Όχι μόνο δεν παίρνει θέση στη… διαμάχη που έχει ξεσπάσει για μια ακόμη φορά μεταξύ των μετεωρολόγων, με αφορμή, αυτή τη φορά, τις προβλέψεις που σχετίζονται με την πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα, αλλά ο Βασίλης Κικίλιας ξεκαθαρίζει πως το 112 θα εξακολουθεί να ηχεί, για να προειδοποιεί τους πολίτες των περιοχών που επηρεάζονται.

«Όταν η επιτροπή εκτίμησης κινδύνου θα μας ενημερώνει για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, θα ηχεί το 112, θα ενημερώνονται οι πολίτες και όλοι μαζί θα επιχειρούν στο πεδίο, ώστε να βοηθήσουν τον κόσμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου παρουσιάστηκε το σχέδιο για την αντιπλημμυρική προστασία της Μακεδονίας και της Θράκης. «Ακόμη και αν μερικές φορές συστήνουν κάτι οι μετεωρολόγοι μας και δεν βγαίνει αυτό, δεν έχει σημασία. Προτιμούμε να χρησιμοποιήσουμε το 112 και να προφυλάξουμε τον κόσμο και να κυκλοφορούν μόνο τα υπηρεσιακά οχήματα, παρά τη μια φορά να μη χρησιμοποιηθεί, όπως έγινε στη Βαλένθια, με τα τραγικά γεγονότα. Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής», πρόσθεσε ο ίδιος, σύμφωνα με το thesstoday.gr.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, μετά τις φονικές πλημμύρες στην ισπανική πόλη είναι ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη της οργάνωσης. Στο πλαίσιο αυτό, ανέλυσε τις τρεις βαθμίδες που θα πλαισιώνουν συνολικά το επιχειρησιακό σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας, σε περίπτωση που κληθούν να αντιμετωπίσουν ακραία καιρικά φαινόμενα.

  • 1η βαθμίδα: Απλές απαντλήσεις νερών σε πόλεις, κωμοπόλεις, χωριά και περιφέρειες.
  • 2η βαθμίδα: Τοποθέτηση μονάδων βάσης κοντά σε περιοχές με επαναλαμβανόμενα πλημμυρικά φαινόμενα από δυνάμεις της ΕΜΑΚ, Πυροσβέστες, δασοκομάντος, ειδικές μονάδες στρατού, αστυνομία και μηχανήματα.
  • 3η βαθμίδα: Αφορά ακόμη πιο ραγδαίες καταστάσεις οι οποίες θα αντιμετωπιστούν με ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο.

Σε ότι αφορά τον βαθμό ετοιμότητας για τη λειτουργία των Μονάδων Βάσης, ο Βασίλης Κικίλιας σημείωσε τα εξής: «Παρουσιάσαμε τους ειδικούς χάρτες ανά περιφέρεια και τους σταθμούς αυτούς στο πεδίο και ζητήσαμε από περιφερειάρχες και δημάρχους να κάνουν τοπικά συντονιστικά, ώστε και σε πιο χαμηλό επίπεδο, στο επίπεδο των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων, να ξέρουν μέχρι και το ονοματεπώνυμο αυτών οι οποίοι θα είναι σε αυτές τις διαλειτουργικές βάσεις μέσα στο πεδίο και πολύ κοντά στις περιοχές που είχαμε και αντιμετωπίσαμε προβλήματα στο παρελθόν».

πηγή