Ένας οργανισμός που συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 με σκοπό τη διαχείριση της νέας πόλης και που μέχρι σήμερα δεν έχει αντικείμενο

 

Από τον Νίκο Τσακανίκα

Στο χθεσινό, πολυσέλιδο ρεπορτάζ της, η «δημοκρατία» αποτύπωσε μέσα από ένα αποκλειστικό οδοιπορικό όλη την εξέλιξη των έργων του Ελληνικού, ο κύριος όγκος των οποίων βρίσκεται τελικά στην παραλία του Αγίου Κοσμά κι όχι στο παλιό αεροδρόμιο.

Καταγράψαμε τις καθυστερήσεις, τα οικονομικά παράδοξα, την κακοδιαχείριση, αλλά και το σκάνδαλο του Μητροπολιτικού Πάρκου, του μόνου υποτιθέμενου έργου στο οποίο θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση οι πολίτες και το οποίο, αν και ήταν να εκκινήσει πρώτο, τελικά κανένας δεν ξέρει πότε θα δημιουργηθεί (για να μην πούμε ΕΑΝ θα δημιουργηθεί).

Αξίζει να συμπληρώσουμε, για να γίνει κατανοητό το σημερινό ρεπορτάζ μας, πως σε άλλο μεγάλο τμήμα του Ελληνικού θα δημιουργηθεί… κάποτε μια μικρή πόλη των 30.000 κατοίκων, με βάση τον αριθμό των κατοικιών που έχουν σχεδιαστεί.

Σήμερα παρουσιάζουμε μία από τις πιο μελανές και χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όπου συμπυκνώνονται όλες οι παθογένειες, η νοοτροπία και η λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης: τον Φορέα Διαχείρισης Κοινοχρήστων Ελληνικού. Εναν φορέα που συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 με σκοπό τη διαχείριση αυτής της μικρής πόλης, ο οποίος μέχρι σήμερα, Δεκέμβριο του 2024, δεν έχει, επί της ουσίας, αντικείμενο εργασιών! Δηλαδή, για 6 (ολογράφως, έξι) ολόκληρα χρόνια έχει την εποπτεία και διαχείριση μιας σειράς κοινόχρηστων χώρων και υποδομών στο Ελληνικό, τα οποία όμως δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρχουν για καιρό ακόμα.

Μητροπολιτικό Πάρκο

Για να γίνει κατανοητό, ο εν λόγω φορέας θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνος και αρμόδιος σε αυτή την πόλη που θα δημιουργηθεί στο Ελληνικό -εξαιρείται το Μητροπολιτικό Πάρκο- για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας, την περισυλλογή, μεταφορά και διάθεση απορριμμάτων, την παροχή υπηρεσιών ηλεκτροφωτισμού, τη μέριμνα και τη λήψη μέτρων για την απρόσκοπτη πρόσβαση στους κοινόχρηστους χώρους, τη συντήρηση και διαχείριση οδικών υποδομών, την ονομασία των οδών, πλατειών, την τοποθέτηση πινακίδων πληροφορίας, την αρίθμηση κτισμάτων κ.ά. Δηλαδή, ό,τι κάνει ένας δήμος σε μια πόλη που υπάρχει και λειτουργεί.

Στην περίπτωσή μας, όμως, η πόλη ακόμη δεν υπάρχει και δεν ξέρουμε πότε θα υπάρξει… Παρά ταύτα, το 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα, με επικεφαλής τον Γιάννη Κωνσταντάτο, δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης, δείχνει ιδιαίτερα… ενεργό. Αν αναζητήσει κανείς στη Δι@ύγεια, θα βρει ότι τα τελευταία 6 χρόνια έχουν καταγραφεί περί τις 1.400 πράξεις. Σε αυτές μπορεί κανείς να διαπιστώσει μια σειρά από προκηρύξεις και διορισμούς ειδικών συμβούλων, νομικών συμβούλων, φοροτεχνικών συμβούλων, ατόμων για γραμματειακή υποστήριξη, αποσπάσεις-μετατάξεις υπαλλήλων, συμβάσεις παροχής υπηρεσιών με διαφημιστικές εταιρίες, δημοσιογράφους, εταιρίες σεκιούριτι κ.ά., αλλά όχι κάτι επί του πρακτέου.

Ενημέρωση και προβολή

Από πού να πρωτοξεκινήσει κανείς! Στις 10/7/2024 υπεγράφη σύμβαση παροχής υπηρεσιών με τον Ιωάννη Παπαγιάννη, ύψους 10.000 ευρώ, για να… διαφημιστεί το έργο του φορέα, για έναν χρόνο. Σύμφωνα με αυτήν, ο… διαφημιστής θα έχει την ευθύνη για τη διαμόρφωση κειμένων για την ενημέρωση και προβολή των δραστηριοτήτων του φορέα, για τη δημοσιοποίηση και προβολή του φορέα μέσα από τον Τύπο και λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και για τη χρήση λοιπών τρόπων προβολής. Άλλη μια… ενδιαφέρουσα σύμβαση, ετήσια κι αυτή, υπεγράφη τον Ιούλιο του 2022 με τον «ανεξάρτητο» (με αυτή τη λέξη αναφέρεται στη σύμβαση) δημοσιογράφο Δημήτρη Μάρκο, ο οποίος θα έχει την υποχρέωση για την προβολή του φορέα μέσα από τους λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τη διαμόρφωση κειμένων για την προώθηση και τις ανάγκες προβολής του φορέα, και τη χρήση λοιπών τρόπων προβολής. Η αμοιβή θα αποδιδόταν, σύμφωνα με τη σύμβαση, σε μηνιαία βάση, ύψους 1.240 ευρώ, και ετησίως ανερχόταν σε 14.880 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ.

Στις 14 Μαρτίου 2022 υπογράφεται σύμβαση παροχής υπηρεσιών νομικού συμβούλου μεταξύ του φορέα και του δικηγόρου Δημήτρη Αβαρκιώτη, αορίστου χρόνου, με πάγια μηνιαία αμοιβή που, όπως αναφέρεται στη σύμβαση, «ανέρχεται σήμερα στο ποσό των χιλίων εννιακοσίων δέκα οκτώ (1.918,00) ευρώ μεικτά (Μ.Κ. 15 της Π.Ε. κατηγορίας)». Το αντικείμενο της εργασίας του είναι να προσφέρει νομικές συμβουλευτικές υπηρεσίες για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τον φορέα. Συνήθως, οι συμβάσεις που υπογράφει ο φορέας είναι σε ετήσια βάση, που συνήθως ανανεώνονται. Στην προκειμένη περίπτωση, η σύμβαση είναι αορίστου χρόνου…

Δήμαρχοι τρίτων περιοχών στο Δ.Σ. του φορέα!

Άλλη μια αδιανόητη και ακατανόητη ενέργεια του φορέα είναι ότι έχει συμπεριλάβει στο Δ.Σ. δύο δημάρχους, τον Γιάννη Φωστηρόπουλο από τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου και τον Ευστάθιο Ψυρρόπουλο από τον Δήμο Ηλιούπολης, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με την περιοχή του Ελληνικού, καθώς τα όρια των δήμων τους απέχουν… κάτι χιλιόμετρα. Για την ιστορία να σημειώσουμε πως από το κομμάτι του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, χωροταξικά, η μερίδα του λέοντος ανήκει στον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης (92%) και από περίπου 4% ανήκει ανατολικά της περιοχής στον Δήμο Γλυφάδας και δυτικά στον Δήμο Αλίμου. Επειδή οι δήμαρχοι Γλυφάδας και Αλίμου αποχώρησαν από τον φορέα, καταγγέλλοντας τον τρόπο λειτουργίας του, ήδη από το 2019, θεώρησαν «έξυπνο»(;) να τους αντικαταστήσουν πέντε χρόνια αργότερα με τους δημάρχους Π. Φαλήρου και Ηλιούπολης.

Άλλωστε, όπως αναφέρει ο φορέας και σε δελτίο Τύπου, μετά το καλωσόρισμα του δημάρχου Ηλιούπολης στο Δ.Σ., «ο Φορέας Διαχείρισης Κοινοχρήστων Ελληνικού, με σαφές θεσμικό και νομικό πλαίσιο και με την πλήρη στήριξη της Πολιτείας και των επενδυτών, και παρά τους όποιους τακτικισμούς των πολέμιών του, συνεχίζει ακάθεκτα τη λειτουργία αυτού, προετοιμαζόμενος να ανταποκριθεί στις ραγδαίες εξελίξεις που επιφυλάσσει το μέλλον της επένδυσης». Σε περίπτωση που δεν καταλάβατε, όλοι αυτοί που αποτελούν τον φορέα όλα αυτά τα χρόνια προετοιμάζονται -θα χρειαστούν πολλά χρόνια ακόμα, βέβαια- για να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, πάντα με το αζημίωτο! Το δούλεμα σε όλο του το μεγαλείο…

πηγή