Το ευρύτερο πολιτικό κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ και επιβαρύνεται όλο και περισσότερο μέρα με τη μέρα, καθώς προστίθενται μια σειρά από γεγονότα που προκαλούν ρωγμές στην εικόνα όχι απλά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα

Γράφει ο Άρης Ραβανός

Το πολιτικό παίγνιο του Αλέξη Τσίπρα προσομοιάζει με τη σκακιστική μάχη του Ιππότη με τον Θάνατο, στην περίφημη ταινία «Η έβδομη σφραγίδα» του Ινγκμαρ Μπέργκμαν. Ο πρωταγωνιστής, βέβαιος ότι θα αποφύγει το μοιραίο, τελικώς το επέσπευσε. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση η πτώση για τον Πρωθυπουργό, με βάση τις δημοσκοπήσεις και τις εκτιμήσεις δημοσκόπων και πολιτικών αναλυτών σε συνδυασμό με το ευρύτερο κλίμα, εφόσον δεν αλλάξει η ροή των πραγμάτων, θεωρείται αναπόφευκτη.

Η «έβδομη σφραγίδα» είναι, όπως λένε, σαν ένα όνειρο που μπορεί και να μην υπάρχει και εν προκειμένω για τον Πρωθυπουργό είναι η άπιαστη εκλογική νίκη, καθώς για να επιτευχθεί αυτή, ο ίδιος πρέπει να αντιμετωπίσει επτά κύριες πληγές που υπάρχουν στο πολιτικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ευρύτερο πολιτικό κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ και επιβαρύνεται όλο και περισσότερο μέρα με τη μέρα, καθώς προστίθενται μια σειρά από γεγονότα που προκαλούν ρωγμές στην εικόνα όχι απλά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα. Αυτό συμβαίνει εδώ και λίγες ώρες με τους νέους αποκαλυπτικούς διαλόγους για την τραγωδία στο Μάτι με τους 101 νεκρούς που εξακολουθούν να στοιχειώνουν την κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει έως τις κάλπες της 26ης Μαΐου να αλλάξει το κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κανείς ακόμα δεν μπορεί να αποκλείσει το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού στις αρχές Ιουνίου. Εξάλλου η συνταγματική προθεσμία λήγει την προσεχή Παρασκευή 10 Μαΐου, εκτός εάν είναι τόσο τραγικά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών καλπών για τον ΣΥΡΙΖΑ, που αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας προσφυγή στις κάλπες την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου, μετά το τέλος των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Τα μηνύματα από πολλές περιοχές είναι αρνητικά, ενώ το ανησυχητικό, παρά την επικοινωνιακή καταιγίδα του Μεγάρου Μαξίμου, είναι ότι έχει παγιωθεί στο μεγαλύτερο τμήμα των ψηφοφόρων η εικόνα μιας επερχόμενης ήττας του ΣΥΡΙΖΑ. Στα όπλα της κυβέρνησης υπάρχει και η πλειοδοσία παροχών με την εξαγγελία νέων θετικών μέτρων, και μάλιστα παραμονές των εκλογών, μια κίνηση που απειλεί, όπως λένε και παράγοντες της αγοράς, την όποια κανονικότητα της εύθραυστης οικονομίας.

Νυν υπέρ πάντων αγών για τον Τσίπρα, ο οποίος τις επόμενες τρεις εβδομάδες μέχρι τις εκλογές, μετά και τη σύγκρουση στη Βουλή, στο πλαίσιο της ψήφου εμπιστοσύνης που θα ζητήσει, μετατρέποντας την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ για τον Παύλο Πολάκη, θα περιοδεύσει σε όλη τη χώρα, ενώ θα επιμένει έως την τελευταία εβδομάδα στη διεξαγωγή ντιμπέιτ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μόνο που οι πληγές, και μάλιστα επτά οι πιο σημαντικές, επισκιάζουν κάθε προσπάθειά του για αλλαγή του κλίματος.

1. Η εκδίκηση της Μακεδονίας

Οι πρωθυπουργικές προβλέψεις για αλλαγή του κλίματος στη Βόρεια Ελλάδα χάθηκαν στον αέρα. Ο χρόνος δεν λειτούργησε υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, παρά την αρχική εκτίμηση του Τσίπρα που τόσο ο ίδιος όσο και το επιτελείο του ανέμεναν τη σταδιακή αλλαγή του κλίματος στη Μακεδονία, η οποία όμως δεν έρχεται. Η Συμφωνία των Πρεσπών εξακολουθεί να ρίχνει βαριά τη σκιά της πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου και αποτελεί όχι απλά πληγή αλλά μια μεγάλη τρύπα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, ακόμα και της Palmos για λογαριασμό του φιλοκυβερνητικού σάιτ tvxs, επιρροής του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου, ήταν αποκαρδιωτικές. Στους 13 νομούς της Μακεδονίας η διαφορά φθάνει στο απίστευτο ποσοστό των 14,3 μονάδων υπέρ της ΝΔ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταποντίζεται. Η πληγή δεν κλείνει και όλες σχεδόν οι επισκέψεις κυβερνητικών παραγόντων γίνονται μέσα σε εχθρικό κλίμα, ενώ ετοιμάζεται για νέες περιοδείες και ο Πρωθυπουργός.

2. Ο «αψύς» Πολάκης

Η προστασία του Παύλου Πολάκη από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό είναι ένα πολύ μεγάλο πλήγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ και ευρύτερα την Αριστερά, όπως λέγεται από σειρά στελεχών. Το γεγονός ότι ο Τσίπρας όχι μόνο πήρε αποστάσεις, αλλά έκανε και διακοπές μαζί του στην Κρήτη δείχνοντας ότι τον στηρίζει απόλυτα, τον φέρνει σε δύσκολη θέση. Οι φωνές στο εσωτερικό πολλαπλασιάζονται και μάλιστα από πρόσωπα που έχουν επιρροή στον κόσμο της Αριστεράς, όπως π.χ. ο Νίκος Φίλης. Αρκετοί βουλευτές κατ’ ιδίαν υποστηρίζουν ότι πρέπει άμεσα ο Τσίπρας να δράσει διαφορετικά και να δείξει την πόρτα στον αναπληρωτή υπουργό, ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν κέρδος για τον ίδιο και συνολικά για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό διότι, τρεις εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, αντί να συζητούνται ευρωπαϊκά θέματα, κυριαρχεί μεταξύ άλλων ο Πολάκης που απωθεί πολλούς ακόμα και από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

3. Μεταξύ Παππά και Πετσίτη

Το κλίμα είναι πολύ βαρύ στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και όχι μόνο για τον Πολάκη, αλλά και για την υπόθεση του Νίκου Παππά με τον Μανώλη Πετσίτη και τις καταγγελίες του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, για τις οποίες τίποτα επί της ουσίας δεν έχει απαντήσει το Μέγαρο Μαξίμου. Και δεν είναι η μόνη περίπτωση, καθώς παραμένει ενεργή η σύγκρουση Κοτζιά – Καμμένου, με τις καταγγελίες του δεύτερου για την εμπλοκή του επιχειρηματία Σόρος στην ελληνική πολιτική σκηνή. Πέρα όμως από τα σκάνδαλα, επηρεάζουν το κλίμα και θέματα όπως η προβληματική κατάσταση στη ΔΕΗ, αλλά και η συνέχιση της αφαίμαξης της μεσαίας τάξης με φόρους.

4. «Λευκές πετσέτες» σε δήμους – περιφέρειες

Στις περισσότερες περιφέρειες η κατάσταση είναι εξαιρετικά αρνητική για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σχεδόν σε όλους τους μεγάλους δήμους οι υποψήφιοι που στηρίζει το κυβερνών κόμμα καταγράφουν χαμηλές πτήσεις. Και αυτό διότι το κόμμα επέλεξε να κλειστεί στο καβούκι του, μη προωθώντας επί της ουσίας το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Εάν εξαιρέσει κανείς τις Περιφέρειες Κρήτης και Δυτικής Ελλάδας, όπου στηρίζει κοινό υποψήφιο με το Κίνημα Αλλαγής, εκτιμάται ότι δεν θα εκλεγεί περιφερειάρχης προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, στους κεντρικούς δήμους, Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλους μεγάλους, όπως Πάτρα, Γιάννινα, Βόλο, το κλίμα είναι πολύ κακό, ενώ στο Ηράκλειο προ ημερών αποχώρησε η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ.

5. Χωρίς συσπείρωση

Αν και είμαστε στην εβδομάδα της Διακαινησίμου, το μήνυμα περί πολιτικής ανάστασης της κυβέρνησης δεν προκύπτει. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερά στη δεύτερη θέση με διαφορά σημαντική από τη ΝΔ και τη συσπείρωσή του καθηλωμένη σε χαμηλά ποσοστά, ενώ η παράσταση νίκης είναι συντριπτική υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακόμα και το προφίλ του Πρωθυπουργού έχει τρωθεί σημαντικά, παρά το γεγονός ότι παραμένει ακόμα το ισχυρό όπλο του ΣΥΡΙΖΑ. Το σύνθημα «φύγετε» παραμένει ακόμα ισχυρό, ανεξάρτητα από τις προσπάθειες του Πρωθυπουργού και τη συγκρότηση της Προοδευτικής Συμμαχίας.

6. Η διαμάχη για την «πασοκοποίηση»

Μαίνεται στο παρασκήνιο η σύγκρουση μεταξύ της προεδρικής ομάδας και της τάσης των 53+ για την προώθηση του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που εντάσσεται στην προσπάθεια του Πρωθυπουργού να μεταλλάξει το κυβερνών κόμμα. Και δεν είναι μόνο η αποστασιοποίηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου από τον Αλέξη Τσίπρα· υπάρχουν πολλοί που λένε ότι κακώς υπάρχει τόσο μεγάλη ώσμωση με τους πασοκογενείς και η διαφωνία εντοπίζεται στην προοπτική αλλαγών επί της φυσιογνωμίας του κυβερνώντος κόμματος. Ακόμη, υπάρχει το ψυχροπολεμικό κλίμα – έρχεται από την εποχή που ήταν όλοι μαζί στο ΠΑΣΟΚ, των πασοκογενών, κυρίως όσων ταυτίστηκαν και εντάχθηκαν στο κυβερνών κόμμα τα τελευταία έτη, έναντι όσων πασόκων είναι οι νέοι συνοδοιπόροι, ειδικά με το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

7. Εσωκομματικά μαχαιρώματα για τις έδρες

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί μεγάλη σύγκρουση για την εκλογή στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Αυτή η διαπάλη επηρεάζει όλη την προσπάθεια του κόμματος να εμφανιστεί συντεταγμένο. Εξάλλου, εάν ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, περίπου το 60%-70% των σημερινών βουλευτών δεν θα επανεκλεγεί. Από τους 145 νυν κυβερνητικούς βουλευτές, στη νέα Βουλή θα είναι περίπου 70-75 και από αυτούς περίπου οι μισοί εκτιμάται ότι θα είναι νέα μέλη, είτε από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ είτε από τους συνοδοιπόρους στο πλαίσιο της Προοδευτικής Συμμαχίας, δηλαδή ως επί το πλείστον πασοκογενείς. Επίσης, υποψηφιότητα θα θέσουν και πολλά νέα στελέχη, καθώς επιθυμία του Πρωθυπουργού είναι να ανανεωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η παρούσα Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αυτό θα φέρει πολλούς παλαιούς βουλευτές εκτός Βουλής.