«Όσο περνάει ο καιρός χειρότερα θα γίνεται»
Έντονη ανησυχία στους ειδικούς, αλλά και στους πολίτες των γύρω περιοχών προκαλεί η ανακάλυψη και μιας ακόμη λίμνης, της τρίτης και μεγαλύτερης, κάτω από τον Κηφισό, από τα μέλη της σπηλαιολογικής ομάδας Γεωμυθική, η οποία, όπως και οι δύο άλλες, προέκυψαν αφότου έσπασαν τα τσιμέντα στον πυθμένα.
Ο σπηλαιολόγος και μέλος της ομάδας Γεωμυθική, Γιώργος Καφαντάρης, μίλησε στα κανάλια για τις τρεις υπόγειες λίμνες του Κηφισού σε Νέα Χαλκηδόνα, ΚΤΕΟ Περιστερίου και ΚΤΕΛ Κηφισού, τις οποίες και χαρτογράφησαν. «Θα σας πω την εκτίμησή μου, χωρίς να είμαι μηχανικός. Έχουμε δει σχεδόν όλα τα ποτάμια της Αττικής. Είναι γνωστή η κατάσταση στον Κηφισό, έχει πάρα πολλά προβλήματα. Εξαρχής δεν έπρεπε να γίνει αυτό το έργο. Έχει προβλήματα και στη σχεδίασή του, δεν υπάρχει πρόσβαση από πουθενά. Αν γίνει κάτι, δεν θα μπορέσει να μπει κάποιος για να ψάξει», ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε πως «το νερό έχει σκάψει τα τσιμέντα, πηγαίνει πλέον κάτω από το τσιμέντο. Πρέπει να αντληθούν τα νερά για να δουν τη ζημιά. Όσο περνάει ο καιρός χειρότερα θα γίνεται. Κάποια στιγμή θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα».
«Σε όλα τα υπόγεια ποτάμια της Αττικής υπάρχουν τρύπες, είναι “σουρωτήρια” από σωλήνες που βγάζουν λύματα», επισήμανε ο κ. Καφαντάρης.
Οι τρεις λίμνες
Η πρώτη λίμνη εντοπίστηκε στο ύψος της πεζογέφυρας Περισσού και οδού Βικέλα στα Πατήσια, αμέσως μετά την υπόγεια συμβολή του Κηφισού με τον Ποδονίφτη. Η δεύτερη ανακαλύφθηκε τον Ιούλιο του 2023 στη Λεωφόρο Αθηνών, στο ύψος των ΚΤΕΛ Κηφισού και η τρίτη και μεγαλύτερη βρέθηκε πρόσφατα, στο σημείο της συμβολής της κοίτης του Κηφισού με το ρέμα της Εσχατιάς, στο ύψος του ΚΤΕΟ Περιστερίου.
Η ύπαρξη αυτών των τριών λιμνών εγείρει ανησυχίες για τη στατικότητα των υπόγειων αγωγών, καθώς και για την πιθανότητα πλημμυρών. Σύμφωνα με τους σπηλαιολόγους της ομάδας, ο υπόγειος αγωγός στην τρίτη λίμνη βρίσκεται σε ιδιαίτερα κακή κατάσταση, κάτι που καθιστά αναγκαία τη λήψη άμεσων μέτρων. Όπως φαίνεται στα πλάνα που κατέγραψε η ομάδα, η λίμνη σχηματίστηκε καθώς στο σημείο αυτό καταστράφηκε η κοίτη, για την οποία κατέγραψαν ότι είχε πάχος πέντε εκατοστά, ενώ φαίνεται να έχει ακόμη και… ψάρια!
Πλημμύρες όπως εκείνες του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια, οι οποίες εκτιμήθηκαν ότι εμφανίζονται κάθε 500 μέχρι 1000 χρόνια, αποκλείεται να τις άντεχε ο ποταμός Κηφισός, με συνέπεια οι επιπτώσεις να ήταν πολύ μεγάλες για περιοχές όπως οι Άγιοι Ανάργυροι, το Περιστέρι, το Νέο Φάληρο και η Καλλιθέα. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε πρόσφατα πως ο Κηφισός «ασφυκτιά» από την οικοδόμηση και την ανθρώπινη παρέμβαση. Για να προστατευτεί το Λεκανοπέδιο από τις πλημμύρες, είναι απαραίτητο να μειωθεί η ανθρώπινη επέμβαση και να προσαρμοστούμε στα φυσικά φαινόμενα.