Η «χλιδάτη» ζωή πρόδωσε τους πολεοδόμους – Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 21 συλλήψεις.
Τεράστια χρηματικά ποσά, ένας πρώην δήμαρχος, διευθύνσεις Πολεοδομίας και δεκάδες συλλήψεις συνθέτουν το σκηνικό του κυκλώματος στη Χαλκιδική, με τους «ράμπο» των Εσωτερικών Υποθέσεων να φτάσουν στα ίχνη των μελών, που θησαύριζαν μέσα από παράνομες «δουλειές».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ που ανέλαβαν την υπόθεση, εντόπισαν ένα εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά, ενώ στις συλλήψεις φέρεται να περιλαμβάνονται ένας πρώην δήμαρχος, 15 ιδιώτες -μηχανικοί και αρχιτέκτονες- και πέντε πολεοδόμοι. Από το χρηματικό ποσό που κατασχέθηκε, τα 700.000 ευρώ εντοπίστηκαν στα σπίτια των υπαλλήλων ενώ το υπόλοιπο ποσό ήταν στην κατοχή των ιδιωτών.
Το κουβάρι της ιστορίας άρχισε να ξετυλίγεται για τους Αδιάφθορους της ΕΛΑΣ τον περασμένο Απρίλιο και με μεθοδευμένη έρευνα κατάφεραν να διεισδύσουν στο κύκλωμα και να το «ξεκοκαλίσουν».
Οι πολεοδομίες των δήμων Σιθωνίας και Προποντίδας Χαλκιδικής βρίσκοντα στο επίκεντρο της αστυνομικής επιχείρησης, ενώ όπως έγινε γνωστό, η «χλιδάτη» ζωή την οποία υπεδείκνυαν οι πέντε από τους υπαλλήλους, ήταν ένα από τα στοιχεία που κίνησε υποψίες.
Η δράση τους
Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα των Αρχών, τα μέλη του κυκλώματος εκμεταλλεύονταν τη διαδικασία έκδοσης πολεοδομικών αδειών, προσφέροντας «διευκολύνσεις» έναντι χρηματικής αμοιβής. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις αποφάσεις έπαιρνε το αρμόδιο συμβούλιο αρχιτεκτονικής, που είτε συμφωνούσε στη χορήγηση μίας άδειας, είτε την απέρριπτε.
Η εγκληματική οργάνωση φαίνεται πως παρείχε υπηρεσίες που κάλυπταν από την έγκριση πολεοδομικών αδειών που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, μέχρι την πλήρη διεκπεραίωση παράνομων αιτημάτων. Με την κατάλληλη χρηματική αμοιβή, τα μέλη της οργάνωσης εξασφάλιζαν την ταχεία διεκπεραίωση υποθέσεων, παρακάμπτοντας γραφειοκρατικές και νομικές διαδικασίες.
Η δράση τους περιλάμβανε συνεργασία με πολεοδόμους που φέρονται να αλλοίωναν έγγραφα ή να εγκρίνουν παράνομα αιτήματα, δημιουργώντας έτσι ένα δίκτυο που εκμεταλλευόταν πλήρως το πολεοδομικό σύστημα. Οι πολίτες που επιθυμούσαν να εκδώσουν άδειες οικοδομής ή να «κλείσουν» αυθαίρετες υποθέσεις προσέφευγαν στο κύκλωμα, καταβάλλοντας σημαντικά χρηματικά ποσά για τις υπηρεσίες αυτές.