Τις τελευταίες ημέρες ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας περιόδευσε στις ΗΠΑ. Όχι δεν επρόκειτο για επίσημη επίσκεψη. Ποιος να τον καλέσει; Η διοίκηση Τραμπ μόλις κάθισε στις καρέκλες και απ΄ ότι λένε οι πληροφορίες είναι πολύ επιφυλακτική με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Ωστόσο ο κ.Δένδιας «πετάχτηκε» στην Αμερική, γιατί πάντα η είδηση ότι κάποιος πολιτικός μας πάει εκεί για «επαφές», θεωρείται πολύ σημαντική! Κι ας μην υπάρχουν ουσιαστικές επαφές. Η «αμερικολαγνεία» χαρακτήριζε και χαρακτηρίζει τους πολιτικούς μας…
Ο κ.Δένδιας είδε και μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα. Αν κρίνουμε από τις φωτογραφίες που μοίρασε , μάλλον ταλαιπωρήθηκε χωρίς λόγο. Θα μπορούσε να βρει στην ευρωπαϊκή αγορά ακόμη και καλύτερα απ΄ αυτά που του έδειξαν. Το σημαντικό από το ταξίδι του, είναι όσα είπε σε ομιλία του . Προκύπτει μια αφέλεια σε ότι έχει να κάνει με τα ελληνοτουρκικά .
Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στο Σικάγο, συμμετείχε σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του HALC κ. Έντυ Ζεμενίδη που έλαβε χώρα στο “Chicago Council on Global Affairs”. Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στις προκλήσεις από την Τουρκία που περιλαμβάνουν τη διαφορά για τις θαλάσσιες ζώνες και το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» (Mavi Vatan).
«Η Mavi Vatan είναι μια νεο-ιμπεριαλιστική προσέγγιση, ένα νεο-οθωμανικό όνειρο ενός μέρους, ευτυχώς όχι του συνόλου του τουρκικού πολιτικού κατεστημένου, το οποίο σαφώς, απειλεί την Ελλάδα και παραβιάζει τα διεθνή σύνορα, το οποίο σαφώς είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο και στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Και επιτρέψτε μου να είμαι ειλικρινής, είναι μια απόλυτη ανοησία, γιατί δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί. Ποτέ. Αλλά αυτό που συμβαίνει είναι να παγιδεύει την τουρκική κοινωνία σε ένα συγκρουσιακό επιχείρημα απέναντι στην Ελλάδα, μια χώρα που είναι κοντά, είναι πολύ μικρότερη, και είναι μια χώρα που θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη για την Τουρκία ως είσοδος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και προς τη Δύση. Και είναι μια χώρα που δεν έχει καμία αξίωση έναντι της Τουρκίας. Έτσι, θα ήταν, κατά την ταπεινή μου γνώμη, θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό εύκολο για την Τουρκία να συμφωνήσει με την Ελλάδα σχεδόν σε όλα. Με ποια διάταξη; Το διεθνές δίκαιο, το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Είναι πολύ δύσκολο; Γι’ αυτό παλεύουμε στην Ουκρανία και σε άλλες κρίσεις” ανέφερε ο κ. Δένδιας.
Υπήρχε …χρόνια η υποψία ότι το «διεθνές δίκαιο» δεν λειτουργεί! Τις τελευταίες ημέρες μετά απ΄ όσα έχουμε ακούσει από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οι …υποψίες επιβεβαιώθηκαν. Υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος η επίκληση του «διεθνούς δικαίου» να μην γίνεται πια ,ούτε για τα μάτια του κόσμου. Συνεπώς ο κ.Δένδιας και η κυβέρνηση στην οποία είναι υπουργός Εθνικής ΄Αμυνας καλό θα είναι να αλλάξουν το «αφήγημα» τους. Η Τουρκία δεν θα ασχοληθεί με κανένα «διεθνές δίκαιο» για να επιβάλει αυτά που θέλει. Το κάνει με τα 31 πολεμικά πλοία που βρίσκονται υπό ναυπήγηση στην Τουρκία, την ίδια ώρα που η υπόθεση «ενίσχυση του ελληνικού Στόλου» ακούγεται πλέον ως ανέκδοτο! Η τελευταία παραλλαγή του, έχει να κάνει με «εκσυγχρονισμό» των φρεγατών ΜΕΚΟ με …250 εκατομμύρια ευρώ!
Με το διεθνές δίκαιο προφανώς δεν ασχολούνταν έτσι κι αλλιώς οι μεγάλες δυνάμεις. Μετά από την επιστροφή Τραμπ, η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη. Συνεπώς να ακούμε τον Έλληνα ΥΕΘΑ να μιλά με τόση αφέλεια είναι κάτι μη αναμενόμενο.
Όσο για την επίκληση της «πάλης» μας στην Ουκρανία; Που ακριβώς μας έχει ωφελήσει στο θέμα της Κύπρου αυτή η πάλη;
Έτσι κι αλλιώς ο Έλληνας πρωθυπουργός που άλλαξε στάση στο θέμα της «γουόκ ατζέντας» με την ορκωμοσία Τραμπ, μάλλον θα αναζητά τρόπο για να κάνει «ντρίπλα» και στο θέμα της Ουκρανίας! Μόνο που τέτοιες ντρίπλες δεν έκανε ούτε ο Ζιντάν.