Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Πληθαίνουν οι απορίες της κοινής γνώμης για το προφίλ του δράστη, όπως και για τα μάλλον ελλιπή μέτρα προστασίας από τις Αρχές.
Από τη Μαρία Δεναξά
Οι συζητήσεις είναι έντονες στη Γερμανία μετά την επίθεση στο Μαγδεμβούργο, το βράδυ της Παρασκευής, κατά την οποία πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων ένα εννιάχρονο παιδί, και τραυματίστηκαν διακόσιοι. ∆ύο είναι τα σημαντικά ερωτήματα που κυριαρχούν στον Τύπο: η προσωπικότητα του δράστη και οι ελλείψεις στην ασφάλεια.
Το σημείο όπου το όχημα εισήλθε στην αγορά ήταν ένα από τα λίγα που δεν προστατεύονταν από τσιμεντένια κολονάκια, σύμφωνα με τα γερμανόφωνα μέσα ενημέρωσης. Πολλοί τώρα είναι εκείνοι που αναρωτιούνται αν τα μέτρα προστασίας που είχαν λάβει οι τοπικές Αρχές, ακριβώς οκτώ χρόνια μετά την επίθεση στην πλατεία Μπράιτσαϊντπλατς του Βερολίνου, όταν ένας ισλαμιστής έριξε φορτηγό στη χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους, ήταν επαρκή, αναφέρει η NZZ.
Οι γερμανικές Αρχές πιστεύουν ότι ο Σαουδάραβας ψυχίατρος Ταλέμπ Αλ Αμπντούλμοχσεν έδρασε μόνος του και προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι εμπλέκεται άλλος ύποπτος. Παρόλο που στα κοινωνικά δίκτυα κυκλοφορεί βίντεό του τη στιγμή που παραδίδεται, φωνάζοντας «Αλαχού ακμπάρ», τα mainstream ΜΜΕ επιχειρούν να πείσουν την κοινή γνώμη πως το προφίλ του δράστη παραμένει μυστήριο, τον χαρακτηρίζουν «ισλαμοφοβικό», υπέρ των κλειστών συνόρων και υποστηρικτή του AfD και του Ίλον Μασκ.
Ο Αλ Αμπντούλμοχσεν έφτασε στη Γερμανία το 2006 και είχε το ιατρείο του στην πόλη Μπέρνμπουργκ, περίπου σαράντα χιλιόμετρα από το Μαγδεμβούργο. Ενώ ο τρόπος δράσης του είναι πανομοιότυπος με την τραγωδία που βίωσε η Γερμανία το 2016 στο Βερολίνο, το ισλαμιστικό κίνητρο της επίθεσης «φαίνεται αδύνατο», σύμφωνα με το «Der Spiegel».
Όμως, τις τελευταίες ώρες, πληθαίνουν οι ενδείξεις πως οι γερμανικές Αρχές έχουν να κάνουν με κρυφοϊσλαμιστή, που δεν είναι πρώην μουσουλμάνος άθεος, ούτε υποστηρικτής του κόμματος της ριζοσπαστικής ∆εξιάς. Σύμφωνα με την Ιρανογερμανή ακτιβίστρια Μαράλ Σαλμασί, οι τοποθετήσεις του Ταλέμπ Αλ Αμπντούλμοχσεν, όσο βρισκόταν στη Γερμανία, είναι συνεπείς με το ισλαμικό δόγμα της τακίγια, που επιτρέπει την εξαπάτηση για την προώθηση των ισλαμικών στόχων. Το 2019, ο πενηντάχρονος είχε δώσει συνεντεύξεις σε δυο γερμανικές εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένης της «Frankfurter Allgemeine Zeitung», εκφράζοντας την ισλαμοφοβία του. «Είμαι ο πιο επιθετικός επικριτής του Ισλάμ στην Ιστορία» είχε δηλώσει τότε. «Οι αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ότι τα τελευταία πεντέμισι χρόνια γινόταν επίσης όλο και πιο επικριτικός απέναντι στη Γερμανία και τη μεταναστευτική της πολιτική. Υπάρχουν επίσης σημάδια παράνοιας. Τίποτα από αυτά δεν ήταν ορατό το 2019» γράφει η «FAZ».
Οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας φέρεται ότι είχαν προειδοποιήσει πολλές φορές το Βερολίνο για τον Αλ Αμπντούλμοχσεν, που είχε καυχηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «κάτι σημαντικό πρόκειται να συμβεί στη Γερμανία».
Έρευνες
Για το γεγονός ότι αποτελούσε συγκεκριμένο κίνδυνο και για τις αιμοβόρες διαθέσεις του φέρεται ότι είχε ειδοποιήσει τις γερμανικές Αρχές και μια γυναίκα που ζει στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με την «Die Welt». Σε όλες τις περιπτώσεις, οι έρευνες της γερμανικής αστυνομίας για το ποιος πραγματικά είναι ο δράστης αναμένεται να συνεχιστούν.
Το μακελειό στο Μαγδεμβούργο επανέφερε στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης το Μεταναστευτικό, δύο μήνες πριν στη χώρα ανοίξουν οι κάλπες για τις πρόωρες εκλογές του Φεβρουαρίου, όπου το CDU και το AfD προηγούνται στις δημοσκοπήσεις. Τα δυο κόμματα έχουν ήδη υιοθετήσει πιο σκληρή στάση για τη μετανάστευση στα προεκλογικά τους προγράμματα. Εκπρόσωποι των CDU και AfD δηλώνουν πως θα επαναφέρουν τους συνοριακούς ελέγχους στη Γερμανία και θα διευκολύνουν την απέλαση των προσφύγων.