Της Νίκης Ζορμπά 

Σαν έτοιμοι (από την περασμένη Κυριακή) ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ για την νέα εκκωφαντική ήττα στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Δεν επένδυαν σε καμία ανατροπή για το “μπλε” του χάρτη, αδημονούσαν απλώς χθες να κυλήσει η ημέρα ενώ σαν “αγγαρεία” μαζεύτηκαν χθες όσοι μαζεύτηκαν στην Κουμουνδούρου, έχοντας το βλέμμα στραμμένο αποκλειστικά σχεδόν στις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ.
Η αμηχανία διαφάνηκε εξάλλου και από την πρώτη αντίδραση του κόμματος μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων.

Αυτό που ισχυρίστηκαν χθες κομματικές πηγές, grosso modo ήταν ότι για την κατά κράτος ήττα των υποψηφίων που στήριξαν έφταιγε και η αποχή αλλά και το γεγονός ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές αφορούν κοινωνίες και πρόσωπα χωρίς να αποτυπώνουν την πραγματική επιρροή των κομμάτων.

Δεν ήταν τυχαίο εξάλλου ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρώντας να υποβαθμίσει πολιτικά τα αποτελέσματα του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, απέφυγε να εμφανιστεί στην Κουμουνδούρου (εκεί όπου φέρεται να εγκαθίσταται από σήμερα) και αντ αυτού, επέλεξε να επισκεφθεί τα εκλογικά περίπτερα των Δούρου- Ηλιόπουλου, συγχαίροντας τους νικητές των εκλογών και δίνοντας “σήμα” για τις εθνικές εκλογές, τις οποίες χαρακτήρισε “μάχη των μαχών”.

ΚΙΝΑΛ και Βενιζέλος

Είχε προηγηθεί νωρίτερα μια πολύ σκληρή επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην Φώφη Γεννηματά, ως απάντηση στη δήλωσή της κατά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος ότι πρέπει να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ούτε λίγο- ούτε πολύ, το κυβερνών κόμμα απάντησε στην κ. Γεννηματά ότι οι επιδιώξεις της βρίσκονται σε αναντιστοιχία με το αίτημα των προοδευτικών πολιτών ενώ επιχείρησε ταυτόχρονα να υποβαθμίσει πολιτικά τη ρήξη της με τον Ευάγγελο Βενιζέλο μιλώντας για “ανούσιες αντιπαραθέσεις” και “μικροεξουσίες” που δεν αλλάζουν ουσιαστικά την πολιτική του Κινήματος Αλλαγής.

Σε επίρρωση αυτού, κορυφαίο κομματικό στέλεχος χθες μιλώντας σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι στην Κουμουνδούρου, ανέφερε ότι ” Ο Βενιζέλος φεύγει αλλά η πολιτική του μένει”.

Ανασυγκρότηση

Στο μεταξύ, προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που έχει αφήσει κόμμα και Κυβέρνηση ενεούς και αστραποβολημένους.

Η γκρίνια στο κυβερνών στρατόπεδο είναι ελεγχόμενη μεν σε ό,τι αφορά αυτά που βγαίνουν προς τα έξω ως κλίμα, αλλά τα όργανα εσωτερικά έχουν αρχίσει με ορίζοντα τις επόμενες εθνικές εκλογές

Ο υπ αριθμόν ένα κίνδυνος αυτή τη στιγμή για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η πλήρης αποσυσπείρωσή του υπό το βάρος μιας μη αναστρέψιμης ήττας που πλησιάζει τις δέκα μονάδες και με την Ν.Δ να εμφανίζει αέρα αυτοδυναμίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί ρίχνοντας άπαντες (σχεδόν) στο κυνήγι του σταυρού να κινητοποιήσει το κόμμα και τα στελέχη τα οποία εκ των πραγμάτων θα πέσουν στη “μάχη” των εθνικών εκλογών με διακύβευμα την προσωπική τους πολιτική επιβίωση.

Να κοπεί η αυτοδυναμία Ν.Δ

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ανεξαρτήτως από όσα υποχρεούνται δημοσίως να υποστηρίζουν κομματικά και κυβερνητικά στελέχη περί πιθανότητας ανατροπής του ευρωεκλογικού αποτελέσματος στις κάλπες της 7ης Ιουλίου, τούτο δεν το πιστεύει ούτε το πιο αισιόδοξο στέλεχος.

Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές είναι προδιαγεγραμμένη όπερ αποτελεί κοινά παραδεκτή εξέλιξη των πραγμάτων μετά τις 9,5 μονάδες που “ισοπέδωσαν” τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αντικειμενικό στόχο πλέον αποτελεί για το κυβερνών κόμμα, καταρχάς να επιχειρήσει να αυξήσει τα ποσοστά του κατά 3-4 μονάδες.

Δεξαμενή θα αναζητηθεί στους ψηφοφόρους των μικρών κομμάτων που βρίσκονται κυρίως εξ ευωνύμων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τους θυμωμένους ψηφοφόρους που δεν προσήλθαν στην κάλπη “μαυρίζοντας” το κυβερνών κόμμα έστω και δια της αποχής.

Ανοιχτή είναι ασφαλώς η πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ να αρδεύσει ψήφους από το ΚΙΝΑΛ πλαγιοκοπώντας το κόμμα το οποίο αντικειμενικά δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος των προσδοκιών του, περί διψήφιου ποσοστού στις ευρωεκλογές.

Capital