Του Mark Whitehouse, BloombergOpinion

Οι τραπεζίτες φαίνεται να τα καταφέρνουν πολύ καλά υπό τον Πρόεδρο Donald Trump. Κρίνοντας από τα στοιχεία της κυβέρνησης, αποκομίζουν μερικά από τα μεγαλύτερα μισθολογικά κέρδη που είχαν εδώ και πολύ καιρό.

Η έκθεση του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ για το μήνα Απρίλιο πρόσφερε περαιτέρω επιβεβαίωση ότι η ζήτηση για εργαζόμενους μεταφράζεται σε καλύτερες αμοιβές συνολικά. Οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 3,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όχι πολύ μακριά από το ρυθμό που σημειωνόταν πριν από την τελευταία ύφεση.

Τούτου λεχθέντος, ορισμένοι τα καταφέρνουν καλύτερα από άλλους. Και ενώ κανείς δεν θα έπρεπε να αποδίδει τα εύσημα στον εκάστοτε Πρόεδρο, είναι ενδιαφέρον να δούμε τι αλλάζει από την μία κυβέρνηση στην άλλη. Έτσι χώρισα την αγορά εργασίας σε σχεδόν 300 τομείς και συνέκρινα τα μισθολογικά οφέλη επί προεδρίας Trump με εκείνα κατά τη διάρκεια της τελευταίας θητείας του Barack Obama.

Μεταξύ αυτών που ξεχωρίζουν περισσότερο: οι εμπορικές τράπεζες, οι οποίες απασχολούν περίπου 1.3 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Trump τον Ιανουάριο του 2017, αύξησαν τον μέσο ωρομίσθιο τους με ετήσιο ρυθμό σχεδόν 11%, έναντι μόλις 3,3% υπό τον Obama. Δείτε πώς φαίνεται αυτό:

Μέσο ωρομίσθιο στις εμπορικές τράπεζες

View

Δίνουν άραγε τα κέρδη μια απάντηση στην Katie Porter, μέλος του Κογκρέσου, η οποία πρόσφατα πέρασε από “κόσκινο” τον CEO της μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας της χώρας -Jamie Dimon της JPMorgan Chase & Co – για τους μισθούς των χαμηλότερα αμειβόμενων εργαζομένων; Όχι απαραίτητα. Αυτό εξαρτάται από το ποιος παίρνει τις αυξήσεις, και δεν φαίνεται να είναι οι εργαζόμενοι των χαμηλότερων κλιμακίων.

Το υπουργείο Εργασίας αναφέρει δύο σειρές μισθών: μία για όλους τους εργαζόμενους συμπεριλαμβανομένων των διευθυντικών στελεχών και μία για τους εργαζόμενους στην παραγωγή και εκτός εποπτικού τομέα. Εάν οι αυξήσεις πήγαιναν στους χαμηλότερα αμειβόμενους, η δεύτερη κατηγορία θα έπρεπε να παρουσιάζει μεγαλύτερα μισθολογικά κέρδη από την πρώτη. Η πραγματικότητα είναι το αντίστροφο: Οι μισθοί για όλους τους εργαζόμενους αυξήθηκαν πολύ πιο γρήγορα, υποδηλώνοντας ότι τα κέρδη συγκεντρώνονται στην κορυφή.

Μέσο ημερομίσθιο στις εμπορικές τράπεζες

View

Σε τι οφείλουν αυτοί που παίρνουν τις αυξήσεις την καλή τους τύχη; Η καταγραφή κερδών, που οφείλεται εν μέρει στις φορολογικές περικοπές του Trump, ασφαλώς παίζει ρόλο. Πέρα από αυτό, ίσως τα στελέχη αισθάνονται πιο ελεύθερα να αυξήσουν τις αμοιβές – συμπεριλαμβανομένης και της δικής τους- με την υπόθεση ότι είναι λιγότερο πιθανό να μπουν στο “μικροσκόπιο” εν μέσω καθεστώτος απορρύθμισης του Trump. Ή ίσως μια στενή αγορά εργασίας έχει δυσκολέψει την εξεύρεση ειδικευμένων επαγγελματιών, ωθώντας το μισθό που απαιτεί η αγορά.

Όποια και αν είναι η εξήγηση, μοιάζει να είναι μια καλή στιγμή για ένα συγκεκριμένο είδος τραπεζίτη.