Ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης υποστηρίζει σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «η διπλωματία, είτε διεξάγεται αμιγώς επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, είτε δεν είναι διπλωματία».
Τι άλλο πρέπει να συμβεί στη «γειτονιά» μας -και όχι μόνο- για να κατάλβει ο Έλληνας ΥΠΕΞ ότι το «διεθνές δίκαιο» δεν είναι ένα «βιβλιαράκι» με κανόνες που υποτίθεται ότι πρέπει να τηρούνται; Το «διεθνές δίκαιο» το «γράφουν» και το επιβάλουν όσοι είναι ισχυροί. Και το επιβάλουν όχι μόνο με άριστους διπλωμάτες, αλλά και με την επίδειξη ισχύος που μπορούν να κάνουν. Κάθε διπλωμάτης θέλει να έχει πίσω του μια ισχυρή στρατιωτική μηχανή για να αισθάνεται άνετα σε οποιοδήποτε τραπέζι διαπραγμάτευσης. Όλα τ΄ άλλα είναι για να τα λέει ο ΥΠΕΞ σε συνεντεύξεις.
Σύμφωνα με όσα γράφει το ΑΠΕ, ο κ.Γεραπετρίτης είπε ότι «η διπλωματία, είτε διεξάγεται αμιγώς επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, είτε δεν είναι διπλωματία» και αυτό, όπως αναφέρει, θα είναι το σύνθημα της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ τονίζει πως όλοι θα κληθούν να επιδείξουν πίστη στη διεθνή νομιμότητα. Προσθέτει δε πως σκοπός της Ελλάδας αναλαμβάνοντας τη θητεία της είναι να διατηρήσει το Κυπριακό στην ενεργό ατζέντα του ΟΗΕ.
Αναφέρει πως η κατάσταση στη Συρία παραμένει εξαιρετικά ρευστή και είναι απολύτως αναγκαίο η μετάβαση εκεί να είναι ομαλή, απαλλαγμένη από ξένες παρεμβάσεις. Η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην κατοχύρωση της ασφάλειας της ελληνικής ομογένειας, της προστασίας της ελληνορθόδοξης κοινότητας, καθώς και στον τερματισμό των προσφυγικών ροών και την αντιστροφή τους. Γι’ αυτό αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για ενεργότερη παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Συρία.
Τέλος, αναφορικά με τον ελληνοτουρκικό διάλογο, τονίζει πως οι θέσεις Αθήνας- Άγκυρας για το εύρος της συζήτησης εξακολουθούν να αφίστανται ουσιωδώς. Όμως, προσθέτει, ανεξάρτητα από το αν εκκινήσει η συζήτηση για την οριοθέτηση, «εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι η αδράνεια και η ακινησία δεν μπορεί να είναι επιλογή».