Απίστευτες προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας εκστόμισε ξανά ο Χουλουσί Ακάρ. Ο πρώην υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, που επανέρχεται στην επικαιρότητα φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο την τοξική όσο και επικίνδυνη ρητορική που χρησιμοποιούσε συστηματικά η Αγκυρα για να πολώσει το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πριν μπει τελικά στο ναρκοθετημένο πεδίο του δήθεν «ειλικρινούς διαλόγου με την Ελλάδα». Ενα αφήγημα το οποίο προβάλλει έντονα το τελευταίο διάστημα και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία πιστεύει πως μπορεί να καθίσει επί ίσοις όροις στο τραπέζι με την Αγκυρα και να συζητήσει – άραγε τι;

Στο επίκεντρο των δηλώσεων Ακάρ, που προφανώς αντανακλούν τις μύχιες σκέψεις του τουρκικού βαθέος κράτους, βρέθηκε ξανά λοιπόν το Καστελόριζο, για το οποίο φαντασιώνεται… τουρκική απόβαση, ενώ στο στόχαστρο όσων είπε βρέθηκε βεβαίως και η Κύπρος.

«Το Καστελόριζο είναι ακριβώς απέναντί μας. Κατά κάποιον τρόπο παρακάμφθηκε ιστορικά και κατέληξε να ανήκει στους Ελληνες. Η απόσταση του Καστελόριζου από την Τουρκία είναι 1.950 μέτρα. Οι υποψήφιοι αξιωματικοί μας στις στρατιωτικές μας σχολές μπορούν να κολυμπήσουν 2 χιλιόμετρα. Ως εκ τούτου, το νησί είναι σε απόσταση κολύμβησης. Οι Ελληνες φίλοι είπαν “Τότε κολυμπήστε”. Είπαμε, “Θεού θέλοντος, θα έρθει μια μέρα που θα το κάνουμε”» προσέθεσε το μέλος του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν. «Θέλουν 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας δικαιοδοσίας για αυτό το νησί. Οταν λέμε “όχι” σε αυτό, μας λένε ασυμβίβαστους. Ναι, είμαστε ασυμβίβαστοι… Δεν θα το δεχτούμε αυτό» τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης!

«Δεν κάνουμε πίσω στην Κύπρο»

Παράλληλα, ο Ακάρ τόνισε πως «ασκήσαμε και ασκούμε όλα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στις θάλασσες και στον εναέριο χώρο μας. Κανείς δεν μπορεί να το αποτρέψει αυτό. Η Τουρκία έχει μια ακτή 12.000 χιλιομέτρων. Είμαστε μια θαλάσσια χώρα. Είμαστε αποφασισμένοι και δεσμευμένοι να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας στις θάλασσές μας. Εχουμε κάθε δύναμη για αυτό. Η Κύπρος είναι το εθνικό μας ζήτημα. Δεν έχουμε κάνει πίσω και δεν θα κάνουμε πίσω. Κανείς δεν πρέπει να το αμφισβητεί αυτό». Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η Κύπρος επίσης αποτελεί εθνικό ζήτημα για την Τουρκία. «Ο σκοπός μας εκεί δεν θα τελειώσει ποτέ. Εχουμε τα δικαιώματα και τους νόμους μας εκεί στο πλαίσιο των συμφωνιών εγγύησης και συμμαχίας μας. Ο,τι κι αν κάνουν οι άλλες χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα, είμαστε εγγυητές εκεί σύμφωνα με τις συμφωνίες. Ως εκ τούτου, έχουμε εκπληρώσει τα καθήκοντα και τις ευθύνες του εγγυητή μέχρι στιγμής. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. (…) Το πιο σημαντικό ζήτημα στην Κύπρο είναι ότι ο Νότος βλέπει τον Βορρά ως προσφυγική ζώνη, ως δεύτερης κατηγορίας (σ.σ.: περιοχή), λέμε “όχι, είναι ίσοι”. Αλλά τελικά λέμε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν καταλήξει εδώ και 50-60 χρόνια. Τώρα τελείωσε, δεν υπάρχει “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”, υπάρχει “Τουρκική Δημοκρατία της Κύπρου”. Είτε το καταλαβαίνετε είτε όχι. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουμε τους Κύπριους αδελφούς και αδελφές μας σε αυτό το θέμα».

Τέλος, ο Ακάρ τόνισε πως «το να είσαι Τούρκος είναι δύσκολο, διότι καλείσαι να παλέψεις με ολόκληρο τον κόσμο. Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι και απειλές γύρω από την Τουρκία, γεωγραφικά, γεγονός που οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπόψη. Αυτά τα πράγματα δεν είναι αστεία» κατέληξε.

πηγή