Μικρά περιθώρια για συγκεκριμένα βήματα βελτίωσης του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία βλέπουν αναλυτές όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να επιμένει διά στόματος του εκπροσώπου της, Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι οι επαφές του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν «μπορούν να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση των εντάσεων», αλλά για τον Οζγκούρ Ουνλουχισαρτζικλί της δεξαμενής σκέψης German Marshall Fund στις ΗΠΑ, « οι θέσεις (των δύο χωρών) απέχουν πολύ», για να παράξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα και ο βασικός στόχος θα είναι να φανεί «αν υπάρχει περιθώριο για διάλογο στο μέλλον».
Το πρακτορείο σημειώνει ότι η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα έρχεται λίγες μέρες μετά την 23η επέτειο της κρίσης των Ιμίων και δύο δεκαετίες μετά την έναρξη της προσέγγισης που ξεκίνησε με τη «διπλωματία των σεισμών». Για τον Δημήτρη Τριανταφύλλου, διευθυντή του Κέντρου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπουλης «ακόμη κι αν αυτές οι συνομιλίες δεν οδηγήσουν πουθενά, η ουσία είναι ότι υπάρχει μια προσποίηση διαλόγου κι αυτό είναι σημαντικό». Όπως επισημαίνει «το συγκεκριμένο αποτέλεσμα θα ήταν μια φωτογραφία ενός χαμογελαστού προέδρου κι ενός χαμογελαστού πρωθυπουργού που θα ενισχύει την πρόθεσή τους να διατηρήσουν σχέσεις καλής γειτονίας».
Το AFP επισημαίνει ότι μία από τις βασικές διαφωνίες Άγκυρας -Αθήνας είναι οι έρευνες της Κύπρουν για υδρογονάνθρακες. Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν είπε τη Δευτέρα ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει «τετελεσμένα» στην ανατολική Μεσόγεια και θα υπερασπιστεί την «ίση και δίκαιη» κατανομή των πορων αυτών. «Οι προσπάθειες των ελληνοκυπρίων να δημιουργήσουν μια κατάσταση de facto είναι μάταιες. Η Τουρκία δεν θα τις αποδεχθεί», δήλωσε.
Η ατζέντα των συνομιλιών, λέει το Γαλλικό Πρακτορείο, αναμένεται να περιλαμβάνει και το προσφυγικό και τη σχετική συμφωνία Άγκυρας-ΕΕ του 2016 για τη μείωση των ροών, ενώ υπογραμμίζει και τις έντονες διαμαρτυρίες της Τουρκίας για τη χορήγηση ασύλου στους «8».
TAZ: «Με στόχο την αποκλιμάκωση» ο Τσίπρας στην Τουρκία
Η γερμανική Tageszeitung (Τaz) σε άθρο με τίτλο «με ζητούμενο την αποκλιμάκωση» γράφει ότι «μετά την επίλυση του ονοματολογικού με την Βόρεια Μακεδονία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται με ούριο άνεμο την Τουρκία». Η εφημερίδα του Βερολίνου επισημαίνει πως «το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να επιβάλλει την επίλυση του ονοματολογικού παρά τις μεγάλες αντιστάσεις στο εσωτερικό ενισχύει το κύρος του στην Τουρκία. Πολλοί παρατηρητές στην Άγκυρα ελπίζουν ότι ίσως τώρα είναι εφικτή μια πρόοδος και στο ζήτημα των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Όμως και για μια προσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων η βελτίωση του κλίματος Ελλάδας-Τουρκίας αποτελεί προϋπόθεση.
Οι δύο ηγέτες έχουν συμφέρον από καλύτερες διμερείς σχέσεις. Ο μεν Τσίπρας συγκεντρώνει πόντους ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου, ο δε Ερντογάν επιδιώκει λόγω των προβλημάτων στη Συρία να διασφαλίσει την ηρεμία στα δυτικά σύνορα της Τουρκίας.»
Αναφορικά με την ένταση στο Αιγαίο η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι «ίσως να αποδειχθεί χρήσιμη η αποχώρηση του δεξιού κυβερνητικού εταίρου, του κόμματος των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση λόγω της κόντρας για το μακεδονικό. Τον πρώην υπουργό Άμυνας, επικεφαλής των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο διαδέχθηκε ο μέχρι πρότινος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Ευάγγελος Αποστολάκης, που βρίσκει απέναντί του στην Άγκυρα τον Χουλουσί Ακάρ, που ήταν επίσης Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού προτού γίνει υπουργός Άμυνας και όπως ο Έλληνας συνάδελφός του είναι περισσότερο στρατιωτικός παρά πολιτικός. Οι δύο πρώην στρατηγοί μπορούν τουλάχιστον να διαπραγματευτούν ως επαϊοντες τεχνικά μέτρα αποτροπής συρράξεων για να αποτραπούν καταστάσεις, όπως πριν από έναν χρόνο, όταν οι εντάσεις στο Αιγαίο κλιμακώθηκαν επικίνδυνα για πολιτικούς λόγους. Μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία το καλοκαίρι του 2016 είχαν μπει στον πάγο οι συνομιλίες για τη διευθέτηση εδαφικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών και τώρα αναμένεται να ξαναρχίσουν».
H Φωνή της Αμερικής υπογραμμίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος «έχουν αναπτύξει μια σχέση που λειτουργεί και που έχει στηρίξει τις προσπάθειες προσέγγισης». Για την καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Kadir Has της Κωνσταντινούπολης, Σερχάτ Γκιουβέντς οι δύο ηγέτες «απέχουν παρασάγγας. Ο Τσίπρας είναι πολύ κοσμικός πολιτικός, ενώ ο Ερντογάν βαθιά θρησκευόμενος. Ως εκ τούτου οι απόψεις για τον κόσμο θα συγκρουστούν στο τέλος αναπόφευκτα. Αυτό που τους φέρνει κοντά δεν είναι κάποιος μακροπρόθεσμος λόγος, αλλά οι συγκυρίες, καθώς αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα στο εσωτερικό των χωρών τους, που τους κάνει να νιώθουν συμπάθεια ο ένας για τον άλλον». Ωστόσο, η Τουρκάλα αναλύτρια θεωρεί ότι λόγω των κοινών συμφερόντων πιθανότατα δεν θα υπάρξουν απρόοπτα κατά την επίσκεψη Τσίπρα στην Άγκυρα.
«Οι δύο ηγέτες έχουν μπροστά τους εκλογές σε λίγους μήνες, πρέπει να διασφαλίσουν ότι ενώ είναι απασχολημένοι με άλλα προβλήματα οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις δεν θα περάσουν άλλον ένα γύρο κρίσης», υποστήριξε.
Ο πολιτικός επιστήμονας Τσενγκίζ Ακτάρ είπε στη Φωνή της Αμερικής ότι «ο Τσίπρας θα προτείνει στην Τουρκία ένα μορατόριουμ στις αμοιβαίες επιδρομές στο Αιγαίο -στη θάλασσα ή στον αέρα. Θα προταθεί ένα μορατόριουμ 6-12 μιλίων σ’ αυτές τις διαρκείς κόντρες και αερομαχίες». Κατά τον Ακτάρ ο Έλληνας πρωθυπουργός «θα ενημερώσει τον Ερντογάν ότι η Αθήνα δεν θα επεκτείνει την ελληνική κυριαρχία στα 12 μίλια στο Αιγαίο ή γύρω από την Κρήτη. Τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ προέτρεψαν την Ελλάδα να μην προχωρήσει σ’ αυτή την κίνηση».