϊκή βούληση», ό,τι και εάν σημαίνει αυτό σε εποχές που τις περισσότερες φορές οι εκλογείς περισσότερο καταδικάζουν τους απερχόμενους παρά ενστερνίζονται τις απόψεις των προηγούμενων. Όπως και ζούμε μια αδυναμία των κοινοβουλίων να λειτουργών ως πραγματικά πεδία συζήτησης, ανταλλαγής απόψεων, σύνθεσης.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ο τρόπος που από διάφορες πλευρές προβάλλεται ως εναλλακτική λύση η διαμόρφωση πολύ πιο αυταρχικών εκδοχών κοινοβουλευτικής δημοκρατίας με μεταφορές αρμοδιότητας συνήθως σε εκλεγμένους προέδρους που αποκτούν ιδιότυπα βοναπαρτιστικό ρόλο, με τον Ερντογάν να είναι το πιο κοντινό μας πρόβλημα.
Η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ
Στην Ελλάδα ζούμε το παράδοξο μέρος της ευθύνης για όλα αυτά να την έχει ένα κόμμα που προέρχεται από μια πολιτική παράδοση, αυτή της ανανεωτικής αριστεράς, που παραδοσιακά ήταν υπέρμαχος της αναβάθμισης των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα βλέπουμε να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που κατεξοχήν προκρίνει μια ιδιότυπη εργαλειοποίηση των πολιτικών διαδικασιών. Για να αποφύγει αυτό που θα ήταν η αυτονόητη επιλογή, εφόσον διαλύθηκε ο κυβερνητικός συνασπισμός που είχε εξασφαλίσει τη δεδηλωμένη, δηλαδή την προσφυγή στις κάλπες, προέκρινε την ιδιότυπη άγρα βουλευτών προς διαμόρφωση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι σύννομη, αλλά το χνάρι που αφήνει είναι αυτό μιας ρευστοποίησης των πραγματικών πολιτικών συσχετισμών και μια ακόμη πιο μεγαλύτερης απόστασης ανάμεσα στη λαϊκή ψήφο και την κοινοβουλευτική διαδικασία.
Γιατί όσο και εάν ισχύει το «κατά τη συνείδηση» ως βασικός κανόνας για τη συμπεριφορά των βουλευτών, άλλο τόσο ισχύει και το ότι οι βουλευτές δεν εκλέγονται ως «προσωπικότητες» που παίρνουν «εν λευκώ επιταγή» αλλά ως εκπρόσωποι πολιτικών και ιδεολογικών ρευμάτων, δεσμευμένοι κατά το δυνατό από προεκλογικές προγραμματικές εξαγγελίες.
Διαφορετικά, όταν μια κοινοβουλευτική διαδικασία όπου αλλιώς ψηφίζονται και εκλέγονται οι βουλευτές και αλλιώς συμπεριφέρονται στη συνέχεια, ιδίως όταν αυτό δεν μεταφράζεται π.χ. σε συγκρότηση νέων κομμάτων με λαϊκή κοινωνική βάση (όπως ήταν ο κανόνας στις «κλασικές» διασπάσεις κομμάτων), τότε είναι υπαρκτός ο κίνδυνος η κοινωνία να πιστέψει ότι έχουμε να κάνουμε με το βασίλειο του καιροσκοπισμού και να δώσει βάση στις κατηγορίες περί πολιτικής συναλλαγής που συχνά εκτοξεύονται.
Και όλα αυτά καταλήγουν στην ακόμη μεγαλύτερη απομάκρυνση των πολιτών από τις πολιτικές και κομματικές διεργασίες και στην εμπέδωση ακόμη μεγαλύτερης δυσπιστίας (αν όχι και απαξίας) της πολιτικής.
Η γοητεία του αυταρχισμού και η ακροδεξιά που παραμονεύει
Η πλευρά της κυβέρνησης αντιτείνει ότι εφόσον διατηρεί την κοινοβουλευτική διαδικασία και μάλιστα με την καθαρή εντολή των 151 ψήφων, τότε έχει και εντολή να εφαρμόσει, με κάθε τρόπο τη δική της πολιτική.
Αυτό που δεν αντιλαμβάνεται η κυβερνητική πλευρά είναι ότι συμβάλλοντας και με τις δικές της τακτικές επιλογές στην απαξίωση του κοινοβουλευτισμού και στη γενικευμένη δυσπιστία των πολιτών έναντι της πολιτικής (και των πολιτικών), διαμορφώνει έδαφος ευνοϊκό για κάθε λογής αρνητικές εξελίξεις.
Γιατί η εμπειρία έχει δείξει ότι τέτοια φαινόμενα τελικά ενισχύουν την αίγλη είτε του «αντιπολιτικού» ψευδολαϊκισμού της ακροδεξιάς είτε την γοητεία των αυταρχικών βοναπαρτιστικών λύσεων. Και τότε θα μιλάμε πραγματικά για «εποχή των τεράτων».
Το capital.gr σημειώνει: “Όλοι εναντίον όλων για τις “Πρέσπες”: Τσίπρας αντιμέτωπος και με τον Καμμένο” και στο ρεπορτάζ αναφέρει:
Δε λέει να κοπάσει – όχι τουλάχιστον μέχρι να ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών και να περάσει το πολιτικό σκηνικό σε νέα “πίστα- η φωτιά σε Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με όλους να είναι εναντίον όλων και τον …Πάνο Καμμένο να επιτίθεται δριμύτατα στον πρώην κυβερνητικό του εταίρο.
Εν αρχή, επιβεβαιώθηκε ότι η Συμφωνία με την πΓΔΜ αποτέλεσε θρυαλλίδα οριζόντιων εξελίξεων για το εγχώριο πολιτικό σύστημα.
Κόμματα διαλύονται, βουλευτές πηγαινοέρχονται, το ΚΙΝΑΛ σπαράσσεται και μένουν ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ αλώβητοι, να κονταροχτυπιούνται σε μία μάχη που θυμίζει έντονα την επιστροφή στις προμνημονιακές εποχές, με κραταιό τον δικομματισμό.
Η διάλυση του Ποταμιού
Το Ποτάμι χθες, μέσα από ξαφνικές και μάλλον περίεργες διαδικασίες, χθες διαλύθηκε.
Ο Γιώργος Αμυράς, ανεξαρτητοποιήθηκε πρωί- πρωί, αφήνοντας το κόμμα του χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα και προφασιζόμενος ότι δεν θα μπορούσε να παραμείνει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος εφόσον είναι αντίθετος προς τις “Πρέσπες”, επικύρωσε τους τίτλους τέλους του Ποταμιού.
Μετά από ένα παρασκήνιο ολίγων ωρών , κατά το οποίο ο Γ. Ψαριανός “είδε” προσχώρηση του Θ. Θεοχαρόπουλου στο Ποτάμι προκειμένου να διασωθεί η Κ.Ο του, τα “σύννεφα” διέλυσε ο κανονισμός της Βουλής ( Ποτάμι δεν υφίσταται ως κοινοβουλευτικό κόμμα άπαξ κι έμεινε με τέσσερις βουλευτές), τελικώς αποχώρησε και ο Γρ. Ψαριανός.
Αμφότεροι δηλώνουν ότι θα μείνουν ανεξάρτητοι βουλευτές έως τις εκλογές, έχοντας πάντως ως τελικό προορισμό, τη Ν.Δ.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης πάντως διαμήνυσε χθες ότι το κόμμα λαβώθηκε αλλά κάτω δεν το βάζει, δείχνοντας προς αυτόνομη εκλογική κάθοδο.
ΚΙΝΑΛ όπως ΠΑΣΟΚ
Σε αντάρα βρίσκονται και στο Κίνημα Αλλαγής, καθώς η Φώφη Γεννηματά έχει πλείστα όσα εσωτερικά ζητήματα να λύσει ( εξ’ ου και προανήγγειλε συνέδριο για τον Μάρτιο).
Η διαγραφή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου άνοιξε το “κουτί της πανδώρας” μέσα στο κόμμα, με τον ίδιο να δηλώνει ότι η κ. Γεννηματά του πρότεινε να ηγηθεί το ψηφοδελτίου Επικρατείας αρκεί να μην υπερψήφιζε τη Συμφωνία των Πρεσπών και τον Γιώργο Παπανδρέου να επικοινωνεί με τον κ. Θεοχαρόπουλο, δηλώνοντας έκπληξη και προβληματισμό για την εξέλιξη της διαγραφής του.
Υπενθυμίζεται ότι το ΚΙΝΑΛ ( στη βουλή υπάρχει μόνον ως Δημοκρατική Συμπαράταξη) είναι μια συνεργασία κομμάτων υπό την ομπρέλα του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ από την οποία σήμερα έχουν φύγει τα περισσότερα ( Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ) ενώ το ΚΙΔΗΣΟ, δια του πρώην πρωθυπουργού, διατυπώνει ενστάσεις.
Τσίπρας και Καμμένος
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κέντρο, στο Μαξίμου εμφορούνται από τον ενθουσιασμό της γνωστής μαοικής ρήσης: Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση.
Η εγκαθίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ και βασικώς του Α. Τσίπρα ως αδιαφιλονίκητου “ηγέτη της Κεντροαριστεράς”, δεν ήταν προιόν συγκυρίας αλλά στρατηγήματος και επιδίωξης του πρωθυπουργού, καθώς η συνεργασία με τον Π. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, είχε συγκεκριμένη ημερομηνία λήξεως.
Και αν στο Μαξίμου αυτή τη στιγμή τα βλέμματα όλα είναι στη Βουλή και στη μάχη των 151 βουλευτών για τη Συμφωνία των Πρεσπών που θα ψηφιστεί εκτός απροόπτου την Πέμπτη ( π.χ μια πρόταση μομφής της Ν.Δ) , η κλιμάκωση των επιθέσεων του Π. Καμμένου στην Κυβέρνηση, προκαλεί αμηχανία.
Οι τόνοι θα κρατηθούν χαμηλοί από κυβερνητικής πλευράς προς τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, ο οποίος χθες, αγκαζέ με τον χρυσαυγίτη Κασιδιάρη έδωσαν σόου στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.
Ο δε Καμμένος ανέβασε “στροφές” λέγοντας προς την πλειοψηφία ( τον Α. Τσίπρα ουσιαστικά) ότι έκαναν μια κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης , κυβέρνηση αποστασίας.
Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, έχει τον πόνο του με τους υπουργούς που δεν έχει σκοπό να αποπέμψει ο Α. Τσίπρας από το υπουργικό Συμβούλιο ( π.χ την Έλενα Κουντουρά) ενώ “βεντέτα” έχει ανοίξει εδώ και μήνες με τον πρώην ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά, κατηγορώντας τον για συνδιαλλαγές και δοσολοψηψίες με αξονα τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Το protothema.gr τιτλοφορεί το δικό “Βουλή: Ένταση για τη Συμφωνία των Πρεσπών – Καμμένος κατά Τσίπρα και Κοτζιά” και αναφέρει:
Υπαινιγμούς για υπόγειες συναλλαγές προκειμένου να φέρει την Συμφωνία των Πρεσπών άφησε για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ο κ. Πάνος Καμμένος συντηρώντας την σφοδρή βεντέτα – Η συζήτηση της Συμφωνίας στην αρμόδια επιτροπή θα συνεχιστεί και σήμερα (10:30)
Σε συνθήκες απόλυτου κοινοβουλευτικού μπάχαλου ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας η συζήτηση τηςΣυμφωνίας των Πρεσπών στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Αμυνας της Βουλής με τα κόμματα να καταγγέλλουν διαδικαστικές μεθοδεύσεις, πραξικοπήματα και νοθείες προκειμένου να «συρραφτούν» βολικές πλειοψηφίες για το Μέγαρο Μαξίμου.Παράλληλα, σφοδρό ήταν και το σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης και για το περιεχόμενο της Συμφωνίας που το χαρακτήρισε «θερμοκήπιο αλυτρωτισμού», «όνειδος» και επιζήμιο για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.
«Ο συνδυασμός του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» με την αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδας ύπαρξης «μακεδονικής» γλώσσας και εθνότητας είναι εύφορο έδαφος, και λειτουργεί ως θερμοκήπιο για τη διατήρηση του ιδεολογήματος του «Μακεδονισμού». Επιτρέπει την ανάπτυξη μιας νέας δυνατότητας αλυτρωτισμού, ακόμα και «μακεδονικού» μειονοτικού ζητήματος» επισήμανε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος.
«Αυτή η συμφωνία είναι αντιιμπεριαλιστική, γιατί όταν γίνεται μια συμφωνία που δημιουργεί ρωγμές σε αυτό που θέλουν οι μεγάλες και περιφερειακές δυνάμεις στους ανταγωνισμούς τους, εκεί δημιουργείται μία νησίδα φιλίας και συνανάπτυξης» υποστήριξε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου για την Συμφωνία που «ανοίγει» τον δρόμο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
«Η συμφωνία, για να αποδώσει την ιθαγένεια έπρεπε να περιλαμβάνει τον όρο citizenship. Η αναφορά, αντίθετα, στον πιο αυθαίρετο για μια διμερή συμφωνία όρο nationality, δίνει μεγάλες ευχέρειες στους Σκοπιανούς, που θα τις χρησιμοποιήσουν μετά την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Κι έτσι ο αλυτρωτικός κι ο διχαστικός λόγος των ηγετών της ΠΓΔΜ, που θα είναι διαρκής, ακόμη κι από τον Ζάεφ που ήδη πρόλαβε κι έδωσε αρνητικά δείγματα γραφής, θα έχει ως βάση του και την υπογραφή του κ. Τσίπρα και όσων ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών» επισήμανε μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθαρίζοντας ότι η ΔΗΣΥ καταψηφίζει την Συμφωνία.
Υπαινιγμούς για υπόγειες συναλλαγές προκειμένου να φέρει την Συμφωνία των Πρεσπών άφησε για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ο κ. Πάνος Καμμένος συντηρώντας την σφοδρή βεντέτα.
Με αίτημα του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά – και όχι των ΗΠΑ – άνοιξε το ζήτημα για το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο οποίος άφησε παράλληλα σαφείς υπαινιγμούς για παράνομες συναλλαγές που οδήγησαν στο τελικό κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Θλίβομαι γιατί γνωρίζω την αλήθεια. Γνωρίζω πολύ καλά ότι όταν τα χρόνια περάσουν και οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε όλες τις ιστορικές πηγές θα καταλάβουν ποιοι έστησαν την σημερινή ημέρα και ποιοι οδήγησαν σε αυτή την Συμφωνία και για ποιο λόγο» είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ για να προσθέσει απευθυνόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου «Δεν σας πίεσε κανείς. Ρώτησα προσωπικά τον αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αν πιέζουν για την λύση του ονοματολογικού και η απάντηση ήταν «όχι». Ήταν πρόταση του Κοτζιά και βεβαίως αποτέλεσμα της μεγάλης πίεσης της Μέρκελ και της Ευρώπης που θέλει μπίζνες με αγωγούς».
Να σημειωθεί ότι η συζήτηση της Συμφωνίας στην αρμόδια επιτροπή θα συνεχιστεί και σήμερα (10:30) ενώ θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για διήμερη συζήτηση την Τετάρτη για να ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης.
Διεργασίες για τη σύνθεση της επιτροπής
Πάντως, πριν την έναρξη της επιτροπής παρατηρήθηκαν αλλεπάλληλες διεργασίες προκειμένου να διαμορφωθεί η σύνθεση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας με τρόπο που θα εξασφάλιζε την πλειοψηφία για την Συμφωνία των Πρεσπών.
Είναι ενδεικτικό πως η συνεδρίαση της επιτροπής είχε προγραμματιστεί για τις 17:00 και εως τις 16:00 κανείς δεν γνώριζε την ακριβή σύνθεσής της.
Βέβαια, επιβαρυντικό ρόλο έπαιξε η ξαφνική διάλυση της ΚΟ του Ποταμιού που ανέτρεψε τα δεδομένα για τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. Να σημειωθεί ότι η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων έχει συνολικά 55 μέλη και λόγω της διάλυσης του Ποταμιου και της διαγραφή του κ. Θ. Θεοχαρόπουλου από την ΔΗΣΥ προέκυψε η ανάγκη για πλήρωση δύο κενών θέσεων. Αυτές οι δύο θέσεις θα λειτουργούσαν καταλυτικά για το αν τα «υπέρ» ή τα «κατά» για την Συμφωνία θα είχαν την πλειοψηφία.
Τελικά, ο κ. Βούτσης φαίνεται πως κατέληξε σε λύση που έχει την στήριξη της ευρύτερης πλειοψηφίας .
Ο Πρόεδρος της Βουλής απέσυρε απόφαση που εξέδωσε νωρίς το μεσημέρι με την οποία τοποθετήθηκε ο Σπύρος Δανέλλης μέλος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε κλήρωση Στην κληρωτίδα μπήκαν οι Σπ. Δανέλλης , Γ. Μαυρωτάς και Γρ Ψαριανός και κληρώθηκαν οι δύο πρώτοι.
Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίστηκε η πλειοψηφία για την Συμφωνία (σ.σ. λαμβάνει 29 «ναι») καθώς τόσο ο κ. Δανέλλης όσο και ο κ. Μαυρωτάς έχουν δηλώσει ότι θα την στηρίξουν και παράλληλα απαντήθηκαν οι καταγγελίες περι εκτροπής.
ΠλέονΕπεισοδιακή συνεδρίαση
Πάντως, στο πρώτο δίωρο της χθεσινής συνεδρίασης επικράτησε κλίμα έντασης και σφοδρής αντιπαράθεσης επι διαδικαστικών θεμάτων.
Αρχικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας κάλεσε το υπουργείο Εξωτερικών να καταθέσει το τροποποιημένο Σύνταγμα των Σκοπίων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι αλλαγές συνάδουν με το κείμενο της Συμφωνίας. Παράλληλα ζήτησε να διαβιβαστεί η επιστολή παραίτησης Κοτζιά υπογραμμίζοντας ότι «θρυλείται ότι περιέχονται απόψεις, θέσεις, αντιλήψεις και γεγονότα που είναι απαραίτητα για να διαμορφώσουμε θέση». Τέλος ζήτησε την κλήση Κοτζιά προκειμένου να απαντήσει σε κρίσιμες ερωτήσεις βουλευτών.
« Να κατατεθούν τα τελικά κείμενα του Συντάγματος και των συνταγματικών νόμων της Βουλής των Σκοπίων. Τα θελουμε εδώ. Θα διαπιστώσουμε πόσες φορές παραμένει ο όρος «μακεδονικός λαός» και αν αυξήθηκε η χρήση του. Επίσης στο κείμενο που μας δώσατε δεν υπάρχει η ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων που χειροτερεύει τα πράγματα και στο ζήτημα ιθαγένειας – που είναι εθνικότητα – και στο γλώσσα. Όλα αυτά είναι προαπαιτούμενα για την συζήτηση» επισήμανε ο κ. Αν. Λοβέρδος.
Ο κ. Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ) είπε πως « τα πολιτικά ζητήματα δεν λύνονται με διαδικαστικά κόλπα που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση και κάνει σήμερα η ΝΔ. Βρείτε τα με τους φίλους σας τους ΝΑΤΟικους και πείτε στον λαό ότι εκτελείτε εντολές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».
Στον χορό των αντιδράσεων μπήκε και ο Πάνος Καμμένος από τους ΑΝΕΛ που μεταξύ άλλων κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση για μεθοδεύσεις, κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και στημένες κληρώσεις.
«Δεν δέχομαι πατερναλιστικές διαδικαστικές επισημάνσεις» αντέδρασε ο κ. Βούτσης και απευθυνόμενος στον Π. Καμμένο συμπλήρωσε «όλο το τελευταίο διάστημα υφίσταμαι μια ρητορική περι πραξικοπημάτων και νοθεύσεων… Οι σκιές περι πραξικοπήματος δεν έχουν βάση».
Επανερχόμενος ο κ. Καμμένος απάντησε «γυρίσαμε στην εποχή τον ομοιόμορφων. Αναφέρομαι στα ομοιόμορφα ψηφοδέλτια».
Σε ένα από τα ρεπορτάζ του το iefimerida.gr επικεντρώνεται στους “πρόθυμους” βουλευτές που θα ψηφίσουν τη Συμφωνία. “Βουλευτές από 5 κόμματα ψηφίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών -Πώς συνέβη”
Μια εξαιρετικά ετερόκλητη συμμαχία «προθύμων» από 5 διαφορετικά κόμματα ετοιμάζεται να ψηφίσει το βράδυ της Πέμπτης την Συμφωνία των Πρεσπών.
Είναι ίσως η πρώτη φορά στα χρονικά του Κοινοβουλίου που μια ψηφοφορία συγκεντρώνει μία τόσο «πολύχρωμη» πλειοψηφία, αποτελούμενη από τους βουλευτές «μπετόν» της κυβερνητικής παράταξης αλλά και από άλλους που είτε διαγράφηκαν από τα κόμματά τους, είτε αποσκίρτησαν, είτε προέρχονται από διάσπαση. Η Συμφωνία θα ψηφιστεί από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, από πρώην Κεντρώους που τώρα είναι ΣΥΡΙΖΑ, απο την πρώην Νεοδημοκράτησα Κατερίνα Παπακώστα, απο πρώην ΑΝΕΛ που έχουν διαγραφεί, τον Θανάση Παπαχριστόπουλο που τυπικά παραμένει στους Ανεξάρτητους Ελληνες, ανεξάρτητους βουλευτές που ανήκουν στο Ποτάμι, τον διαγραμμένο από το Ποτάμι Σπύρο Δανέλλη και τον επίσης διαγραμμένο από την Δημοκρατική Συμπαράταξη- ΚΙΝΑΛ Θανάση Θεοχαρόπουλο. Πλειοψηφία-κουρελού αποκάλεσε τους 154 «προθύμους» η Νέα Δημοκρατία, ανεβάζοντας τους τόνους.
Ποιοί ψηφίζουν
Το βράδυ της Πέμπτης, η Συμφωνία των Πρεσπών, που βρίσκει απέναντί της την πλειοψηφία της κοινής γνώμης, έτσι όπως φάνηκε και απο το συλλαλητήριο αλλά και από τις δημοσκοπήσεις, θα ψηφιστεί από την συμπαγή ομάδα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που αριθμεί 145 βουλευτές και που δεν έχουν διαφωνήσει ούτε σε ένα νομοσχέδιο από την αρχή του βίου αυτής της κυβέρνησης. Αλλο ένα πρωτοφανές γεγονός για μνημονιακή κυβέρνηση…
Στην ομάδα των 145 πιστών έχει προστεθεί και η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου που αποσκίρτησε από το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη για προσωπικούς λόγους, αφού διεκδικούσε θέση Αντιπροέδρου της Βουλής και στην θέση της ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων επέλεξε τον Μάριο Γεωργιάδη.
Τι έλεγε η Κατερίνα Παπακώστα
Η Συμφωνία θα ψηφιστεί και από μία βουλευτή που έχει εκλεγεί με τα χρώματα της Νέας Δημοκρατίας, διεγράφη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τώρα κάνει «καριέρα» με την ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κατερίνα Παπακώστα, σήμερα υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, μόλις το 2017 δήλωνε ότι διαφωνεί ακόμα και με την συμβιβαστική λύση της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, όπως είχε περιγραφεί στην γραμμή του Βελιγραδίου από τον Κώστα Καραμανλή και ζητούσε λύση χωρίς καθόλου χρήση του ονόματος Μακεδονία:
«Δεν έχει λόγο να υιοθετεί ως «λύση» την κόκκινη γραμμή του Βουκουρεστίου, έγραφε η Κατερίνα Παπακώστα για την Κυβέρνηση, αλλά την απόφαση των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δίχως το όνομα Μακεδονία ή τα παράγωγά του. Αυτή είναι η Εθνική θέση. Ο δε Νίμιτς είναι μέρος του προβλήματος.»
Σήμερα, η Κατερίνα Παπακώστα ψηφίζει την συμφωνία και με τα δύο χέρια.
Ψηφίζουν οι πρώην των ΑΝΕΛ
Η Συμφωνία θα ψηφιστεί ακόμα από 2 διαγραφέντες βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, την υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά και τον εν αναμονή της διαγραφής του από τον Πάνο Καμμένο Θανάση Παπαχριστόπουλο.
Κουντουρά και Παπαχριστόπουλος ετοιμάζονται να την ψηφίσουν χωρίς κανείς να έχει μπεί στον κόπο να εξηγήσει την δική του προσωπική κωλοτούμπα.
Ναί λέει το Ποτάμι
Η Συμφωνία θα ψηφιστεί ακόμα από τους 3 εναπομείναντες βουλευτές Ποταμιού, δηλαδή τους Σταύρο Θεοδωράκη, Γιώργο Μαυρωτά και Σπύρο Λουκούδη. Η απόφαση του επικεφαλής του κόμματος να υπερψηφίσει την Συμφωνία μπορεί να προκάλεσε την διάσπαση του Ποταμιού, με την αποχώρηση των Γρηγόρη Ψαριανού και Γιώργου Αμυρά, αλλά η απόφαση δεν αλλάζει. Μαζί τους θα ψηφίσει και η διαγραφείς Σπύρος Δανέλλης που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και οι κακές γλώσσες τον θέλουν να πολιτεύεται στις επόμενες εκλογές με την σημαία του ΣΥΡΙΖΑ.
Ναί και από τον διαγραμμένο Θανάση Θεοχαρόπουλο
Ετερος διαγραμμένος που θα ψηφίσει επίσης την Συμφωνία είναι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Η απόφασή του να στηρίξει την κυβέρνηση στην υπόθεση της Συμφωνίας, του στοίχισε την διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης- ΚΙΝΑΛ και τώρα η Φώφη Γεννηματά οδηγεί το κόμμα της σε Συνέδριο ώστε να δοθεί τέλος στην πολυφωνία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να τον τοποθετήσει σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά το αίτημα δεν έγινε δεκτό. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα μετακινηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού είναι άστεγος πολιτικά.