Κυριαρχεί στον ελληνικό Τύπο η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία

“Στην Αγκυρα με χαμηλές προσδοκίες”  είναι το ρεπορτάζ του Βασίλη Νέδου στην Καθημερινή, και αναφέρει τα εξής:

Η πρώτη, έπειτα από 11 χρόνια, επίσημη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εξέρχονται μιας δύσκολης διετίας στο Αιγαίο και αναδεικνύεται ένα «εν υπνώσει» μέτωπο ανάμεσα στις δύο χώρες, αυτό της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί σήμερα στην Αγκυρα και το απόγευμα θα έχει διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του, αφού λίγο νωρίτερα (περί τις 19.00 ώρα Ελλάδος) προηγηθούν δηλώσεις.

Για την κυβέρνηση, η διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με τον ίδιο τον κ. Ερντογάν θεωρείται κρίσιμης σημασίας, καθώς από την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, οποιαδήποτε άλλη επαφή, σε διπλωματικό ή άλλο επίπεδο, δεν απηχεί πάντα τις απόψεις του ενός και μοναδικού ανδρός που κυβερνά με σιδηρά πυγμή την Τουρκία από το προεδρικό παλάτι στην Αγκυρα.

Με εξαίρεση την υψηλού συμβολισμού επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Αγία Σοφία, κυρίως, όμως, στη Χάλκη, όπου θα ξεναγηθεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στην κλειστή από το 1971, Θεολογική Σχολή, οι προσδοκίες στο επιτελείο του πρωθυπουργού δεν μπορεί παρά να είναι χαμηλές. Η υπόθεση των οκτώ Τούρκων πρώην στρατιωτικών στους οποίους έχει αποδοθεί οριστικά και αμετάκλητα καθεστώς ασύλου, ενοχλεί προσωπικά τον κ. Ερντογάν. Παράλληλα, η Αγκυρα προωθεί επιθετικά την ατζέντα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ολες τις προηγούμενες ημέρες το ερευνητικό «Μπαρμπαρός» έπλεε νότια της Κύπρου, μέσα στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ (οικόπεδα 1, 8 και 9), ενώ και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν έθεσε την ατζέντα της Αγκυρας λέγοντας ότι θα συζητηθούν «διμερείς εμπορικές σχέσεις, οι εξελίξεις στο Αιγαίο, ενεργειακά, ο TAP, ο Turkish Stream, η τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, η μειονότητα των Ρωμιών που ζουν στην Τουρκία και τα θέματα αυτών. Το Αιγαίο, η Μεσόγειος, η υφαλοκρηπίδα, τα νησιά». Ο κ. Καλίν δεν διευκρίνισε τι εννοεί με τον όρο «τα νησιά». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει κανένα τετελεσμένο στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι «δεν θα δεχθούμε καμία ενέργεια που έχει ως στόχο να εγκλωβίσει την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας».

Την ελληνική ατζέντα έθεσε ο κ. Τσίπρας με συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σχέση που διατήρησε με τον κ. Ερντογάν στα χρόνια των κρίσεων και επισήμανε ότι πλέον μπορεί να γίνεται λόγος για «θετική ατζέντα». Αναφερόμενος στην κρίσιμη διετία 2016-18, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «το κλίμα επιδεινώθηκε. Δυστυχώς, η προκλητική ρητορική αυξήθηκε, δεν υπήρξαν διερευνητικές συνομιλίες ή συνομιλίες για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενώ η επιθετική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα στο Αιγαίο έφτασε σε υψηλό επίπεδο, με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε πολύ επικίνδυνα περιστατικά. Το θέμα των Τούρκων στρατιωτικών αποτέλεσε πρόκληση στις σχέσεις μας. Ενώ η σύλληψη των δύο στρατιωτικών τις επιβάρυνε επίσης». Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν» και υπογράμμισε ότι παρά τις δυσκολίες από τον Δεκέμβριο του 2017 έχει ήδη συναντηθεί τρεις φορές με τον κ. Ερντογάν. Ως σημαντικά βήματα ανέδειξε την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αλλά και την αντίστροφη πορεία δύο Τούρκων στρατιωτικών που είχαν περάσει τον Εβρο. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε τη Συνθήκη της Λωζάννης ως το διεθνές συμβατικό καθεστώς για τις εκατέρωθεν μειονότητες. Σε απάντηση για τους μουφτήδες της Θράκης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «έχουμε προχωρήσει ώς τώρα σε σημαντικά βήματα, είτε αφορούν την εφαρμογή της σαρίας και τη δομή και τη λειτουργία των μουφτειών, είτε την Παιδεία».

Εξι σημεία

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι επαφές των δύο ηγετών θα επικεντρωθούν σε έξι σημεία. Πρώτον, τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο. Οι ίδιες πηγές τονίζουν τη σύνδεση των ευρωτουρκικών σχέσεων με την πρόοδο των ελληνοτουρκικών, ενώ ανέφεραν ότι οι κ. Τσίπρας και Ερντογάν θα αναζητήσουν τις προοπτικές επανεκκίνησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), με βασικούς διαύλους τους δύο υπουργούς Εθνικής Αμυνας (και τέως αρχηγούς Ενόπλων Δυνάμεων, Ευάγγελο Αποστολάκη και Χουλουσί Ακάρ) και τους γ.γ. των υπουργείων Εξωτερικών. Δεύτερον, την προώθηση των προπαρασκευαστικών επαφών σε επίπεδο ΥΠΕΞ για τη διερεύνηση των προϋποθέσεων επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό. Τρίτον, την οικονομική συνεργασία. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι τα υπουργεία Οικονομίας θα αναλάβουν να προωθήσουν σχέδια όπως η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης, η σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης – Κωνσταντινούπολης και η αναβάθμιση της τελωνειακής διάβασης Κήπων – Υψάλων. Τέταρτον, θα συζητηθεί η ενεργειακή συνεργασία και δη η υφιστάμενη (ΤΑΡ), αλλά και οι προοπτικές επέκτασής της (Turkish Stream). Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει ζήτημα σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Πέμπτον, οι κ. Τσίπρας και Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν για το προσφυγικό και την ενίσχυση του ήδη υφιστάμενου διαύλου ανάμεσα στους υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα και Εσωτερικών Μεχμέτ Σουιλού. Τέλος, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, θα συζητηθεί η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας προς την Ε.Ε.

Στο “Τι συζητούν Τσίπρας – Ερντογάν, στην Άγκυρα-Ο έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει μεταξύ άλλων τα θέματα της μείωσης της έντασης στο Αιγαίο, το Κυπριακό, το ζήτημα της οικονομίας” αναφέρεται το ΒΗΜΑ και σημειώνει:

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που αύριο θα επισκεφθεί επισήμως τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου θα ξεναγηθεί και θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, νωρίτερα θα ξεναγηθεί στην Αγία Σοφία, ενώ στη σημερινή συνάντηση του με τον πρόεδρο Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να θέσει το θέμα της μείωσης της έντασης στο Αιγαίο, το Κυπριακό, το ζήτημα της οικονομίας, της ενέργειας, το μεταναστευτικό, των περιφερειακών εξελίξεων, της ασφάλειας και των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως με δεδομένες τις εξελίξεις στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια η σημερινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στην Άγκυρα είναι απαραίτητη για τους εξής λόγους:

– Να παραμείνουν ανοιχτοί και αποτελεσματικοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα σε μία σειρά ζητήματα

– Να καταστούν σαφείς οι θέσεις εκατέρωθεν και να αποφευχθούν παρανοήσεις,

– Να διατηρηθεί η διάλογος όπου υπάρχει αντιπαράθεση

– Να προωθηθεί η συνεργασία στους τομείς που αυτή έχει αναπτυχθεί.

Σε ότι αφορά τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο οι ίδιες κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές σε αμυντικό και διπλωματικό επίπεδο ότι προασπίζεται και θα προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενώ διευκρινίζει ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι απαραίτητος για την προώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε υγιείς βάσεις. Το κριτήριο αυτό έχει τεθεί και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις τόσο στο πλαίσιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Μάρτιο του 2018 όσο και κατά την πρόσφατη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου στη Λευκωσία. Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τις προοπτικές επανεκκίνησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και μείωσης της έντασης, στο πλαίσιο του διαύλου των Υπουργών ‘Αμυνας και των Γενικών Γραμματέων ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ως προς το Κυπριακό, η Ελλάδα θα δώσει το μήνυμα ότι η μόνη λύση για το Κυπριακό είναι η επανένωση της Κύπρου στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Θα υπογραμμίσει ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση μπορεί να υπάρξει μόνο με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, θα συζητηθεί η προώθηση προπαρασκευαστικών επαφών σε επίπεδο Υπουργείων Εξωτερικών, για την διερεύνηση των προϋποθέσεων επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Στο επίπεδο της οικονομίας, με την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, τη ραγδαία αύξηση του τουρισμού και την αναβάθμιση του ρόλου της ως κόμβου εμπορίου και μεταφορών στην περιοχή, δημιουργούνται προϋποθέσεις για ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και του τουρισμού των Ελλάδας και Τουρκίας. Τα δύο Υπουργεία Οικονομίας θα λάβουν οδηγίες για αναβάθμιση της σχετικής συνεργασίας με έμφαση, μεταξύ άλλων, στην ολοκλήρωση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, την προώθηση της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Κωνσταντινούπολης-Θεσσαλονίκης, την αναβάθμιση της τελωνειακής διάβασης Κήπων-Υψάλλων και την τόνωση των επενδύσεων.

Στον τομέα της ενέργειας θα τονισθεί η σημασία που έχει η ενεργειακή συνεργασία για την ευρύτερη περιοχή και η ανάγκη για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα συζητηθεί, επίσης, η συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο του αγωγού TAP καθώς και οι προοπτικές συνεργασίας για επέκταση του αγωγού Turkish Stream.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, τις περιφερειακές εξελίξεις και την ασφάλεια θα υπογραμμισθεί η σημασία που έχει η συνεχιζόμενη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης, θα συζητηθούν οι δυνατότητες περαιτέρω μείωσης των ροών, της συνεργασίας για την εξάρθρωση δικτύων διακινητών, καθώς και ο σημαντικός ρόλος της Τουρκίας στην φιλοξενία 4 εκατομμυρίων προσφύγων, κυρίως από την Συρία και το Αφγανιστάν. Θα δοθούν, ακόμα, οδηγίες για ενίσχυση του διαύλου των Υπουργών Μετανάστευσης, που πρόκειται να συναντηθούν σύντομα, ενώ θα συζητηθούν οι εξελίξεις σε σχέση με τη Συρία και η συνεργασία στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Σε ότι αφορά στις ευρωτουρκικές σχέσεις αναμένεται να συζητηθούν οι προοπτικές της ενταξιακής πορείας της γειτονικής χώρας, της συνεργασίας της με την ΕΕ σε μια σειρά τομείς και της αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.

Το απόγευμα της Τετάρτης ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού, με βάση την ώρα Τουρκίας (+1 ώρα) έχει ως εξής:

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου στην Άγκυρα

16:00 ‘Αφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο και συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Fuat Oktay.

16:45 Συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Recep Tayyip Erdoğan και εν συνεχεία διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής αποστολής με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας.

18:50 Δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τους εκπροσώπους του Τύπου.

19:30 Δείπνο παρατιθέμενο από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τιμήν του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου στην Κωνσταντινούπολη

09:15 Επίσκεψη και ξενάγηση του Πρωθυπουργού στην Αγία Σοφία.

11:30 Μετάβαση του Πρωθυπουργού στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου αφού ξεναγηθεί θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.

18:30 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.

Το άρθρο του Άγγελου Κωβαίου στο in.gr με τον τίτλο “Τι γυρεύει στην Τουρκία ο Πρωθυπουργός – «μουσαφίρης»;” σημειώνει αρχικά πως “Ως γνωστόν, συναντήσεις υψηλού επιπέδου δεν γίνονται χωρίς προετοιμασία και χωρίς νόημα. Δεν ταξιδεύουν πρωθυπουργοί και πρόεδροι σε ξένες πρωτεύουσες για να πιουν καφέ και τσάι ή για να περάσουν καλά ως μουσαφίρηδες. Αν δεν έχεις κάτι να πεις, δεν ταξιδεύεις στην Άγκυρα” και συνεχίζει:

Κατά τα όσα διακινούνται, ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει την Τρίτη στην Άγκυρα, έχοντας «τον πήχυ χαμηλά».

Εν όψει της επίσκεψης αυτής έδωσε συνεντεύξεις, άκουσε τον Μπιναλί Γιλντιρίμ να τον καλωσορίζει προκαταβολικά και να δεσμεύεται ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν «για να περάσει καλά ο μουσαφίρης», και από εδώ και πέρα… ο Θεός βοηθός.

Στην δεδομένη συγκυρία και όσο ο κουρνιαχτός από την εθνικά επωφελέστατη συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει ακόμη κατακαθίσει, γεννά απορίες πολλές και μεγάλες η επιλογή του Πρωθυπουργού να ταξιδέψει στην Τουρκία.

Αφού, δε, κρατά τον πήχυ χαμηλά, το ερώτημα είναι ένα και συγκεκριμένο: ποιο το νόημα και ο σκοπός του ταξιδιού;

Ως γνωστόν, συναντήσεις υψηλού επιπέδου δεν γίνονται χωρίς προετοιμασία και χωρίς νόημα. Δεν ταξιδεύουν πρωθυπουργοί και πρόεδροι σε ξένες πρωτεύουσες για να πιουν καφέ και τσάι ή για να περάσουν καλά ως μουσαφίρηδες. Αν δεν έχεις κάτι να πεις, δεν ταξιδεύεις στην Άγκυρα.

Η προηγούμενη επίσημη συνάντηση στην Αθήνα όπως θυμόμαστε είχε καταλήξει περίπου σε ναυάγιο. Ο Ερντογάν είχε ανοίξει όλη την βεντάλια των διεκδικήσεών του, λίγο αργότερα είχε κλιμακώσει την προκλητικότητα στο Αιγαίο, είχε συλλάβει δύο Ελληνες στρατιωτικούς και έκτοτε έχει αρχίσει και το τουρκικό παραμύθι της «γαλάζιας πατρίδας». Η τουρκική δραστηριότητα στην ΝΑ Μεσόγειο, δε, μόνο καθησυχαστική δεν είναι.

Η μόνη γνωστή αλλαγή τους τελευταίους μήνες είναι η αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση, τον οποίο ως γνωστόν ο Ερντογάν και οι δικοί του δεν άντεχαν να τον βλέπουν και να τον ακούν. Αυτό όμως δεν σημαίνει και πολλά, ούτε και δικαιολογεί επίσημη επίσκεψη.

Η χρονική συγκυρία της επίσκεψης Τσίπρα στην Τουρκία οφείλει να εξεταστεί με προσοχή. Δεδομένου δε και του θαυμασμού που απολαμβάνει ο Πρωθυπουργός στις ξένες πρωτεύουσες λόγω της προθυμίας του να κλείσει εκκρεμότητες δεκαετιών, αναμένεται με αγωνία το τι μπορεί να σημάνει αυτό στα ελληνοτουρκικά.

Σύμφωνα με τα όσα εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές, είναι μάλλον δύσκολο για την σημερινή κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεγάλα βήματα και οριστικές λύσεις στα ελληνοτουρκικά. Ποτέ δεν πρέπει βέβαια κάποιος να είναι απόλυτος, ειδικώς όταν ο παράγων «έκπληξη» (δυσάρεστη ή λιγότερο) είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της.

Θα πρέπει όμως να θυμούνται όλοι εν αναμονή της επίσκεψης και των αποτελεσμάτων της, τα όσα φώναζε ο Αλέξης Τσίπρας λίγο προτού έλθει στην εξουσία. Καλούσε τότε την κυβέρνηση να μην λάβει αποφάσεις που θα δεσμεύουν την χώρα.

Καλό θα είναι να έχει και τώρα κάτι τέτοιο στο μυαλό του…

Τέλος ο Κώστας Ράπτης στο capital.gr Μιλάει για τα “Συμφραζόμενα της επίσκεψης Τσίπρα στην Τουρκία”:

Στην επίσκεψη που από σήμερα πραγματοποιεί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Τουρκία το “μήνυμα” είναι η διατήρηση του ίδιου του “καναλιού επικοινωνίας”. Με άλλα λόγια, το κρίσιμο δεν είναι τόσο να καταγράψουν συγκλίσεις οι δύο πλευρές, όσο το να εξασφαλίσουν τη δυνατότητα ειλικρινούς διατύπωσης των θέσεών τους, χωρίς “θορύβους” και “παρεμβολές” τρίτων.

Η συγκυρία το καθιστά αυτό αναγκαίο, καθώς διάχυτη είναι η φοβία στους ηγετικούς κύκλους της Άγκυρας ότι η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον αμερικανικό παράγοντα για την δημιουργία προβλημάτων που θα πιέσουν την Τουρκία από δυσμών. Το να θεωρήσουμε αυτές τις πεποιθήσεις παρανοειδείς σημαίνει ότι δεν έχουμε αντιληφθεί το βάθος και την πολυπλοκότητα των τουρκοαμερικανικών τριβών σε ό,τι αφορά τα τεκταινόμενα στα νοτιοανατολικά σύνορα της γείτονος.

Εξ ού και ο ένοικος του Μαξίμου αναλαμβάνει το ρίσκο αυτής της επίσκεψης σε ασαφείς συνθήκες, προκειμένου η απευθείας επικοινωνία να διασκεδάσει τις υποψίες “κρυφής ατζέντας”. Από εκεί και πέρα, σε όσα ζητήματα (ιδίως “χαμηλής πολιτικής”, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός κτλ.) καταστεί δυνατό να σημειωθεί πρόοδος , αυτή θα είναι ευπρόσδεκτη. Ξεχωριστή σημασία έχει η επαναβεβαίωση της συνεργασίας στο μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα, στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας του Μαρτίου 2016, καθώς το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί αύξηση των εισροών στον Έβρο. Η παρουσία στην πρωθυπουργική συνοδεία της καθ’ ύλην αρμόδιας αντιστρατήγου Τσιριγώτη της ΕΛΑΣ είναι χαρακτηριστική.

Οι Τούρκοι σχολιαστές αντιδρούν, θετικά αλλά τοποθετούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών. Λ.χ. ο Σερκάν Ντεμίρτας της Hurriyet Daily News εκτιμά ότι στο πρακτικό πεδίο το περισσότερο που μπορεί να αναμένει κανείς είναι η ανακοίνωση της επανάληψης των γύρων διερευνητικών διαπραγματεύσεων για το Αιγαίο, που έχουν να πραγματοποιηθούν από το 2016.

Δεν διαφεύγει όμως στην Άγκυρα το timing της επίσκεψης Τσίπρα, στον απόηχο των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων της Ελλάδας. Όπως η επίσκεψη στη Μόσχα αποτέλεσε προσπάθεια επανεκκίνησης των ελληνορωσικών σχέσεων μετά την αποπομπή Κοτζιά, έτσι και η συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί και μια απόπειρα του πρωθυπουργού να “εξαργυρώσει” εκτός συνόρων την έξοδο του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση, καθώς ο πρώην υπουργός Άμυνας χαρακτηριζόταν από την Άγκυρα ως αυτουργός “προκλήσεων”.

Οι Τούρκοι ιθύνοντες σημειώνουν με ενδιαφέρον το ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατόρθωσε να περάσει την Συμφωνία των Πρεσπών και να επιβιώσει πολιτικά. Ενδεχομένως αυτό να ενισχύει την διάθεσή τους να διαπραγματευτούν, όμως από την άλλη πλευρά το γεγονός ότι η Ελλάδα διανύει εκλογική χρονιά, δεν ενθαρρύνει μεγάλες δεσμεύσεις.

Η αναβάθμιση του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα από επίσκεψη εργασίας σε επίσημη επίσκεψη και η μεταφορά της συνάντησης με τον Ταγίπ Ερντογάν από την Κωνσταντινούπολη στην Άγκυρα πρόσθεσε στο πρόγραμμα και μία δεύτερη ημέρα, η οποία θα αφιερωθεί σε κινήσεις υψηλού συμβολισμού. Η προβλεπόμενη σε τέτοιες περιστάσεις συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη δεν θα πραγματοποιηθεί στο Φανάρι, αλλά στην Ι. Μονή της Αγ. Τριάδας στη νήσο Χάλκη, η οποία θα πανηγυρίζει την Τετάρτη λόγω της μνήμης του ιδρυτή της, ιερού Φωτίου. Θα είναι η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβαίνει στον χώρο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, μετά την αντίστοιχη επίσκεψη που πραγματοποίησε, ως ιδιώτης πλέον, ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1933.

Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός, και αποτελεί και αυτό μία πρωτιά, θα έχει επισκεφθεί στην Πόλη την Αγία Σοφία (οι προκάτοχοί του είχαν αποφύγει παρόμοια κίνηση, πιθανότατα για να μην φέρουν σε λεπτή θέση τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος όμως εν προκειμένω δεν θα βρίσκεται στην έδρα του), ενώ το απόγευμα της Τετάρτης θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ομογένειας στο Σισμανόγλειο Μέγαρο στο Πέραν, όπου στεγάζεται το ελληνικό προξενείο.

Σε μία συγκυρία κατά την οποία η μεν κυβέρνηση της Τουρκία εμφανίζει ως αενάως επικείμενη την επαναλειτουργία της κλειστής από το 1971 Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, οι δε ισλαμιστικοί κύκλοι πιέζουν για εκ νέου μετατροπή του μνημείου της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, οι κινήσεις αυτές έχουν ισχυρό συμβολισμό.