Τα Σκόπια έχουν ενεργειακή επάρκεια και ο ελληνικός λαός θα κληθεί και πάλι να πληρώσει το πανάκριβο εισαγόμενο ρεύμα.

 

Καθημερινά εκτελούνται δρομολόγια μεταφοράς λιγνίτη από την Ελλάδα στα Σκόπια μέσω του τελωνείου της Νίκης στην Φλώρινα.

Το φλέγον ερώτημα που τίθεται είναι για ποιον λόγο εξάγεται ο λιγνίτης και εισάγεται ακριβή ηλεκτρική ενέργεια από διάφορες πηγές. Διότι η Κυβέρνηση έκλεισε τις παραγωγικές μονάδες πολλών ετών της ΔΕΗ οι οποίες χρησιμοποιούσαν λιγνίτη, δίχως να διασφαλίσει το από που θα εισάγεται αντίστοιχη ποσότητα ρεύματος.

Η διακρατική συμφωνία για μεταφορά λιγνίτη από την Ελλάδα στην γειτονική χώρα υπεγράφη προ δύο ετών. Ο λιγνίτης καλύπτει κυρίως τις ανάγκες του εργοστασίου παραγωγής ενεργείας στο Μοναστήρι (Σκόπια), αλλά μέρος των ποσοτήτων χρησιμοποιείται και στο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο του Οσλομέι.

Η εν λόγω κίνηση της Κυβέρνησης ήταν επιεικώς αναποτελεσματική και απόδειξη αυτού η στροφή πολλών χωρών στα εργοστάσια λιγνίτη, όπως στην Γερμανία. Το Βερολίνο επανέφερε σε λειτουργία εργοστάσια λιγνίτη που είχαν κλείσει για να διασφαλίσει ότι η χώρα θα έχει ενεργειακή επάρκεια τον εφετινό χειμώνα.

Διότι, προτεραιότης είναι το συμφέρον της χώρας και των πολιτών της ώστε να πληρώνουν φθηνά τα βασικά προϊόντα σιτίσεως και την ενέργεια, και στην συνέχεια να εφαρμόζουν τα σχέδια της Ευρώπης, σχετικά με την πράσινη ενέργεια.

Ενώ λοιπόν η Γερμανία «επένδυσε» στον λιγνίτη για ενεργειακή αυτάρκεια, στην χώρα μας «επενδύσαμε» στις περιβόητες ανανεώσιμες πηγές ενεργείας (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά κά), χωρίς όμως να επιτευχθεί η αντίστοιχη ποσότητα που παραγόταν στα εργοστάσια λιγνίτη.

Συνέπεια αυτού, μετά τις εξελίξεις με την προβληματική μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, ήταν οι τιμές του ρεύματος να εκτιναχθούν εν νέου στα ύψη αλλά εμείς εξάγουμε τον λιγνίτη σε χαμηλή τιμή ώστε τα Σκόπια να έχουν ενεργειακή επάρκεια και θα κλιθεί και πάλι ο ελληνικός λαός να πληρώσει το πανάκριβο εισαγόμενο ρεύμα.