Συνέντευξη του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, ξεκινώ με το ερώτημα που είναι στα χείλη όλων. Βέβαια δεν ξέρω, εάν έχει απάντηση. Είχατε πει πρόσφατα ότι πολλοί σας «γαργαλάνε» για τετραπλές εκλογές τον Μάιο. Εσείς μιλάτε διαρκώς για εξάντληση της τετραετίας. Γνωρίζω ότι οι εκλογές δεν προαναγγέλλονται. Ωστόσο το ερώτημα είναι: μήπως οι δημοσκοπήσεις αυτού του μήνα που θα πάρετε στα χέρια σας τις επόμενες ημέρες σας αλλάξουν γνώμη; Και αλήθεια, δεν φοβάστε ότι, εάν στις ευρωεκλογές υπάρξει μία διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία σαν αυτές που δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, ότι αυτή μπορεί να μεγαλώσει μετά πηγαίνοντας σε εκλογές το Φθινόπωρο;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, καταρχάς είμαι συνηθισμένος να χάνω στις δημοσκοπήσεις και να κερδίζω στην κάλπη. Το έχω αποδείξει αυτό και τον Γενάρη του ’15 και τον Σεπτέμβρη του ’15 και στο δημοψήφισμα και το ’14. Αλλά, κοιτάξτε να δείτε. Εδώ και πάρα πολύ καιρό που ζητάει η αντιπολίτευση εκλογές, σχεδόν μονότονα, δίνω την απάντηση. Οι εκλογές θα έρθουν στην εξάντληση της τετραετίας. Πιστεύω ότι αυτό είναι…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είναι οριστικό αυτό;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ:.. Είναι μία στρατηγική επιλογή από την πλευρά μου, η οποία δεν πρόκειται να αλλάξει και δεν πρόκειται να αλλάξει, διότι πραγματικά θεωρώ ότι είναι μία απτή απόδειξη της επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως εγώ, όταν σας άκουσα να λέτε ότι «σας γαργαλάνε διάφοροι», φαντάστηκα, σκέφτηκα, ότι αφήνετε ένα μικρό παραθυράκι ανοικτό.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, είπα την αλήθεια και η αλήθεια είναι ότι είχα δεχθεί και δέχομαι εισηγήσεις ως προς αυτό, με την έννοια ότι πολλοί θεωρούν, ότι είναι η κατάλληλη στιγμή η κυβέρνηση να δρέψει τους καρπούς μιας πολύ θετικής πορείας της οικονομίας μετά από την υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων που είχαμε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης πέρυσι τον Σεπτέμβρη. Όμως, εγώ πιστεύω και το επαναλαμβάνω. Οι κάλπες που θα στηθούν, θα είναι οι κάλπες για τις ευρωπαϊκές εκλογές – κρίσιμες κάλπες, οι κάλπες για την τοπική αυτοδιοίκηση, για τις περιφέρειες, τους δήμους, για πρώτη φορά και για τους κοινοτάρχες. Θα έχουμε τέσσερις κάλπες ούτως ή άλλως στις 26 Μαΐου.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όντως. Να θυμίσω ένα παράδειγμα από το παρελθόν; Ο Κώστας Καραμανλής ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πήγε σε ευρωεκλογές, τις έχασε με τέσσερις μονάδες διαφορά – όχι κάποια πολύ μεγάλη διαφορά – και στη συνέχεια έχασε τις εθνικές εκλογές του Φθινοπώρου με πάνω από 10 μονάδες. Δεν φοβάστε μήπως συμβεί κάτι αντίστοιχο;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ξεχνάτε ότι ο Κώστας ο Καραμανλής, επέλεξε να επισπεύσει την εκλογική αναμέτρηση του Φθινοπώρου το 2009 κατά δύο ολόκληρα χρόνια. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε ανόμοιες περιστάσεις. Δεν ολοκλήρωσε την τετραετία ο Κώστας ο Καραμανλής. Επέλεξε τότε να δραπετεύσει από το «πικρό ποτήρι» το οποίο ερχόταν. Και βεβαίως έχουμε αντίστοιχα παραδείγματα, τα οποία είναι αντίστροφα αυτού που εσείς πριν από λίγο μου αναφέρατε. Πάλι ο Σημίτης με τον Καραμανλή, αν δεν κάνω λάθος, βρέθηκαν σε μία ευρωεκλογική αναμέτρηση την οποία την κέρδισε τότε η αντιπολίτευση και ο Σημίτης τότε αντέστρεψε παρόμοια διαφορά γύρω στις τέσσερις μονάδες στις εθνικές κάλπες. Όμως εγώ αυτό το οποίο θέλω να σας πω, είναι…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ελπίζετε ότι αυτό θα συμβεί τώρα; Ελπίζετε, δηλαδή, ότι θα κάνετε μία μικρή διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές και θα το αναστρέψετε στη συνέχεια;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι. Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, της προοδευτικής συμμαχίας που έχουμε συγκροτήσει, είναι, να δώσει τη δυνατότητα στον ελληνικό λαό να εκφραστεί μετά από τέσσερα χρόνια, βεβαίως και να στηρίξει μία κυβέρνηση η οποία κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, να πετύχει πολύ σημαντικές νίκες προς όφελος των πολλών και που έχει ένα σαφέστατο στίγμα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο στόχος μας, λοιπόν, είναι η νίκη στις ευρωπαϊκές εκλογές. Δεν είναι η ήττα με χαμηλό σκορ.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ακούω ολοένα και πιο συχνά, και το ακούω από πάρα πολλούς, ότι, εάν ο Τσίπρας δεν είχε υπογράψει με τον Ζάεφ τη συμφωνία στις Πρέσπες, μπορεί τα πολιτικά πράγματα να εξελίσσονταν διαφορετικά. Μπορεί, δηλαδή, να είχαμε ντέρμπι τώρα στις επόμενες εκλογές ή και να κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε μεγάλο πολιτικό κόστος από αυτή τη συμφωνία, ιδίως στη βόρεια Ελλάδα, ιδίως στη Μακεδονία. Θέλω να σας ρωτήσω, αν κοιτάζοντας προς τα πίσω, μετανιώνετε για τη στιγμή που επιλέξατε να προχωρήσετε στη συμφωνία αυτή. Αν αισθάνεστε, δηλαδή, ότι η συμφωνία αυτή οδήγησε την παράταξή σας σε μεγάλο πολιτικό κόστος;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, έχει ενδιαφέρον η ερώτησή σας. Καταρχάς θέλω να σας πω ότι, μην βιάζεστε και μην βάζετε τα λεφτά σας ότι η εκλογική αναμέτρηση δεν θα είναι ντέρμπι. Χαίρομαι, εάν αυτή η εκτίμηση…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν είμαι ο Λαλιώτης εγώ. Δεν στοιχηματίζω ποτέ.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Χαίρομαι, εάν αυτή η εκτίμηση, είναι η εκτίμηση του επιτελείου των πολιτικών μας αντιπάλων, διότι θα μας κάνουν πολλά δώρα στην πορεία προς τις εκλογές. Μην ξεχνάτε ότι, όχι μόνον έχουν διαψευσθεί πολλές φορές οι δημοσκοπήσεις, αλλά ότι η μεγάλη μερίδα των πολιτών που κρίνει κάθε φορά τις εκλογές, είναι αυτό το βουβό κύμα το οποίο εκφράζεται με βάση αυτό που αισθάνεται και που ελπίζει ότι θα είναι καλύτερο για τον τόπο. Θα εκφρασθεί αυτό το κύμα την ώρα της κάλπης. Μην ανησυχείτε για σήμερα. Αλλά, όμως, θα απαντήσω στο ερώτημα που θέσατε.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, δεν είχε κόστος αυτή η συμφωνία για τον ΣΥΡΙΖΑ;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα απαντήσω στο ερώτημα που θέσατε. Θα σας πω ευθέως, κύριε Χατζηνικολάου. Η εκτίμησή μου είναι, ότι εξαιτίας αυτής της συμφωνίας, ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα έχει μία πολύ μεγάλη δυνατότητα μέσα από την αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος και την αναδιάταξη των διαχωριστικών γραμμών να συγκροτήσει αυτόν τον προοδευτικό πόλο. Αλλά, ακόμα και αν είχε κόστος, κύριε Χατζηνικολάου, δεν ξέρω, εσείς είσαστε αρκετά χρόνια, ως δημοσιογράφος έχετε πάρει συνεντεύξεις από, σχεδόν, τους περισσότερους πρωθυπουργούς της Μεταπολίτευσης. Αλήθεια, στα κρίσιμα εθνικά θέματα οι προκάτοχοί μου σκεφτόντουσαν το πολιτικό κόστος; Εγώ ούτε μία στιγμή δεν το σκέφθηκα αυτό στις μεγάλες και κρίσιμες στιγμές που είχα κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας μου. Ούτε το καλοκαίρι του ’15 όταν με την απόφασή μου να πάω σε έναν δύσκολο συμβιβασμό έχανα τη μισή μου κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά ήξερα ότι αυτό που κάνω είναι το ορθό για τη χώρα και η συνείδησή μου ήταν ότι πρέπει να κάνω αυτό το οποίο είναι σωστό για τη χώρα. Και βεβαίως ούτε μία στιγμή, όταν μου δόθηκε αυτή η μεγάλη ιστορική ευκαιρία να λυθεί μία διαφορά 30 ετών, και να λυθεί προς όφελος της χώρας, που αναβαθμίζει τις δυνατότητες της χώρας, το κύρος της στο εξωτερικό, λύνει μία διαφορά που ήταν εμπόδιο με μία χώρα στα βόρεια σύνορα που είχε γυρίσει την πλάτη της προς την Ελλάδα, που θα’ ήταν και είναι ο φυσικός της σύμμαχος, που μας δίνει τώρα τη δυνατότητα εμείς να έχουμε οικονομική δραστηριότητα εκεί, αυτοί να είναι οι βασικοί στρατηγικοί μας εταίροι. Τα αεροπλάνα της Πολεμικής μας Αεροπορίας αντί των τουρκικών F16 να είναι αυτά που επιτηρούν τον δικό τους εναέριο χώρο. Αυτές τις μεγάλες δυνατότητες, αυτή την εθνικής σημασίας και πατριωτικής αξίας συμφωνία που ήμουν τυχερός, γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να το κάνω. Αν είχανε και άλλοι πρωθυπουργοί αυτή την ευκαιρία, θα το κάνανε. Δεν την είχαν, γιατί απέναντί τους δεν είχαν έναν συνομιλητή αξιόπιστο. Θα την αρνιόμουνα στο όνομα του όποιου πολιτικού κόστους; Όχι, δεν θα το έκανα.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Βέβαια, η αντιπολίτευση λέει ότι αυτή δεν είναι μία καλή συμφωνία. Ότι δηλαδή, είναι μία συμφωνία που και στο θέμα του ονόματος και στο θέμα της γλώσσας και στο θέμα της υπηκοότητας, δεν συμβαδίζει με τα εθνικά συμφέροντα. Ότι δηλαδή, τους χαρίζουμε «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονική υπηκοότητα» ενώ θα έπρεπε να είναι Βορειομακεδόνες και ότι εν πάση περιπτώσει το όνομα Μακεδονία έστω και με γεωγραφικό προσδιορισμό, εκχωρήθηκε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό που ξέρω, κύριε Χατζηνικολάου…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και μάλιστα, πολλοί από αυτούς λένε, γιατί, ενώ την άλλη φορά έκανε δημοψήφισμα στην άλλη μεγάλη κρίση το ’15, δεν έκανε εδώ δημοψήφισμα να ρωτήσει το λαό;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μα, θα κάνουμε εμείς δημοψήφισμα για το πώς θα λέγονται οι γείτονές μας; Κοιτάξτε, κύριε Χατζηνικολάου. Εγώ αυτό που γνωρίζω, είναι ότι σήμερα, αν μπείτε στο διαδίκτυο και πληκτρολογήσετε τη λέξη «MACEDONIA», δεν βγαίνουν τα Σκόπια. Μέχρι προχθές έβγαιναν τα Σκόπια. Εγώ αυτό που ξέρω, είναι ότι οι γείτονές μας για πρώτη φορά συναίνεσαν στο να αλλάξουν το όνομά τους και να βάλουν γεωγραφικό προσδιορισμό. Μέχρι προχθές, η συνταγματική τους ονομασία ήταν «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Και εμείς τους αναγνωρίζαμε ως «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Και όχι απλά άλλαξαν το όνομά τους σε Βόρεια Μακεδονία, που δεν είναι εθνοτικός αλλά γεωγραφικός προσδιορισμός, αλλά άλλαξαν και το Σύνταγμά τους βγάζοντας όλες τις αλυτρωτικές αναφορές τελειώνοντας οριστικά το ζήτημα περί πιθανότητας διεκδίκησης ομογένειας στη χώρα. Άλλαξαν τις πινακίδες στα δημόσια κτήρια, άλλαξαν τις ταμπέλες στα αεροδρόμιά τους, στους εθνικούς τους δρόμους, άλλαξαν τις ταμπέλες στα αυτοκίνητά τους. Ξεκαθάρισαν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την αρχαία κληρονομιά της αρχαίας Μακεδονίας, που είναι κομμάτι αναπόσπαστο του ελληνισμού. Τι άλλο θα μπορούσαμε να διεκδικούμε περισσότερο; Βεβαίως, δεν καταλάβαμε τα Σκόπια. Δεν είχαμε μία πολεμική αναμέτρηση όπου επιβάλλαμε όλους τους δικούς μας όρους. Αυτό είναι γεγονός. Είχαμε μία συμφωνία, η οποία έπραξε αυτό το οποίο ήταν το βέλτιστο δυνατόν υπό αυτές τις συνθήκες. Καμία άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν, όμως, δεν είχε τέτοιου είδους συμφωνία.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τότε γιατί υπάρχει αυτή η λαϊκή αντίδραση… πως το εξηγείτε;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου η αλήθεια είναι ότι μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού όλα τα προηγούμενα χρόνια με ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων, το είπα μια στη Βουλή αυτό, ζούσε μέσα σε μια συλλογική ψευδαίσθηση. Κανείς από μας, ούτε σεις, ούτε εγώ, οι δημοσιολογούντες δεν ομιλούσαμε περί πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Δεν τολμούσαμε να το πούμε. Μιλούσαμε για Σκόπια και Σκοπιανούς. Αναφέραμε αυτούς τους ανθρώπους με το όνομα της πρωτεύουσας τη χώρας τους, του κράτους τους. Αυτό ήταν μια συλλογική ψευδαίσθηση. Συνεπώς η ρητορική, η συνομωσιολογική ρητορική ακραίων κύκλων δημιούργησε την εντύπωση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έρχεται να εφαρμόσει τη εθνική γραμμή ενώ αυτό κάναμε. Την γραμμή που είχαμε από το 2004 αλλά έρχεται να δώσει κάτι, το οποίο όμως δεν το έδωσε διότι το είχαν ήδη. Δεν δώσαμε κάτι πήραμε από αυτή την υπόθεση. Άρα, λοιπόν, με ρωτήσατε κάτι και σας απαντώ αλλά θέλω πριν κλείσετε να σας πω κάτι.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Για να κλείσω το συγκεκριμένο θέμα εννοώ. Να προσθέσω μία παράμετρο. Λένε οι της αντιπολίτευσης, μπορούσε ο Πρωθυπουργός να δημιουργήσει ένα κλίμα συναίνεσης, να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε σε ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα. Γιατί για παράδειγμα δεν έγινε ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών; Γιατί δεν φωνάξατε, έστω τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρείτε ένα κοινό τόπο;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Προφανώς και φώναξα δυο φορές τους αρχηγούς των κομμάτων.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γι αυτό το θέμα;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Προφανώς, δεν το θυμάστε; Για το Μακεδονικό δυο φορές, αλλά ήταν προδιαγεγραμμένη η στάση του Κυριάκου του Μητσοτάκη, την οποία την είχε διαμηνύσει μέσω κύκλων και συμβούλων πολύ νωρίτερα, για λόγους που είχαν τότε να κάνουν με τις εσωτερικές αντιφάσεις στο κόμμα του. Αργότερα διότι φιλοδοξούσε να πατήσει πάνω σε αυτό το κλίμα, την ευαισθησία μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού. Κράτησε μία στάση η οποία ήταν ακραία αντιπολιτευτική. Αλλά πριν πάμε σε αυτό, εγώ θέλω να σας πω κάτι το οποίο για μένα έχει μεγαλύτερη σημασία, διότι έχουν ειπωθεί πάρα πολλά, γραφτεί πάρα πολλά. Είδαμε και τις αντιδράσεις των ακραίων κύκλων κι αν θέλετε, για μένα το χειρότερο που έπραξε ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι ότι κράτησε μια στάση ανακόλουθη με αυτή που είχε το κόμμα του, ακόμα και ο ίδιος ο πατέρας του όταν ήταν Πρωθυπουργός. Το χειρότερο που έκανε ήταν ότι υιοθέτησε τη συνομωσιολογική ρητορική ότι δήθεν υπήρξε μια συναλλαγή με το ζήτημα των συντάξεων, κάτι το οποίο, χωρίς επιχειρήματα, αστήρικτο. Ούτε ο ίδιος προφανώς μπορεί να το αποδείξει, αλλά ούτε και αυτός ο οποίος κατηγορείται δεν μπορεί να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας. Αλλά κοιτάξτε να δείτε, έλεγε κάποτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ότι σε δέκα χρόνια αυτό το θέμα θα το χουμε ξεχάσει. Εγώ σήμερα μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι θα το θυμόμαστε για πάντα και ότι σε δέκα χρόνια και σε πολύ λιγότερο, ακόμα κι αυτοί που σήμερα καλοπροαίρετα διαφωνούν, θα έχουν συνειδητοποιήσει την μεγάλη ιστορική αξία και σημασία για την Ελλάδα αυτής της Συμφωνίας. Για την Ελλάδα που γίνεται ξανά ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια, για την Ελλάδα η οποία έχει αυτοπεποίθηση, για την Ελλάδα η οποία ανακτά την ιστορική της κληρονομιά. Το πρόβλημά μας με τους γείτονες ήταν ότι είχανε έναν περίεργο εθνικιστή πρόεδρο όλα τα προηγούμενα χρόνια, ως πρωθυπουργό, που γέμιζε όλη τη χώρα του με Μεγαλέξανδρους και Φίλιππους και φαντασιώνονταν ότι ήταν απόγονοι του Μεγαλέξανδρου. Σήμερα έχουμε κάποιους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να μιλήσουν σοβαρά, θέλουν να δουν το μέλλον τους. Λένε, βεβαίως ότι κατοικούνε στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, ότι η χώρα τους έχει αυτή την ονομασία και δέχονται τον γεωγραφικό προσδιορισμό αλλά θέλουν να κοιτάνε προς τη Ελλάδα. Θέλουν να γίνουνε ο στρατηγικός σύμμαχος της Ελλάδας. Θέλουν οι οικονομικές τους σχέσεις να είναι εδώ. Θέλουν η στρατιωτική τους συνεργασία να είναι εδώ. Ε, αυτό το μεγάλο δώρο για τη χώρα, εγώ απέναντι σε οποιοδήποτε πολιτικό κόστος, ως ένας Πρωθυπουργός με αίσθηση της εθνικής ευθύνης δεν μπορούσα να το απορρίψω κ. Χατζηνικολάου.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αλλάζω θέμα και έρχομαι στις ευρωεκλογές και στο πολιτικό κλίμα μέσα στο οποίο πηγαίνουμε στις ευρωεκλογές. Κύριε Πρόεδρε θα συζητήσουμε για την Ευρώπη; Θα συζητήσει η χώρα για τα μεγάλα θέματα που συνδέονται με τη επόμενη ημέρα της και με την Ευρώπη; Ή θα μείνουμε μέχρι τις ευρωεκλογές στο δίπολο Νοβάρτις – Πετσίτης; Γιατί η αίσθηση που έχουμε αυτό το τελευταίο διάστημα είναι ότι τα δύο μεγάλα κόμματα κονταροχτυπιούνται στο γήπεδο των σκανδάλων και όχι στο γήπεδο της πραγματικής πολιτικής.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι κονταροχτυπιόμαστε στο γήπεδο των σκανδάλων και της σκανδαλολογίας. Και ότι από τη μια υπάρχουν σκάνδαλα υπαρκτά, σκάνδαλα τα οποία δεν τα ανέδειξε η κυβέρνηση αλλά η δικαιοσύνη, σκάνδαλα τα οποία τα γνωρίζουμε εδώ και χρόνια και από την άλλη υπάρχει η πετσιτολογία. Δια πάσα νόσο και πάσα αστοχία υπάρχει ένας Πετσίτης. Λοιπόν, εντάξει εγώ όπως γνωρίζετε…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως δεν είναι φανταστικό πρόσωπο ο Πετσίτης, υπήρξε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι φανταστικό πρόσωπο, δεν είναι σκάνδαλο, δεν υπάρχει κι αν υπάρχει να μου το εξηγήσετε, να καταλάβω κι εγώ ποιο είναι. Διότι από την μία λοιπόν υπάρχει…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Πρόεδρε σήμερα η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της καλεί το Μέγαρο Μαξίμου, καλεί εσάς δηλαδή, να πείτε που πήγαιναν τα χρήματα που ο Πετσίτης απέκτησε από ιδιωτικές εταιρείες και αν εξακολουθείτε να διατηρείτε εμπιστοσύνη απέναντι στον υπουργό τον κ. Ν. Παππά. Είναι σημερινή ανακοίνωση.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κάθε μέρα βγάζει και μια ανακοίνωση, αλλά θέλω να σας θυμίσω ότι η υπόθεση αυτή έχει προκύψει από κάποια δημοσιεύματα του φιλικού τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης πριν από οκτώ μήνες και ανασύρεται κάθε φορά που προκύπτει όχι από δημοσιεύματα αλλά από πράξεις της δικαιοσύνης μία υπόθεση η οποία είναι ενοχλητική για την αξιωματική αντιπολίτευση. Όταν για παράδειγμα προέκυψε η δικογραφία…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επομένως λέτε ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο Πετσίτη;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα σας απαντήσω αλλά αφήστε με να ολοκληρώσω.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Παρακαλώ.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όταν προέκυψε η δικογραφία στη Βουλή για τα 241 εκατ. από το rebate στις φαρμακευτικές βιομηχανίες που δεν υπέγραφαν υπουργική απόφαση οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας και είναι έλλειμμα του ελληνικού δημοσίου αυτά τα χρήματα. Αντί να απαντήσουν επί της ουσίας, μας είπαν Πετσίτης. Όταν προέκυψε ποινική δίωξη για τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του πρώην ΠΑΣΟΚ, του ΚΙΝΑΛ για τα 400 εκατ. ευρώ θαλασσοδάνεια, δανεικά και αγύριστα, δεν μας δώσανε απαντήσεις αλλά μας είπαν Πετσίτης. Όταν προέκυψε η καταδίκη από δικαστήριο για τον στενό σύμβουλο του κ. Μητσοτάκη, τον κ. Γεωργιάδη για ασέλγεια σε ανήλικο, προέκυψε η απάντηση Πετσίτης. Για κάθε νόσο υπάρχει ένας Πετσίτης. Εν τοιαύτη περιπτώσει εγώ θέλω να είμαι απόλυτα καθαρός. Εμείς κ. Χατζηνικολάου είμαστε ανοιχτοί, διάτρητοι να έρθουνε όλοι να δούμε τους λογαριασμούς μας, να δούμε το πώς ζούμε, το που βρισκόμαστε. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Κάθε φορά που ανοίγει ένα ζήτημα εγώ πηγαίνω στη Βουλή και λέω «εδώ επί του τύπου των ήλων». Όταν είχαν ανοίξει μια συζήτηση θυμάμαι για τις off shore, διότι ήμασταν αναγκασμένοι να περάσουμε τη νέα νομοθεσία που προέβλεπε ποιες θεωρούνται off shore και ποιες όχι, είχε σηκώσει μια ομίχλη η αξιωματική αντιπολίτευση. Πήγα λοιπόν εγώ ο ίδιος θυμάμαι στη Βουλή και είπα: νόμος από δω και στο εξής κανένα πολιτικό πρόσωπο σε off shore.Τρέχανε να κρυφτούνε. Τώρα λοιπόν που ξανανοίγουν αυτή την ιστορία και βγάζουν υποτίθεται και δημοσιεύματα που βγαίνει η ίδια η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος και λέει ότι είναι παραπλανητικά και ότι τα διαψεύδει στην ουσία, πήγα στη Βουλή και είπα, ωραία να ανοίξουν λοιπόν οι λογαριασμοί όσων ελέγχονται για πόθεν έσχες, όλων των πολιτικών προσώπων και να δούμε που βρίσκονται λοιπόν αυτά. Και πάλι το καταψήφισε η Νέα Δημοκρατία μαζί με τη Χρυσή Αυγή. Αν υπάρχει λοιπόν οποιοδήποτε σκάνδαλο, οποιοδήποτε σκάνδαλο που έχει να κάνει με δημόσιο χρήμα να μας το πούνε, να μας το αποδείξουνε. Εδώ όμως δεν μιλάμε για σκάνδαλο, μιλάμε για σκανδαλολογία. Από την άλλη πλευρά όμως μιλάμε για σκάνδαλα. Σκάνδαλα τα οποία εμείς δεν τα διαχειριζόμαστε, με έναν τρόπο ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Διακοπή δευτερολέπτων, η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ επισημαίνουν ότι στην υπόθεση NOVARTIS, ήδη οι 4 από τους 10, για τους οποίους στήθηκαν κάλπες στη Βουλή, πήγαν στο αρχείο οι υποθέσεις τους …
ΤΣΙΠΡΑΣ:… και αυτό τι σημαίνει;
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:… και μάλιστα καλούν….
ΤΣΙΠΡΑΣ:… αυτό σημαίνει ότι είναι σκευωρία;
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:… την κυβέρνηση να ζητήσει μία συγνώμη από ανθρώπους σαν τον Πικραμμένο για παράδειγμα, ο οποίος βρέθηκε για παράδειγμα να κατηγορείτε άδικα. Ο Λοβέρδος ήταν το σκάνδαλο NOVARTIS τελικά; Ή ίσως και ο Άδωνις Γεωργιάδης, γιατί διάβασα σήμερα στην «Αυγή»…
ΤΣΙΠΡΑΣ:… μην μου βάζετε όλα τα ερωτήματα μαζί γιατί…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:… ένα και σταματώ μετά και περιμένω απάντηση. Διάβασα στην «Αυγή» και το διάβασα ομολογώ μετά από tweet του Αντιπροέδρου της ΝΔ, ο οποίος διαμαρτυρόταν ότι η «Αυγή» προαναγγέλλει την δίωξη του.
ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα την έχει προαναγγείλει ο ίδιος εδώ και 2 μήνες, η «Αυγή» την προαναγγέλλει; Ο ίδιος είχε βγει και είχε πει ότι αναμένεται να διωχθώ και θα κάνω μήνυση στους διώκτες μου. Λοιπόν να τα πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Πρώτα από όλα τα σκάνδαλο του φαρμάκου είναι υπαρκτό ή δεν είναι κύριε Χατζηνικολάου; Ας ξεκινήσουμε από εκεί.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σαφώς είναι παγκόσμιο σκάνδαλο.
ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν είναι ένα σκάνδαλο το ποίο το ανακάλυψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένα παγκόσμιο σκάνδαλο και θα έλεγα ότι αυτό το οποίο εμάς μας αφορά, είναι το γεγονός ότι από τα τέλη της δεκαετίας του 90, μέχρι και το 2011, όταν ξεκίνησε η μείωση του κόστους της υπερκοστολόγησης του φαρμάκου, η Ελλάδα, η χώρα μας, έδωσε περίπου, λένε οι ειδικοί, πάνω από 30 δις ευρώ δημόσιο χρήμα παραπάνω από αυτό που αντιστοίχως έδιναν άλλες χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό της Ελλάδας. Το 2011 λοιπόν η Ελλάδα είχε δαπάνη γύρω στα 8,5 δις, ενώ η Πορτογαλία, ή η Σουηδία, με αντίστοιχο πληθυσμό της Ελλάδας είχαν 4 και 4,2 δις. Δεν είναι οι Έλληνες πιο φιλάσθενοι και χρειάζονται περισσότερα φάρμακα. Άρα εδώ έχουμε ένα διαχρονικό σκάνδαλο, το οποίο ορθώς αντιμετωπίστηκε μέσα από την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Είναι σκευωρία αυτό το οποίο καταγράφεται στα έγγραφα, στα εκατοντάδες, χιλιάδες έγγραφα της δικογραφίας, και αυτά τα οποία λένε τα εσωτερικά έγγραφα της NOVARTIS, ότι εκείνη την περίοδο, ενώ έπεφτε η φαρμακευτική δαπάνη, η NOVARTIS εξασφάλιζε εξαιρετικά θετικές τιμές εισάγοντας νέα φάρμακα, που της έδιναν την δυνατότητα να διατηρεί υψηλό τζίρο και υψηλά κέρδη; Είναι σκευωρία το γεγονός ότι εκείνη την περίοδο, λένε τα έγγραφα του FBI, ότι αυτό το επιτύγχαναν, ο κύριος Φρουζής και τα άλλα στελέχη της NOVARTIS δωροδοκώντας στελέχη της κυβέρνησης; Το FBI τα γράφει. Είναι σκευωρία αυτό το ποίο παραδέχονται, σε εσωτερικά έγγραφα της NOVARTIS, τα οποία υπάρχουν στην δικογραφία, ότι είχαν εσωτερική πληροφόρηση, διότι το Ελληνικό Δημόσιο τους πλήρωνε με ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ότι θα γίνει το PSI και θα κουρευτούν και φρόντισαν να τα πουλήσουν στην δευτερογενή αγορά, χάνοντας μόνο ένα 2% της αξίας, όταν οι άλλες εταιρίες έχασαν 20%; Αυτό δεν μπορεί να είναι σκευωρία. Από εκεί και πέρα, ποιος, με ποιο τρόπο, ποιος πολιτικός, ποιος υπουργός, ποιο στέλεχος, πού είναι τα λεφτά, δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι, είναι οι δικαστές υπεύθυνοι να τα κρίνουν αυτά. Και ένα τελευταίο…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η αντιπολίτευση λέει ότι ελέγχεται μόνο η δική της περίοδος και όχι η περίοδος του ΣΥΡΙΖΑ. Ότι δηλαδή για παράδειγμα δεν ελέγχθηκε η περίοδος του κυρίου Κουρουμπλή, ή δεν ελέγχεται η περίοδος του κυρίου Ξανθού και του κυρίου Πολάκη.
ΤΣΙΠΡΑΣ: Καταρχάς γνωρίζετε, γιατί μου είπατε πιο πριν για τον Πικραμμένο, είπατε πολλά ερωτήματα σε ένα πιο πριν και θέλω να σας πω ότι από μόνο του το γεγονός ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς έβαλε στο αρχείο την υπόθεση για τέσσερα πρόσωπα, σημαίνει ότι δεν υπάρχει σκευωρία, κάνει κάποια δουλειά. Δεν ξέρω εγώ ποια είναι ακριβώς αυτή η δουλειά, αλλά δεν πηγαίνει σε όλους να χρεώσει ευθύνες, αλλά εκεί που υπάρχουν στοιχεία. Κάποιους έβαλε στο αρχείο, κάποιους όχι. Τώρα αν κάποιος πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τον κύριο Πικραμμένο, μάλλον είναι ο κύριος Βενιζέλος, που έχει φτιάξει αυτό τον Νόμο περί ευθύνης υπουργών και το κατάπτυστο άρθρο 86.Ποιός είναι αυτός ο Νόμος, μεταξύ άλλων, δεν αναφέρομαι τώρα στο θέμα της αποσβεστικής προθεσμίας, της παραγραφής, αλλά λέει ότι μόλις ο Εισαγγελικός λειτουργός πέσει επάνω σε ένα πολιτικό πρόσωπο, υποχρεούται, χωρίς να έχει κάνει έρευνα σε βάθος, να το στείλει στην Βουλή. Έρχομαι λοιπόν να σας πω τώρα εγώ, γιατί, προφανώς αυτή ήταν μία αιχμή που θέσατε αρχικά, αν θα πάμε με τα σκάνδαλα στις εκλογές. Κοιτάξτε εμείς την υπόθεση αυτή την χειριστήκαμε όσο πιο θεσμικά δεν έχει χειριστεί καμία άλλη κυβέρνηση παρόμοια υπόθεση σκανδάλου. Σας θυμίζω ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου, πήγε στο Ειδικό Δικαστήριο τότε από τον πολιτικό του αντίπαλο, όχι με έγγραφα χιλιάδων σελίδων, εσωτερικά ή στην δικογραφία, ή με πολλές μαρτυρικές καταθέσεις, ή με έγγραφα στο FBI, ή με όλα αυτά που έχουμε σήμερα, αλλά με δύο απλές καταθέσεις δύο μαρτύρων, οι οποίοι είδαν τα Pampers να μετακινούνται. Πήγαν στο Ειδικό Δικαστήριο τη μισή κυβέρνηση. Εμείς δεν στήσαμε κανένα Ειδικό Δικαστήριο. Εμείς είπαμε ότι αρμόδια να δικάσει και να κρίνει είναι η ελληνική δικαιοσύνη. Ο φυσικός δικαστής που λέμε. Ο τακτικός δικαστής. Εν τοιαύτη περιπτώσει, ή έχουμε εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη, ή δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη. Και έρχεται λοιπόν η Αντιπολίτευση και κυρίως αυτοί οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί ως εμπλεκόμενοι –και δεν είχαν όλοι την ίδια συμπεριφορά και εμένα αυτό κάτι μου λέει- για παράδειγμα αυτοί οι οποίοι αναφέρονται ότι μπήκαν στο αρχείο δεν βγήκαν να μας πουν θα σας στήσουμε Ειδικά Δικαστήρια εσάς. Σε μας που δεν στήσαμε κανένα Ειδικό Δικαστήριο και είπαμε η Δικαιοσύνη να αποφασίσει, μας κουνάνε το δάκτυλο και μας λένε έχετε το θράσος να μας ελέγχετε; Μόλις εμείς ξαναεκλεγούμε, θα σας στήσουμε Ειδικό Δικαστήριο, θα σας πάμε για εσχάτη προδοσία. Και βγαίνει προχθές ο μέγας ποιητής του Συντάγματος, ο κύριος Βενιζέλος, ο οποίος έχει την φοβερή ικανότητα να επιχειρηματολογεί για το ακριβώς αντίθετο επιχείρημα με το ίδιο πάθος και με την ίδια ζέση, ο οποίος το 2011 σε αρθρογραφία του στην «Ελευθεροτυπία» επιχειρηματολογούσε ότι το άρθρο 86, που ο ίδιος συνέταξε, δεν δίνει προοπτική παραγραφής στο αδίκημα της δωροδοκίας, να επιχειρηματολογήσει τώρα λέγοντας ότι αυτό έχει τώρα παραγραφεί. Και ότι, όποιος το προχωρήσει διαπράττει έγκλημα εναντίον του Συντάγματος και θα λογοδοτήσει με εσχάτη προδοσία. Και υιοθετεί αυτό το επιχείρημα και ο κύριος Αθανασίου, η ΝΔ δηλαδή. Έχουμε φύγει από την υπόθεση της σκευωρίας και έχουμε πάει στην υπόθεση της παραγραφής. Εγώ, κύριε Χατζηνικολάου σηκώνω τα χέρια ψηλά και το μόνο που λέω είναι ότι οι πολίτες έχουν κρίση και κρίνουν.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα πάμε και σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα και τους πολίτες. Θα ξεκινήσω με το γεγονός ότι πριν από 2 24ωρα, μάλλον ένα 24ωρο, συμφωνήθηκε η αποπληρωμή τμήματος των δανείων του ΔΝΤ, και μάλιστα εκείνων των δανείων που έχουν τα υψηλότερα επιτόκια που είναι τα πιο ακριβά δάνεια. Θέλω σας ρωτήσω αν αυτό σημαίνει και πολιτική απεμπλοκή από το Ταμείο, ή αν αντίθετα το Ταμείο παραμένει στην ζωή μας και το ρωτώ αυτό γιατί το Ταμείο είναι και σύμβουλος της Γερμανίας, εξ όσων όλοι έχουμε καταλάβει, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.
ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Χατζηνικολάου είναι μία πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη. Εγώ θα τολμούσα να πω ότι είναι η δεύτερη σημαντικότερη μετά την λήξη των Προγραμμάτων, την έξοδο από τα Προγράμματα που έγινε στις 21 Αυγούστου 2018. Είναι μία σημαντική εξέλιξη αυτή διότι όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή η αυστηρότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής και αυτές οι λάθος επιλογές που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, έρχονταν από εκεί. Και όλοι γνωρίζουμε ότι εν πάση περιπτώσει αν ήταν μια τραγικά λανθασμένη επιλογή τότε από την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου ως πρωθυπουργού, ήταν η επιλογή να προσκαλέσει το ΔΝΤ. Βέβαια τότε ήταν ο Στρος Καν….
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα με γαργαλάει, επειδή είπατε για λανθασμένες επιλογές του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά έχετε υπουργούς του στην κυβέρνηση σας. Έχετε υπουργούς του και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκείνης της εποχής στην κυβέρνηση σας. Είναι οι ίδιοι στους οποίους κάνατε κριτική.
ΤΣΙΠΡΑΣ: Τι σημαίνει αυτό; Η ζωή προχωράει, η ζωή εξελίσσεται, προφανώς αυτοί έκαναν λάθος και το διορθώνουν τώρα, γιατί εγώ συνεχίζω να ασκώ κριτική όπως βλέπετε. Κοιτάξετε κύριε Χατζηνικολάου, η χώρα και όσο περνάμε και βγαίνουμε –για να κλείσουμε την παρένθεση- όσο βγαίνουμε από αυτήν την περίοδο της μη κανονικότητας του Μνημονίου, που ανακατώθηκε όλο το πολιτικό σκηνικό, γυρνάμε ξανά στην βασική διαχωριστική γραμμή, που είναι προοδευτική παράταξη, συντηρητική παράταξη. Τι να κάνουμε, αυτή είναι η πραγματικότητα. Και άρα εδώ όσοι άνθρωποι και πολιτικοί έχουν την δυνατότητα να κάνουν και την αυτοκριτική τους, καταθέτουν την διαθεσιμότητα τους σε ένα κοινό στόχο, που είναι η χώρα να έχει μία διαρκή προοδευτική πορεία.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το κρατώ και θα έρθω ξανά σε αυτό για να σας αφήσω να ολοκληρώσετε την απάντηση για το Ταμείο. Φεύγει το Ταμείο, ή θα είναι παρόν ακόμα και τώρα που αποπληρώνουμε πια ένα μεγάλο τμήμα του δανεισμού μας από αυτό; Γιατί καταλαβαίνω ότι είναι τεχνικό σύμβουλος της Γερμανικής κυβέρνησης, θα το έχουμε στα πόδια μας δηλαδή.
ΤΣΙΠΡΑΣ: Θέλω να σας εξηγήσω για ποιο λόγο λέω ότι είναι μία ιστορική εξέλιξη αυτή. Είναι μια ιστορική εξέλιξη γιατί διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο για την ελληνική οικονομία. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει. Έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 2,2 με 2,4% για το 2019 που είναι διπλάσιοι από πολλές χώρες της ευρωζώνης, ενώ υπάρχει επιβράδυνση σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Όλοι οι δείκτες της οικονομίας είναι θετικοί. Από τις εξαγωγές, μέχρι το δείκτη PMI, που είναι 10 μονάδες πάνω από την Γερμανία. Μάλιστα σε ένα δημοσίευμα του Spiegel λέει ότι θα τους στείλουμε εμείς τρόικα τώρα. Όλοι οι οίκοι, οι πιστοληπτικοί, αξιολόγησης αναβαθμίζουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Οι αριθμοί ευημερούν, οι πολίτες;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα φτάσω στους πολίτες. Αυτό λοιπόν συμβαίνει για μια σειρά από λόγους. Κυρίως όμως συμβαίνει και γιατί η Ελλάδα ,ενώ όταν ανέλαβα την διακυβέρνηση, βρήκα απολύτως άδεια ταμεία και μάλιστα αναγκαζόμασταν να κάνουμε Repos για να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις, είχαμε, στεγνώσει σήμερα έχουμε ορισμένες δεκάδες δισεκατομμυρίων ευρώ ρευστότητας. Αυτά δεν είναι κατορθώματα του Τσίπρα, είναι του ελληνικού λαού. Είναι αν θέλετε οι θυσίες του ελληνικού λαού. Αυτά όμως, τώρα μας δίνουν την δύναμη να διώξουμε από τη χώρα, πάνω από το κεφάλι μας, αυτούς οι οποίοι κατά καιρούς μας οδήγησαν σε λάθος επιλογές. Κερδίζουμε βαθμούς ελευθερίας. Και πράγματι, έρχομαι σε αυτό που είπατε εσείς, βεβαίως καλό πράγμα είναι οι αριθμοί να ευημερούν πρέπει και οι πολίτες να αρχίσουν να ευημερούν. Εγώ αυτό που έχω να σας πω είναι ότι τον Σεπτέμβρη του ’18…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ρωτώ γιατί … του ΟΟΣΑ για τα νοικοκυριά τα οποία είναι στοιχεία που δείχνουν πολύ μεγάλη δυσκολία στα νοικοκυριά και σε αυτό που κάποτε καλούσαμε μεσαία τάξη.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν θα αμφισβητήσω καθόλου τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Θα αμφισβητήσω βεβαίως την κριτική που ασκείται από την πλευρά αυτών που λεηλάτησαν την μεσαία τάξη. Ήδη, τα στοιχεία την ΕΛΣΤΑΤ μας λένε ότι το εισόδημα στην μέση οικογένεια της μεσαίας τάξης ετησίως μειώνονταν κατά 5.258 από το 2014 και από το ’15 και μετά αυξάνεται το εισόδημα της μεσαίας τάξης. Λίγο, αλλά αυξάνεται. Η ανεργία μειώνεται. Έχει μειωθεί κοντά στις 10 μονάδες. Η αδήλωτη εργασία μειώνεται, το εισόδημα αυξάνεται αλλά δεν θέλω να κάνω αυτή τη σύγκριση. Εγώ θέλω να σας πω κάτι που έχει μια στρατηγική σημασία. Κοιτάξτε, πιστεύω ότι μπαίνουμε σε μια νέα πίστα να το πω διαφορετικά μετά την απόφαση για την έξοδο από το ΔΝΤ και πιστεύω ότι διαμορφώνονται οι όροι ώστε να εκβαθυνθεί αυτή η νέα οικονομική πολιτική που άρχισε, εξαγγέλθηκε και άρχισε να εφαρμόζεται μετά από τη ΔΕΘ. Το Σεπτέμβριο εγώ στη ΔΕΘ είπα «τελειώνει η λιτότητα έχουμε 1 δις επέκταση, μέτρα επέκτασης, με αμφισβητούσατε τότε λέγατε «θα τα κάνει;» Έχουν όλα υλοποιηθεί. Απομείωση του ΕΝΦΙΑ 30 %, μειώσεις φόρων ως σημαντικά μέτρα στήριξης , προστασία πρώτης κατοικίας , επίδομα ενοικίου, μια σειρά από μέτρα. Και βεβαίως η μη μείωση, η μη περικοπή των συντάξεων. Το κορυφαίο.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα υπάρχει μπροστά μας το αφορολόγητο.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και βεβαίως προφανώς με αυτές τις θετικές ειδήσεις που έχουμε ούτε λόγος να γίνεται για μείωση του αφορολογήτου. Αυτή νέα οικονομική…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ένα λεπτό κύριε Πρόεδρε γιατί εδώ βγάλατε είδηση. Να μην το περνάμε έτσι . Είπατε «ούτε λόγος για μείωση του αφορολόγητου». Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να τελειώσει με το θέμα αυτό πριν από τις εθνικές εκλογές ή θα το αφήσετε για μετά;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό που θέλω να σας πω είναι, για να προλάβω και άλλα ερωτήματά σας, ότι εγώ ως Πρωθυπουργός έχω τα εξής δεδομένα: Χαμηλό ιστορικό στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου φτάνει το 3,1 και μπορεί να φτάσει και κάτω από το 3% να πάει στο 2, 2,5% δεν ξέρω πόσο θα πάει. Ιστορικό χαμηλό. Πριν από 4 μήνες ο κ. Μητσοτάκης αμφισβητώντας ότι δεν έχουμε 4ο μνημόνιο, όταν όλες του οι προβλέψεις καταστράφηκαν, έλεγε ότι έχετε βγάλει το μνημόνιο παρά το ότι δεν μειώσατε τις συντάξεις γιατί στις αγορές δεν θα βγήκατε ποτέ και βγαίνουμε με το χαμηλότερο ιστορικά ομόλογο 10ετές από τότε που καταγράφεται η καμπή του 10ετούς ομολόγου. Άρα, λοιπόν, έχουμε φθηνό δανεισμό, έχουμε ρευστότητα, έχουμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αποχωρεί ουσιαστικά και έχουμε μια υπεραπόδοση της οικονομίας καταγεγραμμένη και διάφορες τεχνικές που διαμορφώνουν δημοσιονομικό χώρο παρά το 3,5 % που είναι πράγματι υψηλό. Άρα, λοιπόν, εγώ σε όλα αυτά τα υποθετικά ερωτήματά σας « για το τι θα κάνετε με το αφορολόγητο ή με αυτό το δημοσιονομικό χώρο που με βάση τους υψηλούς στόχους παρ’ όλα αυτά φαίνεται ότι θα έχουμε» θα σας απαντήσω…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Προλάβατε, γιατί σκεπτόμουν να ρωτήσω αν εμφανιστεί μια καλή εικόνα και πλεόνασμα στην ελληνική οικονομία θα το διανείμετε προεκλογικά; Δηλαδή, και σας ρωτώ, έχω εδώ ένα ερώτημα θα σας το διαβάσω είναι από τηλεθεατή μας στο twitter ο κ. Ανδρέας Ανδρεάδης. «Το επόμενο κρίσιμο ερώτημά σου Νίκο Χατζηνικολάου πρέπει να είναι αν ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε παροχές προκειμένου να καλύψει τη διαφορά εφ’ όσον ηττηθεί στις ευρωεκλογές μια και είναι το πιθανότερο σενάριο».
Λοιπόν το ερώτημα απλό. Εάν έχετε πλεόνασμα θα το διανείμετε πριν τις εκλογές ή θα το δώσετε προίκα στην όποια κυβέρνηση θα εκλεγεί από τις εθνικές κάλπες;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου θέλω να σας πω ότι όλες οι επιλογές που έχουμε κάνει ως σήμερα ήτανε επιλογές με σχέδιο. Δεν ήταν επιλογές στον αέρα του «βλέπουμε και κάνουμε». Η επιλογή μας να προχωρήσουμε γρήγορα στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έδωσαν αυτή τη δυνατότητα. Για παράδειγμα να πάμε στο ασφαλιστικό όπου φύγαμε από ένα ελλειμματικό σύστημα που μας έβαζε μέσα 1,1 δις το χρόνο και τώρα έχουμε τον ΕΦΚΑ που μας βάζει 900 εκατομμύρια πλεόνασμα τον χρόνο. Και να το φέρομε νωρίς αυτό. Η επιλογή μας στα όποια δύσκολα μέτρα να τα φέρουμε νωρίς. Η επιλογή μας να προχωρήσουμε εντατικά σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ήταν όλα με σχέδιο. Και τώρα με σχέδιο θα κινηθούμε. Το σχέδιό μας, βεβαίως οι εκλογές είναι ένας παράγοντας που όλοι οι πολιτικοί το λαμβάνουν υπόψη. Θα ήμουν ψεύτης αν θα σας έλεγα. Δεν θα προβούμε σε κινήσεις εντυπωσιασμού αλλά σε κινήσεις ουσιαστικού σχεδιασμού. Δηλαδή, εγώ έχω αυτά τα δεδομένα μπροστά μου, σας τα περιέγραψα πιο πριν. Τις θετικές ειδήσεις, την προοπτική νέου δημοσιονομικού χώρου ακόμα και για το 2019. Μετά τις υποχρεώσεις που θα έχω το επόμενο διάστημα θα μεταβώ και στην Κίνα για μια συνάντηση εκεί με τον Κινέζο Πρόεδρο στο μεγάλο Παγκόσμιο φόρουμ που διοργανώνει η κινεζική κυβέρνηση, όταν θα επιστρέψω μετά τις γιορτές θα συναντήσω τον υπουργό Οικονομικών και το οικονομικό επιτελείο, θα κάτσουμε θα τα βάλουμε κάτω και θα δούμε με απόλυτη ασφάλεια σε ότι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους και το αύριο της χώρας, τι μπορούμε να δώσουμε, όχι ως προεκλογικό αντίδωρο, δεν θα δείτε εμάς να πηγαίνουμε και να δίνουμε αντίδωρα προεκλογικά, αλλά ως μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης διότι η ελληνική οικονομία πηγαίνει καλύτερα και όπως είπατε και εσείς πριν δεν αρκεί να ευημερούν οι αριθμοί πρέπει να το αισθανθούν οι πολίτες που παράγουν.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Με το αφορολόγητο δεν μου είπατε τι θα κάνετε τελικά.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το αφορολόγητο δεν πρόκειται να μειωθεί όσο κυβέρνηση θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Διότι είναι γνωστό…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό είναι σας χρησμός του Μαντείου των Δελφών όπου έγινε πρόσφατα και το Οικονομικό Συνέδριο. Δηλαδή μπορεί να το αφήσετε το θέμα ανοικτό για την επόμενη κυβέρνηση;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα …σχέδιο…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το αφορολόγητο είναι να μειωθεί 1η 1ου του’20.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ :Όπως οι συντάξεις δεν μειώθηκαν την 1η 1ου του ‘19 και ήμουν αυτός πρώτος ο οποίος και σε εσάς το είχα πει και το αμφισβητήσατε έτσι τώρα σας λέω με απόλυτη επίγνωση ότι όσο η χώρα κινείται σε αυτή τη σταθερή τροχιά την οποία εμείς με σχέδιο την βάλαμε δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε πολιτικές οι οποίες θα δημιουργούν δημοσιονομική αυστηρότητα. Πηγαίνουμε σε πολιτικές ελάφρυνσης από δω και πέρα. Διότι έχουμε ρευστότητα, διότι έχουμε δημοσιονομικό περιθώριο, διότι έχουμε αξιοπιστία στην Ευρώπη και στις διεθνείς αγορές. Όσο λοιπόν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μείωση του αφορολογήτου δεν θα υπάρξει. Αντιθέτως, θα υπάρξει ένας σχεδιασμός για θετικά μέτρα ελάφρυνσης κυρίως σε εκείνες τις κατηγορίες οι οποίες έχουν πληρώσει μεγάλο τίμημα θυσιών για να βγούμε σήμερα από την κρίση.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Πρόεδρε …
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αλλά δεν θα σας απαντήσω ανοίγοντας όλη την βεντάλια. Και δεν θα σας απαντήσω γιατί, πολύ ειλικρινώς σας λέω, ότι αυτές είναι συλλογικές αποφάσεις τις οποίες θα τις πάρω από κοινού με τους πρωτομάστορες της οικονομικής πολιτικής. Με αυτούς τους οποίους θα καλέσω σύντομα στο γραφείο μου για να φτιάξουμε ένα σχεδιασμό που θα αφορά, επαναλαμβάνω, όχι τις ευρωπαϊκές εκλογές αλλά θα αφορά την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια που θα είναι και το βασικό δίλημμα των εκλογών αν θέλετε. Διότι το βασικό δίλλημα των εκλογών…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ξέρετε, σας ρωτώ για παράδειγμα θα μπορούσατε να νομοθετήσετε την κατάργηση του αφορολόγητου πριν από τις εκλογές.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι και αυτό μια σκέψη αλλά το βασικό δίλημμα των εκλογών αν θέλετε είναι αν η χώρα, των εθνικών όχι των ευρωπαϊκών, που θα έχουμε τον Οκτώβρη, είναι αν η χώρα θα συνεχίσει αυτή την ομαλή πορεία μέσα σε ένα ασφαλές πλαίσιο που μας έβγαλε από τα μνημόνια, που μας έδωσε τη δυνατότητα σήμερα οι διεθνείς αγορές να αναγνωρίζουν τις μεγάλες επιτυχίες της χώρας η θα γυρίσει πίσω σε μια εποχή ελλειμμάτων και λεηλασίας του δημόσιου πλούτου αλλά και των κατακτήσεων των πολλών. Διότι, από την άλλη πλευρά, βλέπω ότι ο κύριος Μητσοτάκης έχει ένα πρόγραμμα το οποίο δεν το φανερώνει και πάρα πολύ. Αλλά εγώ τον είδα προχθές που πήγε και μίλησε σε αυτό το περίφημο Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών, σε μια σκληρά νεοφιλελεύθερη λέσχη, όπου είπε ούτε λίγο-ούτε πολύ ότι συμφωνεί με τις απόψεις τους. Και κατά καιρούς έχει εκφράσει τις απόψεις του σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό -οι ίδιοι το έχουν χαρακτηρίσει σύστημα-Πινοσέτ- θα βάλει μέσα τα δημόσια ταμεία και θα δημιουργήσει και τεράστια ανασφάλεια στους εργαζόμενους. Ο ίδιος έχει βγει και έχει πει ότι δεν θέλει το ένα προς ένα, που εμείς έχουμε πετύχει, σε ό,τι αφορά τις αποχωρήσεις και τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, αλλά θα γυρίσει στο ένα προς πέντε.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως, μιλά και για χαμηλότερη φορολογία στη μεσαία τάξη ο κύριος Μητσοτάκης.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αλήθεια είναι αυτό.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και θέλω να σας ρωτήσω αν αυτό είναι κάτι που το σκέφτεστε και εσείς, η μείωση των φορολογικών συντελεστών. Για παράδειγμα, ο πρώτος φορολογικός συντελεστής θα μπορούσε να κατέβει από το 22% που είναι σήμερα; Η εισφορά αλληλεγγύης θα μπορούσε να καταργηθεί έως τις 30 χιλιάδες ευρώ εισόδημα; Θέλω να πω και η αγορά αναμένει φορολογική ενθάρρυνση, για να ζωντανέψει πάλι.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, είναι γεγονός ότι η αγορά περιμένει το επόμενο διάστημα στον βαθμό που η χώρα μπορεί να συνεχίσει να πετυχαίνει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, στον ρυθμό που θα συνεχιστεί αυτή η θετική πορεία της οικονομίας, τα οφέλη να πάνε και στην αγορά να πάνε και σε αυτό που ονομάσατε μεσαία τάξη. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. Εγώ, όμως, θα διαφωνήσω κάθετα με την αντίληψη που έχει εκφράσει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι αυτά τα υπόσχεται να τα δώσει ως αντάλλαγμα για μέτρα –μεταρρυθμίσεις λέει, λέει χαμηλότερα πλεονάσματα έναντι μεταρρυθμίσεων- και όταν λέει μεταρρυθμίσεις εμείς καταλαβαίνουμε τι εννοεί. Είναι όλα αυτά τα οποία σας είπα πιο πριν. Εμείς, ξέρετε, κατανοούμε απολύτως την ανάγκη από το πλεόνασμα να καρπώνεται, πρωτίστως, ο κόσμος ο οποίος έχει βάλει πλάτη σε αυτή τη δυσκολία. Αλλά, ταυτόχρονα, κατανοούμε και υπερασπιζόμαστε τις μεγάλες κατακτήσεις που εμείς φέραμε και αφορά τους πολλούς. Δηλαδή, αυτούς που ήταν κάτω από το όριο της φτώχειας.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μάλιστα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τρεισήμισι εκατομμύρια Έλληνες όταν εγώ ανέλαβα τη διακυβέρνηση ήταν κάτω από το όριο της φτώχειας. Τρία δισεκατομμύρια ευρώ έχουμε δώσει αυτά τα χρόνια γι’ αυτόν τον κόσμο που απέκτησε δυνατότητα και προοπτική. Το κατώτατο εγγυημένο εισόδημα, με πολιτικές για το παιδί, με πολιτικές κατά της φτώχειας, με το επίδομα ενοικίου, με την προστασία της πρώτης κατοικίας. Αυτά δεν πρέπει να καταργηθούν στο όνομα της όποιας ελάφρυνσης. Άρα, το μεγάλο στοίχημα είναι και αυτά να διατηρηθούν και να υπάρχουν και ελαφρύνσεις.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επειδή από το κοντρόλ με πιέζουν με τον χρόνο…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το καταλαβαίνω.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: … ότι έχουμε δυο-τρία λεπτά ακόμη, θα παρακαλέσω εάν μπορούν να εξασφαλίσουν λίγο χρόνο ακόμη, γιατί έχω δεκάδες ερωτήματα που δεν έχουν τεθεί. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, θα πιαστώ από κάτι που είπατε πριν από λίγο. Είπατε ότι επιστρέφουμε, τώρα που η κρίση πέρασε, στην κόντρα από τη μία μεριά της συντηρητικής και από την άλλη της προοδευτικής παράταξης. Εδώ σας κατηγορούν ότι τον τελευταίο καιρό διαλύετε κόμματα. Ότι αφήσατε εκτός Βουλής, ουσιαστικά χωρίς φωνή στη Βουλή, τον πρώην κυβερνητικό σας εταίρο, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ότι αφήσατε χωρίς βήμα στη Βουλή το Ποτάμι και ότι τώρα ότι έχετε βάλει στο μάτι και προσπαθείτε να εξαϋλώσετε το Κίνημα Αλλαγής με μεταγραφές στελεχών του. Το ερώτημα είναι απλό. Αν θα συνεχίσετε αυτή την τακτική. Αν δηλαδή θα επιδιώξετε και άλλες μεταγραφές από το Κίνημα Αλλαγής ή άλλα κόμματα το επόμενο διάστημα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, εκτός Βουλής αφήνει κόμματα ο ελληνικός λαός όχι εγώ. Ούτε διαλύω κόμματα…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Απώλεσαν τις Κοινοβουλευτικές τους Ομάδες…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Απώλεσαν τις Κοινοβουλευτικές τους Ομάδες, με συγχωρείτε …
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:… διότι κάποια στελέχη τους προσχώρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με συγχωρείτε, αλλά δεν θα μπορούσε κανείς να πει το ίδιο για το γεγονός ότι εδώ, αν δείτε ποιοι έχουν μεταγραφεί στη ΝΔ από την Ένωση Κεντρώων και από το Ποτάμι, θα δείτε μια ντουζίνα στελεχών. Έτσι; Δεν είναι άρα λοιπόν αυτή η λογική. Και εν τοιαύτη περιπτώσει, κοιτάξτε, τελικός μας κριτής είναι ούτως ή άλλως ο ελληνικός λαός. Αλλά περιγράψατε μια διαδικασία αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού, στην οποία αναφέρθηκα και εγώ λίγο πιο πριν. Και οι Πρέσπες ήταν καταλύτης γι’ αυτό. Είπατε ότι κινδυνεύω να χάσω τις εκλογές για τις Πρέσπες. Εγώ θέλω να σας πω ότι εξαιτίας των Πρεσπών φτιάχνουμε τη μεγάλη προοδευτική παράταξη. Αποκτά ταυτότητα ξανά αυτός ο μεγάλος χώρος…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το κόμμα των Πρεσπών, δηλαδή, όπως είχε γράψει η Real News;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, όχι, δεν είναι το κόμμα των Πρεσπών. Δεν εξαντλείται στην εξωτερική πολιτική η παρουσία μας και η ταυτότητά μας, αλλά είναι ένα βασικό στοιχείο της ταυτότητάς μας το θέμα του πώς εμείς αντιλαμβανόμαστε τον πατριωτισμό και του πώς εμείς βάζουμε μέτωπο στο κυρίαρχο ρεύμα σήμερα στην Ευρώπη, που είναι η ανάδυση της ακροδεξιάς και του ακροδεξιού λαϊκισμού.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας άκουσα να λέτε στην τελευταία ομιλία σας να καλείτε να σηκώσουν όλοι την πράσινη σημαία της Αριστεράς. Και πρέπει να σας πω λίγο μπερδεύτηκα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εξήγησα τι εννοούσα, ε;
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Λίγο μπερδεύτηκα. Εξηγήσατε ότι εννοείτε τον οικολογικό χαρακτήρα. Αλλά θέλω να σας ρωτήσω επ’ ευκαιρία. Μήπως, κατ’ ουσία, φτιάχνετε ένα καινούργιο κόμμα. Μήπως, κατ’ ουσία, φτιάχνετε το νέο ΠΑΣΟΚ.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κατ’ ουσία, αυτό το οποίο κάνουμε –γελάω διότι αυτό έχει καταντήσει ανέκδοτο με το νέο ΠΑΣΟΚ- αυτό το οποίο κάνουμε στην ουσία, είναι να ενδυναμώνουμε τα χαρακτηριστικά, τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ, που πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά μιας Αριστεράς του 21ου αιώνα, μιας ανοιχτής Αριστεράς η οποία προφανώς και δεν μπορεί παρά να συγκροτείται και από αριστερούς σοσιαλδημοκράτες και από παραδοσιακούς αριστερούς, να το πω με αυτή την έννοια, αλλά και από την Αριστερά, την Οικολογία, τους ανθρώπους που έχουν ευαισθησίες, από δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες, οι οποίοι θέλουν σε ένα μίνιμουμ πολιτικών θέσεων που έχουν να κάνουν, τόσο με την πορεία της διακυβέρνησης του τόπου που πρέπει να μείνει σε προοδευτική κατεύθυνση, όσο, όμως, και σε ό,τι αφορά τα μεγάλα διακυβεύματα της Ευρώπης που είναι η συρρίκνωση της δημοκρατίας, που είναι η άνοδος της ακροδεξιάς, που είναι οι πολιτικές της λιτότητας που πρέπει να τις σταματήσουμε. Βρίσκουμε, λοιπόν, ένα κοινό έδαφος κοινού αγώνα και κοινής διεκδίκησης.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ένα-δύο γρήγορα ερωτήματα για να κλείσουμε. Είστε νέος μεν στην ηλικία, αλλά παλαιός στην πολιτική. Ήδη, είστε Πρόεδρος του κόμματός σας για περισσότερα από 11 χρόνια. Το συνειδητοποίησα, διαβάζοντας για τη συνέντευξη, ότι έχετε κλείσει 11 χρόνια στην ηγεσία του κόμματός σας. Το ερώτημά μου είναι πάρα πολύ απλό. Αν οι επόμενες εκλογές, οι επόμενες εθνικές εκλογές, δεν πάνε όπως περιμένετε και χάσετε. Θα επιδιώξετε να παραμείνετε στην ηγεσία του κόμματός σας ή όχι;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πάντως, είναι πράγματι γεγονός ότι είμαι 45 χρονών, αλλά έχω ήδη 11 χρόνια στην πλάτη ως Πρόεδρος κόμματος και τέσσερα και ως Πρωθυπουργός. Αυτό είναι από τη μία ένα προτέρημα γιατί δύσκολα το βρίσκει κανείς –το γνωρίζετε, γιατί και εσείς νέος αποκτήσατε status κορυφαίου δημοσιογράφου- αλλά είναι και ένα μειονέκτημα σε ό,τι αφορά τις μεγάλες απώλειες που έχει κανείς στην καθημερινότητά του και στην προσωπική του ζωή. Εγώ αυτό που θέλω να σας πω, όμως, είναι ότι κύριε Χατζηνικολάου όλα τα σημαντικά αξιώματα που έχω κατακτήσει, δεν τα διεκδίκησα. Ήρθαν διότι η ζωή τα έφερε. Δεν γεννήθηκα εγώ με τη μεγάλη δαμόκλειο σπάθη πάνω από το κεφάλι μου ότι πρέπει, γιατί είναι οικογενειακή παράδοση να γίνω Πρωθυπουργός, στα χνάρια του πατέρα μου. Ούτε, αυτή τη στιγμή, έχω καμιά τέτοια αγωνία. Αν έχουν αγωνία για την επόμενη μέρα, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, άλλοι έχουν αγωνία. Εγώ δεν έχω.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν μου απαντάτε, ξεφεύγετε. Αλλά δεν θα επιμείνω, γιατί απλούστατα αυτό είναι ένα ερώτημα που δεν απαντάται πριν από τις εκλογές. Και όπως είπατε, είμαι αρκετά έμπειρος για να το γνωρίζω αυτό. Όμως, θέλω πολύ γρήγορα να σας θέσω δύο ερωτήματα, που δεν τα είχα προβλέψει, αλλά ήρθαν από πάρα πολλούς τηλεθεατές μας. Το ένα είναι από τους απόδημους Έλληνες, που ρωτούν γιατί δεν τους δίδετε το δικαίωμα, στη διασπορά, το δικαίωμα να ψηφίζει στις εθνικές εκλογές στον τόπο που ζει.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εξ όσων γνωρίζω, υπήρξε μία Επιτροπή η οποία συστήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών με διακεκριμένους καθηγητές, μεταξύ των οποίων και ο κύριος Νικολακόπουλος, αν δεν κάνω λάθος ο κύριος Αλιβιζάτος και άλλοι, που κατέληξε σε ένα πόρισμα το οποίο θα συζητηθεί στη Βουλή. Ένα πόρισμα το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα παροχής ψήφου στη διασπορά, μέσα όμως από ένα σύστημα όπου οι Έλληνες που ζουν, για παράδειγμα, σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως, εννοώ σε άλλες ηπείρους του πλανήτη μας, στην Αμερική, στην Αυστραλία, στην Αφρική, θα έχουν τη δυνατότητα να εκλέγουν τους δικούς τους βουλευτές μέσα από ένα σύστημα το οποίο θα τους λαμβάνει υπόψη, αλλά δεν θα αλλοιώνει τους συσχετισμούς δυνάμεων των Ελλήνων που ζουν στην Ελλάδα και που, εν πάση περιπτώσει, έχουν ένα λόγο παραπάνω για τη διαμόρφωση των δυνάμεων, διότι ζουν τις εφαρμοζόμενες πολιτικές εδώ.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πολύ σύντομα θέλω την απάντηση, παρ’ ό,τι ξέρω ότι ανοίγω με το τελευταίο μου ερώτημα μεγάλο κεφάλαιο. Επενδύσεις: Το Ελληνικό έχει κολλήσει ξανά. Δεν έχουν μπει οι μπουλντόζες ακόμη. Η COSCO με την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ναι μεν ξεκόλλησαν τα ξενοδοχεία, τα άλλα θέματα των επενδύσεων παραμένουν. Η Ιταλία μάλιστα τους παρακαλά τους Κινέζους να πάνε εκεί. Κι εμείς προσπαθούμε ακόμη να λύσουμε τα διαδικαστικά μας, τα γραφειοκρατικά μας. Και μόλις προχθές η Real News έκανε μία λίστα με τις επενδύσεις που «λιμνάζουν» στη δικαιοσύνη, κύριε Πρόεδρε, με καθυστερήσεις πολυετείς 10 ετών, 8 ετών.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα μου δώσετε, όμως, ένα λεπτό γιατί βάλατε σοβαρό θέμα.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να κλείσουμε με αυτό λοιπόν, που θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό θέμα για τη χώρα και για την πορεία της.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, κύριε Χατζηνικολάου. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι στη χώρα υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο, το οποίο είναι πολλές φορές περίπλοκο, πολλές φορές δύσκολο, δημιουργεί εμπόδια. Ένας τρόπος είναι να πει κανείς εντάξει δεν πειράζει, θα τα διαμορφώσουμε τα πράγματα παρακάμπτοντας αυτό το πλαίσιο και ερχόμαστε πάντοτε και πέφτουμε στην πόρτα, στον τοίχο του ΣτΕ. Ένας άλλος τρόπος είναι να προχωρήσουμε με σχέδιο, με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα και να ξεκολλήσουμε τις επενδύσεις. Εγώ, λοιπόν, δεν αντιλέγω με όσα γράψατε στο δημοσίευμα της Real News γι’ αυτές τις επενδύσεις οι οποίες έχουν κολλήσει γι’ αυτό τον λόγο, γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις πήγαιναν άρπα-κόλλα να τις προχωρήσουν. Αλλά θα σας παρακαλούσα σε ένα από τα επόμενα δημοσιεύματα αυτής της πραγματικά αντικειμενικής –θέλω να το τονίσω- προσπάθειας δημοσιογραφικής που κάνετε, να πείτε και για μια σειρά από επενδύσεις, οι οποίες έχουν προχωρήσει στη χώρα. Διότι το 2018 καταγράψαμε ρεκόρ και άμεσες ξένες επενδύσεις, 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ, με αντίστοιχο να έχουμε να δούμε από το 2006 όπου είχε πωληθεί η Εμπορική Τράπεζα στη γαλλική τράπεζα. Είχαμε μια μεγάλη αγορά τότε, γι’ αυτό είχαμε παραπάνω. Άρα, έχουμε ένα πολύ θετικό ισοζύγιο σε ξένες επενδύσεις. Είχαμε τη Phillip Morris που έκανε μια επένδυση 300 εκατομμυρίων σε καπνικά, στο εργοστάσιο καπνικών, που στον κόσμο ολόκληρο υπάρχουν μονάχα άλλα δύο με το τρίτο στην Ελλάδα.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το ηλεκτρονικό, το icos. Είχαμε την ολοκλήρωση της επένδυσης της Fraport για τα 14 αεροδρόμια 1,2 δις. Είχαμε την επένδυση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης η γαλλική εταιρεία 1,1 δις. Είχαμε την ολοκλήρωση του master plan με την COSCO.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεσμεύομαι να κάνω το δημοσίευμα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Την ολοκλήρωση του master plan με την COSCO για τον Πειραιά. Είχαμε στη Σύρο, αμερικανικών συμφερόντων η ONEX, η Σύρος έχει ξαναγεννηθεί. Το Ναυπηγείο της Σύρου. Είχαμε τον Αστέρα της Βουλιαγμένης, 400 εκατομμύρια …
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κλείνω με το πιο ενοχλητικό ερώτημα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ελληνικό, δεν απάντησα. Όχι εκεί που μας χρωστάγανε να μας πάρουν και το βόδι. Για σιγά. Παραλάβαμε ένα χάος, μια σύμβαση που εγώ δεν θα την υπέγραφα ποτέ. Τη βρήκα, όμως. Τη σεβάστηκα. Άλλαξα ό,τι μπορούσα να αλλάξω. Προχώρησα σε εκείνες τις διορθώσεις, διότι δεν είχαν λύσει ούτε τα ζητήματα που είχαν να κάνουν με το Δασαρχείο, ούτε τα ζητήματα που είχαν να κάνουν με την Αρχαιολογία , ούτε με τη διευθέτηση των ρεμάτων. Έλεγαν ότι θα τα λύσουν μετά τον διαγωνισμό, ενώ αποτελούσαν προϋπόθεση για τον διαγωνισμό. Και γιατί καθυστερεί τώρα το Ελληνικό, ενώ βγάλαμε το Προεδρικό Διάταγμα στο ΣτΕ από αρχές του 2018; Γιατί καθυστερεί το Ελληνικό; Καθυστερεί, διότι υπάρχει ο διαγωνισμός που δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση νομοθέτησε, χωροθέτησε το καζίνο.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Για το καζίνο.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Χωροθέτησε το καζίνο, αναθεώρησε το θεσμικό νομικό πλαίσιο, ώστε να μπορεί να περιλαμβάνει ένα σύγχρονο καζίνο με άλλες χρήσεις γης. Και υπάρχει ο διαγωνισμός, που δεν θα έλεγα ότι είναι παράλογο, είναι σύνηθες. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία βρισκόταν σε πολύχρονη διαπραγμάτευση με τους επενδυτές για τους όρους του διαγωνισμού και καθυστέρησε ο διαγωνισμός, θα ολοκληρωθεί 30 Ιουνίου. Μην ρίχνουν λοιπόν σε εμάς τις ευθύνες. Άλλοι έχουν τις ευθύνες.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κλείνω με ενοχλητικό ερώτημα. Είναι τα Εξάρχεια Μονμάρτρη, κύριε Πρόεδρε; Είναι Μονμάρτρη τα Εξάρχεια; Δηλαδή, μπορεί κανείς να πάει εκεί στην πλατεία και να ζωγραφίσουν το πορτραίτο του; Ή θα βγει φλεγόμενο και το πορτραίτο και το μοντέλο;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εντάξει, αλλά επειδή δεν άκουσα τη δήλωση αυτή, να μην αδικούμε και την κυρία Παπακώστα. Γιατί φαντάζομαι ότι είπε πως θα έπρεπε να είναι Μονμάρτρη, δεν είναι.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν το είπε ακριβώς έτσι.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν το ξέρω.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αλλά, εν πάση περιπτώσει, εκεί υπάρχει ένα μεγάλο διαρκές πρόβλημα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Υπάρχει ένα πρόβλημα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει ένα πρόβλημα. Από την άλλη, όμως, πρέπει να δούμε πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα και όχι να προσπαθούμε να βγάζουμε διαρκώς, να έχουμε πολιτικό όφελος, μέσα από μια αντιπαράθεση που δεν έχει νόημα. Διότι, ξέρετε, εγώ επειδή έζησα αρκετά χρόνια της ζωής μου σε αυτή την περιοχή ως φοιτητής του Πολυτεχνείου και αργότερα έμενα κοντά σε αυτή την περιοχή …
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα οι κάτοικοι λένε ότι είναι αβίωτη αυτή η περιοχή.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: … πραγματικά έχω ένα σοβαρό θέμα, διότι η κατάσταση δεν έγινε τώρα αβίωτη, αλλά χρόνο με τον χρόνο χειροτερεύει. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εγώ αυτό που θέλω να σας πω είναι δυο πράγματα. Πρώτον…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και με αυτό θα κλείσουμε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το πρώτο που θέλω να σας πω είναι ότι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης τα τελευταία δύο χρόνια έχει κάνει πάρα πολύ σοβαρές παρεμβάσεις, όχι γενικότερα καταστολής «σκούπα» και προληπτικές συλλήψεις, αλλά επιχειρήσεις σοβαρές. Διότι πιστεύω πραγματικά ότι η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας έχει πολύ ικανά στελέχη που κάνουν σοβαρή δουλειά επαγγελματική και έκαναν δυο φορές επεμβάσεις. Τελευταία έγινε τον Μάρτιο που μας πέρασε με 110 συλλήψεις. Εξάρθρωσε μια εγκληματική οργάνωση 93 ατόμων, πάνε στα δικαστήρια, ναρκωτικά. Εν πάση περιπτώσει, όχι μόνο ναρκωτικά, αλλά και κλοπές και όλα αυτά. Το δεύτερο που θέλω να πω, όμως, και αυτό είναι το ουσιαστικό, είναι ότι πιστεύω πως για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των Εξαρχείων χρειάζεται μία σοβαρή προσπάθεια, που δεν θα είναι μόνο από την πλευρά της καταστολής, αλλά χρειάζεται και ένα σχέδιο σε συνεργασία και με τον δήμο της Αθήνας, σε συνεργασία και με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που παίζει έναν σημαντικό ρόλο εκεί, σε συνεργασία όμως και με τους κατοίκους και με τον εμπορικό κόσμο της περιοχής. Ένα σχέδιο ριζικής αναμόρφωσης όλης αυτής της περιοχής. Γιατί μόνο με την καταστολή, η εμπειρία έχει δείξει ότι δεν μπορούμε να βγάλουμε θετικά αποτελέσματα.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, όσο δεν με πυροβολούν από το κοντρόλ εγώ συνεχίζω, ελπίζοντας ότι θα κερδίσω ένα-δυο λεπτά ακόμη. Βλέπω στο χαρτί μου ότι δεν σας έχω ρωτήσει για τα ελληνοτουρκικά, που είναι το πιο σημαντικό θέμα της εξωτερικής μας πολιτικής. Θέλω να σας ρωτήσω πόσο ανήσυχος είστε για το γεγονός ότι οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον έχουν διαταραχθεί, λόγω της παραγγελίας των S400 και γενικά λόγω της προσέγγισης με τη Ρωσία και τον Πούτιν και αν μπορεί να βρούμε απέναντί μας –ήδη έχουμε μια Τουρκία που συμπεριφέρεται συχνά προκλητικά- αν μπορεί να βρούμε απέναντί μας μια ανεξέλεγκτη Τουρκία το επόμενο διάστημα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι παρακολουθούμε αυτές τις εξελίξεις. Δεν μας κάνει χαρούμενους το γεγονός ότι η Τουρκία απομακρύνεται ή παίρνει αποστάσεις από αυτό που ονομάζουμε ευρωπαϊκό δρόμο ή δυτικό κόσμο. Δεν θέλουμε έναν γείτονα αποσταθεροποιημένο. Θέλουμε έναν γείτονα με πολιτική σταθερότητα. Και θέλουμε, παρά τη διαφορά που έχουμε στο Αιγαίο και την Κύπρο, που είναι τα βασικά μας θέματα που πρέπει να επιλύσουμε, να έχουμε έναν διάλογο για να τα επιλύσουμε αυτά και άρα ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας. Οι εξελίξεις που έχουμε στην περιοχή, σωστά τις περιγράφετε ως κοσμογονικές, υπάρχει άρα –δεν θα το κρύψω- ένα στοιχείο ανησυχίας. Από την άλλη, όμως, υπάρχει και ένα στοιχείο αυτοπεποίθησης, διότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα με τη στρατηγική της, μια στρατηγική ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, έχει στήσει τριμερείς μορφές συνεργασίας με πολύ κρίσιμες δυνάμεις στην περιοχή, Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος, Ελλάδα-Κύπρος-Ιορδανία, χθες ήμουν εκεί. Ακόμα και με την Παλαιστίνη, γιατί έχουμε ιστορικά καλές σχέσεις με τους Άραβες. Στρατηγικής σημασίας έργο είναι ο EastMed. Η Ελλάδα γίνεται όχι μόνο παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας, αλλά και ενεργειακός κόμβος στην περιοχή: Η γέφυρα τριών ηπείρων. Είμαστε η μοναδική χώρα στην περιοχή που κάνουμε πράξη τη θεωρία της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας. Έχουμε τον ΤΑΠ, έχουμε ρωσικό αέριο. Και τώρα με τον EastMed πραγματικά γινόμαστε μια χώρα η οποία αναβαθμίζει το status της στην ευρύτερη περιοχή. Συνεπώς, ναι μεν παρακολουθούμε τις εξελίξεις πολύ κοντά και πράγματι έχουμε μια ανησυχία για το πώς θα πάνε τα πράγματα σε σχέση με αυτή την αντιπαράθεση, την προσκόλληση, θα έλεγε κανείς, της Τουρκίας σε έναν άλλον άξονα από αυτόν που ήταν ο λεγόμενος άξονας στον οποίο ανήκει και η χώρα με την ανεξάρτητη όμως παρουσία της. Από την άλλη, όμως, έχουμε –επαναλαμβάνω- και την αυτοπεποίθηση μιας αναβαθμισμένης παρουσίας ίσως για πρώτη φορά τόσο πολύ, είδατε και το νομοσχέδιο που κατατίθεται στο Κογκρέσο από δύο …
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό είναι πολύ θετικό για τη χώρα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: …βουλευτές, έναν δημοκρατικό και έναν ρεπουμπλικάνο. Άρα, βλέπουμε ότι η χώρα έχει ένα αυξημένο κύρος. Άρα, έχουμε αυτοπεποίθηση. Ούτε απειλούμε, αλλά ούτε απειλούμαστε. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και επιμένουμε στην ανάγκη του διαλόγου και της συνεννόησης.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ θερμά, κύριε Πρόεδρε, για τη συνέντευξη.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ.