του Παντελή Σαββίδη
Επανειλημμένως έχουμε ασχοληθεί με την απουσία βαλκανικής πολιτικής απο το Υπουργείο Εξωτερικών. Και έχουμε προειδοποιήσει πως οι αθηναϊκές ψευδαισθήσεις ότι έλυσε το πρόβλημα με τα Σκόπια με τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι αβάσιμες και επικίνδυνες.
Τίποτε δεν λύθηκε.
Κάνω την αναφορά αυτή διότι το Υπουργείο Εξωτερικών αναγκάστηκε να απαντήσει σε δηλώσεις του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας Κρίστιαν Μίτσκοσκι για άλυτο και υπαρκτό “μακεδονικό ζήτημα”. Είναι επικίνδυνη η αθηναϊκή άγνοια της φύσης του “μακεδονισμού”. Το θέμα τίθεται με τα Σκόπια, πλέον, στο ΝΑΤΟ και με μια επίμονη εκστρατεία τους να εξασφαλίσουν αμερικανική συνδρομή στον αναθεωτισμό, τον αλυτρωτισμό και την ιστορική παραχάραξη.
Τα Σκόπια και η κρατική μορφή που έχουν σήμερα δεν μπορεί να υπάρξουν ως κράτος χωρίς τον μακεδονισμό. Ο πληθυσμός τους είναι ένα βαλκανικό κράμα αλβανών, βουλγάρων, ελλήνων, βλάχων, ρομά, τουρκόφωνων και άλλων ξεχασμένων λαοτήτων που ως κράτος τους δένει ο “μακεδονισμός” και ο αλυτρωισμός του.
Αυτήν την απλή διαπίστωση δεν μπορεί να την συνειδητοποιήσει η Αθήνα. Και δημιουργεί ψευδαισθήσεις στον εαυτό της και στην ελληνική κοινωνία. Θέλει να επιβάλλει, μάλιστα, και την πολιτική της ενθαρρύνοντας εσωτερικές κινήσεις αλυτρωτισμού καλυπτόμενες, δήθεν, απο ακαδημαϊκό μανδύα.
Το πρόβλημα είναι σοβαρό. Λύση έχω προτείνει: με τα βαλκάνια πρεπει να ασχοληθούν οι σοβαρότετοι διπλωμάτες που διαθέτει η χώρα με την εγκατάσταση του αρμοδίου τμήματος στη Θεσσαλονίκη. Και με την ενεργοποίηση ιδρυμάτων που υπάρχουν στην πόλη για την καθημερινή παρακολούθηση, μελέτη και παραγωγή προτάσεων πολιτικής. Αν δεν το κάνει η Αθήνα οι σχέσεις της με τις βαλκανικές χώρες θα επιδεινωθούν. Και με μερικές θα επιδεινωθούν επικίνδυνα.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας (23.01.2025)
Σε δηλώσεις του στο New Jersey των ΗΠΑ, ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας επέλεξε να μιλήσει για «άλυτο» και «υπαρκτό» Μακεδονικό ζήτημα. Το γεγονός αυτό αποτελεί πρόκληση για την Ελλάδα, επιχειρώντας να επαναφέρει στο προσκήνιο ένα ζήτημα που έχει επιλυθεί, ως γνωστόν, οριστικά και αμετάκλητα. Η Ελλάδα υπενθυμίζει ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς της σχέσεις με την Βόρεια Μακεδονία και η ομαλή συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της γείτονος προϋποθέτουν τον πλήρη σεβασμό της Συμφωνίας των Πρεσπών και βεβαίως την αποχή από αλυτρωτικές διακηρύξεις και αξιώσεις εις βάρος γειτονικών χωρών.