Επίσκεψη στις Σέρρες πραγματοποίησε την Δευτέρα 8 Απριλίου 2019 ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς, όπου συνδιοργάνωσε εκδήλωση στο ξενοδοχείο «Acropol», μαζί με την Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών ECR στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με θέμα: «Ανασκόπηση Κοινοβουλευτικών Δραστηριοτήτων 2018 Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά και Πολιτικής Ομάδας ECR στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Κατά την επίσκεψή του συναντήθηκε με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγο, τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Ιωάννη Μωυσιάδη, τον πρόεδρο της Ένωσης Πολυτέκνων Σερρών κ. Ξενοφώντα Μπερίντζη και τον γραμματέα της Ένωσης κ. Γεώργιο Τόττα, τον γραμματέα της Ένωσης Τριτέκνων Σερρών κ. Κωνσταντίνο Καλογιαννίδη, τον ταμία της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Σερρών κ. Νικόλαο Νεμέρογλου, με εκπροσώπους του χωρίου Κάστρου Σερρών και τον πρόεδρο του Λαογραφικού Μουσείου Σαρακατσάνων κ. Αθανάσιο Λέφα, ο οποίος τον ξενάγησε στο Μουσείο.
Κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της εκδήλωσης. ο Νότης Μαριάς χαρακτήρισε Fake news τα όσα ισχυρίζονται ο Πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη για την κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών. Επισήμανε δε ότι την επομένη της Πρωταπριλιάς, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε από τα Σκόπια ότι η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα επιτηρεί τον εναέριο χώρο των Σκοπίων, σύμφωνα με την αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας- Σκοπίων. Μία μέρα μετά την επίσκεψη Τσίπρα, κατέφθασε στα Σκόπια ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Ακάρ και κατά τις κοινές δηλώσεις με τον σκοπιανό ομόλογό του μας πληροφόρησε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να εξοπλίζει και να εφοδιάζει τον στρατό των Σκοπίων, με στολές, άρβυλα κ.λ.π.. Δηλαδή, η Ελλάδα, που παραχωρεί στα Σκόπια όνομα, γλώσσα και την ιστορία της Μακεδονίας μας, θα επιτηρεί τον εναέριο χώρο των Σκοπίων, με δαπάνες της, στο πλαίσιο των κανόνων του ΝΑΤΟ, ενώ οι Τούρκοι θα κάνουν business για να μαζεύουν τον…παρά, διευκρίνισε.
Με αφορμή την μαύρη επέτειο από την γερμανική εισβολή στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου του 1941 και την Σφαγή των Κερδυλίων από την γερμανική Βέρμαχτ τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ο κ. Μαριάς επανέλαβε την πάγια θέση του για ΕΔΩ και ΤΩΡΑ άμεση εξόφληση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα. Η Γερμανία να καταβάλει, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, τις Πολεμικές Επανορθώσεις, το Αναγκαστικό Κατοχικό Δάνειο και τις αποζημιώσεις που οφείλει στους συγγενείς των θυμάτων που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, εξήγησε. Κάλεσε δε, για μια ακόμη φορά τον κ. Τσίπρα να τηρήσει, έστω και με καθυστέρηση πέντε χρόνων, την υπόσχεση που έδωσε το 2014 και να εγγράψει τις Γερμανικές Αποζημιώσεις στον επόμενο κρατικό προϋπολογισμό.
Με έναυσμα την επίσκεψή του στο Λαογραφικό Μουσείο Σαρακατσάνων, αναφέρθηκε στο γεγονός της λεηλασίας των κειμηλίων της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σερρών, που αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, από τον βουλγαρικό στρατό, την Άνοιξη του 1917. Υπενθύμισε ότι για την αρπαγή των εκκλησιαστικών κειμηλίων, χειρόγραφων και βιβλίων, μεγάλης ιστορικής και υλικής αξίας από την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών, υπέβαλε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίζει να δίνει τον αγώνα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όλα τα διεθνή Φόρα για τον επαναπατρισμό των πολιτιστικών μας αγαθών.
Η υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε στο σημερινό διεθνές περιβάλλον, που βάλλονται πανταχόθεν τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών, τόνισε. Υπογράμμισε την ανάγκη να περάσουμε από την Ευρώπη των Αγορών στην Ευρώπη των Εθνών και των Πατρίδων, που θα σέβεται την ιστορία, τις παραδόσεις και τις ιδιαιτερότητες των κρατών-μελών της. Για να γίνει αυτό, πρέπει στη νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συγκροτηθεί εκείνη η πλειοψηφία δυνάμεων που θα δώσει τη μάχη για τις αναγκαίες αλλαγές, πρόσθεσε.
Η σημερινή οικονομική πολιτική που επιβάλλεται από τις Βρυξέλες δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των εθνικών κρατών, σε βάρος των λαών της, επισήμανε. Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα υπέστησαν πλήγμα από το άνοιγμα των αγορών, που εξυπηρετεί τις χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά, σε βάρος του Νότου. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική δεν προστατεύει την ευρωπαϊκή αγροτική οικονομία, ενώ το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο που παρουσίασε ο κ. Γιούνκερ προβλέπει μείωση των κονδυλίων στον τομέα της Γεωργίας, δηλαδή ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα για τους αγρότες του Ευρωπαϊκού Νότου, συμπλήρωσε.
Διεκδικούμε: α) διατήρηση ή και αύξηση των κονδυλίων, για τον Πρωτογενή Τομέα, κυρίως στις χώρες που υφίστανται τις συνέπειες του ανοίγματος των αγορών, β)αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των παράνομων αθρόων ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων, και γ) την ισχύ μειωμένου φόρου κατανάλωσης για το ούζο και το τσίπουρο, εξήγησε.
Επανέλαβε επίσης την πρότασή σου για Ειδική Σχέση της Ελλάδας εντός της ΕΕ, όπως ισχύει για την Δανία και την Ιρλανδία, ώστε να διασφαλίζονται ρυθμίσεις για καίριους τομείς της ελληνικής Οικονομίας, όπως η Γεωργία – Κτηνοτροφία, η Ενέργεια, οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις όπως η ΛΑΡΚΟ, οι μεταφορές, ο Τουρισμός. Στο πλαίσιο μιας τέτοιας Ειδικής Σχέσης θα υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης για χαμηλό ΦΠΑ για τις παραμεθόριες περιοχές, που επειδή συνορεύουν με χώρες, όπως Βουλγαρία που έχουν χαμηλή φορολογία, υστερούν σε ανταγωνιστικότητα.