Αυτό το Σαββατοκύριακο, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Παναγία των Παρισίων, που μετά από μια μεγαλοπρεπή τελετή άνοιξε τις πόρτες της στους πιστούς.

 

Από τη Μαρία Δεναξά

Στα συγκινητικά θυρανοίξια στα οποία πρωτοστάτησαν ο Εμμανουέλ Μακρόν και ο αρχιεπίσκοπος του Παρισιού Λοράν Ουλρίς, παρευρέθηκαν 1.500 προσκεκλημένοι απ όλο τον κόσμο. Ανάμεσα τους 40 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ αυτών ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο πρίγκηπας Γουίλιαμ, ο Αλβέρτος του Μονακό, και η ελληνίδα πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελαροπούλου.

Ακριβώς όπως ο μύθος του φοίνικα που αναγεννιέται απο τις στάχτες του, έτσι και η διάσημη εκκλησία βρίσκεται και πάλι στην αρχή μιας νέας αυγής, πέντε μόλις χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά που λίγο έλειψε να την εξαφανίσει απο το χάρτη της γαλλικής πρωτεύουσας.

Ιστορικός τόπος εξαιτίας όλων των μεγάλων γεγονότων που έχουν λάβει χώρα εντός και εκτός του ναού, αλλά και των προσωπικοτήτων που τον έχουν επισκεφθεί, η Παναγία των Παρισίων αποτελεί εδώ και 800 χρόνια σημείο αναφοράς της πίστης των Γάλλων.
Η μεγαλοπρεπής τελετή, που ανέδειξε παγκοσμίως τις λαμπερές εικόνες του εσωτερικού του εμβληματικού ναού ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα με την προβολή μιας ταινίας στο προαύλιο, η οποία υπενθύμιζε τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στις 15 Απριλίου 2019. Η προβολή της ταινίας ήταν σύμφωνα με το Ελιζέ, « ένας φόρος τιμής σε όσους συνέβαλαν στη διάσωση της εκκλησίας ».

Μια δημοκρατική, πνευματική και πολιτιστική στιγμή

Μετά το κινηματογραφικό αφιέρωμα, ακολούθησαν η ανάγνωση κειμένου του γάλλου ποιητή και μυθιστοριογράφου Λουί Αραγκόν, που η Παναγία των Παρισίων αποτέλεσε έμπνευση για τα έργα του και μια μουσική στιγμή από τους αδελφούς Ρενό και Γκοτιέ Καπουσόν, βιολιστή και τσελίστα αντίστοιχα.

Λίγο αργότερα ήχησε για πρώτη φορά απο το 2019, η μεγαλύτερη καμπάνα του καθεδρικού ναού και στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Εμμανουέλ Μακρόν, όπου όπως και στο διάγγελμα της Πέμπτης, επανέλαβε πως όταν υπάρχει ξεκάθαρος προορισμός και στόχος όλα είναι πιθανά, ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν ώστε να σωθεί και να αναγεννηθεί ο ναός, υπογραμμίζοντας πως η Γαλλία πέτυχε το ακατόρθωτο.

« Ο καθεδρικός ναός δίνεται ξανά στους Παριζιάνους και τις Παριζιάνες, στους καθολικούς όλου του κόσμου. Αυτό το έργο που πιστεύαμε όλοι πως ήταν απίθανο να γίνει το φτιάξαμε γιατί υπήρχε μια ξεκάθαρη επιθυμία, ένας ξεκάθαρος προορισμός και στόχος και γιατί ο καθένας απο εκείνους που είχαν αναλαβει την ευθύνη της ανοικοδόμησης του ναού εργάστηκε σκληρά. Ο κάθε ένας είχε ένα σημαντικό ρόλο για έναν μεγαλεπίβολο σκοπό, ο οποίος δείχνει πως γνωρίζουμε το πως να μεγαλουργούμε και να κάνουμε το αδύνατο, δυνατό » δήλωσε ο Εμμανουελ Μακρόν.

«Ανακαλύψαμε εκ νέου αυτό που μπορούν να κάνουν τα μεγάλα έθνη: να επιτύχουν το ακατόρθωτο» τόνισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, προσθέτοντας πως «ο καθεδρικός ναός είναι μια υπενθύμιση ότι κληρονομούμε μια ιστορία που είναι μεγαλύτερη από εμάς και η οποία μπορεί να εξαφανιστεί ανά πάσα στιγμή».

Ο γάλλος πρόεδρος έκλεισε την ομιλία του με τη φράση «Ζήτω η Παναγία των Παρισίων, ζήτω η Γαλλική Δημοκρατία, ζήτω η Γαλλία».

Αμέσως μετά, υπο τις ψαλμωδίες της χορωδίας του καθεδρικού ναού και στο πλαίσιο ενός ειδικού τελετουργικού, ο αρχιεπίσκοπος του Παρισιού, εγκαινίασε τη διάσημη εκκλησία, χτυπώντας με το σκήπτρο του τις πύλες της και απευθυνόμενος σ αυτήν ως πρόσωπο.
Στη συνέχεια ο αρχιεπίσκοπος «ξαναζωντάνεψε » το εκκλησιαστικό όργανο. Στράφηκε προς το αρμόνιο και οκτώ φορές απευθύνθηκε σε αυτό, στο πνεύμα πάντα του τελετουργικού ενός πνευματικού «διαλόγου»

Σε μήνυμα του ο Πάπας Φραγκίσκος, τονίζει πως ελπίζει σε «ένα προφητικό σημάδι της αναγέννησης της Παναγίας των Παρισίων» και απεύθυνε έκκληση για «μια γενναιόδωρη και δωρεάν υποδοχή των επισκεπτών» στον εμβληματικό ναό. Το μήνυμα διάβασε ο αρχιεπίσκοπος Ουλρίς.

Η τελετή των εγκαινίων που πλαισιώθηκε με ψαλμωδίες απο τη βίβλο ολοκληρώθηκε με τον καθαγιασμό της Αγίας Τράπεζας, τον στολισμό της με ένα λευκό τραπεζομάντιλο και την φωταγώγηση του καθεδρικού ναού. Αμέσως μετά ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στις οποίες πήραν μέρος γνωστοί γάλλοι καλλιτέχνες και παρακολούθησαν περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι. Την Κυριακή αναμένεται να τελεστεί η πρώτη θεία λειτουργία ενώ οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα θυρανοίξια της Παναγίας των Παρισίων, θα διαρκέσουν μέχρι τον Ιούνιο του 2025.

πηγή