Από τον Φεβρουάριο του 2022 έως τα μέσα Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους το Κίεβο έλαβε συνολικά 191,2 δισεκατομμύρια δολάρια από 32 χώρες.
Το NATO έχει χρηματοδοτήσει συνολικά το Κίεβο με 191,2 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με υπολογισμούς του Sputnik με βάση στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας και το Πανεπιστήμιο του Κιέλου.
Συγκεκριμένα, από τον Φεβρουάριο του 2022 έως τα μέσα Ιανουαρίου 2025, η Ουκρανία έλαβε συνολικά 191,2 δισεκατομμύρια δολάρια από 32 χώρες του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων φυσικά και η Ελλάδα, η οποία… απλόχερα έχει προσφέρει εξοπλισμό στον Βολοντιμίρ Ζελένσκι χωρίς κανένα αντάλλαγμα…
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Συμμαχία έχει δώσει για:
- οικονομική βοήθεια (δημοσιονομικές και κοινωνικές δαπάνες) 43,3 δισεκατομμύρια δολάρια
- ανθρωπιστική βοήθεια 13,4 δισεκατομμύρια δολάρια
- στρατιωτική βοήθεια 133,4 δισεκατομμύρια δολάρια
Ποιος έδωσε τι
Οι ΗΠΑ συνεισέφεραν το 54% (103,8 δισεκατομμύρια δολάρια), καθιστώντας τις τον μεγαλύτερο δωρητή της Ουκρανίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν επίσης την πλειοψηφία της στρατιωτικής βοήθειας (68,9 δισεκατομμύρια δολάρια), της ανθρωπιστικής βοήθειας (3,7 δισεκατομμύρια δολάρια) και της δημοσιονομικής στήριξης (31,2 δισεκατομμύρια δολάρια).
Η Γερμανία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος συνεισφέρων, παρέχοντας 17 δισεκατομμύρια δολάρια, ή το 8,9% της συνολικής βοήθειας. Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεισέφερε 14,8 δισεκατομμύρια δολάρια ή το 7,7%.
Άλλες χώρες του ΝΑΤΟ συνεισέφεραν λιγότερο από το 5% του συνόλου.
Μεταξύ των κορυφαίων 10 μεγαλύτερων χορηγών ήταν:
- ο Καναδάς, με 8,3 δισεκατομμύρια δολάρια,
- η Δανία με 7,95 δισεκατομμύρια δολάρια,
- η Ολλανδία με 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια,
- η Σουηδία με 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια,
- η Γαλλία με συνεισφορά 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια,
- η Πολωνία με 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια και
- η Νορβηγία με 3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι υπόλοιπες 22 χώρες συνεισέφεραν συνολικά 14,8 δισεκατομμύρια δολάρια, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 7,7% της συνολικής χρηματοδότησης του ΝΑΤΟ.
Η Δύση συνεχίζει να επενδύει τεράστια ποσά σε βοήθεια προς την Ουκρανία, αλλά πολλά από αυτά έχουν αποδειχθεί μάταια, καθώς το Κίεβο υφίσταται τεράστιες απώλειες. Επιπλέον, σημαντικό μέρος των δυτικών στρατιωτικών προμηθειών που προορίζονται για την Ουκρανία έχει καταλήξει στα χέρια εμπόρων της μαύρης αγοράς.
Η Ρωσία πιστεύει ότι οι προμήθειες όπλων στην Ουκρανία εμποδίζουν τη διευθέτηση, εμπλέκοντας άμεσα τις χώρες του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε ότι οποιοδήποτε φορτίο που περιέχει όπλα για την Ουκρανία θα ήταν νόμιμος στόχος για τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση, όχι μόνο με την προμήθεια όπλων, αλλά και με την εκπαίδευση προσωπικού στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία και άλλες χώρες.