49 νεκροί μέχρι στιγμής-

Τουλάχιστον 49 νεκρούς άφησε πίσω της η επίθεση ενόπλων σε δύο τεμένη της πόλης Κράιστσερτς στη Νέα Ζηλανδία, αναφέρει σε νεώτερη ανακοίνωση της η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της χώρας ανέφερε πριν λίγο ότι ο αριθμός των νεκρών έχει ανέβει στους 49. Όπως διευκρίνισε 41 από τους νεκρούς εντοπίστηκαν στο τζαμί Αλ Νουρ στο οποίο έγινε η πρώτη επίθεση και οι 7 στο ταζμί Λίνγουντ ενώ ένα άτομο έχασε τη ζωή του στο νοσοκομείο στο οποίο μεταφέρθηκε.

Όσον αφορά τους συλληφθέντες ο αρχηγός της αστυνομίας διευκρίνισε ότι ο ένας έχει κατηγορηθεί για δολοφονία και θα οδηγηθεί το Σάββατο στο δικαστήριο ενώ οι άλλοι έχουν συλληφθεί για κατοχή όπλων και πυρομαχικών και η εμπλοκή τους με την υπόθεση ερευνάται. Οι τραυματίες από την επίθεση ανέρχονται σε 48 και όλοι φέρουν τραύματα από πυροβόλο όπλο σύμφωνα με ιατρικές πηγές. Στα νοσοκομεία λειτουργούν 12 χειρουργεία με ορισμένους εκ των τραυματιών να χρειάζεται να υποβληθούν σε πολλαπλές επεμβάσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα τραύματά τους.

Νωρίτερα η πρωθυπουργός της χώρας, Τζασίντα Αρντέρ, είχε μιλήσει για 40 νεκρούς, αναφέροντας παράλληλα ότι υπάρχουν και 48 τραυματίες εκ των οποίων οι 20 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Ανέφερε ότι Νέα Ζηλανδία έχει τεθεί στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού. “Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι μπορεί να χαρακτηριστεί τρομοκρατική επίθεση”, πρόσθεσε.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο ένας από τους δράστες των επιθέσεων φόραγε στολή παραλλαγής, αλεξίσφαιρο και κράνος και χρησιμοποίησε αυτόματο τουφέκι όταν άνοιξε πυρ μέσα στο ένα από τα τεμένη, στο κέντρο της πόλης.

Συγκλονιστική λεπτομέρεια: Τουλάχιστον ένας από τους δράστες του μακελειού είχε ενσωματωμένη κάμερα και μετέδιδε “ζωντανά” σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης τις δολοφονίες.

Το βίντεο από την επίθεση, που έχει κυκλοφορήσει ευρέως στο Διαδίκτυο, τον δείχνει να οδηγεί μέχρι το τέμενος, να εισέρχεται σε αυτό και να ανοίγει πυρ αδιακρίτως εναντίον των πιστών.

Το βίντεο δείχνει ανθρώπους, πιθανόν νεκρούς ή τραυματίες, να κείτονται στο πάτωμα του τεμένους.

 

Shooter

 

Ένα ακόμα σημείο που τραβά το ενδιαφέρον, είναι το γεγονός ότι επάνω στα όπλα της φονικής επίθεσης οι δράστες είχαν γράψει με λευκό μαρκαδόρο κάποιες λέξεις- πιθανώς θέλοντας να περάσουν κάποιο “μήνυμα”. Εντύπωση δημιουργεί ότι σε ένα όπλο αναγράφεται με λατινικούς χαρακτήρες η λέξη “TURKOFAGOS”. Ο δράστης που χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο όπλο, είχε ανεβάσει φωτογραφία στον λογαριασμό του στο

Twitter.

 

Turkofago

 

Η αστυνομία ανέπτυξε μεγάλη δύναμη στο κέντρο της πόλης. Προέτρεψε τους πιστούς να αποφεύγουν να πάνε στα τεμένη αυτή την ημέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους σε “όλη” τη χώρα.

Σε μια τελευταία ενημέρωση, η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι ζήτησε από όλα τα τεμένη της χώρας να κλείσουν.

 

Νέα Ζηλανδία 3

Τέσσερις στα χέρια των αρχών

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τέσσερις ύποπτοι βρίσκονται στα χέρια των αρχών. Πρόκειται για τρεις άνδρες και μια γυναίκα.

Το ένα από τα τέσσερα πρόσωπα που συνέλαβε σήμερα η αστυνομία, μετά τις επιθέσεις είναι Αυστραλός, δήλωσε πριν από λίγο ο Σκοτ Μόρισον, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας.

“Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το [ένα] πρόσωπο που συνελήφθη, όπως ενημερώθηκα, είναι πολίτης της Αυστραλίας, γεννημένος εδώ”, ανέφερε ο Μόρισον σε δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ.

 

Νέα ζηλανδία δράστη
Ο φερόμενος ως δράστης Αυστραλός πολίτης

“Ως μέλη της οικογένειας των νεοζηλανδών εξαδέλφων μας, σήμερα θρηνούμε, νιώθουμε σοκαρισμένοι, νιώθουμε φρίκη, νιώθουμε αγανάκτηση, κι ορθώνουμε το ανάστημά μας για να καταδικάσουμε απόλυτα την επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα από έναν εξτρεμιστή, έναν ακροδεξιό, έναν βίαιο τρομοκράτη”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός Άρντερν ανέφερε ότι οι τέσσερις φερόμενοι δράστες του μακελειού που έχουν συλληφθεί έχουν εξτρεμιστικές απόψεις, αλλά δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των προσώπων που παρακολουθούνταν από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

 

Νεα Ζηλανδία1

 

“Εξ όσων γνωρίζουμε”, τα θύματα σκοτώθηκαν μέσα σε δύο τεμένη, ανέφερε ο ανώτατος αξιωματικός της νεοζηλανδικής αστυνομίας Μάικ Μπους.

Η “πιο σκοτεινή ημέρα”

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι “η πιο σκοτεινή” που μπορεί να θυμηθεί, τόνισε πως δεν υπάρχει “καμία θέση” για τέτοιες πράξεις ακραίας βίας στη χώρα και επισήμανε πως μπορεί να υπάρχουν και άλλοι δράστες ασύλληπτοι.

Τα μέλη της εθνικής ομάδας κρίκετ του Μπανγκλαντές έφθαναν στο ένα από τα δύο τεμένη με λεωφορείο για να προσευχηθούν όταν διαπράχθηκε η επίθεση. Είναι όλα σώα, είπε ένας από τους τεχνικούς. Ο φιλικός αγώνας που επρόκειτο να δοθεί με την εθνική της Νέας Ζηλανδίας ακυρώθηκε.

Οι μουσουλμάνοι είναι περίπου το 1% του πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με μια απογραφή του 2013.

 

Νεα Ζηλανδία2

 

Μια μεγάλη περίμετρος στην Κράιστσερτς έχει αποκλειστεί από τη μεγάλη αστυνομική δύναμη που αναπτύχθηκε. Τα σχολεία διατάχθηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους, η κεντρική βιβλιοθήκη της πόλης έκλεισε, ενώ οι αρχές προέτρεψαν όσους εργάζονται ή μένουν στο κέντρο της πόλης να μη βγαίνουν έξω και να τηλεφωνούν στον αριθμό της άμεσης δράσης εάν αντιλαμβάνονται οτιδήποτε ύποπτο.

Την ώρα της επίθεσης στο τέμενος Μάστζιντ αλ Νουρ, στη λεωφόρο Ντινς, προσεύχονταν περίπου 300 πιστοί.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι προσευχόταν όταν άκουσε πυρά. Τράπηκε σε φυγή, πριν βρει τη σύζυγό του, νεκρή, μπροστά στο τέμενος, αφηγήθηκε κλαίγοντας.

Ένας δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι είδε παιδιά να πυροβολούνται. “Είχα πτώματα πάνω μου”, ανέφερε.

Η Νέα Ζηλανδία συγκαταλεγόταν μέχρι σήμερα στις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου, με μια πρόσφατη οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς να επισημαίνει πως η χρήση πυροβόλων όπλων από κακοποιούς εκεί είναι “σπάνιο” φαινόμενο.