Ο Πρωθυπουργός ακούει ή είναι απασχολημένος κάνοντας εξωτερική πολιτική για την Ευρώπη;

Όσο κι αν προσπαθεί το Μαξίμου να παρουσιάσει μια πλασματική εικόνα για το εσωτερικό της ΝΔ, η διάσπαση είναι ολοφάνερη και οι πολίτες τάσσονται υπέρ των στελεχών που διαμαρτύρονται για την αλλοίωση της ταυτότητας κόμματος και την εξωτερική πολιτική που θέτει σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα.

Μετά το μεγάλο αντάρτικο των γαλάζιων βουλευτών που ρίχνουν τα βέλη τους στους υπουργούς αλλά και την επικριτική στάση των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά για την υποχωρητική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκης στα ελληνοτουρκικά, οι πολίτες επιβεβαιώνουν τη γενικότερη δυσαρέσκεια για την πορεία του κυβερνώντος κόμματος.

Στη νέα δημοσκόπηση του της MRB για το OPEN, το 48,9% συμφωνεί με τη στάση των δύο πρώην πρωθυπουργών ως προς την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. Συγκεκριμένα, το 48,9% λέει πως «σίγουρα συμφωνεί» ή «μάλλον συμφωνεί», ενώ το 33,3% λέει πως «μάλλον» ή «σίγουρα» διαφωνεί.

Παρόμοια είναι και η εικόνα στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς το 49,1% των ψηφοφόρων λέει πως «σίγουρα» ή «μάλλον» διαφωνεί με τη στάση των δύο πρώην πρωθυπουργών, ενώ το 38,1% «σίγουρα» ή «μάλλον» συμφωνεί.

Το μήνυμα είναι ηχηρό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιφέρει δυσαρέσκεια και ανασφάλεια στο εσωτερικό του κόμματος, την ώρα μάλιστα που ο ελληνικός λαός, όπως έδειξε πρόσφατη δημοσκόπηση, πιστεύει ότι οδηγεί τη χώρα στα βράχια με την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί, κυρίως στα ελληνοτουρκικά θέματα.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ΝΔ σημειώνει απώλειες, ο Νίκος Ανδρουλάκης με το ΠΑΣΟΚ καταγράφει άνοδο, ενώ σταθερά υψηλά ποσοστά διατηρούν ο Κυριάκος Βελόπουλος με την Ελληνική Λύση και η Αφροδίτη Λατινοπούλου με την Φωνή Λογικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να χάνει μονάδες, φτάνοντας στο 7,5%.

Η πρόθεση ψήφου

ΝΔ: 21,7%
ΣΥΡΙΖΑ: 7,5%
ΠΑΣΟΚ: 14,1%
ΚΚΕ: 7,5%
Ελληνική Λύση: 8,5%
Νίκη: 2,9%
Πλεύση Ελευθερίας: 4,1%
Φωνή Λογικής: 3,6%
ΜέΡΑ25: 3%
Νέα Αριστερά: 1,2%
Άλλο κόμμα: 2%

Στην αναγωγή επί των έγκυρων, τα ποσοστά των κομμάτων καθορίζονται ως εξής:

ΝΔ: 28,1%
ΣΥΡΙΖΑ: 8,3%
ΠΑΣΟΚ: 18,2%
ΚΚΕ: 9,7%
Ελληνική Λύση: 11%
Νίκη: 3,8%
Πλεύση Ελευθερίας: 5,3%
Φωνή Λογικής: 4,7%
ΜέΡΑ25: 3,9%
Νέα Αριστερά: 1,6%
Άλλο κόμμα: 2,4%

πηγή