Η ανθρωπιστική κρίση χειροτερεύει στην Υεμένη, όπου τουλάχιστον 19,5 εκατομμύρια κάτοικοι θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια το 2025, τόνισε χθες Τετάρτη το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, εκφράζοντας ιδιαίτερη ανησυχία για την τύχη των παιδιών που υφίστανται υποσιτισμό.

«Ο πληθυσμός της Υεμένης συνεχίζει να είναι αντιμέτωπος με σοβαρή ανθρωπιστική κρίση και κρίση προστασίας των αμάχων», επισήμανε στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Τζόις Μισούγια, υποδιευθύντρια του OCHA. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που περιέχονται σε έκκληση για χρηματοδότηση το 2025 που θα γίνει «σύντομα», συνέχισε, «η κρίση επιδεινώνεται».

Και διευκρίνισε πως «τουλάχιστον 19,5 εκατομμύρια άνθρωποι στην Υεμένη έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια και προστασία φέτος, ή 1,3 εκατ. περισσότεροι από ό,τι το 2024. Σχεδόν ο μισός» πληθυσμός της Υεμένης, με άλλα λόγια πάνω από 17 εκατομμύρια άνθρωποι, δεν μπορούν να καλύψουν βασικές διατροφικές τους ανάγκες», ανέφερε ακόμη η αξιωματούχος του ΟΗΕ, εκφράζοντας ανησυχία για τους «πιο περιθωριοποιημένους», όπως οι γυναίκες και τα κορίτσια, καθώς και για τους «4,8 εκατ. εξαναγκαστικά εκτοπισμένους».

Ανάμεσα σε αυτούς που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, «σχεδόν τα μισά παιδιά κάτω των πέντε ετών υποφέρουν από σοβαρή καθυστέρηση ανάπτυξης εξαιτίας του υποσιτισμού», υπογράμμισε. Τα «φοβερά» επίπεδα της επιδημίας χολέρας προστίθενται εξάλλου στο βάρος του συστήματος υγείας ήδη υπό «μεγάλη πίεση».

Ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη Χανς Γκρούντμπεργκ, ο οποίος επέστρεψε από την πρωτεύουσα Σανάα, την οποία ελέγχουν οι αντάρτες Χούθι, από την πλευρά του υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει «άμεσα αποκλιμάκωση και αληθινή δέσμευση υπέρ της ειρήνης, εν μέρει η περιφερειακή σταθερότητα εξαρτάται από την επίτευξη ειρήνης» σε αυτήν, έκρινε.

Ο πόλεμος στην Υεμένη από το 2014 έχει στοιχίσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές κι έχει προκαλέσει μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο. Οι Χούθι, φυλή και ένοπλο κίνημα από τη βόρεια Υεμένη, με υποστήριξη του Ιράν, κυρίευσαν τον έλεγχο της Σανάα το 2014, κατόπιν σχεδόν όλου του βόρειου τμήματος της χώρας της αραβικής χερσονήσου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

πηγή