Η νέα γερουσιαστής από την Καλιφόρνια είναι νεώτερη και είναι έγχρωμη και δίνει στον γηραιό, αλλά πρώτο στην κούρσα των δημοσκοπήσεων Τζο Μπάιντεν, ό,τι του λείπει, λέει το Politico

Η ομάδα των Αφροαμερικανών μελών του Κογκρέσου (CBC) είναι ενδεχόμενο να έχει βρει την απάντηση στο δίλημμα του Τζο Μπάιντεν υποψηφίου για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, σχετικά με την επιλογή αντιπροέδρου για την προεδρία του.

Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, φαίνεται να είναι απάντηση σχολιάζει το “Politico.”

Μερικοί από τους Αφροαμερικανούς που είναι μέλη στην παραπάνω αναφερόμενη ομάδα έχουν αγωνία για το αν θα υποστηρίξουν τον Μπάιντεν ή τους Γερουσιαστές Καμάλα Χάρις και Κόρι Μπούκερ που διεκδικούν το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών και στην συνέχεια, την εκλογή τους στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τα συναγόμενα από τις συνεντεύξεις περισσότερων από δέκα μελών της CBC.

Καθώς ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να διαμορφώνει από νωρίς, μία ηγετική θέση στις δημοσκοπήσεις και σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό των διεκδικητών του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών, αρκετά μέλη της ομάδας CBC αναφέρονται στο πολιτικό δίδυμο Μπάιντεν-Χάρις ως το πολιτικό ενδεχόμενο της πιο σωστής επιλογής, απέναντι στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

“Αυτό θα ήταν ένα ονειρεμένο ψηφοδέλτιο, για μένα, ένα ονειρεμένο ψηφοδέλτιο!” δήλωσε ο Δημοκρατικός, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Λέισι Κλέι. “Εάν η ίδια δεν πάρει το προεδρικό χρίσμα, αυτό θα ήταν ένα ονειρεμένο ψηφοδέλτιο για αυτή τη χώρα,” πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Χάρις έχει όλα αυτά που λείπουν από τον 76χρονο πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Η νέα γερουσιαστής από την Καλιφόρνια είναι νεώτερη και είναι έγχρωμη. Καθώς, ο Μπάιντεν έρχεται σε σύγκρουση με δικομματικά κλισέ, η Χάρις κερδίζει την εκτίμηση της προοδευτικής πτέρυγας των Δημοκρατικών για την αμείλικτη συμπεριφορά της σχετικά με την κατ’ αντιπαράθεση εξέταση των αξιωματούχων της κυβέρνησης Τραμπ.

Παράλληλα, οι Δημοκρατικοί επιδιώκουν με κάθε τρόπο την αύξηση της συμμετοχής των Αφροαμερικανών στις προεδρικές εκλογές του 2020, ενώ αποδίδουν την ήττα της Χίλαρι Κλίντον στην μειωμένη συμμετοχή των Αφροαμερικανών στις προεδρικές εκλογές του 2016.

“Θα μου άρεσε ο οποιοσδήποτε συνδυασμός [προσώπων] αυτού του τύπου,” δήλωσε ο Δημοκρατικός, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Άντονι Μπράουν. “Νομίζω ότι θα κοιτάξει να ισορροπήσει το ψηφοδέλτιο του, ώστε να είναι όσο το δυνατό περισσότερο ελκυστικό… Νομίζω ότι θα έχει νόημα και δεν θα με εκπλήξει εάν επιλέξει μία έγχρωμη γυναίκα,” πρόσθεσε ο ίδιος σχολιάζοντας τις πιθανές επιλογές προσώπων του Μπάιντεν.

Ωστόσο, κανένας στην ομάδα CBC δεν ανακηρύσσει νικητή τον Μπάιντεν για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, σε μία κούρσα με την συμμετοχή περίπου 24 υποψηφίων, ενώ απέχουμε εννέα μήνες, από την διεξαγωγή του πρώτου κρίσιμου προκριματικού κύκλου.

Επίσης, οι Δημοκρατικοί δεν εκφράζονται με μικρότερες προσδοκίες για την Χάρις ή τον Μπούκερ κι ενθουσιάζονται το ίδιο, αν κάποιος από τους δύο κερδίσει το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Και οι δύο γερουσιαστές έχουν ενεργά πλησιάσει μέλη της ομάδας CBC.

Από την άλλη μεριά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Μπάιντεν με δεδομένη την καλή του σχέση με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα έχει διαμορφώσει ένα θετικό προφίλ μεταξύ των Αφροαμερικανών ψηφοφόρων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αρκετών δημοσκοπήσεων, από τότε που ανακοίνωσε την είσοδό του, στην προκριματική κούρσα.

Σε πολιτικό επίπεδο, ακριβώς αυτή η συμπεριφορά των Αφροαμερικανών ψηφοφόρων, μεταφράζεται στην υποστήριξη των Αφροαμερικανών – μελών του Κογκρέσου.

“Παρά το γεγονός ότι έχουμε δύο από τους δικούς μας οι οποίοι είναι ικανοί για να γίνουν πρόεδροι, θα έλεγα ότι πολλά μέλη μας έχουν ήδη εκφραστεί για τον Μπάιντεν,” δήλωσε ο Δημοκρατικός, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Εμάνουελ Κλίαβερ που είναι μέλος της ομάδας CBC.

Στην περίπτωση που ο Μπάιντεν κερδίσει το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, η Χάρις θα είναι η καλύτερη επιλογή πολλών μελών της CBC, για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ υπό τον Μπάιντεν.

“Αν ο Μπάιντεν κερδίσει το προεδρικό χρίσμα, αυτή θα ήταν σίγουρα η επιλογή μου,” δήλωσε η Δημοκρατική, Μάρσια Φατζ που είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και υψηλόβαθμο μέλος της ομάδας CBC.

“Τώρα, πιστεύω πως η Χάρις μπορεί να βρίσκεται στην κορυφή του ψηφοδελτίου. Θα είναι σίγουρα ένα δυνατό ψηφοδέλτιο, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό,” πρόσθεσε η Χάρις. Σε κάθε περίπτωση θα είναι καλό,” τόνισε η ίδια.

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει ουσιαστική υποστήριξη μεταξύ των 55 Αφροαμερικανών που είναι μέλη της ομάδας CBC, καθώς με αρκετούς από αυτούς έχει συνυπηρετήσει στα 36 χρόνια της θητείας του στην Γερουσία, αλλά και στα 8 χρόνια της αντιπροεδρίας του υπό τον πρόεδρο Ομπάμα.

Την υποψηφιότητα του Μπάιντεν υποστηρίζουν ήδη μερικά από τα πιο ισχυρά μέλη της ομάδας CBC. Μεταξύ αυτών, ο πρώην πρόεδρος της ομάδας Σέντρικ Ρίτσμοντ.

Το ηγετικό στέλεχος της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων Τζιμ Κλάιμπερν, από τη Νότια Καρολίνα που είναι ο πιο υψηλόβαθμος Αφροαμερικανός στο Κογκρέσο, μιλάει συχνά θετικά για τον Μπάιντεν, με τον οποίο και διατηρεί μακρόχρονες φιλικές σχέσεις.

Ο ίδιος έχει δηλώσει πως δεν θα υποστηρίξει κάποιον άλλον, πριν από την διεξαγωγή του προκριματικού κύκλου στην πολιτεία του.

“Πριν από μερικές εβδομάδες δήλωσα ότι αν ο Μπάιντεν εισέλθει στον προεκλογικό αγώνα, τότε, ο οποιοδήποτε άλλος θα διεκδικεί την δεύτερη θέση. Το είπα αυτό, πριν από έναν και πλέον μήνα. Ο ίδιος εισήλθε και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οποιοσδήποτε άλλος διεκδικεί την δεύτερη θέση,” επανέλαβε με νόημα σε συνέντευξή του, ο Κλάιμπερν.

Από το Politico (protothema.gr)