Των Kevin Cunningham, Simon His, Michael Marsh, European Council on Foreign relations

Η επόμενη Ευρωπαϊκή Βουλή θα είναι απολύτως ισορροπημένη μεταξύ της αριστερής ομάδας των σοσιαλιστών και των πρασίνων, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, και των αντιευρωπαϊκών κομμάτων.

Ανεξαρτήτως από το εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του Μαΐου, τα αντιευρωπαϊκά κόμματα φαίνεται πιθανό να γίνουν η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα του κοινοβουλίου, με το 35% των εδρών περίπου.

Αυτό βάζει ένα premium συνεργασίας μεταξύ των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων πέρα από τα όρια των παραδοσιακών πολιτικών ομάδων.

Τα κεντρώα ALDE και La Republique En Marche! Θα έχουν πιθανώς μεγάλη εξουσία, ως kingmakers.

Καθώς οι εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να λάβουν χώρα στις 23-26 Μαΐου, οδηγούμαστε σε μια φάση στην οποία οι δημοσκοπήσεις θα πρέπει, θεωρητικά, να γίνουν πιο αξιόπιστες. Ωστόσο, εν όψει των εκλογών, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά κινούμενα κομμάτια στην ευρωπαϊκή πολιτική, τα αποτελέσματα της οποίας παραμένουν πολύ αβέβαια.

Σε πολλά μεγάλα κράτη-μέλη, όπως η Ισπανία -η οποία θα διεξάγει εθνικές κοινοβουλευτικές εκλογές στα τέλη Απριλίου- οι εγχώριες πολιτικές εξελίξεις κυριαρχούν στους τίτλους, και οι πολίτες φαίνεται να μην έχουν ακόμη ασχοληθεί με τις ευρωπαϊκές εκλογές. Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών θα μπορούσε κάλλιστα να έχει μια μεγάλη επίδραση στον τρόπο με τον οποίο ψηφίζουν στις ευρωπαϊκές εκλογές.

Στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, τις δύο έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σημειώνονται συνεχιζόμενες εξελίξεις εντός των πανευρωπαϊκών πολιτικών οικογενειών. Τα μέλη της κεντρώας ομάδας -το Alde και το νεοσύστατο La Republique En MArche!- αρχίζουν να συμφωνούν στο πώς θα εργαστούν από κοινού. Ωστόσο υπάρχει ακόμη μεγάλη ένταση εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αναφορικά με την αναστολή του Fidesz, του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orban, για αδιευκρίνιστη περίοδο, πέραν των ευρωεκλογών.

Ίσως το πιο εκπληκτικό από όλα, με τις δύο αρχικές ημερομηνίες για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ να βρίσκονται τώρα πίσω μας, φαίνεται σχεδόν βέβαιο ότι η χώρα θα συμμετέχει στις ευρωεκλογές. Πραγματικά, τα πολιτικά κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν ζητήσει από τους υποψηφίους να συμμετέχουν στις εκλογές. Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Theresa May παραμένει αποφασισμένη να αποτρέψει το Ηνωμένο Βασίλειο από το να συμμετέχει, εάν μπορεί. Αλλά τώρα που το τελεσίγραφο για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει παραταθεί πέραν του Οκτωβρίου 2019, ο μόνος τρόπος να μην αποφευχθεί η συμμετοχή θα ήταν το κοινοβούλιο να συμφωνήσει σε μια συμφωνία αποχώρησης πριν από τις 23 Μαιου. Μέχρι την ώρα που γραφόταν αυτό το άρθρο, αυτό φαινόταν σχεδόν αδύνατο.

Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι σε οποιοδήποτε σενάριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι πολύ πιο διαφορετικό μετά από αυτές τις εκλογές. “Ο Μεγάλος συνασπισμός” του ΕΛΚ και της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών δεν θα έχουν πλέον την πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ως εκ τούτου, αυτές οι πολιτικές οικογένειες πρέπει να εργαστούν από κοινού με άλλες ομάδες στην επόμενη ευρωβουλή για να οδηγήσουν το ευρωπαϊκό project προς τα εμπρός.