Του Ανδρέα Καψαμπέλη
Ενώ εκ πρώτης όψεως δίνεται η εικόνα ότι με το ψήφισμα ανανεώνεται το εμπάργκο όπλων στη χώρα, που επιβλήθηκε για πρώτη φορά το 2011, υπάρχουν δύο «μικρές» παράγραφοι που ανοίγουν ένα μεγάλο και επικίνδυνο παράθυρο!
Πανηγύρισε η κυβέρνηση (και όχι μόνο) για το γεγονός ότι από τις αρχές του 2025 και για τα επόμενα δύο χρόνια η Ελλάδα θα είναι (μη μόνιμο) μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και όντως αυτή είναι μια εξέλιξη που θα μπορούσε να βοηθήσει καθοριστικά στην ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας μας και των συμφερόντων της. Στην πράξη όμως τι συνέβη;
Ένα από τα πρώτα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη νέα χρονιά είναι το 2769 (2025), το οποίο υιοθετήθηκε στις 16 Ιανουαρίου και αφορά την κατάσταση στη Λιβύη. Και το ψήφισμα αυτό εγκρίθηκε με 14 «ναι», μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας. Υπήρξε μόνο μία αποχή, από την πλευρά της Ρωσίας.
Ενώ όμως εκ πρώτης όψεως δίνεται η εικόνα ότι με το ψήφισμα ανανεώνεται το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, που επιβλήθηκε για πρώτη φορά το 2011, υπάρχουν δύο «μικρές» παράγραφοι που ανοίγουν ένα μεγάλο και επικίνδυνο παράθυρο!
Στις παραγράφους 6 και 7 προβλέπεται ότι «το σχετικό εμπάργκο όπλων δεν θα ισχύει για οποιαδήποτε τεχνική βοήθεια ή εκπαίδευση που παρέχεται από τα κράτη-μέλη στις δυνάμεις ασφαλείας της Λιβύης, η οποία αποσκοπεί αποκλειστικά στην προώθηση της διαδικασίας επανένωσης των λιβυκών στρατιωτικών θεσμών και θεσμών ασφαλείας», καθώς και ότι το εμπάργκο «δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε στρατιωτικά αεροσκάφη ή πλοία του πολεμικού ναυτικού που εισέρχονται προσωρινά στην επικράτεια της Λιβύης αποκλειστικά για την παράδοση αντικειμένων ή τη διευκόλυνση δραστηριοτήτων που άλλως εξαιρούνται ή δεν καλύπτονται από το εμπάργκο».
Το πρόσχημα για την εξαίρεση ποιο είναι; Το περιέγραψε (και) ο εκπρόσωπος της Ελλάδας πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης υποστηρίζοντας ότι «η διάταξη αυτή θα συμβάλει στην προώθηση της διαδικασίας επανένωσης των λιβυκών στρατιωτικών θεσμών και θεσμών ασφαλείας». Είναι όμως έτσι;
Η πραγματικότητα είναι ότι ανοίγει παράθυρο για μεταφορά όπλων, πολεμικών πλοίων, στρατιωτικών αεροπλάνων καθώς και στρατευμάτων στη Λιβύη, με προκάλυμμα την εκπαίδευση του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας της. Και η πρώτη που μπορεί να εκμεταλλευτεί βεβαίως αυτό το πράσινο φως δεν είναι άλλη από την Τουρκία!
Η Άγκυρα έχει ήδη αναλάβει την εκπαίδευση των στρατιωτικών δυνάμεων της (φιλότουρκης κυβέρνησης) Λιβύης με δύο σχετικά κέντρα στη χώρα, παρουσία σε δύο λιμάνια και τρεις αεροπορικές βάσεις της, ενώ 2.200 Τούρκοι στρατιώτες μαζί με 50 πράκτορες της ΜΙΤ και 800 εκπαιδευτές από ιδιωτικές τουρκικές επιχειρήσεις βρίσκονται επίσης εκεί.
Μαζί με την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου το 2019, Άγκυρα και Τρίπολη υπέγραψαν επίσης μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας, ενώ στα τέλη του 2023 το τουρκικό Κοινοβούλιο ενέκρινε διάταγμα του Ερντογάν για παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη ως τα τέλη του 2025. Και τον Μάρτιο του 2024 υπογράφτηκε νέο μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας με την Τρίπολη για δημιουργία τουρκικών βάσεων και εγκατάσταση στρατιωτικών δυνάμεων.