Οι τουρκικές προκλήσεις δεν φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό είναι το μήνυμα που έλαβε από τη Γαλλία ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης. Και σύμφωνα με πληροφορίες του philenews.com, η γαλλική πλευρά προγραμματίζει να προχωρήσει σε έρευνες σε τέσσερα οικόπεδα τη διετία 2019 και 2020, ενώ παράλληλα θα προχωρήσουν με πέντε γεωτρήσεις.

Όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα, τις επόμενες ημέρες από πλευράς της γαλλικής εταιρείας ΤΟΤΑL αναμένονται ανακοινώσεις για έναρξη ερευνών στα τεμάχια 2, 3 και 9. Κινήσεις αναμένονται και στο τεμάχιο 7. Τα μηνύματα αυτά θεωρούνται για τη Λευκωσία άκρως σημαντικά, γιατί είναι και μιας μορφής απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών.

Στη διάρκεια των επαφών του στο Παρίσι ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον υποδιευθυντή Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής της γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου TOTAL, Ελίας Κασσίς, με τον οποίο συζήτησαν τους μελλοντικούς σχεδιασμούς της εταιρείας στην κυπριακή ΑΟΖ, τόσο σε σχέση με γεωτρητικούς στόχους, όσο και με νέα τεμάχια στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας και Κύπρου, στο Παρίσι, τα ενεργειακά και οι παράνομες κινήσεις της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ ήταν στο επίκεντρο. Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησαν συγκεκριμένους τρόπους “συλλογικής αντίδρασης στο πλαίσιο της ΕΕ, στο πνεύμα και των σχετικών προνοιών της Συνθήκης της Λισαβόνας, των σχετικών αναφορών στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018 αναφορικά με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και της κοινής θέσης της ΕΕ μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας – ΕΕ”.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο υπουργοί συζήτησαν, επίσης, τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυση των εξαίρετων διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας, τόσο εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με έμφαση στην ενδυνάμωση της συνεργασίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Τέλος, οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ενοχλημένη η Άγκυρα 

Οι τοποθετήσεις Γαλλίας υπέρ της Κύπρου ενοχλούν την Τουρκία. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στις ανακοινώσεις που είχαν γίνει από πλευράς Γαλλίας όσον αφορά στις ενέργειες της Άγκυρας εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστήριξε πως από το 2004 έχει καταστήσει σαφή της θέση της και υποδεικνύει στη Γαλλία πως αυτά που λέει ισχύουν και σε ό,τι αφορά την ίδια.