πηγή: militaire.gr

 

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα και ο Ιανουάριος του 2025, όταν σύμφωνα με τον Ερντογάν , ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παρουσιάσει «λύση» για το Αιγαίο, πλησιάζει. Ο κ.Μητσοτάκης ίσως να έχει αρχίσει να κατανοεί πως η «λύση» δεν θα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Γι΄ αυτό κι έχει αρχίσει τις ανακρίβειες ,τις υπεκφυγές αλλά και τα …τρικ που χρησιμοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τις Πρέσπες.

Από τις  εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο κ.Μητσοτάκης επιχείρησε να απαντήσει στις φωνές που κατηγορούν την κυβέρνηση για λανθασμένη -έως μειοδοτική- προσέγγιση στην εξωτερική πολιτική.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κύπρο, την Τετάρτη (16/10), ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για «καταστροφικές και άδικες λύσεις» που ακούγονται ότι «μαγειρεύονται» σε Αιγαίο και στη Μεγαλόνησο.

Κληθείς να σχολιάσει τα ελληνοτουρκικά με αφορμή την επίσκεψη του Χακάν Φιντάν στην Αθήνα και κατά πόσο η Αθήνα με την Άγκυρα θα καταλήξουν σε μια συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, αλλά και για τις φωνές όπως αυτή του πρώην πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε:

«Να κάνω μια διάκριση μεταξύ του κ. Σαμαρά και των υπολοίπων φωνών που ακούγονται. Είναι πρώην πρωθυπουργός και οι απόψεις του είναι σεβαστές. Και ο ίδιος στο παρελθόν συναντήθηκε με τον Ερντογάν. Και τότε γινόντουσαν διερευνητικές επαφές.

Διαπιστώνω ότι υπάρχουν πολλές και εξαιρετικά ακραίες φωνές, δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες περίπου κατηγορούν την κυβέρνηση πως είμαστε μειοδότες. Γιατί; Επειδή συζητάμε με την Τουρκία; Πού ήταν αυτοί οι πατριώτες όταν δεχόμασταν υβριδική απειλή τον Μάρτιο του 2020 και εμείς φτιάχναμε τον φράχτη στον Έβρο; Πού ήταν όλοι αυτοί όταν επεκτείναμε τη ζώνη στο Ιόνιο στα 12 μίλια; Πού ήταν αυτοί όταν αγοράζαμε τις Belhara και τα Rafale κάναμε παραγγελία για τα F35; Η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά την ιστορία της αυτήν την ακραία ρητορική και σίγουρα δεν κομίζει καμία εναλλακτική πολιτική στο τραπέζι».

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι με την Άγκυρα «συζητάμε σε μία βάση πολύ ισχυρή από το 2019. Η Ελλάδα μπορεί να συζητά σήμερα πολιτισμένα. Δεν ξεπουλάμε, ούτε προδίδουμε κανέναν. Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να συνομιλεί με την Τουρκία, αλλά έχουμε πολύ δρόμο για να φτάσουμε σε συμφωνία. Και ήθελα να δώσω μια απάντηση σε όλους αυτούς που θεωρούν εαυτούς πιο πατριώτες από εμάς, οι οποίοι σε μία πραγματική κρίση, στην πρώτη ευκαιρία θα βάλουν την ουρά στα σκέλια».