Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

Διαβεβαίωναν οι κυβερνώντες ότι όλα θα πάνε καλά, ότι τα Μνημόνια τελείωσαν και μαζί με αυτά και οι διαπραγματεύσεις για “δόσεις”. Ότι πια η Ελλάδα έχει ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία.

Αλλά τελικά δεν επαληθεύτηκαν. Γιατί η περίφημη απόφαση του Eurogroup για την ενεργοποίηση των παρεμβάσεων στο χρέος δεν ήρθε.

Αυτό συνέβαινε και όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η κυβέρνηση “κλότσαγε” την μπάλα λίγο πιο κάτω.

Αλλά και οι δανειστές, έχοντας το μεγάλο “βαρίδι” του Brexit, την κρίση ανά την Ε.Ε., τις ευρωκλογές αλλά και την αλλαγή σκυτάλης στα μεγάλα ευρωπαϊκά όργανα, δεν ήθελαν να σηκώσουν τους τόνους. Έδωσαν απλώς μια νέα προθεσμία.

Ωστόσο, αυτήν τη φορά, η τακτική αυτή δείχνει να έχει κουράσει. Αν και οι νέες προθεσμίες που τέθηκαν και λήγουν πολύ σύντομα –έως τις 5 Απριλίου– χαθούν, τότε τα πράγματα ζορίζουν.

Γιατί, όση πρόθεση στήριξης και να υπάρξει, πλέον θα είναι φανερό ότι η κυβέρνηση έχει κατεβάσει μολύβια. Η ανοχή έχει και όρια.

Δεν είναι μόνο το θέμα του διαδόχου του ν. Κατσέλη που ενοχλεί. Είναι και το γεγονός ότι από τα 16 προαπαιτούμενα, που ήταν ουρές του 3ου Μνημονίου και όχι νέες παρεμβάσεις, τα 5 τουλάχιστον δεν έχουν γίνει.

Τι να πρωτο-απαριθμήσει κανείς: την Εγνατία Οδό, την αποπληρωμή των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες που χρονίζουν, στερώντας κρίσιμους πόρους από την αγορά, τον διαγωνισμό για τους λιγνίτες ή τη στελέχωση της ΑΑΔΕ;

Είναι και τα νέα μέτωπα που ξεφυτρώνουν. Τα διαδοχικά κύματα προσλήψεων στο Δημόσιο, η αύξηση στον κατώτατο μισθό, οι κίνδυνοι για αναδρομικά μέσω δικαστικών αποφάσεων και οι καταπτώσεις εγγυήσεων, που υπολογίζονται σε ένα “αρνητικό” σενάριο σε 20 και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ από το ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, κάνει τα ίδια λάθη. Χρονοκαθυστερεί, κλείνει τα μάτια στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας.

Οι αγορές και οι υποψήφιοι επενδυτές, όμως, παρακολουθούν, ενώ o επιχειρηματικός κόσμος δεν αντέχει άλλα λάθη, άλλα “αμαρτήματα”.

Δεν πρέπει να χαθεί ακόμα μία ευκαιρία. Γιατί, ανεξαρτήτως πολιτικών εξελίξεων, μετά τον Ιούνιο οι μάσκες θα πέσουν ανά την Ε.Ε. και η ανοχή θα εκλείψει.