Μέσω συνέντευξής του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατηγορεί τον Ίλον Μασκ ότι χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να παρεμβαίνει σε παγκόσμιες υποθέσεις, εκφράζοντας ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή δημοκρατία

Ο Γερμανός τονίζει ότι οι παρεμβάσεις του Μασκ θέτουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ενότητα και συνύπαρξη και προτρέπει «σε επαγρύπνηση ενάντια στον ακροδεξιό εξτρεμισμό», περιγράφοντάς τον ως άμεση απειλή «για τις δημοκρατικές αξίες και την κοινωνική συνοχή της Γερμανίας».

Παράλληλα, ο Σολτς επιβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη τεχνικές συνομιλίες με την Τουρκία πριν από μια πιθανή πώληση των μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon!

 

 

Σολτς κατά Μασκ

Ενόψει των πρόωρων εκλογών της 23ης Φεβρουαρίου στη Γερμανία, ο Σολτς εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την επιρροή του Μασκ στις δημοκρατικές διαδικασίες στην Ευρώπη. Και πώς να μην το κάνει άλλωστε, αφού ούτε με… κιάλια δεν πρόκειται να ξαναδεί νίκη στις εκλογές!

«Συναντήθηκα με τον κύριο Μασκ πριν από πολύ καιρό. Όταν εγκαινίασε το εργοστάσιό του στο Βρανδεμβούργο, είχαμε μια συζήτηση. Αργότερα είχαμε άλλη μια τηλεφωνική συνομιλία, η οποία αφορούσε επίσης τα επιχειρηματικά του συμφέροντα», είπε και πρόσθεσε:

«Ωστόσο, άρχισε πρόσφατα να χρησιμοποιεί τη νέα του δύναμη στα μέσα ενημέρωσης για να παρεμβαίνει σε όλο τον κόσμο», σχολίασε, αναφερόμενος στην πολιτική παρέμβαση του Μασκ στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γερμανία, μεταξύ άλλων.

Ο Γερμανός καγκελάριος, ο οποίος είναι υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για δεύτερη θητεία, άντλησε από ιστορικές προοπτικές την αντιμετώπιση της επιρροής του Μασκ:

«Είμαι εξοικειωμένος με παρεμβάσεις από ισχυρούς επιχειρηματίες των μέσων ενημέρωσης, συχνά δεν το κάνουν υπέρ του κόμματός μου, των Σοσιαλδημοκρατών. Αυτό είναι κάτι που βλέπουμε από τον 19ο αιώνα. Αυτό που με ενοχλεί είναι η υποστήριξη των ακροδεξιών κομμάτων. Γιατί αυτό θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατία και τη συνύπαρξη στην Ευρώπη. Και το επικρίνω αυτό. Και θα συνεχίσω να το επικρίνω».

Η κριτική του Σολτς έρχεται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών στη Γερμανία για την άνοδο του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο κατηγόρησε ότι επιδιώκει να διχάσει τη χώρα μέσω αντιμεταναστευτικής ρητορικής. Ο Μασκ έχει υποστηρίξει ανοιχτά το κόμμα, γράφοντας στην πλατφόρμα X του: «Μόνο το AfD μπορεί να σώσει τη Γερμανία».

Ο Σολτς επανέλαβε τη σταθερή του στάση ενάντια στον εξτρεμισμό, τονίζοντας ότι τέτοια κινήματα αποτελούν άμεση απειλή για τις δημοκρατικές αξίες της Γερμανίας, ενώ υπογράμμισε πώς «οι μετανάστες ενίσχυσαν τη γερμανική κοινωνία μέσω της ζωτικής σημασίας συνεισφοράς τους στην υγεία, την εκπαίδευση και τη βιομηχανία».

 

 

Σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ

Σχετικά με τις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης υπό τη δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ, ο Σολτς εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, παρά τις βαθιές διαφορές σε θέματα ασφάλειας και εμπορίου.

«Η ΕΕ είναι ισχυρή. Με 450 εκατομμύρια κατοίκους, είναι η μεγαλύτερη οικονομική περιοχή στον κόσμο. Και βασιζόμενοι σε αυτό, μπορούμε να ενεργήσουμε ανεξάρτητα και με αυτοπεποίθηση, με στόχο την καλή συνεργασία», είπε.

«Η διατλαντική συμμαχία, η διατλαντική συνεργασία είναι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για εμάς. Και γι’ αυτό θα ενεργούμε πάντα με πνεύμα συνεργασίας, αλλά με σταθερή στάση. Γιατί η Ευρώπη είναι δυνατή», τόνισε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα επικρίνει τις ευρωπαϊκές χώρες για τις εμπορικές ανισορροπίες, την πρόσβαση στην αγορά και τις ρυθμιστικές πολιτικές. Έχει στοχεύσει συγκεκριμένα τους προστατευτικούς δασμούς και τα περιβαλλοντικά πρότυπα της ΕΕ για τα αμερικανικά αυτοκίνητα, αποκαλώντας τα «εμπορικά εμπόδια».

Ο Τραμπ έχει επίσης αντιταχθεί σθεναρά στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που επηρεάζουν τους αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Apple, η Google και η Amazon, απειλώντας με σημαντικά αντίποινα ως απάντηση.

Μετά την ορκωμοσία του αυτή την εβδομάδα, ο Αμερικανός ενέτεινε την κριτική του προς τους Ευρωπαίους συμμάχους σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες, απαιτώντας να διαθέσουν το 5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) τους στην άμυνα, περισσότερο από το διπλάσιο του τρέχοντος στόχου του ΝΑΤΟ για 2%.

Ο σκεπτικισμός του απέναντι στις δεσμεύσεις συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ και η κριτική για την προηγούμενη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία, έχουν εγείρει σοβαρές ανησυχίες στο Βερολίνο για τη συνεχιζόμενη δέσμευση της Αμερικής στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.

 

Σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας

«Οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας είναι πολύ καλές. Το εμπόριο, η ανταλλαγή αγαθών και οι υπηρεσίες συνεχίζουν να αυξάνονται και μόλις έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, και μπορούμε να περιμένουμε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί», δήλωσε σχετικά ο φιλότουρκος Σολτς.

Τόνισε επίσης τη δέσμευσή του για περαιτέρω ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων εμπορίου, ασφάλειας και άμυνας.

«Μια συνεισφορά που μπορεί να κάνει η Γερμανία είναι να διασφαλίσει τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ. Γι’ αυτό έχω υποστηρίξει σθεναρά την επανέναρξη των συζητήσεων, του διαλόγου και των συνομιλιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα ζητήματα που υπάρχουν μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Είμαι πολύ αφοσιωμένος σε αυτό», συμπλήρωσε.

Τεχνικές συνομιλίες για τα Eurofighter

Σχετικά με το ενδιαφέρον της Τουρκίας να αγοράσει αεροσκάφη Eurofighter Typhoon, ο Όλαφ Σολτς είπε ότι επί του παρόντος βρίσκονται σε εξέλιξη τεχνικές συνομιλίες πριν από μια πιθανή πώληση.

«Η Τουρκία ενδιαφέρεται επίσης να ενισχυθεί αγοράζοντας γερμανικά αμυντικά συστήματα, για παράδειγμα τα μαχητικά μας αεροσκάφη. Αυτό εξετάζεται τώρα στην Τουρκία και το κάναμε δυνατό. Ας δούμε πώς θα βγει η εξέταση στην Τουρκία», είπε.

Τα πολεμικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon κατασκευάζονται από κοινού από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία. Η συμμετοχή της Γερμανίας στην παραγωγική διαδικασία απαιτεί την τελική της έγκριση για να πραγματοποιηθεί η πώληση.

πηγή