Σε αναβρασμό παραμένει η Νότια Κορέα, μετά την αιφνιδιαστική επιβολή στρατιωτικού νόμου στη χώρα από τον πρόεδρο Γιουν Σουκ-Γιολ, καθώς εκατοντάδες πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα περί παραίτησής του, την ώρα που στρατιωτικά ελικόπτερα κατέβαζαν κομάντος στον εξωτερικό χώρο του κτηρίου της νοτιοκορεατικής Εθνοσυνέλευσης.
Ωστόσο, οι βουλευτές που βρίσκονταν εντός του κτηρίου κατάφεραν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, και προχώρησαν σε ψηφοφορία, με τους 190 από τους 300 βουλευτές που παρέστησαν στην έκτακτη συνεδρίαση, να ψηφίζουν την άρση του στρατιωτικού νόμου. Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος της Βουλής, Γου Γουον-Σικ, κήρυξε άκυρο τον στρατιωτικό νόμο, με τους εκατοντάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το κτήριο να ξεσπούν σε πανηγυρισμούς, πληροφορούμενοι την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης.
«Ο πρόεδρος θα πρέπει να άρει αμέσως τον έκτακτο στρατιωτικό νόμο, μετά την ψηφοφορία της Εθνοσυνέλευσης. Τώρα, η κήρυξη έκτακτου στρατιωτικού νόμου είναι άκυρη», ανέφερε συγκεκριμένα ο Γου Γουον-Σικ, τονίζοντας πως «ο λαός θα πρέπει να ηρεμήσει. Η Βουλή θα υπερασπιστεί τη δημοκρατία μαζί με το λαό». Σύμφωνα με το CNN, παραμένει ασαφές το εάν ο πρόεδρος Γιουν Σουκ-Γιολ συμπλεύσει με την συγκεκριμένη ψηφοφορία, ωστόσο, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό Σύνταγμα, είναι υποχρεωμένος να το κάνει.
Σύμφωνα, πάντως, με τη νοτιοκορεατική εφημερίδα «Chosun Ilbo», λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) δεκάδες στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων που είχαν εισέλθει στο κεντρικό κτήριο του κοινοβουλίου άρχισαν να αποχωρούν. Κάποιοι στρατιώτες εξακολουθούν να παραμένουν εντός του χώρου της Εθνοσυνέλευσης, αν και οι περισσότεροι φαίνεται να έχουν αφήσει τον εξοπλισμό τους, ανέφερε η εφημερίδα, με τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς να μεταδίδουν πλάνα από στρατιώτες που αποχωρούν από το κτήριο.
Οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κερτ Κάμπελ, δήλωσε ότι παρακολουθεί τις πρόσφατες εξελίξεις στη Νότια Κορέα με «μεγάλη ανησυχία». «Ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι τυχόν πολιτικές διαφωνίες στη Νότια Κορέα θα επιλυθούν ειρηνικά και σύμφωνα με το κράτος δικαίου», ανέφερε συγκεκριμένα ο Κάμπελ, σε εκδήλωση στο Υπουργείο Εξωτερικών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνδέονται με τη Νότια Κορέα με μια συνθήκη αμοιβαίας άμυνας δεκαετιών, πράγμα που σημαίνει ότι στην περίπτωση που η μία χώρα δεχτεί επίθεση, η άλλη πρέπει να τη βοηθήσει. Εξάλλου, στη Νότια Κορέα υπάρχουν διάσπαρτες σημαντικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ.
Από την πλευρά της, η κινεζική πρεσβεία προέτρεψε τους Κινέζους υπηκόους στη Νότια Κορέα να είναι «προσεκτικοί» και «να παραμείνουν ψύχραιμοι». «Οι πολίτες της Κίνας στη Νότια Κορέα καλούνται να παραμείνουν ψύχραιμοι, να είναι σε επαγρύπνηση όσον αφορά την ασφάλεια, να περιορίσουν τις μη απαραίτητες εξόδους τους και να είναι προσεκτικοί όταν εκφράζουν πολιτικές απόψεις», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η πρεσβεία της Κίνας στη Σεούλ.
Με τη σειρά της, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση στη Νότια Κορέα. «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στη Νότια Κορέα. Θα συμβουλεύαμε όλους τους Βρετανούς υπηκόους να παρακολουθούν τις ταξιδιωτικές συμβουλές του Ηνωμένου Βασιλείου για ενημερώσεις και να ακολουθούν τις συμβουλές των τοπικών Αρχών», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ.